När du lämnar över nyckeln till hantverkarna gäller inte försäkringen om…

När du lämnar över nyckeln till hantverkarna gäller inte försäkringen om…

Har du anlitat hantverkare för att renovera huset, lägenheten eller sommarstugan i sommar? Givetvis sitter du på en hemförsäkring och antar att allt är under kontroll om något skulle hända. Men är det verkligen så.

När renovering och tillbyggnad ska göras kan det vara praktiskt (för båda parter) att lämna över nyckeln, så hantverkaren har ”fri” tillgång till huset som jobbet ska göras i. Generellt har vi samma arbetstider oavsett yrken, du jobbar när hantverkaren ska jobba eller så har du semester och är på annan plats när arbetet sker.

Så vad gäller då om din hantverkare inte har rent mjöl i påsen och ger dig otrevliga överraskningar när du inspekterar huset när ni kommer tillbaka. Har hen stulit värdesaker eller tillfogat skadegörelse i hemmet som du vill ha ersättning och göra en anmälan för. Först och främst är det inte bara en ekonomisk aspekt att ta hänsyn till. Den känslomässiga kränkningen är något som en ekonomisk ersättning inte reparerar, den hjälper till givetvis men skadan sitter i, oftast hela livet. Ofta blir den ekonomiska biten bara ett plåster på såren. Men har du överhuvudtaget rätt till ersättning för en sådan händelse. Svaret är både ja och nej. Beroende på vilka försäkringar du har.

Hantverkare_Försäkring_Hemförsäkring_Renovering_Anlita

Din hemförsäkring täcker exempelvis inte stöld och skadegörelse om något av detta skett av någon du lämnat ut nyckeln till. Så om du har anlitat en hantverkarfirma och lämnat nyckeln till någon av dess anställda som mot förmodan skulle ha dolda avsikter så täcker inte din hemförsäkring eventuell skada eller stöld som uppstått vid anlitat jobb.

Hemförsäkringen gäller enbart om någon utomstående olovligen tagit sig in i din bostad. Detsamma gäller även om du personligen släppt in hantverkaren ifråga. Då slutar också hemförsäkringen gälla om något tråkigt skulle hända.

Däremot skulle en allriskförsäkring / drulleförsäkring kunna täcka en sådan händelse. Men allt beror på vad som hänt och det är lite från fall till fall.

Vad kan man göra då. Det absolut bästa är givetvis att vara hemma under tiden som hantverkarfirman gör jobbet. Det är givetvis praktiskt omöjligt för alla. Gå igenom dina försäkringar och ring och hör med ditt försäkringsbolag vad som gäller innan och prata igenom alla tänkbara scenarior för att vara på den säkra sidan. Lägg undan värdesaker om du inte är hemma och ta reda på så mycket som möjligt innan om den firma du bestämmer dig för att anlita. Kolla referenser och prata gärna med någon tidigare kund för att se hur arbetet fortlöpte och vilka problem som eventuellt uppstod.

Men det absolut viktigaste är ändå att de allra flesta hantverkare och firmor är pålitliga och ärliga naturligtvis. Det är bara om du har otur och träffar på den lilla procent som inte har rent mjöl i påsen. Det är inte på något sätt hantverkare som generellt utgör något större ”hot”. Oavsett vem eller vilken yrkesgrupp du lämnar ifrån dig nyckeln till eller vem du personligen släpper in så gäller samma sak.

Använd ditt omdöme och sunda förnuft (som i det mesta) så kommer den eventuella renoveringen bli jättebra och du kommer blir supernöjd med din duktiga hantverkare.

Garagedrömmar. Vad ska du tänka på.

Garagedrömmar. Vad ska du tänka på.

Garage är något de flesta av oss med villor gärna vill ha. Dels för att ha bilen inlåst och skyddad mot väder och vind men även som ett extra utrymme för förvaring av utemöbler, verktygsförvaring, trädgårdsskötsel och så vidare. Kanske planerar du att bygga ett garage i sommar och funderar på var du ska börja någonstans. Vi går igenom de viktigaste frågorna att tänka på för dig med garagedrömmar.

Garage_Byggmentor_Bygga_Bygglov

 • Planera ditt bygge noga. Kolla med kommunen där du bor för att se vad som gäller för ditt garagebygge. Att få bygglov från kommunen kan ta flera veckor, till och med månader. Var ute i god tid så du inte redan tröttnat innan bygget är igång.
 • Hör efter med kommunen vilka regler som gäller för garage. Hur stort får det vara, vilka material får användas, färg och höjd med mera.
 • Sätt en budget för ditt bygge och för anteckningar på alla kostnader så kan du lätt se om kostnaderna skenar iväg.
 • Oavsett om du anlitar en snickare, leverantör eller gör det själv så blir du automatiskt en byggherre. Därmed har DU det yttersta ansvaret för att byggnaden följer gällande byggnadslagstiftning och byggnormer. Anlitar du någon så ta en skriftlig garanti på att garaget kommer uppfylla kraven enligt svensk bygglagstiftning.
 • Tänk noga igenom dina behov och vad du ska använda garaget till.
 • När du kontaktar leverantör och snickare så gå igenom vad som ingår i offerten. Be om den totala kostnaden så du slipper dyra tillägg.

Använd dina befintliga byggnader som utgångspunkt angående stil på garaget. Den är som vi vet delad och du bestämmer givetvis själv. Men en bra grej att utgå ifrån om du vill få en enhetlig känsla är att bygga garagefönster i samma still som på huset. Det brukar hjälpa en hel del även om du väljer att bygga garaget åtskiljt stilmässigt från befintliga byggnader.

Köpa hus, detta ska du tänka på och veta

Köpa hus, detta ska du tänka på och veta

Att köpa hus är ofta en av livets största händelser och det finns mycket att tänka på. Här får du de viktigaste sakerna du bör kontrollera och känna till inför köpet och genom hela processen med att köpa din villa, ditt parhus eller ditt radhus.

Jag har hittat ett intressant hus, vad gör jag nu?

Svar: Det första som sker är givetvis att gå på en eller flera visningar, där du får en känsla för huset och kan ställa frågor till mäklaren. Tänk på att:

 • Ha med penna och papper, skriv upp allt som känns oklart eller som väcker någon tanke hos dig.
 • Lyft på mattor, öppna garderober och förråd, försök att ta en titt på alla ytor i huset.
 • Fråga mäklaren om området, om vilka som bor i huset och i grannskapet och om det finns något särskilt ni bör känna till.
 • Notera eventuell uteplats eller trädgård och i vilket läge den ligger. Kvällssol eller morgonsol?
 • Fråga särskilt om renoveringar eller ombyggnationer som skett, och i så fall vad som utförts och när.

Kommentera gärna artikeln (längst ned på sidan) med egna förslag på saker att tänka på vid husvisning.

Finns det pantbrev huset och vad innebär det?

Svar: Pantbrev betyder att de som tidigare bott i huset har tagit lån med huset som säkerhet, vilket alltså är vad som sker när någon tar ett bolån för att köpa ett hus. Finns det få eller inga tidigare pantbrev på huset kommer du antagligen behöva betala en slant till banken för att upprätta nya sådana. Det är alltså bra om det finns pantbrev på huset redan.

Exempel på kostnad för pantbrev: Rickard och Maria köper ett hus i Stockholm för 3 800 000 kronor. På huset finns fem tidigare pantbrev värda totalt 2 450 000 kronor. Det gör att familjen nu får upprätta nytt pantbrev för den överskjutande summan, vilket kostar dem två procent av summan. (3 800 000-2 450 000)*0,02 = 27 000 kr. På detta kan det även tillkomma en mindre administrativ avgift från banken.

Kort och gott får du ofta räkna med att betala en del för nytt pantbrev, något du bör ha i åtanke när du räknar på ditt husköp.

Diskutera gärna att köpa hus eller lägenhet på forumet om just detta ämne. Du kan skriva och läsa utan att registrera dig!

Hur får jag bolån från banken när jag ska köpa hus?

Köpa hus tips råd
Att köpa hus kräver ordentliga förberedelser.

Idealiskt sett så ska du redan innan du hittat ditt drömhus få lönelöfte från en eller helst flera olika banker. Då vet du vad du kan lägga på köpet av ditt hus. Då kan du också passa på att förhandla med de olika långivarna för att se om du kanske kan få en rabatt på din boränta.

Annars gäller det att agera snabbt när du väl hittat ett hus du vill köpa men då minskar också möjligheten att förhandla.

Kontrollera alltid med mäklare, säljare och bank att den du köper huset av också löser sina lån på huset. Detta ska alltid ske men är så viktigt att det bör dubbelkollas.

Gör en budget för boendet, glöm inte driften!

Att göra en kalkyl på vad det kostar att bo i hus hör till självklarheterna när du vill köpa villa eller radhus. Kom ihåg att du som bott i lägenhet tidigare nu antagligen får fler nya kostnader som innan var ”inbakade” i din bostadsrättsavgift eller hyra. Allt från vatten och värme till samfällighetsavgift eller kostnad för sophämtning kan tillkomma. Se gärna forumdiskussionen ”Vad betalar ni för ert boende” för lite insikt i vad olika människor betalar. Sammanfattat: glöm inte att räkna med alla små kostnader när ni gör er boendekalkyl vid husköp.

Upplysningsplikt, hur fungerar det vid husköp?

Så kallad ”upplysningsplikt” innebär att säljaren måste informera dig som köper huset om större fel och brister. Kom dock ihåg att detta endast gäller väldigt allvarliga fel.

Mindre fel och skavanker som skulle kunna upptäckas av dig eller av en besiktningsman vid noggrann genomgång behöver säljaren inte informera om, och dyker sådant upp i efterhand har säljaren inget ansvar för dessa saker.

Läs mer i vår genomgång av dolda fel och försäkringar vid husköp. Ibland förhandlar man bort ansvaret för även allvarliga dolda fel i samband med köpet, men då bör du som köper huset vara helt säker på att du undersökt alla delar från husgrund till tak med hjälp av en kompetent besiktningsman.

Finns det servitut till villan eller radhuset?

Servitut på ett hus betyder att delar av din tomt kan vara avsedda för annan part att använda. Det kan röra sig om en grusväg över din tomt som dina grannar får köra bil på, eller om ett vattenbolag som har rätt att dra vattenledningar över din tomt, eller något liknande. Detta är givetvis viktigt att känna till, kontakta därför lantmäteriet och fråga om servitut på huset du vill köpa.

Hör även med säljaren samt eventuell mäklare om det funnits andra servitut eller helt enkelt överenskommelser grannar emellan om något annat i området du nu flyttar till. Det kan röra sig om gemensamma vattenbrunnar, bryggor eller motsvarande ytor som flera delar på.

Ska köpa hus, hur går besiktning till?

Det vanligaste och ofta smidigaste sättet att kontrollera huset är att anlita en besiktningsman. Detta kostar oftast mellan 6 000 och 10 000 kronor. Tänk på följande vid besiktningen:

Gå bredvid besiktningsmannen hela tiden, du kan antagligen lära dig mycket på det.

Ställ många frågor och se till att du förstår svaren och det som skrivs i protokollet.

Ett skriftligt detaljerat protokoll är superviktigt.

Fukt är särskilt viktigt, var uppmärksam i källaren, runt husgrunden (oavsett om det är exempelvis platta på mark eller krypgrund), fasaden, på vinden och i anslutning till fönster. Se till att din besiktningsman noggrant undersöker förekomsten av eventuella fuktskador.

Klä dig i oömma kläder – en bra besiktning innebär att ni kryper och klättrar i husets alla skrymslen och vrår.

Fråga gärna besiktningsmannen om rekommenderade åtgärder för framtiden, även om det inte är något akut fel på huset. Utnyttja deras kunskap till max, det har du betalat för!

Att skriva kontrakt när du köper villa eller radhus

När allt är klart och besiktigat är det dags att skriva kontrakt på köpet. Egentligen går denna del av processen bra utan att du gör något annat än sätter din signatur där mäklaren och banken säger till dig att skriva under, men det skadar inte att läsa igenom och ställa frågor om något är oklart.

Alltså – även om de allra flesta slarvar i detta moment så är ett husköp en stor och kostsam sak i livet; ta dig tid och läs hela kontraktet och ifrågasätt allt du inte förstår.

Planera in hantverkare innan flytten

köpa nytt hus köksrenovering
Många passar på att renovera innan de flyttar in i sitt nya hus.

Ofta vill den som köper nytt boende fixa lite eller mycket i det nya hemmet. Allt från nya tapeter till omfattande renovering eller ombyggnad. Om möjligt, börja planera detta redan i samband med att du inlett processen med själva köpet så att hantverkaren eller byggfirman kan komma igång och bli så klara som möjligt redan innan du flyttar.

Tips – Byggmentor Offert låter dig utan kostnad ta in upp till fem offerter från hantverkare, i samarbete med några av landets största tjänsteförmedlare.

Kom ihåg att ROT-avdraget gäller de flesta typer av hantverkarjobb i och utanpå ditt hus, det gör att det du betalar för arbetet halveras upp till en maximal ”rabatt” på 50-000 kronor. Läs mer om ROT här.

Uppvärmning viktigt för husägare

Särskilt för dig som kanske tidigare bott i lägenhet är uppvärmningen en skola för sig när det gäller att äga hus. Dels ska större yta värmas (oftast) och dels är det du själv som väljer vilken sorts värme du vill ha. Som tur är har Byggmentor en bra genomgång av 10 olika alternativ för uppvärmning av hus.

Har du några frågor kring processen med att köpa hus? Eller kommentarer till våra tips? Berätta gärna i kommentarsfältet här under eller på vårt forum för att köpa hus eller lägenhet.

Nya åtgärdandeförsäkringen blir bättre – men dyrare

Nya åtgärdandeförsäkringen blir bättre – men dyrare

Den nya åtgärdandeförsäkringen som föreslås ersätta den kritiserade byggfelsförsäkringen kommer med all sannolikhet bli både bättre och dyrare för konsumenterna. Samtidigt som den kommer erbjuda ett betydligt starkare och bredare skydd innebär det också att priset kan stiga från i snitt runt 20 000 kr för ett husbygge idag, till uppemot 70 000 – 80 000 kronor. Även självrisken kommer antagligen att bli högre, kanske en fördubbling till 44 000 kronor.

Detta skiljer åtgärdandeförsäkring från byggfelsförsäkring

Vad blir då de rent konkreta skillnaderna med åtgärdandeförsäkring jämfört med den byggfelsförsäkring vi har idag som av många ansetts varit helt verkningslös för konsumenterna? Framför allt tre saker menar utredarna kommer förändras:

Stärkt skydd för den som bygger hus

Skyddet för konsumenten stärks. Eftersom byggfelsförsäkringen varit ett krav vid alla större byggprojekt och husbyggen har kritiken varit stark mot försäkringsbolagen Bostadsgaranti och Gar-Bo gällande att det varit extremt svårt att få ut några pengar när problem dykt upp. Med åtgärdandeförsäkringen hoppas utredarna kunna säkerställa i regelverket att försäkringsbolagen måste bli bättre och snabbare på att faktiskt åtgärda fel som dyker upp istället för att försöka hitta luckor i reglerna i syfte att betala så lite som möjligt.

Försäkringen omfattar även fel från ny byggteknik

En omtvistad fråga runt byggfelsförsäkringen var bland annat skandalen med enstegstätade fasader där en ny byggteknik visade sig vara direkt undermålig och ledde till stora kostnader för husägarna. Byggbolagen svor sig fria och menade att det inte var deras ansvar eftersom felet med den nya tekniken inte kunde förutses, och inte heller byggfelsförsäkringarna som kunderna köpt hjälpte.

Rätt försäkring när du bygger eller renoverar
Rätt försäkring när du bygger eller renoverar

Detta ska nu förändras genom att den tänkta åtgärdandeförsäkringen också ska täcka denna typ av byggfel, vilket sannolikt då leder till nästa punkt på listan över förändringar jämfört med den gamla byggfelsförsäkringen – ett högre pris för den som bygger hus.

Högre pris för den nya åtgärdandeförsäkringen

Enligt såväl utredare som försäkringsbolag lär den nya åtgärdandeförsäkringen kosta betydligt mer för konsumenten. Någonstans mellan 70 000-90 000 kronor beräknas premien bli för ett husbygge.

Detta påverkar även självrisken som idag är ett halvt prisbasbelopp (22 250 kronor år 2013) men nu enligt utredaren kan komma att bli ett helt prisbasbelopp (44 500 kronor år 2013).

Så den nya åtgärdandeförsäkringen lär tas emot med både ris och ros spår vi på Byggmentor. Vad tycker du? Är det rimligt för ett så mycket högre pris för en försäkring som faktiskt fungerar och skyddar den som bygger hus? Skriv gärna en kommentar här nedanför eller diskutera på vårt forum för försäkringar.

Byggfelsförsäkring – viktigt skydd eller dyr bluff?

Byggfelsförsäkring – viktigt skydd eller dyr bluff?

Byggfelsförsäkringen är åter i blåsväder. Försäkringen som ofta är obligatorisk vid byggen eller större renoveringar sägs av somliga vara i princip värdelös eftersom försäkringsbolagen som erbjuder den väldigt sällan betalar ut pengar. Nu höjs röster för att kravet på denna försäkring ska avskaffas.

I korthet så är en byggfelsförsäkring ett skydd, som kostar ungefär från 10 000 kronor och uppåt, som ska ge dig ekonomiskt skydd mot byggfel som upptäcks efter att ett bygge är avklarat. Vid större projekt, till exempel om du bygger ett hus eller andra byggen och renoveringar som kostar mer än tio basbelopp (445 000 kr år 2013) är denna försäkring ett krav att teckna. Läs gärna vår guide till försäkringar vid husbygget för mer information, där skriver vi även om andra obligatoriska.

Kritik mot byggfelsförsäkringen

Den främsta kritiken mot denna försäkring är att den sällan faktiskt fungerar i praktiken och att privatpersonerna som tecknat den hamnar i långa tvister med försäkringsbolagen men ändå inte får ut några pengar i slutändan.

Gäller byggfelsförsäkringen om takpannorna lossnar?
Gäller byggfelsförsäkringen om takpannorna lossnar?

SVT tar upp ett exempel där en husägare som byggt nytt hus drabbats av fuktskador, ganska omfattande sådana. Men trots att denna fuktskada var ett klockrent exempel på ett byggfel som borde täckas av just byggfelsförsäkringen så fick de ingen hjälp. Först fick de inte ens kontakt med försäkringsbolaget, och när de fick det hävdade de att försäkringen inte täckte denna skada. Se inbäddat videoklipp längre ner på den här sidan om detta fall.

En annan vanlig kritik mot byggfelsförsäkringen är att bara två olika bolag, Gar-Bo och Bostadsgaranti, erbjuder den. Det råder alltså i princip ingen konkurrens vilket gör det svårt för konsumenten att ställa olika försäkringsbolags erbjudanden mot varandra för att hitta det som är bäst.

Ett tecken på att kritiken varit relativt omfattande är att förslag om slopat krav på denna försäkring varit uppe på regeringsnivå.

”Avskaffa kravet”

Många röster höjs nu, än en gång, mot att kravet på denna försäkring ska tas bort. Som den fungerar i nuläget verkar den mest vara ett sätt för försäkringsbolag ett enkelt och utan motkrav få in stora summor från privatpersoner som bygger hus eller renoverar.

Det finns dock givetvis en annan sida av myntet. Läs gärna företaget Gar-Bos förklaring av sin byggfelsförsäkring och deras kommentarer till SVT:s båda inslag i detta uttalande (här kan du se det andra inslaget från SVT). Bland annat menar man att pengar visst betalas ut i stor omfattning, med följande siffror som underlag:

Procenttalen här nedan för åren 2000-2002  visar på hur mycket av respektive års totala premieintäkt som betalats ut i skadeersättning.

2000: 95% (färdigreglerad)
2001: 103% (nästan färdigreglerad)
2002: 57% (1-3 år skadereglering återstår)

Det råder alltså helt klart skilda meningar om huruvida byggfelsförsäkringen verkligen är betydelsefull för husbyggare eller inte. Vad tycker du? Skriv gärna en kommentar under vår artikel, eller diskutera den på vårt forum om just försäkringar för den som bygger eller renoverar.

Fakta om byggfelsförsäkringen

 • Sedan år 2005 har det varit ett krav för den som bygger småhus eller genomför andra större byggen eller renoveringar att teckna byggfelsförsäkring.
 • Kravet gäller när värdet av projektet överstiger tio basbelopp vilket 2013 motsvarar 445 000 kr.
 • Om du bygger fritidshus kan du undantas från kravet, men du måste då få dispens från din kommun.
 • Även mindre byggen eller renoveringar som kräver bygglov kan behöva en byggfelsförsäkring, din kommuns byggnadsnämnd avgör.
 • Färdigställandeskyddet är ett annat obligatoriskt skydd med ungefär samma krav. Det skyddar dig mot att byggfirman du anlitat går i konkurs innan bygget är slutfört.

Här är ett av SVT:s inslag i ämnet byggfelsförsäkring:


Diskutera dina egna erfarenheter av byggfelsförsäkringen nedanför i kommentarsrutan eller på forumet. Se gärna även vår artikel om försäkringar mot dolda fel.

Bygga garage eller carport: 10 viktiga tips

Bygga garage eller carport: 10 viktiga tips

Att bygga garage eller carport går att göra dyrt och krångligt eller billigt (nåja…) och lyckat. Och allt däremellan. Vi ger dig 10 tips för ett lyckat garage- eller carportprojekt där du får kunskapen och verktygen du behöver för att lyckas med din egen konstruktion. Fokus är på att du projektleder själv men låta en seriös hantverkare göra jobbet, men visst är det fullt möjligt att lösa hela eller valda delar av bygget på egen hand om du själv är kunnig hantverkare.

Men som alltid är stalltipset från oss på Byggmentor att inte chansa när det gäller större byggprojekt likt dessa, slarv kan innebära ett garage som funkar sämre än vad det borde och som i värsta fall orsakar skador på såväl bilar som människor som befinner sig i garaget/under carporttaket. Vi tror också att delad kunskap är dubbel glädje, så diskutera och ställ frågor om garage i kommentarerna under artikeln. Nu, vidare till tipsen!

Garage eller carport?

Första steget är givetvis att välja mellan att bygga ett komplett garage eller en enklare carport, eller att bara koppla på ett enkelt skärmtak på huset för att skapa ett paraply åt bilen (vilket då med lite god vilja kanske kan kallas för en carport?

Fördelen med ett garage är ofta att du får mer robust konstruktion som lämpar sig bättre att exempelvis vistas i för ”bilmek” eller andra praktiska göromål, medan en carport snarare ”bara” fungerar som bilförvaring. En carport är å andra sidan billigare, särskilt om det är ett fristående garage du överväger.

Skissa och projektplanera

Redan innan du ens börjar titta på material, begära in offerter eller måttar upp på tomten bör du specificera så gott du kan vad det är du vill med ditt carport- eller garagebygge. Förr eller senare kommer du behöva ta fram en seriös skiss och plan för bygget, men inledningsvis handlar det mest om att sätta ord på dina tankar och ditt önskade resultat med projektet.

Rita så gott du kan, gör en punktlista med vad garaget/carporten måste ha, och vad du kan kompromissa med. Detta fungerar sedan som en bra minneslapp i kontakten med entreprenörerna du tar in priser från.

Bygga garage: pris

Ett garage kostnad beror i slutändan på huvudsakligen följande faktorer:

 • Grunden. Ska du ha betongplatta? Annan lösning? Detta blir alltid en stor kostnadspost.
 • Isolering. Hur bekvämt ska det vara i garaget? Vill du kunna slappa på vintern i shorts och t-shirt eller får det lika gärna vara samma temperatur som ute? Mer isolering betyder högre pris, liksom om du vill värma upp garageytan med element, en värmepump eller någon annan lösning.
 • Finesser. Ska du ha en elektrisk garagedörr, avlopp, takfönster, eller andra finesser får du också betala mer. Å andra sidan är det ofta denna typ av tillägg som gör att nybyggda garage kan höja värdet på ditt hus rejält, vilket bör vägas in i ekvationen.
 • Tänk på att om du vill ha vatten och avlopp i garaget så behöver du prata med din kommun då detta är känsligare än att köra ”torrt”.
 • Storlek. Större blir dyrare totalt sett, men oftast billigare om du slår ut det per kvadratmeter eller per arbetstimme.
Att bygga garage eller carport kan göras lätt eller lyxigt.
Att bygga garage eller carport kan göras lätt eller lyxigt.

Mellan tummen och pekfingret kan man säga att materialkostnaden för ett garage ligger på mellan 1500-3000 kr inklusive moms per kvadratmeter, och en erfaren byggfirma som sköter om projektet kostar ungefär lika mycket till. Dock är arbetsinsatsen avdragsgill genom ROT-avdraget, alltså får du halvera det pris du betalar snickare, elektriker och andra hantverkare för att bygga garaget. Läs gärna mer om att ta in hantverkarhjälp i vår artikel om byggfirmor och hantverkare.

Bygga carport: pris

Garagets mindre syskon, carporten, är givetvis något billigare än ett fullfjädrat garage. Här blir priset per kvadratmeter runt 1000-2000 kr/m2 och arbetskostnaden mindre, lägg till en kostnad på runt 600-1000 kr/m2 för arbetet så har du en grov uppskattning på vad ditt carportbygge kostar.

Särskilt när det gäller carports finns det många leverantörer som erbjuder i princip ”nyckelfärdiga” lösningar. Du som konsument behöver egentligen bara bläddra i en katalog och välja vad du vill ha. Det är oftast billigare än om du vill skräddarsy din egen carport.

Bolla priser och offerter med andra garagebyggare i kommentarsdiskussionen under artikeln.

Rabatt på arbetskostnaden med 50 procent

Tar du in en garagebyggare, snickare eller egentligen vilken hantverkare som helst så kan du utnyttja ROT-avdraget (läs hur det funkar generellt på länken). Det innebär att om du betalar säg 40 000 kronor för hantverkarens arbete, alltså exklusive material, så får du dra bort hälften av den summan. En sänkning på priset med 20 000 kronor alltså.

Det som dock krävs är att din carport eller ditt garage måste vara hopkopplat med ditt hus, det anses vara detta om du har en dörr mellan huset och garaget eller om ditt hus (alltså att hus och garage delar en vägg med passage mellan), eller garagedelen av huset delar gemensamma ytterväggar till 75% eller mer utan att någon dörr finns mellan ytorna. Är det helt fristående får du inte göra ROT-avdrag för arbetet.

Detta bör du alltså väga in när du skissar på ditt drömgarage. Kan det vara värt att släppa drömmen om att ha det fristående och istället få en billigare lösning med ROT-avdrag och hopkopplad garagekonstruktion?

Sakerna du inte kan kompromissa med

Det finns några aspekter som du måste säkerställa när du bygger dtt garage som inte är att anse som möjliga att välja bort, på grund av lagar eller för att de helt enkelt kan innebära livsfara om de åtsidosätts.

 • Snölast. Se till att taket på garaget eller carporten klarar av tyngden av snö på vintern. Annars kan du få ett kraschat garagetak som riskerar att skada din bil eller ännu värre – dig själv.
 • Dragning av elektricitet får under inga omständigheter utföras av någon annan än behörig elektriker. Läs på här om vilka elarbeten en privatperson får utföra.
 • Prata med ditt försäkringsbolag på förhand om du tänker utföra några delar av byggarbetet själv. Det kan få konsekvenser på dina försäkringar och hur resultatet bör följas upp av en kontrollman.
 • Se till att ha koll på eventuellt bygglov och de regler som gäller i just din kommun och för just din fastighet. Du hittar mer om detta under rubriken ”Bygglov och regler” ett par rubriker nedåt i denna text.
 • Låt en erfaren markentreprenör eller kompetent byggfirma göra beräkningarna på vilken grund du behöver lägga. Klarar inte garaget det nödvändiga trycket från byggnaden samt bilar blir konsekvenserna antagligen dyrare än om du gör rätt från början.

Tillval, tillägg och ren och skär lyx

Om vi håller oss till den absoluta grunden så är ju ett garage eller en carport inget mer än väggar, tak och port som syftar till förvaring av bil eller andra maskiner. Men givetvis går ett garage att göra i alla former och nivåer. Ta tidigt ställning till om dessa tillval är intressanta eller inte för dig:

 • Värme i garaget, kan lösas med allt från element till värmepump eller isolering.
 • Antal bilar (eller traktorer, gräsklippare, eller vilka maskiner som byggnationen är tänkt för).
 • Tillgång till vatten och avlopp? Toalett? Ökar komforten men också slutnotan för kalaset.
 • Inredning; klarar du dig med ett hårt betonggolv och kala väggar eller vill du ha träväggar och behandlat golv? Estetik mot ekonomi (den klassiska kampen).

Dessa är några av de saker som lätt får kostnaderna att dra iväg men som å andra sidan också kan ge garaget det där lilla extra som gör att projektet känns värt varenda krona och svettdroppe.

Bygglov och regler

Behöver man bygglov för att bygga garage eller carport? Ja, är svaret (mer specifik läsning: regler och avstånd när du bygger på tomten). Samtidigt kan din kommun ha synpunkter på det hela, så det är alltid bäst att höra med byggnadskontoret eller motsvarande där du bor.

En annan bra tumregel är också att alla konstruktioner eller byggen på din tomt som är närmare än 450 centimeter från tomtgränsen till grannfastigheten kräver grannens medgivande. Så jobba på grannsämjan om du är ute efter ett garage nära granntomten.

Ställ gärna frågor om bygglovsregler och andra krav i diskussionen under artikeln.

Så får du ned priset på garaget

Glöm inte att du får göra ROT-avdrag om garaget sitter ihop med huset.
Glöm inte att du får göra ROT-avdrag om garaget sitter ihop med huset.

Att bygga ett garage eller en carport är relativt kostsamma tillbyggnader (eller utbyggnader) som ofta kostar över 50 000 eller till och med 100 000 kronor, och många gånger mer om du är ute efter avancerade verkstadslösningar. Men det betyder inte att du är låst och utlämnad till hantverkarnas saltade fakturor! Nej, en vaksam konsument kan faktiskt få ned priset rejält genom att:

 • Aldrig bara ta in pris från en enstaka byggare eller garage/carportleverantör. Se istället till att kontakta och begär offerter från ungefär fem olika firmor som är verksamma i din region. Då är det istället du som har överblicken och som kan se vilken prisbild som är bäst för ditt garage.
 • Även om priset givetvis är en viktig faktor så bör du inte stirra dig blind på det. Kolla gärna upp hantverkarnas referenser och se till att väga deras kostnadsförslag mot hur pass seriösa och kunniga de känns.
 • Kolla upp priser på material till bygget själv men var öppen för att låta entreprenören sköta även dessa inköp. Ofta kan byggarnas leverantörsrabatter göra att du tjänar mest på detta alternativ.
 • Missa inte att kolla så att din inkomst täcker ROT-avdraget. För 2013/2014 ligger det du behöver tjäna för att göra fullt avdrag på runt 26 000 kr/månaden.
 • Fördjupa dig i processen att ta in en hantverkare effektivt och billigt genom att läsa Så anlitar du bästa byggfirman eller snickaren.
 • Prata gärna med en mäklare i din kommun om vad ett garage kan göra för värdet på ditt hus. Ofta kan värdehöjningen vara värd kostnaden, om du går i tankar på att en dag sälja hemmet.

Leverantörer av garagedörrar och carports

Här är några exempel på svenska leverantörer, tillverkare och i vissa fall installatörer av garagedörrar eller kompletta carports-/garageprojekt. Antingen kan du kontakta en eller flera av dessa eller så kan du vända dig till en lokal hantverkare/byggfirma som sköter hela projektet åt dig (men, som vi konstaterat här ovan, ta alltid in offert från flera firmor innan du bestämmer dig!).

Björklidens
www.bjorklidens.se
Tel: 0456-52147
Garage, carports, fritidshus
JABO
www.jabo.se
Tel: 0325-798 40
Gedigna garage med gott om utrymme.
Arlanda Snickerifabrik AB
www.arlandasnickeri.se
08-591 424 04
Monteringsfärdiga byggsatser inom garage, carports med mera.
Proffsbyggare
www.proffsbyggare.se
021 – 44 44 386
Ta in gratis offerter från upp till fem firmor som bygger garage.
Mellby Garage AB
SOLLEBRUNN
0322-412 30
www.mellbygarage.se
Mockfjärdshus
www.mockfjardshus.se
0241- 77 00 75
Monteringsfärdiga garage och carportar, prisvärdiga paket på alla lösningar.
Byggmästaren
www.byggmastaren.se
0456-140 49
Garage, carports och andra bygglösningar.
Kapellservice i Göteborg AB
www.kapellservice.se
PVC-garage
031-54 61 00
Svenska Byggvaror
www.svenskabyggvaror.se
Monteringsfärdiga byggsatser
063-10 22 70
Crawford Center
www.crawfordcenter.se
020-41 42 53
Ett av marknadens bredaste sortiment av garageportar.
Tipsa gärna om egna leverantörer/, eller varna för oseriösa aktörer, i kommentarsrutan under texten.

Saknade du något i artikeln ovan? Eller vill du ställa en fråga om att bygga carport eller garage, själv eller med hjälp av en byggare? Eller har du en egen berättelse att dela med dig av, eller en offert du vill bolla med andra läsare? Skriv en kommentar här nedanför och låt resan mot dina drömmars carport eller garage börja!

Det fantastiska lerhuset – se bilderna här

Det fantastiska lerhuset – se bilderna här
En sannerligen unik skapelse.

Ett fantasieggande hus i terrakotta-lera i Colombia som säkerligen väcker känslor hos de flesta. Huset är dessutom faktiskt världens största lergodspjäs!

Arkitekten Octavio Mendoza ville skapa ett hus som var nyskapande och som fungerande i harmoni med omgivningen, som om det organiskt växt fram ur marken. Resultatet kan ni se här nedan, en spektakulär skapelse som utan tvekan är unik i sitt slag.

Bildspel: lerhuset i Colombia

Klicka på en bild för att få upp bildspelet här under, och tyck till om huset i kommentarerna nedanför – kan du tänka dig att bo i ett sånt här hus, eller är det slöseri med tid och pengar att ens bygga något så udda? [nggallery id=35 template=caption] Samtliga bilder tillhör casaterracota.com

 

Huset är enligt arkitekten dessutom miljövänligt i och med att det enbart använder sig av byggmaterial som finns i marken lokalt. Det gör att huset har förutsättnignar för att bli ett ypperligt passivhus. Är du intresserad av klimatsmart byggande och boende? Missa inte vår guide till klimatsmarta åtgärder och heller inte artikeln om energisnåla hus.

Inspiration när du ska bygga hus – nyskapande arkitektur

Inspiration när du ska bygga hus – nyskapande arkitektur

Den som ska bygga hus eller köpa nytt kan behöva inspiration till hur hus konstrueras. Idag är huset precis som andra delar av våra liv ett uttryck för egensinnighet och smak och vi är inte längre nödvändigtvis styrda av hur ett hus ”ska se ut”.

bygga hus inredning arktitektur
Spännande hus. Foto: Luuk Kramer/70F

Ett bra exempel på hur en klassisk tvåplansvilla kan ritas och byggas på nyskapande sätt är huset vi presenterar här – ett holländskt hus som är mycket kubiskt i sin natur. På en gång modernt och fräscht, men med en flört till efterkrigstidens fyrkantiga kolossbyggen som i exempelvis det svenska miljonprogrammet.

Bilder: inspirerande hus

Vad tycker du om huset? Något för dig? För annorlunda? Vad skulle du ändra på? Diskutera i kommentarsfältet nedanför artikeln! Klicka på en bild för att få upp bildspel:

[nggallery id=33 template=caption]

Samtliga bilder är tagna av Luuk Kramer och tillhör 70F.

Fakta om huset

 • Boarea: 400 kvadratmeter
 • Cirkapris: 500 000 euro
 • Arkitekter: 70F
 • Designat: 2007
 • Byggt: 2009

Mer husinspiration:

Husbygge

Så renoverade vi huset

”Vi genomförde vår drömrenovering”

Bygga hus på liten yta (bilder)

Bygga hus på liten yta (bilder)

I takt med att fler människor söker sig till storstadsområden blir också tomtmark en exklusiv vara. Men det går att bygga snyggt och rymligt på väldigt små ytor, vilket vi ser exempel på i ett japanskt hus ritat av arkitektfirman Mizuishi Architect Atelier. I Japan har man länge brottats med problemet att få plats med mycket boutrymme på liten yta, och det är kanske därför man också lyckats ta fram kreativa lösningar som huset ”River Side House”.

29 kvadratmeter byggyta

Mycket hus på liten yta. Foto: Hiroshi Tanigawa

Huset är byggt på bara 29 kvadratmeter och har med sina två våningar totalt 55 kvadratmeter boyta. Trots det känns huset knappast instängt eller trångt. Mycket beror på de stora fönstren på vardera sida av huset samt stora takfönster som släpper in ljus. Arkitektens tanke var att utnyttja den lilla återvändsgränden vid flodkanten maximalt.

Bildspel: Huset för den med liten tomt

Klicka på en bild nedanför för att få upp bildspel. Vad tycker du om huset? Skulle du kunna tänka dig att spara pengar genom att köpa en liten tomt och istället bygga annorlunda och effektivt sett till ytan? Eller är det onödigt i ett land som Sverige där det trots allt finns gott om plats att bo på, åtminstone utanför storstäderna?

Tyck till i kommentarsrutan under artikeln. Diskutera också gärna husbyggen och inredning på Byggmentors forum.

Samtliga bilder i bildspelet är ©Hiroshi Tanigawa.

[nggallery id=30 template=caption] Foto: Hiroshi Tanigawa.

 

Hitta fler inspirerande artiklar här.

Hitta rätt branschorganisation för renoveringen

Hitta rätt branschorganisation för renoveringen

När du ska anlita entreprenörer och hantverkare för byggen, renoveringar, markarbeten och liknande är sannolikheten stor att de tillhör en branschorganisation eller motsvarande sammanslutning. Dessa utfärdar ofta olika former av certifieringar till sina medlemsföretag som intygar att de har koll på gällande regler för det de sysslar med, oavsett om det är en badrumsrenovering, en dränering eller kanske en takomläggning. Byggmentor går här igenom de större branschorganisationerna i Sverige och hur du använder dig av dem på bästa sätt när du själv anlitar hantverkare.

Diskutera och tipsa gärna om branschorganisationer  i kommentarsrutan under artikeln eller på Byggmentors hantverkarforum. Använd gärna listan nedan som referens och utnyttja respektive branschorganisation när du ska köpa en tjänst, de kan ofta berätta mer om vad du bör tänka på när du väljer entreprenör.

Elektriker: Elektriska Installatörsorganisationen

Elektriska Installatörsorganisationen (EIO) samlar totalt cirka 23 000 personer som är anställda i elinstallationsföretag anslutna till EIO. För konsumentens del ser EIO bland annat till att deras elektriker förbinder sig att följa Allmänna Reklamationsnämndens beslut om en tvist skulle uppstå (givetvis gäller dock alltid konsumenttjänstlagen oavsett om en hantverkare är ansluten till en branschorganisation eller inte). De erbjuder även tjänster som Elkontroll och Eltest som på olika sätt ser över elen i ett hus eller en lägenhet för att säkerställa att elsäkerheten är tillfredsställande.

Hemsida: www.eio.se
Medlemsföretag: 2 600 (85 procent av elteknikbranschen)
Anställda i medlemsföretag: 25 000

Fönster och glas: Glasbranschföreningen

För de företag som arbetar med fönster eller andra typer av glas (till exempel bilgglasmästerier) finns branschorganisationen Glasbranschföreningen (GBF). Företag anslutna till GBF får utbildningar och blir certifierade och/eller auktoriserade inom olika moment som berör glasarbete.

Hemsida: www.gbf.se
Medlemsföretag: 550 ordinarie, 40 associerade (medlemmarna står för 85 procent av branschens omsättning)
Anställda i medlemsföretag: 2 900

Målare: Målaremästarna

Som hörs på namnet är Målaremästarna branschorganisationen för målerier. Bland mycket annat certifierar de målarfirmor inom bland annat rostskyddsmålning och våtrumsmålning. De har även en egen så kallad nöjd-kund-garanti som gäller den som köper tjänster av anslutna målare. 

Hemsida: www.maleri.se
Medlemsföretag: 1000 (står för 85 procent av måleribranschens omsättning)
Anställda i medlemsföretag: 12 000

Anläggningsarbeten: Maskinentreprenörerna

Små och stora företag som arbetar med stora mobila maskiner (anläggningsmaskiner) samlas i Maskinentreprenörerna (ME). Dessa typer av företag nyttjas nog främst av privatpersoner vid olika typer av markarbeten på tomten, allt från att gräva för nybygge av hus, till att schakta för dränering eller anlägga en trädgårdsdamm.

Hemsida: www.me.se
Medlemsföretag: 3 700 (ungefär 60-70 procent av branschen)
Anställda i medlemsföretag: 12 000

Plåtarbeten: Plåtslageriernas Riksförbund

Plåslagare samlas i Plåtslageriernas Riksförbund (PLR) och det första man tänker på som privatperson och villaägare är sannolikt firmor som lägger, renoverar eller byter ut plåttak. Men i PLR samlas också andra företag som på olika sätt sysslar med plåtarbeten, ventilation, med mera.

Hemsida: www.entreprenorforetagen.se (delas med Mekaniska Verkstädernas Riksförbund).
Medlemsföretag: 900
Anställda i medlemsföretag: 5 200

VVS-Företagen

I VVS-företagen samlas firmor som arbetar med värme, ventilation och sanitet – eller VVS helt enkelt. Man satsar mycket på att kompetensutveckla sina medlemmar och ser bland annat till att de följer branschreglerna Säker Vatteninstallation.

Hemsida: www.vvsforetagen.se
Medlemsföretag: 1 400
Anställda i medlemsföretag: 17 400

Kakel/klinker/plattor: Byggkeramikrådet

Byggkeramikrådet (BKR) samlar företag som i första hand arbetar med saker som de flesta stöter på i samband med en badrumsrenovering – plattsättning av exempelvis kakel eller klinkers. Bland annat ser man kontinuerligt över och godkänner våtrumskonstruktioner och ger ut egna branschregler för våtrum.

Hemsida: www.bkr.se

Det finns många andra branschorganisationer, små och stora, men detta var ett axplock av de som man kanske ofta stöter på som privatperson och hemägare som tar in hjälp för ett bygge eller en renovering. Tipsa gärna om fler organisationer i kommentarsrutan här under eller på Byggmentors hantverkarforum.

Rätt försäkring när du ska bygga hus, bygga till eller renovera

Rätt försäkring när du ska bygga hus, bygga till eller renovera

Att välja rätt försäkring är viktigt när du bygger eller renoverar, särskilt om du anlitar hantverkare. Dels för att det kan krävas särskilda försäkringar enligt lag och dels för att du står oskyddad mot olycksfall, byggfel och annat felaktigt utfört arbete om du inte från början sett till att ha rätt försäkring. Byggmentor går igenom de vanligaste försäkringarna vid byggen och renoveringar, allt från allriskförsäkring till färdigställandeskydd. Diskutera gärna försäkringar i kommentarsfältet eller på Byggmentors forum för försäkringar.

Försäkring under bygget inte samma som hemförsäkring

En viktig skillnad att göra är att poängtera att din vanliga hemförsäkring, eller villaförsäkring, inte bör förväxlas med de särskilda försäkringar som omfattar dig eller din byggherre och/eller din entreprenör vid ett bygge eller en renovering. En hem- eller villaförsäkring är den som fungerar i ditt vardagsliv medan nedanstående försäkringar är specifika för olika delar av ditt byggprojekt.

Rätt försäkring när du bygger eller renoverar
Rätt försäkring när du bygger eller renoverar

Ställ krav på rätt försäkring

Gemensamt för dessa särskilda försäkringar är att du bör föra dialog kring dem med din hantverkare eller byggherre. Seriösa entreprenörer vet vad som gäller och vilken försäkring som krävs för olika typer av projekt. Var aldrig rädd för att dubbelkolla och säkerställa att den som utför arbetet åt dig har tecknat rätt försäkringar samt, i de fall där det behövs, även angivit dig som medförsäkrad. Begär gärna papper på att rätt försäkringar finns och gäller. Se mer om detta här nedan under respektive försäkringstyp.

Allriskförsäkring

En allriskförsäkring är en grundläggande försäkring som den eller de hantverkare eller entreprenör som utför arbetet tecknar. Du ska dock också täckas av den, som medförsäkrad. Med en allriskförsäkring har du ett skydd både under den tid som entreprenaden pågår och två efter att den är avslutad och godkänd. Allriskförsäkring omfattar både byggnaden som byggs eller renoveras samt de verktyg och material som används under projektet.

Byggfelsförsäkring

Den som är byggherre (vilket kan vara både du eller din entreprenör) när du bygger hus, eller fritidshus (samt vid vissa tillbyggnader där du måste ha bygglov) ska teckna en så kallad byggfelsförsäkring. Den skyddar mot konstruktionsfel och fel i exempelvis elinstallationer samt värme- och vatteninstallationer. En byggfelsförsäkring gäller fel som upptäcks inom tio år efter avslutat och godkänt bygge. Är du osäker på om en byggfelsförsäkring krävs för en tillbyggnad eller förändring av befintligt hus bör du fråga miljö- och byggnadsnämnden i din kommun.

Denna kan inom kort komma att ersättas av åtgärdandeförsäkringen.

Ansvarsförsäkring för hantverkare

Den entreprenör du anlitar ska omfattas av en egen ansvarsförsäkring. En sådan försäkring är särskilt inriktad på att skydda mot skadeståndskrav för skador som drabbar en utomstående part, alltså en person som av en eller annan anledning råkar illa ut när något går fel vid ett bygg- eller renoveringsprojekt.

Viktigt med rätt skydd om olyckan är framme
Viktigt med rätt skydd om olyckan är framme

Färdigställandeskydd

Ett färdigställandeskydd tecknas av byggherren, som alltså kan vara du själv eller en anlitad entreprenör. Denna försäkring ska tecknas vid såväl nybygge som tillbyggnationer och ändringar av exempelvis hus. Färdigställandeskydd skyddar mot en eventuell konkurs för den eller de entreprenörer som arbetar, en konkurs som skulle kunna betyda att arbetet helt stannar av i ett känsligt läge.

Har man då försäkring så kan man då återuppta arbetet inom en hyfsat kort tid, vilket kan vara extremt viktigt om du till exempelvis bygger nytt hus eller utför en takomläggning. Utan färdigställandeskydd kan du stå helt ”naken” i ett sådant läge.

Fråga ditt försäkringsbolag

Utöver ovanstående försäkringar finns det nästan lika många försäkringsvarianter som det finns försäkringsbolag, och det är därför aldrig en dum idé att höra med ditt bolag om vad de rekommenderar för ditt projekt, oavsett om det rör en friggebod eller en badrumsrenovering. Generellt är det dock allra viktigast att säkerställa att den eller de entreprenörer du väljer är rätt försäkrade när bygget drar igång. Kontrollera alltid detta innan du skriver på avtal!

Har du frågor eller egna erfarenheter av försäkringar vid bygge eller renovering? Dela gärna med dig i kommentarsfältet eller på Byggmentors forum för försäkringar.

Plusenergihus – husen som ger mer än de tar

Plusenergihus – husen som ger mer än de tar

Ett plusenergihus är ett hus som i sig självt producerar mer el än det förbrukar. Man kan alltså helt enkelt säga att det är ett hus som är en plusaffär för miljön, och kanske också för husägarens ekonomi. Byggmentor tittar närmare på plusenergihus, diskutera gärna ämnet när du läst artikeln, i kommentarsrutan eller på Byggmentors forum för husbyggen.

Grundprincipen för plusenergihus

Tanken när man bygger plusenergihus är alltså att ”gå plus” på energiförbrukningen jämfört med energin man själv producerar i eller precis i anslutning till huset. Detta skiljer denna typ av hus från exempelvis passivhus, som även de är energisnåla men som fortfarande kan förbruka mer energi än de producerar.

Plusenergihus Foto: Andrewglaser (licens: CC-BY-SA)

För att ett plusenergihus ska kunna åstadkomma detta behöver man använda sig framför allt av förnyelsebara energikällor såsom solenergi, geotermisk värme (som kan utvinnas genom exempelvis en värmepump) eller vindkraft. Huset måste också byggas med särskilda energibesparande byggtekniker, vilket bland annat innebär att husets själva konstruktion ska ritas och byggas för att kunna vara så energieffektivt som möjligt när det gäller planlösning, rum och väggar.

Isolering och värmebesparing viktigt

Utöver att huset alltså generera sin egen energi (åtminstone mer än vad det förbrukar av eventuell extern el- och värmeförsörjning) så är en av hörnstenarna i tänket kring plusenergi att bevara den värme som finns innanför väggarna. Det kan ske genom bra isolering, i såväl väggar, golv och tak, som genom fönster och dörrar med lågt u-värde (alltså hög energibevaring).

Ett annat viktigt arbetssätt för att använda värmen flera gånger är att ha distributionssystem och ventilation som tillåter värmen att återanvändas, som till exempel en frånluftvärmepump gör. Sedan finns det mängder av mer eller mindre experimentella sätt att utvinna och återanvända värme, man kan bland annat ta tillvara på värmen i avloppsvattnet som ska försvinna ut ur huset och låta denna bidra till uppvärmning av det varmvatten som används i kök och dusch.

Många bäckar små

Som Byggmentor tidigare skrivit om kan man dessutom åstadkomma stora energibesparingar genom ”många bäckar små”-tänket, till exempel en så till synes banal sak som att möblera energisnålt eller att använda sig energisnål belysning på ett smart sätt. Även var huset byggs spelar in när man vill uppnå plusenergi, till exempel kan naturligt vindskydd i form av terrängen hjälpa huset att bättre hålla värmen.

För mer snabba och enkla tips rekommenderas våra tips för energismart hem.

Kostnad för plusenergihus

Att tänka på alla ovanstående faktorer när man bygger nytt hus är generellt dyrare än traditionella husbyggen. Att investera i alternativa energikällor som ett vindkraftverk på tomten eller en bergvärmepump är också det en relativt hög kostnad jämfört med att bara plugga in huset i det vanliga elnätet eller fjärrvärmen.

Till detta måste man dock räkna på de besparingar man förhoppningsvis gör på sitt plusenergihus. Genom låg månatlig kostnad för el samt en överproduktion är det till och med möjligt för en enskild husägare att sälja sin överskottsenergi till andra hushåll. Ofta innebär detta konkret att man som plusenergihusägare får ett energiöverskott under de varma månaderna på året vilket går att sälja vidare för att på så sätt täcka upp kostnaden för den el som måste köpas extra under vintern.

Att ge ett exakt svar på vad det kostar att bygga ett plusenergihus är i princip omöjligt eftersom varje byggprojekt är unikt, och lika svårt är det att säga hur lång tid det tar innan ett sådant hus har återbetalat sig. Men du kan sannolikt räkna med att ett hus blir minst 20 procent dyrare om det byggs för plusenergi. Ett som dock är säkert är ett plusenergihus är en satsning på framtiden, garanterat för miljön men i bästa fall också för plånboken.

Hur börjar man bygga?

Att bygga plusenergihus är inte det enklaste helt enkelt eftersom metoden fortfarande är relativt ny. Räkna med att få ligga i och begära in offerter från många hustillverkare innan du hittar någon som både har tiden och kompetensen för att ta sig an ditt projekt. När du träffat rätt är det bara att göra upp en budget och räkna rent konkret på hur mycket dyrare huset blir för att göra det ska bli ett plusenergihus och samtidigt räkna på vad den årliga besparingen jämfört med ett vanligt hus blir.

Det finns självklart ingen garanti för att ett plusenergihus betalar sig självt men det man antagligen kan säga är att det är en bra lösning för den som vill bygga annorlunda och som samtidigt vill göra en insats för klimatet.

Kan du tänka dig att bygga eller köpa ett plusenergihus även om det kostar mer? Dela med dig av dina tankar i kommentarsrutan eller på Byggmentors forum för husbyggen.

Bilden i artikeln är under CC-BY-SA-licens.

Villaförsäkring, bäst skydd för billig kostnad

Ett vanligt misstag som husköpare och husägare gör är att stanna vid hemförsäkringen när man skaffar villa. Det kan nämligen kosta om olyckan är framme och du inte har en villaförsäkring. Vi tittar närmare på varför och hur du hittar rätt villaförsäkring till en i sammanhanget billig kostnad. Ställ gärna frågor eller dela med dig av egna erfarenheter på på Byggmentors försäkringsforum.

Varför villaförsäkring?

En vanlig hemförsäkring ska man alltid ha i botten, den skyddar din egendom (lösöre). Men som villaägare behöver du en villaförsäkring som täcker större problem och skador på ditt hus eller andra byggnader på tomten (garage, friggebod, verktygsbod, och så vidare). Den slås ofta ihop i paket med hemförsäkringen och kallas då villahemförsäkring.

En villaförsäkring kan också täcka själva tomten och skador som uppstår på den, allt från olyckor som river upp gräsmattan eller ett plank eller staket som rasat ihop. Givetvis gäller försäkringen bara enligt det avtal du sluter med försäkringsbolaget, men som med alla försäkringar så finns villaförsäkringen där för att stötta när olyckan är framme.

Förutom fysiska skador och problem kan villaförsäkring också täcka upp eventuella skadestånd du drar på dig i egenskap av husägare samt stötta dig i en rättsprocess om du behöver betala kostnader för en jurist i en tvist.

Att hitta billig villaförsäkring

Som med alla försäkringar varierar priserna mycket mellan olika försäkringsbolag och beroende på hur mycket du vill att den ska omfatta. De flesta erbjuder olika lösningar med varierande grad av skydd och olika nivåer på eventuell ersättning. Här är några tips för att kunna komma undan med en relativt billig kostnad samtidigt som du hittar den villaförsäkring som passar dig bäst:

 • Jämför olika försäkringsbolag. Nöj dig aldrig med att gå på samma gamla försäkring som tidigare eller första bästa erbjudande om villaförsäkring som dimper ner i brevlådan. Hitta den som passar dina behov och som känns bäst ekonomiskt. Att hitta villaförsäkring billigt ska vara ett av målen men viktigast är att den täcker de saker du vill.
 • Hör med grannarna. Även om vissa kan tycka att det är känsligt så kan man lära sig mycket av sina grannar. Kanske kan du få tips på villaförsäkringar som passar bra i just ditt område, eller försäkringsbolag du ska akta dig för av någon anledning. Utnyttja den kompetens de runt om dig sitter på.
 • Se över övriga försäkringar och se om du kan få ett bättre pris på din villaförsäkring om du erbjuder att flytta alla dina andra försäkringar till samma försäkringsbolag.
 • Titta också på självrisken, det kan skilja flera tusen kronor och ett antal procent mellan olika försäkringsbolag. En högre premie kan därför ibland vara ett billigare alternativ i och med lägre självrisk.

Vilken är bästa villaförsäkringen

Att hitta rätt försäkring är som sagt en fråga om behov och vad man är villiga att betala för eventuella tilläggsförsäkringar. Här är en enkel checklista för vanliga områden och skador som du kan stämma av med försäkringsbolagen du väljer mellan. Fråga hellre en gång för mycket än för lite för att undvika att stå med en villaförsäkring som kanske var billig men långt ifrån bäst för dig och din villas behov:

Omfattas oftast av villaförsäkring

 • Läckor/vattenskador
 • Brand
 • Naturskador (storm, skyfall, snöras med mera)
 • Ansvarsskydd
 • Rättsskydd
 • Hyresbortfall
 • Angrepp från skadedjur

Kräver ofta tilläggsförsäkring

 • Särskilda oförutsedda händelser
 • Problem från bristfälligt lagd isolering eller dränering (då bör du dock omfattas av garanti/försäkring från entreprenören som utfört arbetet).
 • Allriskförsäkring (kallas ofta ”drulleförsäkring”)
 • Transport- eller flyttförsäkring
 • Kostnader som uppstår på grund av nya branschregler

Jämförelse mellan olika villaförsäkringar

Via Konsumenternas vägledning om bank och försäkring kan man hitta och jämföra olika villaförsäkringar för att lättare hitta en som passar ens egen villas förutsättningar. Här är exempel på hur det kan se ut i en jämförelse mellan 21 stora försäkringsbolag och vad de säger om en specifik fråga (maxbelopp för naturskador på tomt), för att visa att det ofta skiljer en hel del i upplägg och maxbelopp för olika villaförsäkringar. Jämförelsen är gjord i augusti 2011.

Försäkringsbolag/villaförsäkring Maxbelopp naturskada på tomt
Aktsam 50 000, alternativt tomtmarkens dubbla taxeringsvärde om detta värde är högre.
Alerto Försäkringar Tomtmarkens dubbla taxeringsvärde
Auro Försäkring 100 000.
Dina Försäkringar 85 600.
Folksam Tomtmarkens dubbla taxeringsvärde, alternativt 100 000 kr om detta ger högre ersättning.
Gjensidige Försäkring 100000, alternativt tomtmarkens dubbla taxeringsvärde om detta värde är högre.
Icabanken Tomtmarkens dubbla taxeringsvärde.
If 200 000.
If (Stor VillaHem) 200 000.
LF Stockholm 70000, alternativt tomtmarkens dubbla taxeringsvärde om detta värde är högre.
Moderna Tomtmarkens dubbla taxeringsvärde.
Moderna Trygghetsförsäkringar/Nordea 100 000, varav högst 30 000 kr skada på vattenbrunn.
Netviq Tomtmarkens dubbla taxeringsvärde.
Redo 100 000.
SalusAnsvar Tomtmarkens dubbla taxeringsvärde, alternativt 100 000 kr om detta ger högre ersättning.
Solid Försäkringar 100 000.
Sveland 100 000.
Swedbank/Tre Kronor(Plus) Tomtmarkens dubbla taxeringsvärde, vid plötsliga oförutsedda händelser max 200 000.
Trygg-Hansa Tomtmarkens dubbla taxeringsvärde.
Vardia 200 000 kr.
Watercircles Tomtmarkens dubbla taxeringsvärde.

Denna tabell visar givetvis långt ifrån hela bilden men ger en fingervisning om de stora skillnaderna mellan olika villaförsäkringar.

Har du själv ett positivt exempel på en villaförsäkring som fungerat som du velat? Eller kanske en negativ erfarenhet? Berätta gärna i kommentarsfältet nedan eller på Byggmentors försäkringsforum.

Konsumenttjänstlagen när du anlitar hantverkare

Precis som konsumentköplagen skyddar dig när du köper varor finns konsumenttjänstlagen för att reglera vad som gäller när du anlitar hantverkare för husbyggen, renoveringar eller andra typer av arbeten. Byggmentor går igenom konsumenttjänstlagen och vad den betyder när du anlitar hantverkare.

Vad omfattas av konsumenttjänstlagen?

Alla tjänster som företag utför och säljer åt privatpersoner omfattas av konsumenttjänstlagen. Den fungerar som ett minsta möjliga skydd för konsumenten. Det går alltid att skriva avtal mellan kund och företag som ställer ytterligare krav på köpare eller säljare, däremot kan man aldrig avtala bort konsumenttjänstlagen – den gäller alltid.

Lagen gäller alla typer av tjänster där du anlitar någon för att utföra ett arbete. Till exempel renoveringar eller byggen på ditt hus eller tomt, reparationer av både fast och lös egendom eller förvaring. Den gäller dock inte exempelvis när du på konsulttjänst anlitar en arkitekt som skapar en ritning eller när du beställer tillverkning av något. Köp av fysiska saker regleras dock på liknande sätt i konsumentköplagen.

Vilket skydd ger konsumenttjänstlagen kunden?

Lagen säger bland annat att:

 • Den som tillhandahåller tjänsten (exempelvis en hantverkare) ska se efter dina intressen som beställare och kund och föra dialog för att undvika missförstånd.
 • Det arbeta ni avtalat om ska utföras ”fackmässigt”. Detta betyder helt enkelt att det ska göras på ett så pass bra sätt som kan förväntas om man anlitar en entreprenör inom det område tjänsten gäller. Exakt vad fackmässigt innebär varierar givetvis beroende på typ av tjänst.
 • Konsumenttjänstlagen när du anlitar hantverkare
 • Under arbetets gång ska hantverkaren informera dig om det krävs tilläggsarbete som innebär förändringar i kostnad eller resultat.
 • Om säljaren inte anser att tjänsten är till nytta för köparen ska säljaren avråda köparen. Även detta är luddigt, men exempelvis kan man tänka att detta innebär att renoveringar som inte innebär förbättringar ska hantverkaren avråda från (eller föreslå lämpligare tjänst).
 • Hantverkaren håller koll på att arbetet utförs enligt de föreskrifter och lagar vad gäller säkerhet, både under själva arbetet och för det färdiga resultatet.
 • Hantverkaren ansvarar och står för de material som behövs för arbetet, om inget annat sagts i avtal. Oftast brukar dock du som beställare skriva i avtalet med hantverkaren vilka material som behövs och vem som betalar för dem.

Konsumenttjänstlagen och pris

Ursprungspriset ni kommit överens om får inte stiga med mer än 15 procent under arbetets gång. Konsumenttjänstlagen säger också att du på begäran ska få en räkning som tydligt talar om vilka olika kostnader som rör vilka delar av arbetet. Lagen säger också att du måste tillfrågas innan hantverkaren beslutar om tilläggsarbete utöver det ni redan avtalat om.

Om du vill avbeställa tjänsten innan arbetet är slutfört måste du ändå betala för det arbete som redan har gjorts samt eventuellt också betala för att hantverkaren inte kunnat skaffa sig nya uppdrag under tiden denne räknade med att arbeta åt dig.

När kan en hantverkartjänst anses vara fel utförd?

Först och främst bör du som beställare av tjänster av exempelvis hantverkare alltid vara noggrann på offertstadiet och även när du skriver avtal med din hantverkare. Var extremt tydlig med vad du förväntar dig att få och vad det ska kosta. Det har både du och den du betalar för arbetet nytta av. Skulle tjänsten ändå utföras fel så är detta vad konsumenttjänstlagen skyddar dig mot (och därmed ger dig rätt i en eventuell tvist):

 • Den som utfört arbetet inte gjort det enligt rådande säkerhetsregler och föreskrifter.
 • Resultatet inte är det som ni avtalat om eller som på något sätt gjorts gällande från hantverkarens sida i exempelvis reklam.
 • Om arbetet inte är fackmässigt utfört. Är du osäker på vad detta innebär för just ditt jobb kan du kontakta tjänstemän på din kommuns byggnadsnämnd som ofta har bra koll. Du kan också vända dig till den branschorganisation som arbetet ligger under.
 • Om det finns risk för att en skada uppstår om inte ett visst tilläggsarbete utförs ska säljaren av tjänsten enligt lag utföra detta arbete för att förhindra allvarliga skador.

Dröjsmål och felaktigt utförande

I det avtal du och den som levererar tjänsten ingår med varandra ska ni utöver pris och vad tjänsten omfattar också ange inom vilken tid arbetet ska vara utfört. Skulle inte hantverkaren hinna innan den tid ni kommit överens om så har du som kund rätt att vänta med betalningen tills tjänsten levererats.

Du kan dessutom kräva skadestånd, men oftast gynnar det alla parter om du i första hand försöker komma överens med hantverkaren om någon form av prisavdrag och att denne utför hela arbetet enligt plan. En skadeståndsprocess kan ta lång tid och vara invecklad.

Skadestånd kan du också kräva om arbetet utförs på ett sätt som skadar det tjänsten berör, exempelvis om någon del av huset skadas när en reparation ska utföras. Hantverkaren ska då betala för skadan. Upptäcker du en skada eller felaktigt utfört arbete bör du alltid meddela den som utfört arbetet om detta så fort som möjligt.

Gör du det inom två månader är det alltid vad som anses vara ”inom rimlig tid”. Exakt vad som är den övre gränsen tidsmässigt varierar lite beroende på typen av fel. Gäller den avancerade arbeten, exempelvis markarbeten eller husbyggen/renoveringar kan du påtala fel upp till tio år efter att tjänsten är slutförd.

Vad är dina erfarenheter av konsumenttjänstlagen? Har du frågor om hur den fungerar? Skriv i så fall i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum. Läs konsumenttjänstlagen i sin helhet här.

Isolera energieffektivt när du bygger nytt hus

När du bygger nytt hus har du mycket att vinna på att investera i isoleringen, och för äldre hus kan uppgraderad isolering/tilläggsisolering ibland löna sig mer än att skaffa ny värmekälla för dyra pengar.

Utgå från u-värdet när du bygger hus

”U-värde” förekommer ofta när man talar om hur bra isolerande egenskaper ett material eller del av ett hus har. Särskilt vanligt är att man stöter på begreppet när man pratar om energifönster men det kan alltså användas i fler sammanhang en så. Enkelt förklarat anger u-värdet hur mycket värme som passerar mellan inomhus och utomhus.

När man pratar isolering vill man alltså ha ett lågt u-värde, ju lägre u-värde desto mindre värme försvinner vilket betyder att du med bra isolering och lågt u-värde i slutändan får lägre värmekostnad.

Byggmentors tips: Fråga leverantör(er) om just u-värde. Är de seriösa ska de veta vad olika delar av huset har för u-värde och antagligen också erbjuda olika alternativ.

Isolering av olika husdelar

Eftersom du som bygger nytt hus sannolikt lägger ner en stor summa pengar på bygget är det utan tvekan smart att inte stirra sig blind på den billigaste lösningen utan göra noggranna beräkningar på om det kan vara värt att investera i isolering som i slutändan gör ditt boende billigare.Isolera energieffektivt

Byggmentors tips: Att bygga hus (eller renovera ett gammalt hus) är en långsiktig investering, tänk på att du (förhoppningsvis) ska bo där i många år.

Tänk på energi redan under planeringen

När du planerar var ditt hus ska ligga, redan när du tittar på olika tomter, bör du fundera över bästa läge för huset ur ett energiperspektiv. Kan du få ett naturligt skydd av naturen från ett eller flera håll blir det i praktiken extra isolering som kan skydda mot kalla vindar. Ett läge med bra skydd mot vind och mycket sol kan sänka ditt framtida energibehov med 20-30 procent.

Byggmentors tips: En enkel tumregel är att släppa in mycket värme från söder (mycket fönster) och skydda dig extra mot norr (få och små fönster). Bygg med naturen, inte mot den!

Passivhus – isolering på en ny nivå

Det som kallas för passivhus innebär ett sätt att bygga där effektiv energianvändning och förstklassig isolering är i fokus för att få ett hus som är billigt i drift och snällt mot miljön. Grundprincipen är att värmen i huset ska hållas kvar inomhus så länge det bara går, oavsett om den kommer från en värmepump eller en brödrost. Läs mer om passivhus.

Byggmentors tips: Kanske är ett passivhus det bästa alternativet om du vill satsa rejält på värmeeffektivitet och bra isolering? Ofta finns det färdiga lösningar för passivhus, hör med din husleverantör om deras utbud.

Särskilt viktigt med isolerande dörrar och fönster

Att värme extra enkelt läcker ut via dörrar och fönster är enkelt att förstå. De är till för att skapa passager mellan inne och ute och där vi människor kan ta oss igenom kan också värme göra det.

För mer om fönster med bra isolerande egenskaper rekommenderar vi vår guide till energifönster.

Principen för din ytterdörr (och eventuell altan- eller balkongdörr) är egentligen densamma som för dina fönster – leta efter en ytterdörr med ett bekräftat och lågt U-värde.

Byggmentors tips: Utöver själva dörrarnas U-värde är det bra att skaffa ordentliga tätningslister runt dörrarna för att förbättra isoleringen.

Regler för energianvändning vid nybygge

Idag finns reglerat i lag vad ett nybyggt hus maximala energiförbrukning per kvadratmeter får vara. Detta är bara en av många lagar som finns kring husbygge och du kan knappast förväntas ha koll på alla dessa som glad amatör. Däremot är det ändå du som kund som har ansvar för att ditt hus följer lagen så försäkra dig om att din husleverantör och entreprenörer som anlitas vet vad som gäller.

Byggmentors tips: Ofta sitter tjänstemän på din kommun på mycket kunskap kring just lagar och regler. Ring dem och hör dig för om vad du bör tänka på.

Rekommenderad isolering vid nybygge

För att ge ett exempel på vad du ska gå efter när du väljer isolering och energisnåla dörrar och fönster tar vi här ett exempel från Energimyndigheten på olika maxvärden för olika husdelar (exemplet gäller för ett hus som inte har ett direktverkande el som distributionssystem):

Ytterväggar
U-värde: 0,18

Golv (mot mark)
U-värde: 0,15

Fönster
U-värde: 1,3

Ytterdörr
U-värde: 1,3

Byggmentors tips: Detta är alltså maxvärden och du ska alltid försöka få så lågt U-värde som möjligt.

Vad har du själv för tips eller frågor om att bygga energisnålt? Kommentera nedanför eller på Byggmentors forum om att bygga nytt hus. Läs gärna våra tips för hur du sparar energi med relativt enkla medel eller hur du möblerar energisnålt.

Byggprocessen för nytt hus – planering och offerter

Att bygga nytt hus är förmodligen det största projekt en vanlig privatperson kan stöta på i sitt liv. Oavsett entreprenadform och nivå på den egna arbetsinsatsen, eller om du köper nyckelfärdigt eller inte, kan det för de allra flesta kännas aningen svindlande att komma igång. Byggmentor går igenom processen med att bygga hus, steg för steg. Vill du dela med dig av egna erfarenheter eller ställa ytterligare frågor om att bygga hus själv? Då rekommenderar vi kommentarsrutan längst ner efter artikeln eller att du skriver på Byggmentors forum.

Träffa entreprenören

Även om du själv vill hålla i trådarna eller om du låter någon annan ansvara fullt ut för entreprenaden (läs mer om olika entreprenadformer) bör du träffa den eller de entreprenörer som levererar ditt hus och står för arbetet. Ett telefonsamtal är bra för att upprätta kontakt men alla diskussioner och viktiga beslut bör fattas på plats med tomten framför dig. Gå igenom alla dina tankar och låt entreprenören analysera tomtens förutsättningar. Vi har tidigare listat olika husleverantörer av nyckelfärdiga hus, det kan vara en bra plats att börja på.Bygga nytt hus, byggprocessen

Första skiss av det nya huset

Innan du ingår något avtal å en så pass stor affär som ett nytt hus är ska du fråga den (eller helst flera olika) entreprenör du träffat om en arkitektritad skiss över hur ditt hus ska se ut. Det behöver du för att ta ställning till om du vill gå vidare eller rita en ny skiss över huset. Ofta kan husentreprenören erbjuda arkitekthjälp men det skadar inte att på egen hand prata med arkitektfirmor för att se om det är någon du känner passar din vision extra bra.

Begär alltid in flera offerter

En tumregel när du anlitar entreprenörer och hantverkare är att alltid jämföra flera offerter. På så sätt får du en känsla för vad priset för ditt jobb ligger på ungefär och du kan spela ut offerterna mot varandra och välja den som känns bäst.

Gå inte bara efter billigaste pris eftersom det är minst lika viktigt att du känner förtroende för den entreprenör och husleverantör du väljer. Begär gärna in referenspersoner och projekt från de entreprenörer du väljer och var inte rädd för att kontakta dem – referenspersonernas synpunkter kan bespara dig många onödiga frågetecken.

Bygga hus: kalkyl, lån och avtal

Nu börjar processen att räkna på vad priset blir, skaffa pengarna och skriva på avtal. Din husentreprenör gör en kostnadskalkyl som du visar upp för din bank, som sedan (förhoppningsvis) beviljar dig eventuellt lån och gör en boendekalkyl. Sedan skriver ni under ett köpeavtal på att du vill ha ditt hus byggt av den aktuella leverantören.

Eftersom det är ett stort projekt och mycket pengar kan det vara värt att ta med avtalet till en jurist som kan husbranschen, det kostar några tusenlappar men kan vara värt det i slutändan om du inte känner dig helt hundra på vad avtalet du skriver under innebär.

Bygglov för nytt hus

När köpeavtalet är underskrivet ska du få en komplett orderbekräftelse eller motsvarande där projektet och alla dess delar listas så att du lätt får en överblick över vad som ska hände, när det ska ske och vad det hela kostar. Med denna grund att stå på är det dags att söka bygglov för ditt hus hos din kommun. Olika kommuners byggnadsnämnder kan ha olika regler och krav för nybyggen av hus så hör direkt med tjänstemännen hos din kommun för att se vad som gäller för ditt projekt.

Du kommer garanterat vara tvungen att lämna in en ritning över ditt hus, detta ska din husleverantör kunna ta fram och förse dig med. De flesta större entreprenörerna har full koll på vilka handlingar du respektive de behöver ha för att kunna bygga hus, eftersom du betalar för kalaset gör du rätt i att låta entreprenören sköta arbetet i så stor utsträckning som möjligt.

Kom ihåg att själv ligga på och hålla utkik efter ditt beviljade bygglov! Hur lång tid det tar varierar, be att få en tidsuppskattning av handläggaren hos din kommun.

Gå igenom inredningen i stora drag (kök och badrum)

Planeringen av inredning och alla estetiska val för ditt hus görs inte så här tidigt innan arbetet ens har kommit igång men för de lite större och mer avancerade delarna av huset, exempelvis kök och badrum, bör du komma överens med entreprenören tidigt. Hör vad de erbjuder för ”färdiga” köks- och badrumslösningar och utgå från dessa.

Vill du själv kontakta separata leverantörer av kök och badrum är det givetvis okej men se till att ditt tänkta kök/badrum är kompatibelt med din husbyggares planering innan du betalar för ett kök eller ett badrum som du sedan kanske måste ändra drastiskt för att det ska passa ditt hus.

Dessa steg i byggprocessen är givetvis inte skrivna i sten utan är en beskrivning av hur det vanligtvis går till, beroende på förutsättningar, entreprenör och kommun kan stegen se lite olika ut. Byggmentor kommer framöver att fortsätta gå igenom byggprocessen och hur du går vidare när du gått igenom de inledande steg som tas upp här. Vill du ställa frågor eller berätta om egna erfarenheter från husbygge och planering uppmuntrar vi till detta i kommentarsfältet nedanför artikeln eller varför inte skriva ett inlägg på Byggmentors forum om att bygga nytt hus.

Mall för avtal med hantverkaren

När du ska bygga nytt, bygga till eller renovera exempelvis badrum eller kök handlar det ofta om stora summor pengar och arbeten som får stora negativa konsekvenser om de inte utförs rätt. Ett sätt att minska risken för fel eller diskussioner om utförandet är att se till att ha ett tydligt avtal med den eller de hantverkare du anlitar.

Konsumenttjänstlagen och hantverkare

När du köper tjänster av hantverkare, oavsett om de målar ditt staket, renoverar badrum eller bygger ett hus, så omfattas ditt köp av konsumenttjänstlagen. Lagen trumfar alltid ett avtal som försvagar din ställning som konsument, vilket gör att konsumenttjänstlagen fungerar som ett slags minimiskydd. Utöver detta kan du sedan givetvis skriva avtal som förstärker din ställning ytterligare.

Konsumenttjänstlagen skyddar dig när du anlitar hantverkare för att bygga nytt eller bygga till på fast egendom och när arbete utförs på möbler eller inredning i exempelvis kök och badrum.

Muntliga avtal gäller men är svåra att bevisa

Skulle en tvist uppstå mellan dig och hantverkaren gäller det att kunna bevisa vad ni skrivit under i avtal. Även om ett muntligt avtal är lika bindande som ett skriftligt så är den muntliga varianten mycket svårare att bevisa än ett påskrivet pappersavtal. Nöj dig därför inte med bara muntliga överenskommelser utan våga vara påstridig om ett skriftligt avtal.Skriv avtal med hantverkaren

Diskutera avtalet och jobbet med hantverkaren

Se till att inte stressa igenom avtalets form och innehåll utan sätt dig med din hantverkare och gå igenom dina förväntningar, krav och önskemål. I avtalet bör du i text beskriva vad hantverkaren ska göra, vad arbetet ska kosta, när du ska betala, och hur lång tid arbetet ska ta. När du kommer överens med hantverkare handlar det till syvende och sist om en förhandling så var inte rädd för att vässa armbågarna ställa krav på entreprenören du anlitar.

Hantverkarformuläret – mall för avtal med hantverkare

En bra mall som generellt kan användas när du anlitar hantverkare har tagits fram av Konsumentverket tillsammans med Villaägarnas Riksförbund och Sveriges Byggindustrier. Utgå gärna från det när du ska komma överens med hantverkaren. Behöver du hjälp med formuläret så kan oftast tjänstemän på kommunen bistå. Ring till din kommun och fråga efter konsumentvägledaren eller motsvarande så kommer du rätt. Formuläret hittar du här (länken går till worddokument) och mer information finns även på Boverkets sajt OmBoende.

Vad tycker du är särskilt viktigt att tänka på eller fråga om när man anlitar hantverkare? Skriv gärna en kommentar eller registrera dig på Byggmentors forum och diskutera dina hantverkarerfarenheter.

Platta på mark, källare eller krypgrund

Byggmentor går igenom de vanligaste alternativen för vad ditt nybyggda hus ska vila på – platta på mark, källare eller krypgrund. Diskutera gärna frågan i vårt forum för frågor om tomt, mark och grund.

Betongplatta – platta på mark

Den kanske första bilden många får upp i huvudet när de tänker ”husgrund” är en betongplatta. Alltså helt enkelt en platta som gjuts och fungerar som grund för ditt hus att stå på. Betongplattan skapar en plan yta för huset, bidrar till isoleringen och skapar stabilitet. Ofta talar man helt enkelt om ”platta på mark” när men diskuterar denna typ av husgrund, eftersom det är precis vad det handlar om.

Äldre lösningar där man gjutit betongplatta innebar ofta fuktskador efter som man lade ett isoleringslager direkt på plattan- idag är tumregeln istället att man först isolerar och sedan lägger plattan vilket gör att den skyddas mot fukt från marken.

En nyckelfaktor för att betongplattan ska slippa fuktskador är att den tillåts torka ordentligt innan man påbörjar resten av bygget. Det är viktigt att plattan är lika tjock över hela ytan, vilket alltså betyder att marken måste vara platt.

Alltså är första steget till betongplatta som husgrund att jämna till marken och gräva eller fylla på där det behövs. För att veta vilken typ av isolering du behöver kan det krävas en geoteknisk markundersökning först.

Prata med en markentreprenör eller en tjänstemän på byggnadsnämnden i din kommun så kan de vägleda dig till vad du behöver veta om dina markförutsättningar innan det blir dags att gjuta grund.

Källare eller inte?

Huruvida ditt hus ska ha en källare eller inte är ett stort beslut. Källaren blir också en grund för resten av ditt hus och behöver isoleras därefter. Precis som vanligt måste plattan isoleras mot marken och eftersom källaren har väggar direkt mot jorden behöver du även isolera dessa.

Isoleringen ska ligga mellan källarväggarna och den omgivande marken vars fukt och kyla annars tränger in genom väggarna och skada huset. Här är det viktigt att tänka på dräneringen runt källaren och huset, koppla därför in en entreprenör med koll på dräneringsarbete för husgrunder tidigt i processen.

De flesta villakällare används inte primärt för boende utan snarare för förvaring, tvättstugor eller andra utrymmen där man i regel inte vistas långa stunder i sträck. Anledningen till detta är att det är svårare att få ett behagligt klimat i en källare omgiven av fuktig mark även om isoleringen på utsidan är god.

Detta är viktigt att tänka på så att man inte glädjekalkylerar med att få ett extra sovrum i källaren. Är det målet är det viktigt att prata med sin husbyggarentreprenör tidigt för att se vad man kan göra för att få källaren så beboelig som möjligt.

Krypgrund – bättre än sitt rykte

Den så kallade krypgrunden beskylls ofta för att vara extra drabbad av fuktskador och mögelangrepp, vilket antagligen stämmer om man ser på äldre konstruktioner. Framför allt kondens under sommaren kan orsaka fuktproblem. Idag kan krypgrunder vara ett bättre alternativ, särskilt om du inte har helt slät mark du vill bygga på. Grundprincipen för en krypgrund är att man tillåter en luftficka mellan hus och mark, en luftficka som då får isolerande egenskaper.

Idag är det vanligt att krypgrunden blir extra motståndskraftig mot fukt genom att man bygger ”varmgrund” eller ”inneluftsventilerad krypgrund”, där krypgrunden värms upp och på så sätt minskar risken för fuktskada.

Byggmentor kommer framöver att titta närmare på de olika alternativen för husgrunder. Vad vill du veta mer om? Fråga eller diskutera i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum för tomt och grund. Följ oss också gärna på Faceboook och klicka på ”Gilla”.

Andra artiklar om tomt, mark och grund:

Totalentreprenad eller utförandeentreprenad?

Vid framför allt större bygg- och renoveringsprojekt behöver du som konsument ta ställning till hur du väljer att lägga upp arbetet och samordna olika hantverkare från olika företag. Precis som du måste överväga om du ska utföra ett arbete själv eller lägga ut det på en entreprenör handlar det i slutändan om huruvida du har tid och lust att lägga ner egen tid eller hellre betalar lite mer för att slippa vara delaktig.

Entreprenadformen avgör ansvar

Det du egentligen gör när du väljer mellan olika former för att anlita hantverkare och hur dessa lägger upp arbetet är att du fördelar ansvar för ditt projekt. Beroende på entreprenadform så lägger du allt ansvar på en huvudpart, som i sin tur filtrerar arbete och ansvar vidare, eller så delar du pp ansvaret på olika entreprenörer för varje delmoment.Totalentreprenad, småhusentreprenad, utförandeentreprenad

Total entreprenad

En vanlig entreprenadform vid stora projekt som husbyggen, omfattande VVS-arbeten eller anläggning av vägar är att beställaren väljer ”totalentreprenad”. Ofta, men inte alltid, brukar begreppet ”nyckelfärdigt” betyda att en kund beställer en totalentreprenad där kunden har inflytande över bygget av huset men det hela sköts av en entreprenör som sedan samordnar och har hand om de olika momenten i bygget utan att kunden behöver lägga sig i mer än nödvändigt.

Det är ändå viktigt att det är du som kund som ändå ansvarar för att din entreprenör vet vad som gäller, vad du är ute efter och att alla detaljer är avklarade och formulerade i avtal innan bygget drar igång. Just eftersom samma term kan betyda olika saker för olika företag är det viktigt att du ser till att tydligt specificera vad du förväntar dig ska ingå i din entreprenad. Detta kan också kallas ”funktionsentreprenad” eftersom du redogör för vilka funktioner din anlitade entreprenör ska stå för, exempelvis inköp av material till bygget, projektledning, arbetskostnader, kreativt arbete/design, med mera.

Vid en totalentreprenad rekommenderas mallavtalet ”Allmänna bestämmelser för totalentreprenader” (länken går till ett worddokument) som tagits frama Byggandets Kontraktskommitté och finns på Boverkets hemsida Omboende.se.

Småhusentreprenad

För den som köper mindre byggnader, eller småhus, som exempelvis en friggebod, mindre villa eller litet fritidshus finns det en färdig mall från Boverket att utgå från som heter ”Allmänna bestämmelser för småhusentreprenader”. (länk till worddokument hos Boverket). Grundtanken med tydliga avtal är att stärka ditt skydd som konsument. Därför är det bra att inte uppfinna hjulet på nytt utan faktiskt utnyttja de avtal som redan finns och som tagits fram av oberoende myndigheter.

Utförandeentreprenad

En så kallad ”utförandeentreprenad” innebär att det är du som kund och beställare behöver ta det största ansvaret för ditt byggprojekt eller din renovering. Du måste se till att få bygglov från kommunen, om det behövs, och du måste själv ta itu med hela processen att ta in offerter från de entreprenörer som ska utföra de olika delarna av ditt bygge, eller åtminstone hålla en övergripande koll på ditt projekt om du utser någon som sköter anbudsprocessen åt dig.

Fördelen med denna entreprenadform är givetvis att du antagligen kommer billigare undan genom att förhandla varje avtal för sig. Samtidigt kostar det mycket mer tid och energi eftersom du måste sköta avtal och dialog med många olika parter.

Utförandeentreprenader kan delas upp i ”delad entreprenad” eller generalentreprenad” där du vid den senare lösningen utser en huvudentreprenör som sedan får ansvar för att sköta kontakt med underleverantörer och hantverkare. Skillnaden jämfört med exempelvis en totalentreprenad är att det fortfarande är du som har huvudansvar och måste se till att alla tillstånd är på plats och att projekteringen sköts bra. Vid en delad entreprenad är upplägget samma med skillnaden att du utser flera olika entreprenörer till ansvariga för olika delar av projektet.

Titt gärna på Boverkets entreprenadkontrakt (länken går till ett worddokument).

Har du egna erfarenheter av olika entreprenadformer? Vilken förespråkar du? Berätta gärna i kommentarsrutan här nedanför eller på Byggmentors forum.

Nyckelfärdiga hus

Att köpa ”nyckelfärdigt” tilltalar många som vill bygga själva utan att för den sakens skull ta ut sig helt. Byggmentor går igenom de lite olika tolkningarna av vad ”nyckelfärdigt” betyder och ger dig som vill bygga nyckelfärdigt de viktigaste tipsen att tänka på.

Vad är nyckelfärdigt hus?

Som hörs på namnet betyder ”nyckelfärdigt” att du som bygger nytt hus köper ett mer eller mindre färdigt ”kit” där allt ingår. Alternativet är att sköta varje moment för sig vilket ökar chansen till ett unikt boende samtidigtNyckelfärdigt hus underlättar bygget som det kräver mycket mer tid och kunskap.

Ett nyckelfärdigt hus kan ibland köpas som en helhetslösning där du i princip väljer tillval i en katalog och sedan betalar för själva huset och bygget av det. I vissa fall är det menat bokstavligt – du pekar ut vilket hus du vill ha i en katalog, väntar ett antal månader, och kan sedan sätta nyckeln i låset. Andra gånger är det en mer invecklad process beroende på om köparen vill vara delaktig i hela byggprocessen.

Totelentreprenad och nyckelfärdigt

När du bygger nyckelfärdigt hus är det vanligt att det ingår en så kallad ”totalentreprenad”. En totalentreprenad är ett system där du som kund sluter avtal med ett företag och låter dem sköta kontakt med övriga entreprenörer som behöver blandas in vid ditt husbygge. Vill du ha mer eget inflytande är det bättre att välja nyckelfärdigt i kombination med ”delad entreprenad, vilket innebär att du själv tar in offerter och anlitar de olika entreprenörer som behövs

Man talar också om ”villabyggsats” och ”monteringsfärdigt” som olika termer för en mindre nivå av ”färdigt”, men just nyckelfärdigt innebär oftast att du går till ett enskilt företag som både levererar själva huset och som sköter kontakter med hantverkare och entreprenörer för själva bygget – alltså en totalentreprenad.

Vad kostar nyckelfärdigt hus?

Att köpa nyckelfärdigt innebär att man istället för att köpa ett färdigt och redan upprättat hus så köper du själva villan, tomten och bygget av huset. Det är alltså lika stora variationer på pris för nyckelfärdiga hus som det är på priser för redan uppförda hus. Läge, standard och storlek är de tre faktorer som spelar störst roll för kostnaden för ett nyckelfärdigt hus.

Andra faktorer som avgör priset är ditt eget avtal med leverantören. Det finns ganska många olika företag som erbjuder nyckelfärdiga huslösningar, och du som kund kan tjäna på att kontakta flera fabrikanter och jämföra vad de erbjuder. Det är inte omöjligt att pruta, eller åtminstone få lite extra för pengarna du betalar, om du antyder att du funderar på en annan husleverantör.

Priser nyckelfärdiga hus

Som sagt är det svårt att ge exakt uppgift på vad nyckelfärdiga hus kostar eftersom så många olika faktorer spelar in. Här är några exempel tagna från svenska hustillverkare (Fiskarhedenvillan). Se dessa priser som en fingervisning om vad du kan landa på för pris när du köper nyckelfärdigt och tänk på att detta bara är pris för själva huset, inte för tomt eller själva byggarbetet.

 • Ett plan, 127 m2, fem rum och kök: 616 000 kr
 • Ett och ett halvt plan, 165 m2, sju rum och kök: 827 000 kr
 • Två plan, 163 m2, sex rum och kök:  1 133 000 kr

Leverantörer och hustillverkare av nyckelfärdiga hus

Här är ett axplock av några svenska företag som erbjuder nyckelfärdiga huslösningar, både själva husen och entreprenadlösningar för bygget.

VärsåsVillan

Säljer både nyckelfärdiga hus i en och två plan samt fritidshus och energisnåla passivhus.

www.varsasvillan.se


Myresjöhus

Utvecklar, designar och bygger nyckelfärdiga hus, erbjuder olika entreprenadformer.

www.myresjohus.se


Fiskarhedenvillan

Erbjuder många olika varianter och har ett stort utbud av tillbehör, exempelvis nyckelfärdigt hus med värmepump.

www.fiskarhedenvillan.se


Mälarvillan

Erbjuder allt från bara grundläggande byggsatser för den som vill göra jobbet själv till helt nyckelfärdiga hus.

www.malarvillan.se


Rörvikshus

Många olika typer av nyckelfärdiga lösningar med möjlighet till skräddarsydda lösningar.

http://www.rorvikshus.se


Kärnhem

Både hus och lägenheter som är nyckelfärdiga, tar ofta totalt ansvar för hela bygget.

www.karnhem.se

Vill du veta mer om nyckelfärdiga hus eller har du egna erfarenheter av att köpa nyckelfärdigt? Skriv en kommentar nedanför eller logga in på Byggmentors forum.