Köpa hus, detta ska du tänka på och veta

Köpa hus, detta ska du tänka på och veta

Att köpa hus är ofta en av livets största händelser och det finns mycket att tänka på. Här får du de viktigaste sakerna du bör kontrollera och känna till inför köpet och genom hela processen med att köpa din villa, ditt parhus eller ditt radhus.

Jag har hittat ett intressant hus, vad gör jag nu?

Svar: Det första som sker är givetvis att gå på en eller flera visningar, där du får en känsla för huset och kan ställa frågor till mäklaren. Tänk på att:

 • Ha med penna och papper, skriv upp allt som känns oklart eller som väcker någon tanke hos dig.
 • Lyft på mattor, öppna garderober och förråd, försök att ta en titt på alla ytor i huset.
 • Fråga mäklaren om området, om vilka som bor i huset och i grannskapet och om det finns något särskilt ni bör känna till.
 • Notera eventuell uteplats eller trädgård och i vilket läge den ligger. Kvällssol eller morgonsol?
 • Fråga särskilt om renoveringar eller ombyggnationer som skett, och i så fall vad som utförts och när.

Kommentera gärna artikeln (längst ned på sidan) med egna förslag på saker att tänka på vid husvisning.

Finns det pantbrev huset och vad innebär det?

Svar: Pantbrev betyder att de som tidigare bott i huset har tagit lån med huset som säkerhet, vilket alltså är vad som sker när någon tar ett bolån för att köpa ett hus. Finns det få eller inga tidigare pantbrev på huset kommer du antagligen behöva betala en slant till banken för att upprätta nya sådana. Det är alltså bra om det finns pantbrev på huset redan.

Exempel på kostnad för pantbrev: Rickard och Maria köper ett hus i Stockholm för 3 800 000 kronor. På huset finns fem tidigare pantbrev värda totalt 2 450 000 kronor. Det gör att familjen nu får upprätta nytt pantbrev för den överskjutande summan, vilket kostar dem två procent av summan. (3 800 000-2 450 000)*0,02 = 27 000 kr. På detta kan det även tillkomma en mindre administrativ avgift från banken.

Kort och gott får du ofta räkna med att betala en del för nytt pantbrev, något du bör ha i åtanke när du räknar på ditt husköp.

Diskutera gärna att köpa hus eller lägenhet på forumet om just detta ämne. Du kan skriva och läsa utan att registrera dig!

Hur får jag bolån från banken när jag ska köpa hus?

Köpa hus tips råd
Att köpa hus kräver ordentliga förberedelser.

Idealiskt sett så ska du redan innan du hittat ditt drömhus få lönelöfte från en eller helst flera olika banker. Då vet du vad du kan lägga på köpet av ditt hus. Då kan du också passa på att förhandla med de olika långivarna för att se om du kanske kan få en rabatt på din boränta.

Annars gäller det att agera snabbt när du väl hittat ett hus du vill köpa men då minskar också möjligheten att förhandla.

Kontrollera alltid med mäklare, säljare och bank att den du köper huset av också löser sina lån på huset. Detta ska alltid ske men är så viktigt att det bör dubbelkollas.

Gör en budget för boendet, glöm inte driften!

Att göra en kalkyl på vad det kostar att bo i hus hör till självklarheterna när du vill köpa villa eller radhus. Kom ihåg att du som bott i lägenhet tidigare nu antagligen får fler nya kostnader som innan var ”inbakade” i din bostadsrättsavgift eller hyra. Allt från vatten och värme till samfällighetsavgift eller kostnad för sophämtning kan tillkomma. Se gärna forumdiskussionen ”Vad betalar ni för ert boende” för lite insikt i vad olika människor betalar. Sammanfattat: glöm inte att räkna med alla små kostnader när ni gör er boendekalkyl vid husköp.

Upplysningsplikt, hur fungerar det vid husköp?

Så kallad ”upplysningsplikt” innebär att säljaren måste informera dig som köper huset om större fel och brister. Kom dock ihåg att detta endast gäller väldigt allvarliga fel.

Mindre fel och skavanker som skulle kunna upptäckas av dig eller av en besiktningsman vid noggrann genomgång behöver säljaren inte informera om, och dyker sådant upp i efterhand har säljaren inget ansvar för dessa saker.

Läs mer i vår genomgång av dolda fel och försäkringar vid husköp. Ibland förhandlar man bort ansvaret för även allvarliga dolda fel i samband med köpet, men då bör du som köper huset vara helt säker på att du undersökt alla delar från husgrund till tak med hjälp av en kompetent besiktningsman.

Finns det servitut till villan eller radhuset?

Servitut på ett hus betyder att delar av din tomt kan vara avsedda för annan part att använda. Det kan röra sig om en grusväg över din tomt som dina grannar får köra bil på, eller om ett vattenbolag som har rätt att dra vattenledningar över din tomt, eller något liknande. Detta är givetvis viktigt att känna till, kontakta därför lantmäteriet och fråga om servitut på huset du vill köpa.

Hör även med säljaren samt eventuell mäklare om det funnits andra servitut eller helt enkelt överenskommelser grannar emellan om något annat i området du nu flyttar till. Det kan röra sig om gemensamma vattenbrunnar, bryggor eller motsvarande ytor som flera delar på.

Ska köpa hus, hur går besiktning till?

Det vanligaste och ofta smidigaste sättet att kontrollera huset är att anlita en besiktningsman. Detta kostar oftast mellan 6 000 och 10 000 kronor. Tänk på följande vid besiktningen:

Gå bredvid besiktningsmannen hela tiden, du kan antagligen lära dig mycket på det.

Ställ många frågor och se till att du förstår svaren och det som skrivs i protokollet.

Ett skriftligt detaljerat protokoll är superviktigt.

Fukt är särskilt viktigt, var uppmärksam i källaren, runt husgrunden (oavsett om det är exempelvis platta på mark eller krypgrund), fasaden, på vinden och i anslutning till fönster. Se till att din besiktningsman noggrant undersöker förekomsten av eventuella fuktskador.

Klä dig i oömma kläder – en bra besiktning innebär att ni kryper och klättrar i husets alla skrymslen och vrår.

Fråga gärna besiktningsmannen om rekommenderade åtgärder för framtiden, även om det inte är något akut fel på huset. Utnyttja deras kunskap till max, det har du betalat för!

Att skriva kontrakt när du köper villa eller radhus

När allt är klart och besiktigat är det dags att skriva kontrakt på köpet. Egentligen går denna del av processen bra utan att du gör något annat än sätter din signatur där mäklaren och banken säger till dig att skriva under, men det skadar inte att läsa igenom och ställa frågor om något är oklart.

Alltså – även om de allra flesta slarvar i detta moment så är ett husköp en stor och kostsam sak i livet; ta dig tid och läs hela kontraktet och ifrågasätt allt du inte förstår.

Planera in hantverkare innan flytten

köpa nytt hus köksrenovering
Många passar på att renovera innan de flyttar in i sitt nya hus.

Ofta vill den som köper nytt boende fixa lite eller mycket i det nya hemmet. Allt från nya tapeter till omfattande renovering eller ombyggnad. Om möjligt, börja planera detta redan i samband med att du inlett processen med själva köpet så att hantverkaren eller byggfirman kan komma igång och bli så klara som möjligt redan innan du flyttar.

Tips – Byggmentor Offert låter dig utan kostnad ta in upp till fem offerter från hantverkare, i samarbete med några av landets största tjänsteförmedlare.

Kom ihåg att ROT-avdraget gäller de flesta typer av hantverkarjobb i och utanpå ditt hus, det gör att det du betalar för arbetet halveras upp till en maximal ”rabatt” på 50-000 kronor. Läs mer om ROT här.

Uppvärmning viktigt för husägare

Särskilt för dig som kanske tidigare bott i lägenhet är uppvärmningen en skola för sig när det gäller att äga hus. Dels ska större yta värmas (oftast) och dels är det du själv som väljer vilken sorts värme du vill ha. Som tur är har Byggmentor en bra genomgång av 10 olika alternativ för uppvärmning av hus.

Har du några frågor kring processen med att köpa hus? Eller kommentarer till våra tips? Berätta gärna i kommentarsfältet här under eller på vårt forum för att köpa hus eller lägenhet.

Det fantastiska lerhuset – se bilderna här

Det fantastiska lerhuset – se bilderna här
En sannerligen unik skapelse.

Ett fantasieggande hus i terrakotta-lera i Colombia som säkerligen väcker känslor hos de flesta. Huset är dessutom faktiskt världens största lergodspjäs!

Arkitekten Octavio Mendoza ville skapa ett hus som var nyskapande och som fungerande i harmoni med omgivningen, som om det organiskt växt fram ur marken. Resultatet kan ni se här nedan, en spektakulär skapelse som utan tvekan är unik i sitt slag.

Bildspel: lerhuset i Colombia

Klicka på en bild för att få upp bildspelet här under, och tyck till om huset i kommentarerna nedanför – kan du tänka dig att bo i ett sånt här hus, eller är det slöseri med tid och pengar att ens bygga något så udda? [nggallery id=35 template=caption] Samtliga bilder tillhör casaterracota.com

 

Huset är enligt arkitekten dessutom miljövänligt i och med att det enbart använder sig av byggmaterial som finns i marken lokalt. Det gör att huset har förutsättnignar för att bli ett ypperligt passivhus. Är du intresserad av klimatsmart byggande och boende? Missa inte vår guide till klimatsmarta åtgärder och heller inte artikeln om energisnåla hus.

Inspiration när du ska bygga hus – nyskapande arkitektur

Inspiration när du ska bygga hus – nyskapande arkitektur

Den som ska bygga hus eller köpa nytt kan behöva inspiration till hur hus konstrueras. Idag är huset precis som andra delar av våra liv ett uttryck för egensinnighet och smak och vi är inte längre nödvändigtvis styrda av hur ett hus ”ska se ut”.

bygga hus inredning arktitektur
Spännande hus. Foto: Luuk Kramer/70F

Ett bra exempel på hur en klassisk tvåplansvilla kan ritas och byggas på nyskapande sätt är huset vi presenterar här – ett holländskt hus som är mycket kubiskt i sin natur. På en gång modernt och fräscht, men med en flört till efterkrigstidens fyrkantiga kolossbyggen som i exempelvis det svenska miljonprogrammet.

Bilder: inspirerande hus

Vad tycker du om huset? Något för dig? För annorlunda? Vad skulle du ändra på? Diskutera i kommentarsfältet nedanför artikeln! Klicka på en bild för att få upp bildspel:

[nggallery id=33 template=caption]

Samtliga bilder är tagna av Luuk Kramer och tillhör 70F.

Fakta om huset

 • Boarea: 400 kvadratmeter
 • Cirkapris: 500 000 euro
 • Arkitekter: 70F
 • Designat: 2007
 • Byggt: 2009

Mer husinspiration:

Husbygge

Så renoverade vi huset

”Vi genomförde vår drömrenovering”

Bygga hus på liten yta (bilder)

Bygga hus på liten yta (bilder)

I takt med att fler människor söker sig till storstadsområden blir också tomtmark en exklusiv vara. Men det går att bygga snyggt och rymligt på väldigt små ytor, vilket vi ser exempel på i ett japanskt hus ritat av arkitektfirman Mizuishi Architect Atelier. I Japan har man länge brottats med problemet att få plats med mycket boutrymme på liten yta, och det är kanske därför man också lyckats ta fram kreativa lösningar som huset ”River Side House”.

29 kvadratmeter byggyta

Mycket hus på liten yta. Foto: Hiroshi Tanigawa

Huset är byggt på bara 29 kvadratmeter och har med sina två våningar totalt 55 kvadratmeter boyta. Trots det känns huset knappast instängt eller trångt. Mycket beror på de stora fönstren på vardera sida av huset samt stora takfönster som släpper in ljus. Arkitektens tanke var att utnyttja den lilla återvändsgränden vid flodkanten maximalt.

Bildspel: Huset för den med liten tomt

Klicka på en bild nedanför för att få upp bildspel. Vad tycker du om huset? Skulle du kunna tänka dig att spara pengar genom att köpa en liten tomt och istället bygga annorlunda och effektivt sett till ytan? Eller är det onödigt i ett land som Sverige där det trots allt finns gott om plats att bo på, åtminstone utanför storstäderna?

Tyck till i kommentarsrutan under artikeln. Diskutera också gärna husbyggen och inredning på Byggmentors forum.

Samtliga bilder i bildspelet är ©Hiroshi Tanigawa.

[nggallery id=30 template=caption] Foto: Hiroshi Tanigawa.

 

Hitta fler inspirerande artiklar här.

Plusenergihus – husen som ger mer än de tar

Plusenergihus – husen som ger mer än de tar

Ett plusenergihus är ett hus som i sig självt producerar mer el än det förbrukar. Man kan alltså helt enkelt säga att det är ett hus som är en plusaffär för miljön, och kanske också för husägarens ekonomi. Byggmentor tittar närmare på plusenergihus, diskutera gärna ämnet när du läst artikeln, i kommentarsrutan eller på Byggmentors forum för husbyggen.

Grundprincipen för plusenergihus

Tanken när man bygger plusenergihus är alltså att ”gå plus” på energiförbrukningen jämfört med energin man själv producerar i eller precis i anslutning till huset. Detta skiljer denna typ av hus från exempelvis passivhus, som även de är energisnåla men som fortfarande kan förbruka mer energi än de producerar.

Plusenergihus Foto: Andrewglaser (licens: CC-BY-SA)

För att ett plusenergihus ska kunna åstadkomma detta behöver man använda sig framför allt av förnyelsebara energikällor såsom solenergi, geotermisk värme (som kan utvinnas genom exempelvis en värmepump) eller vindkraft. Huset måste också byggas med särskilda energibesparande byggtekniker, vilket bland annat innebär att husets själva konstruktion ska ritas och byggas för att kunna vara så energieffektivt som möjligt när det gäller planlösning, rum och väggar.

Isolering och värmebesparing viktigt

Utöver att huset alltså generera sin egen energi (åtminstone mer än vad det förbrukar av eventuell extern el- och värmeförsörjning) så är en av hörnstenarna i tänket kring plusenergi att bevara den värme som finns innanför väggarna. Det kan ske genom bra isolering, i såväl väggar, golv och tak, som genom fönster och dörrar med lågt u-värde (alltså hög energibevaring).

Ett annat viktigt arbetssätt för att använda värmen flera gånger är att ha distributionssystem och ventilation som tillåter värmen att återanvändas, som till exempel en frånluftvärmepump gör. Sedan finns det mängder av mer eller mindre experimentella sätt att utvinna och återanvända värme, man kan bland annat ta tillvara på värmen i avloppsvattnet som ska försvinna ut ur huset och låta denna bidra till uppvärmning av det varmvatten som används i kök och dusch.

Många bäckar små

Som Byggmentor tidigare skrivit om kan man dessutom åstadkomma stora energibesparingar genom ”många bäckar små”-tänket, till exempel en så till synes banal sak som att möblera energisnålt eller att använda sig energisnål belysning på ett smart sätt. Även var huset byggs spelar in när man vill uppnå plusenergi, till exempel kan naturligt vindskydd i form av terrängen hjälpa huset att bättre hålla värmen.

För mer snabba och enkla tips rekommenderas våra tips för energismart hem.

Kostnad för plusenergihus

Att tänka på alla ovanstående faktorer när man bygger nytt hus är generellt dyrare än traditionella husbyggen. Att investera i alternativa energikällor som ett vindkraftverk på tomten eller en bergvärmepump är också det en relativt hög kostnad jämfört med att bara plugga in huset i det vanliga elnätet eller fjärrvärmen.

Till detta måste man dock räkna på de besparingar man förhoppningsvis gör på sitt plusenergihus. Genom låg månatlig kostnad för el samt en överproduktion är det till och med möjligt för en enskild husägare att sälja sin överskottsenergi till andra hushåll. Ofta innebär detta konkret att man som plusenergihusägare får ett energiöverskott under de varma månaderna på året vilket går att sälja vidare för att på så sätt täcka upp kostnaden för den el som måste köpas extra under vintern.

Att ge ett exakt svar på vad det kostar att bygga ett plusenergihus är i princip omöjligt eftersom varje byggprojekt är unikt, och lika svårt är det att säga hur lång tid det tar innan ett sådant hus har återbetalat sig. Men du kan sannolikt räkna med att ett hus blir minst 20 procent dyrare om det byggs för plusenergi. Ett som dock är säkert är ett plusenergihus är en satsning på framtiden, garanterat för miljön men i bästa fall också för plånboken.

Hur börjar man bygga?

Att bygga plusenergihus är inte det enklaste helt enkelt eftersom metoden fortfarande är relativt ny. Räkna med att få ligga i och begära in offerter från många hustillverkare innan du hittar någon som både har tiden och kompetensen för att ta sig an ditt projekt. När du träffat rätt är det bara att göra upp en budget och räkna rent konkret på hur mycket dyrare huset blir för att göra det ska bli ett plusenergihus och samtidigt räkna på vad den årliga besparingen jämfört med ett vanligt hus blir.

Det finns självklart ingen garanti för att ett plusenergihus betalar sig självt men det man antagligen kan säga är att det är en bra lösning för den som vill bygga annorlunda och som samtidigt vill göra en insats för klimatet.

Kan du tänka dig att bygga eller köpa ett plusenergihus även om det kostar mer? Dela med dig av dina tankar i kommentarsrutan eller på Byggmentors forum för husbyggen.

Bilden i artikeln är under CC-BY-SA-licens.

Isolera energieffektivt när du bygger nytt hus

När du bygger nytt hus har du mycket att vinna på att investera i isoleringen, och för äldre hus kan uppgraderad isolering/tilläggsisolering ibland löna sig mer än att skaffa ny värmekälla för dyra pengar.

Utgå från u-värdet när du bygger hus

”U-värde” förekommer ofta när man talar om hur bra isolerande egenskaper ett material eller del av ett hus har. Särskilt vanligt är att man stöter på begreppet när man pratar om energifönster men det kan alltså användas i fler sammanhang en så. Enkelt förklarat anger u-värdet hur mycket värme som passerar mellan inomhus och utomhus.

När man pratar isolering vill man alltså ha ett lågt u-värde, ju lägre u-värde desto mindre värme försvinner vilket betyder att du med bra isolering och lågt u-värde i slutändan får lägre värmekostnad.

Byggmentors tips: Fråga leverantör(er) om just u-värde. Är de seriösa ska de veta vad olika delar av huset har för u-värde och antagligen också erbjuda olika alternativ.

Isolering av olika husdelar

Eftersom du som bygger nytt hus sannolikt lägger ner en stor summa pengar på bygget är det utan tvekan smart att inte stirra sig blind på den billigaste lösningen utan göra noggranna beräkningar på om det kan vara värt att investera i isolering som i slutändan gör ditt boende billigare.Isolera energieffektivt

Byggmentors tips: Att bygga hus (eller renovera ett gammalt hus) är en långsiktig investering, tänk på att du (förhoppningsvis) ska bo där i många år.

Tänk på energi redan under planeringen

När du planerar var ditt hus ska ligga, redan när du tittar på olika tomter, bör du fundera över bästa läge för huset ur ett energiperspektiv. Kan du få ett naturligt skydd av naturen från ett eller flera håll blir det i praktiken extra isolering som kan skydda mot kalla vindar. Ett läge med bra skydd mot vind och mycket sol kan sänka ditt framtida energibehov med 20-30 procent.

Byggmentors tips: En enkel tumregel är att släppa in mycket värme från söder (mycket fönster) och skydda dig extra mot norr (få och små fönster). Bygg med naturen, inte mot den!

Passivhus – isolering på en ny nivå

Det som kallas för passivhus innebär ett sätt att bygga där effektiv energianvändning och förstklassig isolering är i fokus för att få ett hus som är billigt i drift och snällt mot miljön. Grundprincipen är att värmen i huset ska hållas kvar inomhus så länge det bara går, oavsett om den kommer från en värmepump eller en brödrost. Läs mer om passivhus.

Byggmentors tips: Kanske är ett passivhus det bästa alternativet om du vill satsa rejält på värmeeffektivitet och bra isolering? Ofta finns det färdiga lösningar för passivhus, hör med din husleverantör om deras utbud.

Särskilt viktigt med isolerande dörrar och fönster

Att värme extra enkelt läcker ut via dörrar och fönster är enkelt att förstå. De är till för att skapa passager mellan inne och ute och där vi människor kan ta oss igenom kan också värme göra det.

För mer om fönster med bra isolerande egenskaper rekommenderar vi vår guide till energifönster.

Principen för din ytterdörr (och eventuell altan- eller balkongdörr) är egentligen densamma som för dina fönster – leta efter en ytterdörr med ett bekräftat och lågt U-värde.

Byggmentors tips: Utöver själva dörrarnas U-värde är det bra att skaffa ordentliga tätningslister runt dörrarna för att förbättra isoleringen.

Regler för energianvändning vid nybygge

Idag finns reglerat i lag vad ett nybyggt hus maximala energiförbrukning per kvadratmeter får vara. Detta är bara en av många lagar som finns kring husbygge och du kan knappast förväntas ha koll på alla dessa som glad amatör. Däremot är det ändå du som kund som har ansvar för att ditt hus följer lagen så försäkra dig om att din husleverantör och entreprenörer som anlitas vet vad som gäller.

Byggmentors tips: Ofta sitter tjänstemän på din kommun på mycket kunskap kring just lagar och regler. Ring dem och hör dig för om vad du bör tänka på.

Rekommenderad isolering vid nybygge

För att ge ett exempel på vad du ska gå efter när du väljer isolering och energisnåla dörrar och fönster tar vi här ett exempel från Energimyndigheten på olika maxvärden för olika husdelar (exemplet gäller för ett hus som inte har ett direktverkande el som distributionssystem):

Ytterväggar
U-värde: 0,18

Golv (mot mark)
U-värde: 0,15

Fönster
U-värde: 1,3

Ytterdörr
U-värde: 1,3

Byggmentors tips: Detta är alltså maxvärden och du ska alltid försöka få så lågt U-värde som möjligt.

Vad har du själv för tips eller frågor om att bygga energisnålt? Kommentera nedanför eller på Byggmentors forum om att bygga nytt hus. Läs gärna våra tips för hur du sparar energi med relativt enkla medel eller hur du möblerar energisnålt.

Byggprocessen för nytt hus – planering och offerter

Att bygga nytt hus är förmodligen det största projekt en vanlig privatperson kan stöta på i sitt liv. Oavsett entreprenadform och nivå på den egna arbetsinsatsen, eller om du köper nyckelfärdigt eller inte, kan det för de allra flesta kännas aningen svindlande att komma igång. Byggmentor går igenom processen med att bygga hus, steg för steg. Vill du dela med dig av egna erfarenheter eller ställa ytterligare frågor om att bygga hus själv? Då rekommenderar vi kommentarsrutan längst ner efter artikeln eller att du skriver på Byggmentors forum.

Träffa entreprenören

Även om du själv vill hålla i trådarna eller om du låter någon annan ansvara fullt ut för entreprenaden (läs mer om olika entreprenadformer) bör du träffa den eller de entreprenörer som levererar ditt hus och står för arbetet. Ett telefonsamtal är bra för att upprätta kontakt men alla diskussioner och viktiga beslut bör fattas på plats med tomten framför dig. Gå igenom alla dina tankar och låt entreprenören analysera tomtens förutsättningar. Vi har tidigare listat olika husleverantörer av nyckelfärdiga hus, det kan vara en bra plats att börja på.Bygga nytt hus, byggprocessen

Första skiss av det nya huset

Innan du ingår något avtal å en så pass stor affär som ett nytt hus är ska du fråga den (eller helst flera olika) entreprenör du träffat om en arkitektritad skiss över hur ditt hus ska se ut. Det behöver du för att ta ställning till om du vill gå vidare eller rita en ny skiss över huset. Ofta kan husentreprenören erbjuda arkitekthjälp men det skadar inte att på egen hand prata med arkitektfirmor för att se om det är någon du känner passar din vision extra bra.

Begär alltid in flera offerter

En tumregel när du anlitar entreprenörer och hantverkare är att alltid jämföra flera offerter. På så sätt får du en känsla för vad priset för ditt jobb ligger på ungefär och du kan spela ut offerterna mot varandra och välja den som känns bäst.

Gå inte bara efter billigaste pris eftersom det är minst lika viktigt att du känner förtroende för den entreprenör och husleverantör du väljer. Begär gärna in referenspersoner och projekt från de entreprenörer du väljer och var inte rädd för att kontakta dem – referenspersonernas synpunkter kan bespara dig många onödiga frågetecken.

Bygga hus: kalkyl, lån och avtal

Nu börjar processen att räkna på vad priset blir, skaffa pengarna och skriva på avtal. Din husentreprenör gör en kostnadskalkyl som du visar upp för din bank, som sedan (förhoppningsvis) beviljar dig eventuellt lån och gör en boendekalkyl. Sedan skriver ni under ett köpeavtal på att du vill ha ditt hus byggt av den aktuella leverantören.

Eftersom det är ett stort projekt och mycket pengar kan det vara värt att ta med avtalet till en jurist som kan husbranschen, det kostar några tusenlappar men kan vara värt det i slutändan om du inte känner dig helt hundra på vad avtalet du skriver under innebär.

Bygglov för nytt hus

När köpeavtalet är underskrivet ska du få en komplett orderbekräftelse eller motsvarande där projektet och alla dess delar listas så att du lätt får en överblick över vad som ska hände, när det ska ske och vad det hela kostar. Med denna grund att stå på är det dags att söka bygglov för ditt hus hos din kommun. Olika kommuners byggnadsnämnder kan ha olika regler och krav för nybyggen av hus så hör direkt med tjänstemännen hos din kommun för att se vad som gäller för ditt projekt.

Du kommer garanterat vara tvungen att lämna in en ritning över ditt hus, detta ska din husleverantör kunna ta fram och förse dig med. De flesta större entreprenörerna har full koll på vilka handlingar du respektive de behöver ha för att kunna bygga hus, eftersom du betalar för kalaset gör du rätt i att låta entreprenören sköta arbetet i så stor utsträckning som möjligt.

Kom ihåg att själv ligga på och hålla utkik efter ditt beviljade bygglov! Hur lång tid det tar varierar, be att få en tidsuppskattning av handläggaren hos din kommun.

Gå igenom inredningen i stora drag (kök och badrum)

Planeringen av inredning och alla estetiska val för ditt hus görs inte så här tidigt innan arbetet ens har kommit igång men för de lite större och mer avancerade delarna av huset, exempelvis kök och badrum, bör du komma överens med entreprenören tidigt. Hör vad de erbjuder för ”färdiga” köks- och badrumslösningar och utgå från dessa.

Vill du själv kontakta separata leverantörer av kök och badrum är det givetvis okej men se till att ditt tänkta kök/badrum är kompatibelt med din husbyggares planering innan du betalar för ett kök eller ett badrum som du sedan kanske måste ändra drastiskt för att det ska passa ditt hus.

Dessa steg i byggprocessen är givetvis inte skrivna i sten utan är en beskrivning av hur det vanligtvis går till, beroende på förutsättningar, entreprenör och kommun kan stegen se lite olika ut. Byggmentor kommer framöver att fortsätta gå igenom byggprocessen och hur du går vidare när du gått igenom de inledande steg som tas upp här. Vill du ställa frågor eller berätta om egna erfarenheter från husbygge och planering uppmuntrar vi till detta i kommentarsfältet nedanför artikeln eller varför inte skriva ett inlägg på Byggmentors forum om att bygga nytt hus.

Platta på mark, källare eller krypgrund

Byggmentor går igenom de vanligaste alternativen för vad ditt nybyggda hus ska vila på – platta på mark, källare eller krypgrund. Diskutera gärna frågan i vårt forum för frågor om tomt, mark och grund.

Betongplatta – platta på mark

Den kanske första bilden många får upp i huvudet när de tänker ”husgrund” är en betongplatta. Alltså helt enkelt en platta som gjuts och fungerar som grund för ditt hus att stå på. Betongplattan skapar en plan yta för huset, bidrar till isoleringen och skapar stabilitet. Ofta talar man helt enkelt om ”platta på mark” när men diskuterar denna typ av husgrund, eftersom det är precis vad det handlar om.

Äldre lösningar där man gjutit betongplatta innebar ofta fuktskador efter som man lade ett isoleringslager direkt på plattan- idag är tumregeln istället att man först isolerar och sedan lägger plattan vilket gör att den skyddas mot fukt från marken.

En nyckelfaktor för att betongplattan ska slippa fuktskador är att den tillåts torka ordentligt innan man påbörjar resten av bygget. Det är viktigt att plattan är lika tjock över hela ytan, vilket alltså betyder att marken måste vara platt.

Alltså är första steget till betongplatta som husgrund att jämna till marken och gräva eller fylla på där det behövs. För att veta vilken typ av isolering du behöver kan det krävas en geoteknisk markundersökning först.

Prata med en markentreprenör eller en tjänstemän på byggnadsnämnden i din kommun så kan de vägleda dig till vad du behöver veta om dina markförutsättningar innan det blir dags att gjuta grund.

Källare eller inte?

Huruvida ditt hus ska ha en källare eller inte är ett stort beslut. Källaren blir också en grund för resten av ditt hus och behöver isoleras därefter. Precis som vanligt måste plattan isoleras mot marken och eftersom källaren har väggar direkt mot jorden behöver du även isolera dessa.

Isoleringen ska ligga mellan källarväggarna och den omgivande marken vars fukt och kyla annars tränger in genom väggarna och skada huset. Här är det viktigt att tänka på dräneringen runt källaren och huset, koppla därför in en entreprenör med koll på dräneringsarbete för husgrunder tidigt i processen.

De flesta villakällare används inte primärt för boende utan snarare för förvaring, tvättstugor eller andra utrymmen där man i regel inte vistas långa stunder i sträck. Anledningen till detta är att det är svårare att få ett behagligt klimat i en källare omgiven av fuktig mark även om isoleringen på utsidan är god.

Detta är viktigt att tänka på så att man inte glädjekalkylerar med att få ett extra sovrum i källaren. Är det målet är det viktigt att prata med sin husbyggarentreprenör tidigt för att se vad man kan göra för att få källaren så beboelig som möjligt.

Krypgrund – bättre än sitt rykte

Den så kallade krypgrunden beskylls ofta för att vara extra drabbad av fuktskador och mögelangrepp, vilket antagligen stämmer om man ser på äldre konstruktioner. Framför allt kondens under sommaren kan orsaka fuktproblem. Idag kan krypgrunder vara ett bättre alternativ, särskilt om du inte har helt slät mark du vill bygga på. Grundprincipen för en krypgrund är att man tillåter en luftficka mellan hus och mark, en luftficka som då får isolerande egenskaper.

Idag är det vanligt att krypgrunden blir extra motståndskraftig mot fukt genom att man bygger ”varmgrund” eller ”inneluftsventilerad krypgrund”, där krypgrunden värms upp och på så sätt minskar risken för fuktskada.

Byggmentor kommer framöver att titta närmare på de olika alternativen för husgrunder. Vad vill du veta mer om? Fråga eller diskutera i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum för tomt och grund. Följ oss också gärna på Faceboook och klicka på ”Gilla”.

Andra artiklar om tomt, mark och grund:

Nyckelfärdiga hus

Att köpa ”nyckelfärdigt” tilltalar många som vill bygga själva utan att för den sakens skull ta ut sig helt. Byggmentor går igenom de lite olika tolkningarna av vad ”nyckelfärdigt” betyder och ger dig som vill bygga nyckelfärdigt de viktigaste tipsen att tänka på.

Vad är nyckelfärdigt hus?

Som hörs på namnet betyder ”nyckelfärdigt” att du som bygger nytt hus köper ett mer eller mindre färdigt ”kit” där allt ingår. Alternativet är att sköta varje moment för sig vilket ökar chansen till ett unikt boende samtidigtNyckelfärdigt hus underlättar bygget som det kräver mycket mer tid och kunskap.

Ett nyckelfärdigt hus kan ibland köpas som en helhetslösning där du i princip väljer tillval i en katalog och sedan betalar för själva huset och bygget av det. I vissa fall är det menat bokstavligt – du pekar ut vilket hus du vill ha i en katalog, väntar ett antal månader, och kan sedan sätta nyckeln i låset. Andra gånger är det en mer invecklad process beroende på om köparen vill vara delaktig i hela byggprocessen.

Totelentreprenad och nyckelfärdigt

När du bygger nyckelfärdigt hus är det vanligt att det ingår en så kallad ”totalentreprenad”. En totalentreprenad är ett system där du som kund sluter avtal med ett företag och låter dem sköta kontakt med övriga entreprenörer som behöver blandas in vid ditt husbygge. Vill du ha mer eget inflytande är det bättre att välja nyckelfärdigt i kombination med ”delad entreprenad, vilket innebär att du själv tar in offerter och anlitar de olika entreprenörer som behövs

Man talar också om ”villabyggsats” och ”monteringsfärdigt” som olika termer för en mindre nivå av ”färdigt”, men just nyckelfärdigt innebär oftast att du går till ett enskilt företag som både levererar själva huset och som sköter kontakter med hantverkare och entreprenörer för själva bygget – alltså en totalentreprenad.

Vad kostar nyckelfärdigt hus?

Att köpa nyckelfärdigt innebär att man istället för att köpa ett färdigt och redan upprättat hus så köper du själva villan, tomten och bygget av huset. Det är alltså lika stora variationer på pris för nyckelfärdiga hus som det är på priser för redan uppförda hus. Läge, standard och storlek är de tre faktorer som spelar störst roll för kostnaden för ett nyckelfärdigt hus.

Andra faktorer som avgör priset är ditt eget avtal med leverantören. Det finns ganska många olika företag som erbjuder nyckelfärdiga huslösningar, och du som kund kan tjäna på att kontakta flera fabrikanter och jämföra vad de erbjuder. Det är inte omöjligt att pruta, eller åtminstone få lite extra för pengarna du betalar, om du antyder att du funderar på en annan husleverantör.

Priser nyckelfärdiga hus

Som sagt är det svårt att ge exakt uppgift på vad nyckelfärdiga hus kostar eftersom så många olika faktorer spelar in. Här är några exempel tagna från svenska hustillverkare (Fiskarhedenvillan). Se dessa priser som en fingervisning om vad du kan landa på för pris när du köper nyckelfärdigt och tänk på att detta bara är pris för själva huset, inte för tomt eller själva byggarbetet.

 • Ett plan, 127 m2, fem rum och kök: 616 000 kr
 • Ett och ett halvt plan, 165 m2, sju rum och kök: 827 000 kr
 • Två plan, 163 m2, sex rum och kök:  1 133 000 kr

Leverantörer och hustillverkare av nyckelfärdiga hus

Här är ett axplock av några svenska företag som erbjuder nyckelfärdiga huslösningar, både själva husen och entreprenadlösningar för bygget.

VärsåsVillan

Säljer både nyckelfärdiga hus i en och två plan samt fritidshus och energisnåla passivhus.

www.varsasvillan.se


Myresjöhus

Utvecklar, designar och bygger nyckelfärdiga hus, erbjuder olika entreprenadformer.

www.myresjohus.se


Fiskarhedenvillan

Erbjuder många olika varianter och har ett stort utbud av tillbehör, exempelvis nyckelfärdigt hus med värmepump.

www.fiskarhedenvillan.se


Mälarvillan

Erbjuder allt från bara grundläggande byggsatser för den som vill göra jobbet själv till helt nyckelfärdiga hus.

www.malarvillan.se


Rörvikshus

Många olika typer av nyckelfärdiga lösningar med möjlighet till skräddarsydda lösningar.

http://www.rorvikshus.se


Kärnhem

Både hus och lägenheter som är nyckelfärdiga, tar ofta totalt ansvar för hela bygget.

www.karnhem.se

Vill du veta mer om nyckelfärdiga hus eller har du egna erfarenheter av att köpa nyckelfärdigt? Skriv en kommentar nedanför eller logga in på Byggmentors forum.

Gjuta husgrund – så gör man

Husgrunden är en extremt viktig del av ditt hus/villa. Den ska vara tillräckligt stabil för att orka bära upp vikten av din bostad samt skydda bostaden mot fukt och vattenskador, vilket betyder att ett utförligt arbete krävs för att grunden ska klara sig undan från fukt (mer om fuktskador) och mögel. Diskutera gärna gjutning av husgrund och andra frågor på Byggmentors forum för frågor om tomt och grund.

Att gjuta en husgrund är en relativt kostsam investering men också ett viktigt val om du vill slippa senare reparationer och fuktskador. För att kunna gjuta en husgrund så krävs det även en fullständig dränering för att få ett så hållbart resultat som möjligt.

Det är många puckar att hålla reda på men med Byggmentors tips kan du få en kunskapsbas att stå på inför din egen grundgjutning. Även om du antagligen anlitar en entreprenör som utför arbetet är det smart att som beställare ha en viss koll på det arbete som ska utföras. Vill du veta mer om att anlita hantverkare i allmänhet rekommenderar vi guiden ”Anlita hantverkare”.

Hur går det till att gjuta husgrund?

Betongplatta är idag det vanligaste husgrunden för nya hus och villor. Ska du gjuta en betongplatta så är det ytterst viktigt att grunden gjuts på rätt sätt, allt för att undvika fuktskador i framtiden. För att undvika fuktskador i din bostad så bör betongplattan isoleras underifrån. Isoleringen fungerar som en fuktspärr och förhindrar kylan från marken att nå upp till värmen i bostaden, och detta minskar risken för kondens.

Det vanligaste är att man använder sig av ett 30 centimeter tjockt lager cellplast när man isolerar, men det går också att använda sig av mineralull. Om din betonggrund är isolerad eller inte spelar ingen roll om man inte genomfört en ordentlig dränering. Utan en bra dränering så är risken fortfarande stor att din bostad drabbas utav fukt och mögelskador. Nyckeltipset är alltså att inte snåla på varken dränering eller isolering!Gjuta husgrund

Pris/kostnad för att gjuta grund

Kostnaden för att gjuta en husgrund är relativt hög, men med tanke på att det är en engångsinvestering och att den har en lång livstid så är priset rimligt i förhållande till livslängden. Dock så varierar priserna och det beror på att jobb ser olika ut och är olika stora. I de flesta fall måste du inkludera en dränering i priset vilket höjer priset en hel del.

Cirkapris för att gjuta husgrund, med dränering och gjutning av platta, ligger på 250 000 kronor och uppåt. Men detta pris varierar kraftigt berroende på lösning, val av hantverkare och plats i landet. Genom att utnyttja ROT-avdraget så kan du få ned priset avsevärt eftersom det låter dig halvera arbetskostnaden upp till 50 000 kronor per person i hushållet och år.

Frågor och svar om gjutning av husgrund

Varför bör jag inte genomföra jobbet på egen hand?
Det är ett relativt omständigt jobb och resultatet måste vara felfritt för att ha en lång livslängd utan fukt och mögelskador.

Varför är det så viktigt med en bra grund?
För att slippa fukt och mögelskador i husgrunden

Varför är kostnaderna så höga?
I de flesta fall behövs även en dränering i samband med att gjuta husgrund vilket höjer priset.

Hur vet jag att resultatet är tillräckligt bra?
Det är svårt som privatperson och outbildad att kunna se vad som är bra och mindre bra, men resultatet kan man se först några år senare. Om man är fri från mögel och fuktskador så har man en bra husgrund och en dräneringslösning som fungerar.

Hur vet man vilket företag man ska anlita?
Ett tips är att ta in offerter från flera företag och sedan granska skillnaderna.

Checklista inför gjutningen

 • Anlita kvalificerade yrkesmän.
 • Begär offerter från så många företag som möjligt och granska skillnaderna.
 • Tala med andra som har gjutit en husgrund.
 • Installatören bör vara certifierad.
 • Tänk långsiktigt.
 • Tänk ekonomiskt och gör en kalkyl i ett tidigt skede.

Har du gjutit husgrund, eller funderar du på att göra det? Kommentera artikeln med dina frågor eller erfarenheter, eller diskutera gärna gjutning av husgrund och andra byggfrågor på Byggmentors forum för tomt och grund. Läs gärna mer om isolering och dränering.

Andra artiklar om tomt, mark och grund:

Grunden är grundläggande

Det finns mycket att tänka på när ett hus ska byggas och grundläggande är givetvis grunden. Byggmentor ger dig kom-igång-råden du behöver för att börja bygga hus.

Bygglov först

För det första måste du söka bygglov i god tid hos din kommun. En del kommuner kräver en geoteknisk undersökning innan de beviljar ett bygglov, fråga din kommuntjänstemän vad som gäller för tomten du vill bygga på. Även om inte geoteknisk underökning är ett krav så kan det vara en god investering för att du ska känna dig trygg med din husgrund. Geoteknikern kan ge dig råd om vilken metod för grundläggningen som kan vara bäst för din tomt och dessutom berätta hur du bäst undviker sättningar i framtiden.

Byggmentors tips: Utnyttja kompetensen hos din kommun, tjänstemännen finns där för att hjälpa dig så fråga på!

Grundens storlek

När du ska välja grund har det betydelse var i landet du bygger och hur stort och tungt ditt hus kommer att bli. Överstiger lasten på huset 30 kN per meter så kan det vara aktuellt med en extra stark grund. Utnyttja din husleverantör för att få hjälp med just dina behov. Leverantören bör även hjälpa dig att tänka kring faktorer som vindförhållanden, snölast och markbeskaffenhet (typ av mark).Husgrunden viktig när du bygger hus

För att dimensionera armering och sockelelement på rätt sätt gäller det ha goda marginaler för att vara på den säkra sidan. Även om grannen börjar utföra sprängarbeten så ska ditt hus stå stadigt, snåla absolut inte på grunden. Sannolikt anlitar du någon som utför arbetet åt dig, se till att vara tydlig i uppdragsbeskrivning och önskemål och att du känner dig trygg med den entreprenör du valt.

Byggmentors tips: Din/dina leverantörer får bra betalt för att bygga ditt hus, var därför inte blyg för att ställa mycket frågor för att få ditt hus som du vill ha det. Det är din rätt som kund!

100-årig hållbarhet

En husgrund till en normal svensk villa ska hålla i 100 år. Det betyder att material som inte kan bytas ut med tiden måste ha lika lång beständighet. Till exempel EPS-cellplast har väldigt bra åldringsbeständighet och bryts inte ned i marken. Runt 300 millimeter i isolertjocklek kombinerat med en välbyggd och genomtänkt grund kommer du långt med.

Byggmentors tips: Ett husbygge är oftast en engångsföreteelse i livet. Se därför till att ditt hus är något du kan känna stolthet över och leva med livet ut.

Dränering i samband med anläggning av grund

Förutom att helt enkelt vara basen som ditt hus fysiskt står på så är grunden ditt första försvarsmedel mot fukt. Fukten har tre sätt att transportera och röra sig på; skillnader i lufttryck (konvektion), ångtryck (diffusion) eller vatteninnehåll. Konvektion är oftast den värsta av de tre för villaägare. Varm luft som är i rörelse kan bära med sig mycket fukt som kondenseras när luften kyls ned.

Byggmentors tips: Fuktproblem är relativt ofarliga om de åtgärdas tidigt men kan bli förödande i det långa loppet. Gör rätt från början.

Överväg olika metoder

I de allra flesta fall behöver marken under huset dräneras. Efter att schaktbotten har avplanats, gärna med ett mindre fall åt sidorna, läggs ett dränerande lager av makadam eller drängrus med minst 100 millimeters tjocklek. Det dränerande lagret ansluts sedan till en dräneringsledning runt om den blivande byggnaden.

När marken består av särskilt erosionskänsligt jordmaterial (till exempel finsand eller silt) behöver du ett filterskikt under dräneringslagret. Detta innebär vanligtvis geotextil av lägst bruksklass 2. Även när du lägger grund på lera är det smart att använda geotextil mellan marken och dräneringslagret.

Dräneringslagret jämnas därefter ut och komprimeras likadant över hela ytan. Vid nivåövergångar är det särskilt viktigt att vara noggrann med packningsarbetet. Markytan runtom huset bör luta cirka 1:20 från husliv och 3 meter ut.

Byggmentors tips: Se över de olika dräneringsmetoder och tekniska lösningar som finns och välj den som passar dig bäst, den tid du lägger ner inledningsvis har du igen i det långa loppet.

Byggmentor har tidigare skrivit om hur dränering funkar, läs också gärna igenom våra fem tips för att komma igång med husbygget.

Dina erfarenheter av att lägga husgrund

Vad har du för erfarenhet av att lägga grund, antingen själv eller via en entreprenör du anlitat? Dela med dig av tips och varningsflaggor i kommentarerna nedanför eller på Byggmentors forum.

Passivhus – byggmetoden som fortsätter att ge

Smarta energival är inte bara att installera rätt värmepump eller välja rätt elleverantör. När du bygger huset görs många val. Passivhus kan vara ett bra alternativ.

Låt bakmaskinen värma dig

I korthet går passivhus, eller lågenergihus, ut på att inte låta någon värme går till spillo. Huset byggs för att på alla sätt ta till vara på den energi som redan finns i huset. Istället för exempelvis element eller golvvärme så är passivhuset anpassat för att utnyttja den värme som ”läcker” från såväl elektronikprylar som från människorna i huset.

Ventilationen är viktig dels för att den sprider värmen i ditt hus men också för att den kan ta till vara på fukt från tvättmaskin, utandningsluft och andra fuktkällor.
Living Room

Bygg huset energisnålt

Termen passivhus kan vara vilseledande. Egentligen handlar det inte om en enskild sorts hus utan om själva tänket och metoden att bygga så smart som möjligt för att ingen värme ska gå till spillo. Denna typ av hus är sällan helt självförsörjande, särskilt under riktigt kalla vintrar behöver de flesta passivhusägare komplettera med ytterligare värmekällor. Det kan vara något enstaka element eller kanske en kamin som används vid behov.

Vad kostar passivhuset?

Kostnader för passivhus är extremt varierande men generellt så kostar de mer att bygga men mindre att värma upp. Det är alltså ett klassiskt fall av hög investeringskostnad som i slutändan kan löna sig. Dina kostnader för att värma upp huset blir lägre helt enkelt eftersom värmen inte försvinner ut ur ditt lufttäta passivhus.

Konstruktion av passivhus – de viktigaste tipsen

1. Utgå från principen att värmen i ditt hus är en liten varelse som du håller fången i ditt hus. Den får helt enkelt inte lämna ditt hem.

2. Bygg lufttätt! Det är ventilationen som ska sköta luftcirkulation, inte några hål eller slarvigt hopfogade skarvar som släpper ut värmen du vill behålla.

3. Isoleringen är nyckeln. En grundförutsättning för att bygga passivhus som fungerar är att det är värmeisolerat. Definitivt inte något att snåla på. Riktmärken är 50 centimeter i taket, 40 centimeter i väggar och 30 centimeter i grunden.

4. Energisnåla fönster. Idag kan de flesta fönstertillverkare leverera särskilda fönster som är gjorde för att inte släppa in kall luft eller släppa ut värme.

5. Undvik fukt. Detta råd gäller givetvis alltid när du bygger hus men ännu mer så när det gäller just passivhus. Fukten är fienden – håll den borta!

6. Solfångare är ett bra kompletterande alternativ för dig som bygger passivhus.

Krav för passivhus

Det finns inga formella krav för vad som är får kallas passivhus men Forum för Energieffektiva Byggnader har tagit fram en kravlista som noggrant går igenom vilka riktlinjer som bör gälla. För dig funderar på att bygga ett energisnålt passivhus är denna lista kanon att gå igenom och använda som referens när du börjar kontakta entreprenörer.

Byggmentors Bonusfakta om passivhus:

* Konceptet föddes i Tyskland på 90-talet och har sedan dess blivit en allt mer populär metod för husbyggen. Namnet kommer från tyskans ”PassivHaus”.
* Lindåshusen i Göteborg är Sveriges kanske mest kända exempel på passivhus. Där har varje hus bara en liten extra värmekälla.

Låter passivhus som något för dig? Har du kanske själv ett passivhus? Dela med dig av tips eller frågor i kommentarerna här nedan eller på Byggmentors forum.