Spabad under stjärnorna. Förverkliga din dröm!

Spabad under stjärnorna. Förverkliga din dröm!

 

Många drömmer om ett eget spabad i trädgården eller på trädäcket. Det är inte svårt att fantisera om svalkande stunder under heta sommardagar eller romantiska ”möten” sena sommarkvällar med stjärnhimmelen ovanför huvudena. Varför begränsa din spaupplevelse bara till sommaren. Alternativen på spabadslösningar som kan användas året om är många. Känslan i att sitta ute i ett uppvärmt spa när snöflingorna dalar ner i minusgrader under vinterhalvåret är magiskt. Tänk att få fira in tolvslaget på nyårsnatten med din älskade och skåla in det nya året utomhus i ett uppvärmt spabad.

Alternativen är många och det är bara fantasin som sätter gränser. Marknaden för utomhusspa har kraftigt gått uppåt de senaste åren och det finns numera produkter i de flesta prisklasser. Allt från de allra dyraste till mer överkomliga priser som gör att de flesta av oss kan investera i ett eget spa och få tillgång till njutning som är svårslagen i den egna trädgården, året om. Ett eget utomhusspa blir en naturlig plats för social samvaro som uppskattas av både stora och små.

 

Vi listar här under tre produkter i alla prisklasser för dig som går i spabadstankar. Men först tar vi upp några saker som är bra att tänka på innan ni ska köpa ert eget spabad.

 • Storleken på spat. Hur många i familjen är ni, kommer ni använda det för gäster vid bjudningar och så vidare. Storleken är en av faktorerna som sätter priset.
 • Nedgrävt eller fristående på marken. De flesta väljer ett spa som står ovanför mark. Då gäller det att ni har ett underlag som pallar trycket. Med vatten i så blir vikten därefter.
 • Regnöringen. Det är en av de viktigaste att tänka på vid ett eget spa. Många modeller kommer med automatiska rengöringsfunktioner.
 • Ska det användas året om. Ta reda på om det spabad ni köper är kompatibelt med alla årstider och kolla hur väl panelen är rustad för höstregnet och kylan på vintern.

3 alternativ i olika prisklasser och funktion:

Portabelt Spabad MSpa Castello M-112 Premium, 180 cm (Uppblåsbart)

Kryp ner i ett varmt bubblande bad. SPA:et blåser upp sig själv och är lätt att installera. Både värmare och reningsfunktion finns.

Spa_Spabad_Trädgård_Byggmentor_Byggvaror_Trädgård

Ceres Spabadkar

Spabad Ceres är en oas när du behöver vila kropp och sinne, sjunka ner, låta bubblorna virvla och tankarna flyga. 

Spa_Spabad_Trädgård_Byggmentor_Byggvaror

Spabad Passion Spas Dream

Spabad Passion Spas Dream är ett snyggt funktionellt spabad. Badet har tre rymliga sittplatser och två sköna liggplatser.

Spa_Spabad_Trädgård_Byggvaror_Byggmentor

Här i vår prisguide hittar du fler alternativ, tillbehör och mycket mer.

När du lämnar över nyckeln till hantverkarna gäller inte försäkringen om…

När du lämnar över nyckeln till hantverkarna gäller inte försäkringen om…

Har du anlitat hantverkare för att renovera huset, lägenheten eller sommarstugan i sommar? Givetvis sitter du på en hemförsäkring och antar att allt är under kontroll om något skulle hända. Men är det verkligen så.

När renovering och tillbyggnad ska göras kan det vara praktiskt (för båda parter) att lämna över nyckeln, så hantverkaren har ”fri” tillgång till huset som jobbet ska göras i. Generellt har vi samma arbetstider oavsett yrken, du jobbar när hantverkaren ska jobba eller så har du semester och är på annan plats när arbetet sker.

Så vad gäller då om din hantverkare inte har rent mjöl i påsen och ger dig otrevliga överraskningar när du inspekterar huset när ni kommer tillbaka. Har hen stulit värdesaker eller tillfogat skadegörelse i hemmet som du vill ha ersättning och göra en anmälan för. Först och främst är det inte bara en ekonomisk aspekt att ta hänsyn till. Den känslomässiga kränkningen är något som en ekonomisk ersättning inte reparerar, den hjälper till givetvis men skadan sitter i, oftast hela livet. Ofta blir den ekonomiska biten bara ett plåster på såren. Men har du överhuvudtaget rätt till ersättning för en sådan händelse. Svaret är både ja och nej. Beroende på vilka försäkringar du har.

Hantverkare_Försäkring_Hemförsäkring_Renovering_Anlita

Din hemförsäkring täcker exempelvis inte stöld och skadegörelse om något av detta skett av någon du lämnat ut nyckeln till. Så om du har anlitat en hantverkarfirma och lämnat nyckeln till någon av dess anställda som mot förmodan skulle ha dolda avsikter så täcker inte din hemförsäkring eventuell skada eller stöld som uppstått vid anlitat jobb.

Hemförsäkringen gäller enbart om någon utomstående olovligen tagit sig in i din bostad. Detsamma gäller även om du personligen släppt in hantverkaren ifråga. Då slutar också hemförsäkringen gälla om något tråkigt skulle hända.

Däremot skulle en allriskförsäkring / drulleförsäkring kunna täcka en sådan händelse. Men allt beror på vad som hänt och det är lite från fall till fall.

Vad kan man göra då. Det absolut bästa är givetvis att vara hemma under tiden som hantverkarfirman gör jobbet. Det är givetvis praktiskt omöjligt för alla. Gå igenom dina försäkringar och ring och hör med ditt försäkringsbolag vad som gäller innan och prata igenom alla tänkbara scenarior för att vara på den säkra sidan. Lägg undan värdesaker om du inte är hemma och ta reda på så mycket som möjligt innan om den firma du bestämmer dig för att anlita. Kolla referenser och prata gärna med någon tidigare kund för att se hur arbetet fortlöpte och vilka problem som eventuellt uppstod.

Men det absolut viktigaste är ändå att de allra flesta hantverkare och firmor är pålitliga och ärliga naturligtvis. Det är bara om du har otur och träffar på den lilla procent som inte har rent mjöl i påsen. Det är inte på något sätt hantverkare som generellt utgör något större ”hot”. Oavsett vem eller vilken yrkesgrupp du lämnar ifrån dig nyckeln till eller vem du personligen släpper in så gäller samma sak.

Använd ditt omdöme och sunda förnuft (som i det mesta) så kommer den eventuella renoveringen bli jättebra och du kommer blir supernöjd med din duktiga hantverkare.

4 tips för dig som ska anlita takläggare!

4 tips för dig som ska anlita takläggare!

Flera offerter:

Idag är det lättare än någonsin att få in flera olika offerter och det är du som konsument som har makten för vad ett arbete i slutändan kostar. Med lite egen efterforskning så kan du få offerter hemskickade till dig från olika välrenommerade takläggarfirmor. En bra måttstock är att ta in 5 olika offerter för att jämföra och ha en bra grund inför val av företag. Det kan du exempelvis göra kostnadsfritt här. Du fyller i uppgifterna och jobbet läggs ut till firmor i ditt område som sen tar kontakt med dig. Att göra egen efterforskning ger i slutändan tillbaka långt mer än den lilla energi du lägger på det.

Tips_Takläggning_Takläggare_Kostnad_Byggmentor

Referenser:

Självklart ska du be om referenser inför anlitande av takläggare. Googla på företaget och se om du kan hitta recensioner på deras tidigare utförda arbeten. Be om referenser från tidigare kunder, alltså privatpersoner som kan gå i god för att takläggaren verkligen har gjort ett bra jobb. Be om att få komma och titta hos personen för att se om kvalitén ÄR bra. Kontrollera F-skatt och momsregistrering hos allabolag.

Garantier:

Oavsett om du köper material från det företag som gör själva jobbet eller om du köper från en annan leverantör så ska du kräva garantier på både utfört jobb och materialet till själva jobbet. Ett arbete som inte är fackmannamässigt utfört kan ge stora problem med försäkringsbolaget om det skulle uppstå fuktskador eller andra otrevliga problem.

Tips_Takläggare_Takläggning_Kostnad_Byggmentor

Förberedelser:

Har du möjlighet och vill spara pengar när du ska lägga nytt betongtak så kan du lägga en helg på att frakta bort gamla pannor till tippen. Då slipper du kostnaden för arbetskraft och container som ska anlitas och hyras för att göra det jobbet. Kanske kan det vara något som barnen kan hjälpa till med och tjäna lite extra pengar på. Eller gör det till en helg med vänner som får nygrillad mat, dryck och trevligt sällskap med dig och ditt tak.

Följer du dessa steg inför ditt anlitande av takläggning så är du på god väg att få ett jobb som är fackmannamässigt utfört och ger dig ett nytt tak som kommer hålla länge och inte ge ditt hushåll problem under en lång tid framöver.

//Trevlig takläggning!

”Mulltoa”

”Mulltoa”

Mulltoa är ett generellt begrepp på en torrtoalett men är egentligen ett specifikt varumärke. Systemet är den absolut vanligaste lösningen för Sveriges sommarstugor som förvandlar avfallet till färdig kompost som återanvänds i rabatter och i grönsakslandet. För att särskilja varumärket benämns ofta toaletten som komposttoalett.

Mulltoa_Byggvaror_Byggmentor_Sommarstuga_Komposttoalett

Hur fungerar den:

De två vanligaste systemen är när du rör runt avfallet och sen tillsätter värmetillskott för att påskynda processen som du sen tömmer med en utdragbar låda.

Du kan även välja en variant där förmultningsprocessen sker i en kompostkammare (multrum) och sköter sig självt utan att du behöver göra någonting. Förr eller senare behövs den givetvis tömmas. Föredrar du en lösning där du inte behöver göra något alls så finns dessa alternativ också.

Placering:

Är ni ett större hushåll som ska använda komposttoalletten är en mulltoa med kompostkammare att föredra. Antingen bygger ni ett separat traditionsenligt utedass (med hjärta på dörren) eller om möjligt en placering i huset där kammaren kan placeras under golvet. Tänk på att toaletten bör ha god ventilation och att värme kan vara bra under årets kalla perioder. Beroende på vilken förmultningsteknik (och storlek på hushåll) du väljer så brukar komposten tömmas 1-3 ggr per år.

Vad bör du tänka på:

Får du problem med flugor och lukt är förmodligen fuktnivån alldeles för hög. Detta kan avhjälpas med urinseparering. Regelbunden påfyllning med spån eller material med hög kolhalt gör komposten porös och nedbrytningen påskyndas.

Priser:

Som det mesta så är priserna väldigt varierande på vilket system du väljer. Det finns alternativ från ett par tusenlappar upp till 40-50 000 kronor. Oavsett vad du till slut köper så är det viktigt att tänka på att även driftkostnader och tillval såsom fläkt och så vidare tillkommer.

Så:

Mulltoa/Komposttoallet är inte bara en ”mysigare” lösning för att uträtta sina behov på, den är även miljövänligare än en vanlig toalett då vattenförbrukningen är mycket mindre och den marina påverkningen är noll. Sen får du även fantastiskt bra gödsel för rabatt och grönsaksland.

Är du inne på att köpa en komposttoalett kan du titta i vår produktguide här där vi har flera alternativ i olika prisklasser.

Mulltoa_Byggvaror_Byggmentor_Sommarstuga_Komposttoalett

Utedusch. En upplevelse under bar himmel.

Utedusch. En upplevelse under bar himmel.

Utedusch undrar du. Låt oss säga såhär. Vi svenskar är i regel rätt bra tränade inför sommaren. Sen när väl sommaren är här och semestern är igång läggs träningen åt sidan och vi njuter av det mesta som finns att tillgå. Kroppen är inte lika vältränad längre, uthålligheten är inte var den var i början av juni och minsta lilla ansträngning är påfrestande för kroppen. Att titta på fotbollsmatch kan vara minst lika ansträngande som att spela matchen. Vi som tittar vet hur jobbigt det kan vara, vi lever oss in i matcherna mer än Hamren gör och blir därefter lika svettiga som efter ett hårt träningspass. Där kommer en utedusch väl till hands. Duscha som en mästare och gör det utomhus.

EM_Zlaltan_Utedusch_Trädgårdsdusch_Trädgård_Zlatan_FotbollsEM_Fotboll_Altan

 • Vida XL utedusch. Soluppvärmd utedusch som du kan koppla direkt till trädgårdsslangen. Ser du dig som en grovjobbare likt Linderoth vet du att en dusch efter match är direkt nödvändig.

 • Vidal XL utedusch i trä. En dusch som smälter bra in med sitt trämaterial. Snygg, enkel och funktionell. Lite som vi hoppas Sveriges spel kommer vara.

 • Utedusch Sunny 40-1. Ytterligare ett mycket bra alternativ att slänga in i trädgården. Hur Sveriges avbytaralternativ står sig återstår att se. Men vi vet att detta alternativet är en mycket bra utedusch.

Att duscha under bar himmel är en fantastisk upplevelse. Att göra det tillsammans med någon är drömlikt och skapar en magisk känsla. Med en utedusch på tomten blir du ren under stjärnorna.

Drömmen om en egen pool i trädgården.

Drömmen om en egen pool i trädgården.

Pool kan vara ett alltför kostsamt drömprojekt för många. Men det finns billigare och bra alternativ som ger samma lyxiga känsla som en dyr pool. Vi tänker att en pool kan vara den perfekta VIP läktaren till din Zlaltan. Tänk dig dagsmatcherna när värmeböljan är som hetast och drycken står på kylning för matchen som snart ska blåsas igång. Kungen tittar ut över planen och du känner nerven och anspänningen, Hamren står och gör grimaser vid sidlinjen och Pippi Långstrumpflätorna som tittar fram under vikingahjälmarna på läktarna nere i Frankrike. Allt detta kan du uppleva i en pool med kall dryck och dina viktigaste vänner. De som inte får plats i poolen får sitta på torra land och servera er andra. En pool till din Zlaltan och du är inte bara kung, du blir en legend. Lite som Kungen själv.

EM_Zlaltan_Pool_Utomhuspool_Zlatan_FotbollsEM_Altan

 • San Marinas Pools Trädgårdspool. En av de mer exklusiva poolerna i det billigare sortimentet. 1,20 i djup som passar perfekt för några längder i paus. Köp till en uppblåsbar badsoffa och du svalkas under tiden du tittar på matchen. En imponerande VIP avdelning till din Zlaltan.

 • Jilong Badpool. Rund som en fotboll och billig som en division 7 spelare. Det betyder inte att upplevelsen är sämre. Det är en pool, den svalkar, alla får plats och den kan bli din VIP läktare till Zlaltanen.

 • Vida XL Ovanmarkspool. En stor och rymlig pool i finaste blått. Lägg till en uppblåsbar gul flytande madrass så har du svenska flaggan i poolformat. En VIP avdelning värt namnet som får din Zlaltan att gå till historien bland vänner och grannar.

Det behöver inte kosta skjortan för att du ska kunna njuta av en egen pool i trädgården. Det finns flera billiga alternativ som är lika njutbara som en pool i 100 000 kronors klassen.

Med terrassvärmare kan du vara ute hur länge du vill.

Med terrassvärmare kan du vara ute hur länge du vill.

Värmare är ytterligare en grej som är bra att ha med i beräkningen. Två av gruppspelsmatcherna går såpass tidigt att det förhoppningsvis inte ska behövas. Den sista gruppspelsmatchen är klockan 21:00 och kan vara i behov av värme om inte vädergudarna sköter detta. Sen beroende på hur det går för Sverige så är de flesta slutspelsmatcher sena, bra att ha i åtanke. Oavsett så vet vi alla av erfarenhet hur länge vi kan sitta efter en match och dissikera resultat, taktik, startelvor och förbundskapten. Det är lätt att det blir sent och kallt.

EM_Zlaltan_Värmare_Terrassvärmare_Altan_Zlatan_FotbollsEM_Terrass

 • Terrassvärmare 900 digital. En stående värmare som dessutom är snygg att titta på. Den gör sitt jobb och kan ses som en stabil mittback. En bra pjäs att ha med i sitt lag och värmer upp inför, under och efter match. Med denna slipper du värma upp innan.

 • Infravärmare 1800 watt. Föredrar du en värmare som monteras på väggen är denna ett superalternativ. Likt en fotbollsscout sitter den på väggen och levererar värme för de kyliga stunderna.

 • Sungh12R. Den klassiska gasolvärmaren som ser ut som en svamp. Finns i flera olika färger och även i rostfritt. En bra svamp att ha på Zlaltanen.

Sommarkvällarna är här. Låt inte kvällarna ta slut bara för att solen går ner. Med terrassvärmars kan ni fortsätta sitta ute långt in på småtimmarna. 

Fantastiska grillar!

Fantastiska grillar!

Grill är en självklarhet till din Zlaltan. Grill är en självklarhet till sommaren oavsett det är fotboll eller ej. Ingen grill, ingen sommar. Så självklart är det. Oavsett om du är ute efter en stor eller liten grill, pizzagrill eller en mer traditionell grill så äter vi svenskar mest av maten som är tillagad över ett galler under sommaren. Grilla den som Kungen.

EM_Zlaltan_Grill_Zlatan_FotbollsEM_Altan_BBQ_Grillar

 • Raclettegrill. Det finns massor av grillar och alternativ att välja mellan. Denna lilla grill är perfekt som vill kunna sitta ner och grilla samtidigt som du tittar på matchen. Den placeras på bordet och du kan grilla/steka och kolla match samtidigt. Ett smidigt alternativ som inte tar plats och inte heller tvingar dig att stå upp under grillning. Grilla som en avbytare.

 • Gasolgrill PRO825 Napoleon. Det är inte mycket att säga om detta monster till grill. I samma prisklass som en övergång i fotbollens absoluta toppklass. Frågan är om du tillhör toppskiktet av klubbar.

 • Landman Kolgrill. En grill som inte bara grillar, den skapar även fantastisk stämning med sina utskurna nattmotiv och ger ett trivsamt sken även när du inte grillar. Ät gott, se matchen och mys efter slutresultatet.

Ett av livets absoluta höjdpunkter är sommarens underbara grillkvällar med vänner och familj. Här får du 3 exempel på riktigt bra grillar i olika prisklasser.

Låt inte regnet förstöra din semester.

Låt inte regnet förstöra din semester.

Regnskydd är motsatsen till lyxproblem. Ingen hoppas väl på regn men likväl kan det hända och inte ens Kungen kan ändra på det. Vädret i Sverige under sommaren kan skifta från timma till timma. Det är som det är och inget vi kan göra något åt men vi kan minimera risken för en förstörd EM kväll och vara väl förberedda. Lita inte enbart på att Kungen ska lösa alla problem, förbered Zlaltanen med ett riktigt bra regnskydd.

EM_Zlaltan_Regnskydd_Zlatan_FotbollsEM_Altan

 • Vida XL Partytält. Ett alternativ för dig som vill vara på den säkra sidan och bygga en temporär inomhus-Zlaltan. Med detta tält spelar det ingen roll om det regnar och haglar hela sommaren, EM är säkrat oavsett.

 • Vida XL regnskydd. Gillar du ha en fri roll och vara kreativ i matchen mot regnet. Då är detta regnskyddspresening kanske något för dig. Här har du 10 x 10 meter som ger dig valmöjligheter.

 • Vinter & Bloom regnskydd. De allra minsta fotbollssupportrar är ofta de mest entusiastiska. Samtidigt är de ofta omedvetna om sin förmåga att hålla sig vakna länge. De brukar ofta vilja sätta sig i sin egen läktare (vagnen) när småtimmarna gör sig påminda. Låt inte regnet hindra dem från att få sin vilja igenom. Detta regnskydd för vagnen hindrar kontroverser som har med att ”gå och lägg dig” att göra.

När regnet väl kommer på sommaren är det oftast väldigt ihärdigt. Har du inget regnskydd för din trädgård och altan är det hög tid att införskaffa ett sådant nu.

Solskydd för stora och små.

Solskydd för stora och små.

Solskydd är ett lyxproblem kan tänkas. Men när du sitter där ute på din Zlaltan med dina vänner och ser de avgörande sista 10 minuterna mellan Italien – Sverige och Kungen står strax utanför straffområdet och ska möta en perfekt genomskärare på volley och solen bländar din TV precis i träffögonblicket och bilden försvinner samtidigt som du hör de svenska fansens avgrundsvrål från TV´n och ni har missat hela det klassiska ögonblicket. Bara för att ni inte har ett solskydd till er EM läktare. Gör inte det misstaget. Här får du några tips på bra solskydd som gör att ni inte missar fotbollshistoria.

EM_Zlaltan_Solskydd_FotbollsEM_Altan_Zlatan_Solskydd

 • Vida XL markis. Ett av de bästa alternativen för att inte missa fotbollshistoria på grund av solen. Undvik skärmreflektion när Kungen står strax utanför straffområdet och ska möta en genomskärare på volley. Denna markis sköter jobbet mer än väl.

 • Vida XL Roma parasoll. Oavsett om du håller på Roma eller ej så har du här ett parasoll som är stående och kan roteras beroende på var anfallet kommer ifrån. Ett effektivt skydd mot solen.

 • Vida XL solsegel. Självklart hoppas vi på vind i seglen för svenska fotbollslandslaget i sommar. Här har du ett solsegel som du kan spänna upp hur och var du vill för att förhindra solen skymma när den avgörande straffsparken läggs i 89:e minuten.

Oavsett stora som små. Det kan vara skönt att dra sig undan från solen ibland.

Slipp myggen i sommar.

Slipp myggen i sommar.

Myggskydd är kanske inte något du dagligen går och tänker på såvida du inte bor i Norrbotten. Det sägs att människorna i norr pratar så lite för att slippa få in mygg i munnen, vet ej om det är sant dock. Hursomhelst kvarstår faktum att sommaren är myggens årstid. Du svär dig förbannad varje år och fäktar frenetiskt över myggen som surrar i ansikte och öron och kan nästan höra hur de sjunger om att luften är fri. Här kommer lösningen till dig som vill ha en myggfri Zlaltan.

EM_Zlaltan_Myggdödare_Mygg_Altan_Zlatan_FotbollsEM_Altan

 • Mosquito Magnet Executive. Det är inte bara namnet som är häftigt. Myggorna får det häftigt svårt att störa dig när detta monster till myggfångare patrullerar din trädgård. Fotbollskvällarna är räddade.

 • Vida XL myggdödare. Häng upp denna och låt myggen sköta navigeringen rakt in i döden. Låter kanske makabert men det är väldigt effektivt, precis som vårt landslag kommer vara i Frankrike.

 • Myggfritt ThermaCELL Laterna. Kombinerad lykta till bordet och en effektiv myggdödare som håller myggen borta i en radie om 20 m. Använd den som enbart lykta eller kombinerad med myggfunktionen. Lys upp fotbollskvällen och håll myggen borta.

Vill du slippa myggplågan i sommar så förbered dig väl med någon av dessa produkter.

Servera sommardrycken väl kyld.

Servera sommardrycken väl kyld.

Kyld dryck är inte bara livsviktigt under heta sommardagar, det är också en av livets stora njutningar. Få saker är mer förknippat med sommar och värme som ett glas kall kyld dryck tillsammans med vänner och familj. Vad är mer enerverande än att bli bjuden på en dryck som inte är väl kyld. Skulle väl kanske vara nästa punkt då som har med myggor att göra.

EM_Zlaltan_Kyld_Dryck_EM_FotbollsEM_Zlatan_Altan

 • XXL Nature. En snygg ishink av akrylplast som får din dryck att synas och bli kall. Vad är mer läskande än kalla isblöta flaskor som reflekteras i solen en varm fotbollsdag.

 • Ishink Stelton. Rostfritt stål och design av Arne Jacobsen. Du vet att du vill ha den. Designkyld dryck som håller hela livet. Förmodligen en produkt som det Italienska landslaget har med på sina resor.

 • Vinkyl JC-33C. Alkoholhaltiga drycker är inget som ska förknippas med idrott. Men som åskådare kan ett glas vin som är kyld vara något som förhöjer underhållningen. Denna sköter jobbet för dig som är ute efter en vinkyl till Zlaltanen.

Oavsett vad det är du föredrar att dricka varma sommardagar så är en kyld dryck det bästa och mest läskande du kan belöna dig med. Se till att ha kyld dryck nära till hands.

Utemöbler till din altan och trädgård.

Utemöbler till din altan och trädgård.

Möblerna och tillbehören är A och O för den totala fotbollsupplevelsen. När vi inte står och hoppar upp efter ett svenskt mål så sitter vi ner och väntar på att nätmaskorna ska rulla, en stor del av fotboll är att prata och veta bäst om laguttagningar, taktik och givetvis minnen från din egen fantastiska fotbollskarriär som innan skadan var utstakad mot landslaget och berömmelse. Oavsett om du föredrar att sitta, ligga eller stå under matcherna har vi plockat ut dessa möbler och tillbehör för din Zlaltan. (Läs även vår bakgrund till Zlaltanen här)

EM_Zlaltan_Utemöbler_Zlaltan_Altan_FotbollsEM_Zlatan

 • Drachmann gruppen. För den kräsne som letar efter hög klass och stil. En klassiker som har mer än 25 år på nacken. Smakar det så kostar det. Utemöblernas haute couture. Tidlös.

 • Vida XL utemöbler aluminium. Underhållsfritt och stilrent. Sitt och liggdelar ingår. Lite som Isaksson, de gör alltid jobbet och du behöver inte lägga dig i.

 • Fatboy Headdemock Hängmatta. Föredrar du att ligga i hängmattan när du kollar fotboll. Då är denna Fatboy något för dig, den har plats för två och tar hand om träningsvärken som kommer med match.

Gör din trädgård och uteplats till en fantastisk oas av njutning och återhämtning.

Att köpa inför fotbollsfesten

vidaxl-utedusch-soluppvarmd-35l-60c-16x16x196cm

En skön utedush när det blir varmt och klibbigt under matchen.
Värmer varmvatten med solens hjälp. glöm inte handdukar och duschmössan 🙂

vidaxl-utedusch-soluppvarmd-35l-60c-16x16x196cm

Sköna utemöbbler som är anpassade efter oroliga själar och stöd för trötta ben…

vidaxl-utedusch-soluppvarmd-35l-60c-16x16x196cm

En skön utedush när det blir varmt och klibbigt under matchen.
Värmer varmvatten med solens hjälp. glöm inte handdukar och duschmössan 🙂

Nå legendstatus med din egen läktare. 30 tips för din zlAltan!

Nå legendstatus med din egen läktare. 30 tips för din zlAltan!

Möblerna och tillbehören är A och O för den totala fotbollsupplevelsen. När vi inte står och hoppar upp efter ett svenskt mål så sitter vi ner och väntar på att nätmaskorna ska rulla, en stor del av fotboll är att prata och veta bäst om laguttagningar, taktik och givetvis minnen från din egen fantastiska fotbollskarriär som innan skadan var utstakad mot landslaget och berömmelse. Oavsett om du föredrar att sitta, ligga eller stå under matcherna har vi plockat ut dessa möbler och tillbehör för din Zlaltan. (Läs även vår bakgrund till Zlaltanen här)

EM_Zlaltan_Utemöbler_Zlaltan_Altan_FotbollsEM_Zlatan

 • Drachmann gruppen. För den kräsne som letar efter hög klass och stil. En klassiker som har mer än 25 år på nacken. Smakar det så kostar det. Utemöblernas haute couture. Tidlös.

 • Vida XL utemöbler aluminium. Underhållsfritt och stilrent. Sitt och liggdelar ingår. Lite som Isaksson, de gör alltid jobbet och du behöver inte lägga dig i.

 • Fatboy Headdemock Hängmatta. Föredrar du att ligga i hängmattan när du kollar fotboll. Då är denna Fatboy något för dig, den har plats för två och tar hand om träningsvärken som kommer med match.

Kyld dryck är inte bara livsviktigt under heta sommardagar, det är också en av livets stora njutningar. Få saker är mer förknippat med sommar och värme som ett glas kall kyld dryck tillsammans med vänner och familj. Vad är mer enerverande än att bli bjuden på en dryck som inte är väl kyld. Skulle väl kanske vara nästa punkt då som har med myggor att göra.

EM_Zlaltan_Kyld_Dryck_EM_FotbollsEM_Zlatan_Altan

 • XXL Nature. En snygg ishink av akrylplast som får din dryck att synas och bli kall. Vad är mer läskande än kalla isblöta flaskor som reflekteras i solen en varm fotbollsdag.

 • Ishink Stelton. Rostfritt stål och design av Arne Jacobsen. Du vet att du vill ha den. Designkyld dryck som håller hela livet. Förmodligen en produkt som det Italienska landslaget har med på sina resor.

 • Vinkyl JC-33C. Alkoholhaltiga drycker är inget som ska förknippas med idrott. Men som åskådare kan ett glas vin som är kyld vara något som förhöjer underhållningen. Denna sköter jobbet för dig som är ute efter en vinkyl till Zlaltanen.

Myggskydd är kanske inte något du dagligen går och tänker på såvida du inte bor i Norrbotten. Det sägs att människorna i norr pratar så lite för att slippa få in mygg i munnen, vet ej om det är sant dock. Hursomhelst kvarstår faktum att sommaren är myggens årstid. Du svär dig förbannad varje år och fäktar frenetiskt över myggen som surrar i ansikte och öron och kan nästan höra hur de sjunger om att luften är fri. Här kommer lösningen till dig som vill ha en myggfri Zlaltan.

EM_Zlaltan_Myggdödare_Mygg_Altan_Zlatan_FotbollsEM_Altan

 • Mosquito Magnet Executive. Det är inte bara namnet som är häftigt. Myggorna får det häftigt svårt att störa dig när detta monster till myggfångare patrullerar din trädgård. Fotbollskvällarna är räddade.

 • Vida XL myggdödare. Häng upp denna och låt myggen sköta navigeringen rakt in i döden. Låter kanske makabert men det är väldigt effektivt, precis som vårt landslag kommer vara i Frankrike.

 • Myggfritt ThermaCELL Laterna. Kombinerad lykta till bordet och en effektiv myggdödare som håller myggen borta i en radie om 20 m. Använd den som enbart lykta eller kombinerad med myggfunktionen. Lys upp fotbollskvällen och håll myggen borta.

Solskydd är ett lyxproblem kan tänkas. Men när du sitter där ute på din Zlaltan med dina vänner och ser de avgörande sista 10 minuterna mellan Italien – Sverige och Kungen står strax utanför straffområdet och ska möta en perfekt genomskärare på volley och solen bländar din TV precis i träffögonblicket och bilden försvinner samtidigt som du hör de svenska fansens avgrundsvrål från TV´n och ni har missat hela det klassiska ögonblicket. Bara för att ni inte har ett solskydd till er EM läktare. Gör inte det misstaget. Här får du några tips på bra solskydd som gör att ni inte missar fotbollshistoria.

EM_Zlaltan_Solskydd_FotbollsEM_Altan_Zlatan_Solskydd

 • Vida XL markis. Ett av de bästa alternativen för att inte missa fotbollshistoria på grund av solen. Undvik skärmreflektion när Kungen står strax utanför straffområdet och ska möta en genomskärare på volley. Denna markis sköter jobbet mer än väl.

 • Vida XL Roma parasoll. Oavsett om du håller på Roma eller ej så har du här ett parasoll som är stående och kan roteras beroende på var anfallet kommer ifrån. Ett effektivt skydd mot solen.

 • Vida XL solsegel. Självklart hoppas vi på vind i seglen för svenska fotbollslandslaget i sommar. Här har du ett solsegel som du kan spänna upp hur och var du vill för att förhindra solen skymma när den avgörande straffsparken läggs i 89:e minuten.

Regnskydd är motsatsen till lyxproblem. Ingen hoppas väl på regn men likväl kan det hända och inte ens Kungen kan ändra på det. Vädret i Sverige under sommaren kan skifta från timma till timma. Det är som det är och inget vi kan göra något åt men vi kan minimera risken för en förstörd EM kväll och vara väl förberedda. Lita inte enbart på att Kungen ska lösa alla problem, förbered Zlaltanen med ett riktigt bra regnskydd.

EM_Zlaltan_Regnskydd_Zlatan_FotbollsEM_Altan

 • Vida XL Partytält. Ett alternativ för dig som vill vara på den säkra sidan och bygga en temporär inomhus-Zlaltan. Med detta tält spelar det ingen roll om det regnar och haglar hela sommaren, EM är säkrat oavsett.

 • Vida XL regnskydd. Gillar du ha en fri roll och vara kreativ i matchen mot regnet. Då är detta regnskyddspresening kanske något för dig. Här har du 10 x 10 meter som ger dig valmöjligheter.

 • Vinter & Bloom regnskydd. De allra minsta fotbollssupportrar är ofta de mest entusiastiska. Samtidigt är de ofta omedvetna om sin förmåga att hålla sig vakna länge. De brukar ofta vilja sätta sig i sin egen läktare (vagnen) när småtimmarna gör sig påminda. Låt inte regnet hindra dem från att få sin vilja igenom. Detta regnskydd för vagnen hindrar kontroverser som har med att ”gå och lägg dig” att göra.

Grill är en självklarhet till din Zlaltan. Grill är en självklarhet till sommaren oavsett det är fotboll eller ej. Ingen grill, ingen sommar. Så självklart är det. Oavsett om du är ute efter en stor eller liten grill, pizzagrill eller en mer traditionell grill så äter vi svenskar mest av maten som är tillagad över ett galler under sommaren. Grilla den som Kungen.

EM_Zlaltan_Grill_Zlatan_FotbollsEM_Altan_BBQ_Grillar

 • Raclettegrill. Det finns massor av grillar och alternativ att välja mellan. Denna lilla grill är perfekt som vill kunna sitta ner och grilla samtidigt som du tittar på matchen. Den placeras på bordet och du kan grilla/steka och kolla match samtidigt. Ett smidigt alternativ som inte tar plats och inte heller tvingar dig att stå upp under grillning. Grilla som en avbytare.

 • Gasolgrill PRO825 Napoleon. Det är inte mycket att säga om detta monster till grill. I samma prisklass som en övergång i fotbollens absoluta toppklass. Frågan är om du tillhör toppskiktet av klubbar.

 • Landman Kolgrill. En grill som inte bara grillar, den skapar även fantastisk stämning med sina utskurna nattmotiv och ger ett trivsamt sken även när du inte grillar. Ät gott, se matchen och mys efter slutresultatet.

Värmare är ytterligare en grej som är bra att ha med i beräkningen. Två av gruppspelsmatcherna går såpass tidigt att det förhoppningsvis inte ska behövas. Den sista gruppspelsmatchen är klockan 21:00 och kan vara i behov av värme om inte vädergudarna sköter detta. Sen beroende på hur det går för Sverige så är de flesta slutspelsmatcher sena, bra att ha i åtanke. Oavsett så vet vi alla av erfarenhet hur länge vi kan sitta efter en match och dissikera resultat, taktik, startelvor och förbundskapten. Det är lätt att det blir sent och kallt.

EM_Zlaltan_Värmare_Terrassvärmare_Altan_Zlatan_FotbollsEM_Terrass

 • Terrassvärmare 900 digital. En stående värmare som dessutom är snygg att titta på. Den gör sitt jobb och kan ses som en stabil mittback. En bra pjäs att ha med i sitt lag och värmer upp inför, under och efter match. Med denna slipper du värma upp innan.

 • Infravärmare 1800 watt. Föredrar du en värmare som monteras på väggen är denna ett superalternativ. Likt en fotbollsscout sitter den på väggen och levererar värme för de kyliga stunderna.

 • Sungh12R. Den klassiska gasolvärmaren som ser ut som en svamp. Finns i flera olika färger och även i rostfritt. En bra svamp att ha på Zlaltanen.

Pool kan vara ett alltför kostsamt drömprojekt för många. Men det finns billigare och bra alternativ som ger samma lyxiga känsla som en dyr pool. Vi tänker att en pool kan vara den perfekta VIP läktaren till din Zlaltan. Tänk dig dagsmatcherna när värmeböljan är som hetast och drycken står på kylning för matchen som snart ska blåsas igång. Kungen tittar ut över planen och du känner nerven och anspänningen, Hamren står och gör grimaser vid sidlinjen och Pippi Långstrumpflätorna som tittar fram under vikingahjälmarna på läktarna nere i Frankrike. Allt detta kan du uppleva i en pool med kall dryck och dina viktigaste vänner. De som inte får plats i poolen får sitta på torra land och servera er andra. En pool till din Zlaltan och du är inte bara kung, du blir en legend. Lite som Kungen själv.

EM_Zlaltan_Pool_Utomhuspool_Zlatan_FotbollsEM_Altan

 • San Marinas Pools Trädgårdspool. En av de mer exklusiva poolerna i det billigare sortimentet. 1,20 i djup som passar perfekt för några längder i paus. Köp till en uppblåsbar badsoffa och du svalkas under tiden du tittar på matchen. En imponerande VIP avdelning till din Zlaltan.

 • Jilong Badpool. Rund som en fotboll och billig som en division 7 spelare. Det betyder inte att upplevelsen är sämre. Det är en pool, den svalkar, alla får plats och den kan bli din VIP läktare till Zlaltanen.

 • Vida XL Ovanmarkspool. En stor och rymlig pool i finaste blått. Lägg till en uppblåsbar gul flytande madrass så har du svenska flaggan i poolformat. En VIP avdelning värt namnet som får din Zlaltan att gå till historien bland vänner och grannar.

Utedusch undrar du. Låt oss säga såhär. Vi svenskar är i regel rätt bra tränade inför sommaren. Sen när väl sommaren är här och semestern är igång läggs träningen åt sidan och vi njuter av det mesta som finns att tillgå. Kroppen är inte lika vältränad längre, uthålligheten är inte var den var i början av juni och minsta lilla ansträngning är påfrestande för kroppen. Att titta på fotbollsmatch kan vara minst lika ansträngande som att spela matchen. Vi som tittar vet hur jobbigt det kan vara, vi lever oss in i matcherna mer än Hamren gör och blir därefter lika svettiga som efter ett hårt träningspass. Där kommer en utedusch väl till hands. Duscha som en mästare och gör det utomhus.

EM_Zlaltan_Utedusch_Trädgårdsdusch_Trädgård_Zlatan_FotbollsEM_Fotboll_Altan

 • Vida XL utedusch. Soluppvärmd utedusch som du kan koppla direkt till trädgårdsslangen. Ser du dig som en grovjobbare likt Linderoth vet du att en dusch efter match är direkt nödvändig.

 • Vidal XL utedusch i trä. En dusch som smälter bra in med sitt trämaterial. Snygg, enkel och funktionell. Lite som vi hoppas Sveriges spel kommer vara.

 • Utedusch Sunny 40-1. Ytterligare ett mycket bra alternativ att slänga in i trädgården. Hur Sveriges avbytaralternativ står sig återstår att se. Men vi vet att detta alternativet är en mycket bra utedusch.

 

Det här några exempel på vad du kan behöva för att bygga din egen fotbollsaltan i sommar. Vi har tagit fram dessa exempel för att ge dig inspiration och ge bra tips på vad som kan behövas för att få den ultimata fotbollsupplevelsen i sommar ute på din egen Zlaltan. Nu är det bara upp till Kungen och landslaget att göra sitt jobb!

Zlatan_Altan_EM_Läktare_Trädgård_Fotbolls_Zlatan

HEJA SVERIGE!!!

Uteduschen. Den nakna friheten.

Uteduschen. Den nakna friheten.

Värmen är här för att stanna. Sommarens hus och trädgårdsfix knackar på dörren. Alla dessa underbara dagar vi har framför oss med otaliga timmar under solen och realiserande av våra drömprojekt runt allt som rör hus och hem. Av förklarliga skäl lägger vi nästan all tid på projekten som har en utomhuskaraktär. Lika mycket som vi njuter av våra uterum, lika mycket jobbar vi med dem under sommarmånaderna.

Det som är så fantastiskt med våra uterum är att det mesta som du gör inomhus större delen av året går precis lika bra att göra i trädgården. Skillnaden är att allt blir så mycket trevligare och mer njutbart under bar himmel. Även de mest intima ”aktiviteterna” går precis lika bra att göra utomhus, det krävs bara lite mer planering för att inte genera grannar och förbipasserande. En av de aktiviteter är att duscha. En svalkande och rengörande dusch ute i trädgården är en magisk upplevelse. Det är också en perfekt paus varma soldagar när du förverkligar dina drömprojekt och känner svetten rinna. För att inte tala om de varma sommarkvällarna när duschen även kan ha en romantisk touch med dusch för två under bar himmel.

Det finns flera olika alternativ till en egen utedusch. Dels kan du göra en alldeles egen med bara en stor vattenkanna, ett tippsnöre och en kraftig krok som orkar hålla upp den vattenfyllda vattenkannan. Men det finns också alternativ som du köper, både enklare och mer avancerade lösningar. Vi återkommer till det. Men först några tips att tänka på om du bestämmer dig för att bygga en egen dusch – oas i trädgården.

 • Välj en plats där spillvattnet inte blir stående. Dels är det inte bra för marken och kanske inte så trevligt med ett stående fotbad av smutsigt vatten. Löser du bara avrinningen är det enkelt att lösa ”fotbadet” med en enkel trätrall under duschen.
 • Placeringen av duschen för minsta tänkbara insyn. Dels för att inte generera grannar och förbipasserande. Men det viktigaste är ändå att du inte bygger den intill någon byggnad. Inget fasadmaterial mår bra av vattenstänk.
 • Beroende på vilken lösning du väljer. Försök anlägga en utedusch som går ihop med din trädgård och byggnader. Den estetiska aspekten gör väldigt mycket för hela känslan. Även när du inte använder duschen är den en designdetalj som kan göra verklig skillnad.

Här kommer 5 tips från vår prisguide på olika uteduschar som du kan titta på och drömma dig bort till en dusch ute under bar himmel, ensam eller tillsammans med någon.

vidaXL Utedusch i trä

Utedusch_Uterum_Byggvaror_Byggmentor

Denna utomhusdusch är gjort av lövträd och gran, vilket båda har sin karaktär i dess väderresistens och hållbarhet. Att kunna stå emot solljus, regn och frost gör denna trädgårds dusch idealisk när du vill ta en kall förfriskning i trädgården eller campingen. Ett vridbart duschmunstycke och justerbar nivå för vattentryck är designat för bekvämare användning. Läs mer för pris.

vidaXL Utedusch soluppvärmd 35L 60°C 16x16x196cm

Utedusch_Uterum_Byggvaror_Byggmentor

Vår utedusch är soluppvärmd och passar perfekt att ha i trädgården eller i samband med en pool. Den kan anslutas direkt till en trädgårdsslang för påfyllning av kallvatten och sedan kan den värma vattnet med hjälp av solenergi, efter det kan du använda den till en behaglig dusch. Vattnet kan värmas upp till 60°C. Läs mer för pris.

Utedusch Sunny 40-1

Utedusch_Uterum_Byggvaror_Byggmentor

Läcker utomhusdusch med soluppvärmd varmvattensberedare som rymmer 40 liter. Levereras med duschhandtag, 1,5 m rostfri slang och 2 st vinklingsbara duschhandtagshållare för maximal frihet. Ger cirka 20 minuter skön tempererad duschning med gratis varmvatten. Läs mer för pris.

Utedusch Sunny 30

Utedusch_Uterum_Byggvaror_Byggmentor

ÄNTLIGEN ÄR SÄSONGENS NYA UTOMHUSDUSCH HÄR! Upptäck den nya utomhusduschen från Demerx. Sunny 30 är sexkantig och helt i svart aluminium, bortsett från fronten som är i borstad (blank) aluminium. (OBS! DUSCHHUVUDET ÄR I KROMAD PLAST!) Med en inbyggd varmvattenberedare som värms gratis av solen ger Sunny 30 (30 liter) dig en cirka 15 minuters skönt tempererad dusch. Läs mer för pris.

Uteduschvägg PLUS Cubic Trä/Glas
Utedusch_Uterum_Byggvaror_Byggmentor

Uteduschvägg tillverkad i tryckimpregnerat trä med beslag i galvaniserat stål. Sidor i glas. Läs mer för pris.

5 tips för värme på din terrass!

5 tips för värme på din terrass!

Har du en terrass som är din favoritplats under sommarens varma dagar och ljumna kvällar. Få ställen är så förknippade med välbehag under sommarmånaderna. Det är där vi återhämtar oss från jobbet, själva eller tillsammans med den vi tycker om. Terrassen är en självklar plats för sommarens fester och bjudningar. Grillkvällarna är inget undantag. Kanske har du redan nu planerat årets inredning för terrassen. Vi vill ju alla att den ska bli perfekt för kommande årstid.

Men hur är det egentligen. Har du tänkt på allt. Sommarens väder är ju alltid en het potatis. Eller, kanske inte alltid så het. Sommaren bjuder tyvärr ofta även på både regn och kyla som alltid verkar vara en överraskning för oss svenskar.

Vi på Byggmentor.se tycker att sommaren är den tidpunkt som kräver mest planering och framförhållning för att de få men värdefulla månaderna ska leva upp till alla höga förväntningar.

Här får ni en guide till 5 bra terrassvärmare i olika prisklasser från vår prisguide. Allt för att du ska kunna njuta så mycket av möjligt av din terrass i sommar.

 

*Terrassvärmare 1800 LED IPX4

Terassvärmare_Prisguide

 

 

 

Mycket kraftfull, exklusiv och energieffektiv terrassvärmare som ger behaglig värme, med Silverline C-Wave.Täcker en yta om minst 16 m².För utomhusbruk. Läs mer för pris.

 

*Terrassvärmare 900 Digital

Terassvärmare_Prisguide

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terrassvärmare 900 Digital är en energieffektiv terrassvärmare som ger behaglig värme med Silverline C-Wave.C-Wave tekniken i Silverlines terrassvärmare ger effektiv och behaglig värme utan att torka ut eller ge brännande känsla. Den ger en omgående dokumenterad effektiv direktvärme med bara halva energiåtgången jämfört med andra typer av terrassvärmare. Läs mer för pris.

 

*Terrassvärmare Termo Verona 600/1500 W

Terassvärmare_Prisguide

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terrassvärmare Termo Verona i aluminium med två effektlägen 600/1500 W. Terrassvärmaren skapar en fin miljö i uterummet, balkongen, campingtältet eller uteserveringen. Halogenvärmelampan ger både omedelbar värme och ett varmvitt ljus. Läs mer för pris.

 

*Terrassvärmare med stativ

Terassvärmare_Prisguide

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terrassvärmare som kan användas både med golvstativ (medföljer) och som väggmonterad. Med sina 3 värmelägen kan denna modell anpassas till allas behov. Läs mer för pris.

 

*Terrassvärmare Silverline 880 Economic

Terassvärmare_Prisguide

 

 

 

 

 

 

 

Terrassvärmare Silverline 880 Economic är en snyggt designad elektrisk infravärmare som även värmer längs golvet. Terrassvärmaren är lämplig för terrass och uterum. Terrassvärmare Silverline 880 Economic täcker en yta på ca 7 m2. Kolfiberstaven gör att kroppen värms upp utan att huden blir torr. Placeras alltid under tak och får ej utsättas för fukt eller väta. Läs mer för pris.

 

För fler exempel på terrasvärmare, gå in på vår prisguide.

Attefallshusen som komplementbostad, Vad hände?

Attefallshusen som komplementbostad, Vad hände?

Det sades att attefallshusen skulle skapa 200 000 bostadstillfällen i Sverige. I Göteborg har 24 hus beviljats tillstånd att kvalificeras som bostad. Resten av landet visar liknande siffror.

Förväntningarna på de nya husen som fick börja byggas i juli 2014 var höga. Villaägarnas riksförbund gjorde uppskattningen 200 000 nya bostadstillfällen. Den siffran ter sig mer och mer som en utopi.

En faktor kan vara att komplementbostaden har samma krav som en vanlig lägenhet har. Om inte lagstiftningen ändras kommer målet för den höga uppskattnings siffran för bostadstillfällen ligga långt fram i tiden, om ens någonsin.

Tanken i sig är väldigt bra. Det råder stora brister på små billiga lägenheter i landet. Attefallshusen skulle kunna vara en del av svaret på den frågan. Men kostnaden för attefallshusen som komplementbostad springer iväg när kraven är så höga.

Attefallshus_Bostadsbrist

 

Vad är ett Attefallshus:

Ett attefallshus är en komplementbyggnad på tomten, som är uppkallade efter tidigare bostadsministern Stefan Attefall (KD).

Den som har ett en- eller tvåbostadshus får, sedan 2 juli 2014 bygga ett attefallshus på tomten.

För att upprätta ett attefallshus krävs ett startbesked från kommunens stadsbyggnadskontor, däremot behövs inget bygglov.

Ett attefallshus får vara max 25 kvadratmeter stort och som högst fyra meter.

Ett attefallshus får inte placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter utan grannarnas medgivande.

Ett så kallat ”komplementbostadshus” får användas som både fritids- och permanentbostad.

En så kallad ”komplementsbyggnad” får användas som exempelvis uthus, förråd eller gäststuga.

När den nya lagen trädde i kraft uppskattade Villaägarnas riksförbund att attefallshusen på sikt kunde ge 200 000 nya bostadstillfällen i landet.

Källa: Boverket, Villaägarnas riksförbund

Sommarens uterum.

Sommarens uterum.

Snart är kvällarna i trädgården här. Utemöblerna ska tas fram och göras iordning för sommaren, eller är du kanske i färd med att äntligen köpa nytt. Lite inspiration och tankar kring detta får du här.

Byggvaror_Byggmentor_Trädgårdsmöbler

 

Även om vi alla tror på att just denna sommaren blir den bästa (vädermässigt) i mannaminne så vet vi vilka spratt vädret ofta ger oss under sommaren. Dina utemöbler utsätts för både regn, sol, blåst och ibland hagel. Alla har inte möjlighet att ta in sina möbler, vissa har utemöbler som är väldigt tunga vilket gör att möblerna ofta står där dom står när dom väl är ute. Ska du köpa nya möbler så kolla innan vad dom tål och inte tål. Har du trämöbler kan du du behandla dom så att dom tål regn och blåst bättre och håller längre. Har du ork och lust så täck över möblerna vid dåligt väder med en enklare pressening och använd stenar för att hålla den på plats.

Hur kommer du använda dina utemöbler är en relevant fråga för att avgöra vilka utemöbler du ska sikta in dig på. Vet du/ni med dig att kvällarna kommer tillbringas tillsammans med vänner har storleken (i detta fall) betydelse. Dukning och tillbehör tenderar att ta mycket plats och ett trångt bord kan förstöra stämningen i onödan. Är du ute efter bord till balkongen är klaffbord ett bra alternativ som tar lite plats utfällt och ingen plats hopfälld. Fundera på vad du ska använda uteplatsen till. Är det för grill, umgänge och äta mat. Eller vill du använda grillplatsen mer för lugn och ro ensam eller för två. Då kanske ni mer ska inrikta er på mindre möbler och myskänsla för bokläsning och ”lugnan ro”. Det viktigaste att tänka på är alltså HUR och med vem/vilka uteplatsen ska nyttjas.

Byggvaror_Byggmentor_Grillsäsong_Grill_Trädgårdstips

 

De flesta inspireras av sina grannar, vänner och familj i hur uterummet ska inredas. Inget fel i det men det finns andra sätt att inspireras för att få en mer unik känsla och något mer eget. Ta er inspiration från utlandsresor som exempel. Exklusiva loungemöbler är något som vi ofta möts av på resor och hotell. Känslan att sätta sig ner och umgås i ett lyxigt uterum är oslagbart. Den känslan kan givetvis fås även här hemma om ni väljer att gå den vägen. Här kommer exempel på lyxiga loungemöbler för inspiration. (länk till prisguiden)

Vill ni ha mer ”Berlinkänsla” kan en variant att gå vara ett uterum med hängmattor och stora kuddar för en mer avslappnad känsla (det ena utesluter inte det andra givetvis). Att sitta ner och umgås direkt på marken är något vi i Sverige gör alldeles för lite av i vuxen ålder. Eller varför inte en klassisk hammock. Ingenting är så härligt som att umgås med lite gung. Här får du exempel på hängmattor. (länk till prisguiden)

I slutändan handlar ju ditt uterum om vem du är och vad du vill ha det till och med vem. Gör det till ditt eget och gör det utifrån dina behov. Snart är sommaren här!

10 Trädgårdstips inför sommaren.

10 Trädgårdstips inför sommaren.

Tiden flyger iväg och snart står sommaren inför dörren. Men ännu är det vår och här kommer lite tips på vad du och familjen kan göra i trädgården inför sommarens ankomst. Skynda på, våren är snart slut.

Trädgård_Odla_Plantera1.

Rensa i rabatter och buskage är bäst att göra innan det grönskar. När bladen väl sitter där är det lätt att strunta i rensandet, det ”syns ju inte ändå” tänker många. Men det gör det och det slutar förmodligen med att du rensar ändå men med sämre förutsättningar. Rensa NU innan buskage och buskar slår ut.

2.
Passa samtidigt på att lägg ut kogödsel eller kompost i rabatterna och buskagen när du ändå är igång. Mylla ner det ytligt.

3.
Har dina buskar redan klätt sig med löv. Bra, då ser du vilka grenar som dött under vintern. Klipp av och rensa buskarna för att få in mer ljus till de levande grenarna.

 

Vattna_Trädgård_Så

4.

Bor du söderut i landet kan du redan nu börja plantera. Tillsätt ny jord med den befintliga. Vattna mycket efter plantering. När du vattnat mycket så vattnar du lite till. Fortsätt vattna ungefär var fjärde dag fram tills planteringen har tagit sig. Glöm inte sen att fortsätta vattna.

5.
Dags att beskära blommornas blomma, rosen. Rabattrosor mellan 15 – 30 centimeter över marken. Gallra ut klätterrosor och forma till.

6.
Plantera jordgubbarna med cirka 30 centimeter mellan plantorna. Tänk på att gubbarna vill ha mycket sol. Snart är midsommar här.

 

Jordgubbar_Midsommar_Planta7.

Altanen. Snart har du ställt utemöblerna och krukor med blommor på hela ytan. Kanske dags att olja in den och gå över skruv/spik så att du inte skadar dig eller barnen på något vasst som sticker upp.

8.
Tillhör du dem som inte uppskattar maskrosor. Då kan det vara en ide att rensa gräsmattan från dessa innan de börjar bilda frön. Använd gärna ett maskrosjärn och gräv djupt.

10.
Gör ”trädgårdshelgen” till en familjeaktivitet. Planera mat och vilka som ska göra vad. Gör iordning grillen och testa nya recept. Gör en checklista för helgen och bocka av. Alltid lättare (och roligare) när det finns delmål att jobba efter.

Familj_Trädgård_Tips_Altan

 

En planerad och strukturerad ”trädgårdshelg” blir ofta roligare. Ett bra tillfälle för föräldrar, barn och barnbarn att göra något roligt och skapa tillsammans. Snart är ju sommaren här!