Nå legendstatus med din egen läktare. 30 tips för din zlAltan!

Nå legendstatus med din egen läktare. 30 tips för din zlAltan!

Möblerna och tillbehören är A och O för den totala fotbollsupplevelsen. När vi inte står och hoppar upp efter ett svenskt mål så sitter vi ner och väntar på att nätmaskorna ska rulla, en stor del av fotboll är att prata och veta bäst om laguttagningar, taktik och givetvis minnen från din egen fantastiska fotbollskarriär som innan skadan var utstakad mot landslaget och berömmelse. Oavsett om du föredrar att sitta, ligga eller stå under matcherna har vi plockat ut dessa möbler och tillbehör för din Zlaltan. (Läs även vår bakgrund till Zlaltanen här)

EM_Zlaltan_Utemöbler_Zlaltan_Altan_FotbollsEM_Zlatan

 • Drachmann gruppen. För den kräsne som letar efter hög klass och stil. En klassiker som har mer än 25 år på nacken. Smakar det så kostar det. Utemöblernas haute couture. Tidlös.

 • Vida XL utemöbler aluminium. Underhållsfritt och stilrent. Sitt och liggdelar ingår. Lite som Isaksson, de gör alltid jobbet och du behöver inte lägga dig i.

 • Fatboy Headdemock Hängmatta. Föredrar du att ligga i hängmattan när du kollar fotboll. Då är denna Fatboy något för dig, den har plats för två och tar hand om träningsvärken som kommer med match.

Kyld dryck är inte bara livsviktigt under heta sommardagar, det är också en av livets stora njutningar. Få saker är mer förknippat med sommar och värme som ett glas kall kyld dryck tillsammans med vänner och familj. Vad är mer enerverande än att bli bjuden på en dryck som inte är väl kyld. Skulle väl kanske vara nästa punkt då som har med myggor att göra.

EM_Zlaltan_Kyld_Dryck_EM_FotbollsEM_Zlatan_Altan

 • XXL Nature. En snygg ishink av akrylplast som får din dryck att synas och bli kall. Vad är mer läskande än kalla isblöta flaskor som reflekteras i solen en varm fotbollsdag.

 • Ishink Stelton. Rostfritt stål och design av Arne Jacobsen. Du vet att du vill ha den. Designkyld dryck som håller hela livet. Förmodligen en produkt som det Italienska landslaget har med på sina resor.

 • Vinkyl JC-33C. Alkoholhaltiga drycker är inget som ska förknippas med idrott. Men som åskådare kan ett glas vin som är kyld vara något som förhöjer underhållningen. Denna sköter jobbet för dig som är ute efter en vinkyl till Zlaltanen.

Myggskydd är kanske inte något du dagligen går och tänker på såvida du inte bor i Norrbotten. Det sägs att människorna i norr pratar så lite för att slippa få in mygg i munnen, vet ej om det är sant dock. Hursomhelst kvarstår faktum att sommaren är myggens årstid. Du svär dig förbannad varje år och fäktar frenetiskt över myggen som surrar i ansikte och öron och kan nästan höra hur de sjunger om att luften är fri. Här kommer lösningen till dig som vill ha en myggfri Zlaltan.

EM_Zlaltan_Myggdödare_Mygg_Altan_Zlatan_FotbollsEM_Altan

 • Mosquito Magnet Executive. Det är inte bara namnet som är häftigt. Myggorna får det häftigt svårt att störa dig när detta monster till myggfångare patrullerar din trädgård. Fotbollskvällarna är räddade.

 • Vida XL myggdödare. Häng upp denna och låt myggen sköta navigeringen rakt in i döden. Låter kanske makabert men det är väldigt effektivt, precis som vårt landslag kommer vara i Frankrike.

 • Myggfritt ThermaCELL Laterna. Kombinerad lykta till bordet och en effektiv myggdödare som håller myggen borta i en radie om 20 m. Använd den som enbart lykta eller kombinerad med myggfunktionen. Lys upp fotbollskvällen och håll myggen borta.

Solskydd är ett lyxproblem kan tänkas. Men när du sitter där ute på din Zlaltan med dina vänner och ser de avgörande sista 10 minuterna mellan Italien – Sverige och Kungen står strax utanför straffområdet och ska möta en perfekt genomskärare på volley och solen bländar din TV precis i träffögonblicket och bilden försvinner samtidigt som du hör de svenska fansens avgrundsvrål från TV´n och ni har missat hela det klassiska ögonblicket. Bara för att ni inte har ett solskydd till er EM läktare. Gör inte det misstaget. Här får du några tips på bra solskydd som gör att ni inte missar fotbollshistoria.

EM_Zlaltan_Solskydd_FotbollsEM_Altan_Zlatan_Solskydd

 • Vida XL markis. Ett av de bästa alternativen för att inte missa fotbollshistoria på grund av solen. Undvik skärmreflektion när Kungen står strax utanför straffområdet och ska möta en genomskärare på volley. Denna markis sköter jobbet mer än väl.

 • Vida XL Roma parasoll. Oavsett om du håller på Roma eller ej så har du här ett parasoll som är stående och kan roteras beroende på var anfallet kommer ifrån. Ett effektivt skydd mot solen.

 • Vida XL solsegel. Självklart hoppas vi på vind i seglen för svenska fotbollslandslaget i sommar. Här har du ett solsegel som du kan spänna upp hur och var du vill för att förhindra solen skymma när den avgörande straffsparken läggs i 89:e minuten.

Regnskydd är motsatsen till lyxproblem. Ingen hoppas väl på regn men likväl kan det hända och inte ens Kungen kan ändra på det. Vädret i Sverige under sommaren kan skifta från timma till timma. Det är som det är och inget vi kan göra något åt men vi kan minimera risken för en förstörd EM kväll och vara väl förberedda. Lita inte enbart på att Kungen ska lösa alla problem, förbered Zlaltanen med ett riktigt bra regnskydd.

EM_Zlaltan_Regnskydd_Zlatan_FotbollsEM_Altan

 • Vida XL Partytält. Ett alternativ för dig som vill vara på den säkra sidan och bygga en temporär inomhus-Zlaltan. Med detta tält spelar det ingen roll om det regnar och haglar hela sommaren, EM är säkrat oavsett.

 • Vida XL regnskydd. Gillar du ha en fri roll och vara kreativ i matchen mot regnet. Då är detta regnskyddspresening kanske något för dig. Här har du 10 x 10 meter som ger dig valmöjligheter.

 • Vinter & Bloom regnskydd. De allra minsta fotbollssupportrar är ofta de mest entusiastiska. Samtidigt är de ofta omedvetna om sin förmåga att hålla sig vakna länge. De brukar ofta vilja sätta sig i sin egen läktare (vagnen) när småtimmarna gör sig påminda. Låt inte regnet hindra dem från att få sin vilja igenom. Detta regnskydd för vagnen hindrar kontroverser som har med att ”gå och lägg dig” att göra.

Grill är en självklarhet till din Zlaltan. Grill är en självklarhet till sommaren oavsett det är fotboll eller ej. Ingen grill, ingen sommar. Så självklart är det. Oavsett om du är ute efter en stor eller liten grill, pizzagrill eller en mer traditionell grill så äter vi svenskar mest av maten som är tillagad över ett galler under sommaren. Grilla den som Kungen.

EM_Zlaltan_Grill_Zlatan_FotbollsEM_Altan_BBQ_Grillar

 • Raclettegrill. Det finns massor av grillar och alternativ att välja mellan. Denna lilla grill är perfekt som vill kunna sitta ner och grilla samtidigt som du tittar på matchen. Den placeras på bordet och du kan grilla/steka och kolla match samtidigt. Ett smidigt alternativ som inte tar plats och inte heller tvingar dig att stå upp under grillning. Grilla som en avbytare.

 • Gasolgrill PRO825 Napoleon. Det är inte mycket att säga om detta monster till grill. I samma prisklass som en övergång i fotbollens absoluta toppklass. Frågan är om du tillhör toppskiktet av klubbar.

 • Landman Kolgrill. En grill som inte bara grillar, den skapar även fantastisk stämning med sina utskurna nattmotiv och ger ett trivsamt sken även när du inte grillar. Ät gott, se matchen och mys efter slutresultatet.

Värmare är ytterligare en grej som är bra att ha med i beräkningen. Två av gruppspelsmatcherna går såpass tidigt att det förhoppningsvis inte ska behövas. Den sista gruppspelsmatchen är klockan 21:00 och kan vara i behov av värme om inte vädergudarna sköter detta. Sen beroende på hur det går för Sverige så är de flesta slutspelsmatcher sena, bra att ha i åtanke. Oavsett så vet vi alla av erfarenhet hur länge vi kan sitta efter en match och dissikera resultat, taktik, startelvor och förbundskapten. Det är lätt att det blir sent och kallt.

EM_Zlaltan_Värmare_Terrassvärmare_Altan_Zlatan_FotbollsEM_Terrass

 • Terrassvärmare 900 digital. En stående värmare som dessutom är snygg att titta på. Den gör sitt jobb och kan ses som en stabil mittback. En bra pjäs att ha med i sitt lag och värmer upp inför, under och efter match. Med denna slipper du värma upp innan.

 • Infravärmare 1800 watt. Föredrar du en värmare som monteras på väggen är denna ett superalternativ. Likt en fotbollsscout sitter den på väggen och levererar värme för de kyliga stunderna.

 • Sungh12R. Den klassiska gasolvärmaren som ser ut som en svamp. Finns i flera olika färger och även i rostfritt. En bra svamp att ha på Zlaltanen.

Pool kan vara ett alltför kostsamt drömprojekt för många. Men det finns billigare och bra alternativ som ger samma lyxiga känsla som en dyr pool. Vi tänker att en pool kan vara den perfekta VIP läktaren till din Zlaltan. Tänk dig dagsmatcherna när värmeböljan är som hetast och drycken står på kylning för matchen som snart ska blåsas igång. Kungen tittar ut över planen och du känner nerven och anspänningen, Hamren står och gör grimaser vid sidlinjen och Pippi Långstrumpflätorna som tittar fram under vikingahjälmarna på läktarna nere i Frankrike. Allt detta kan du uppleva i en pool med kall dryck och dina viktigaste vänner. De som inte får plats i poolen får sitta på torra land och servera er andra. En pool till din Zlaltan och du är inte bara kung, du blir en legend. Lite som Kungen själv.

EM_Zlaltan_Pool_Utomhuspool_Zlatan_FotbollsEM_Altan

 • San Marinas Pools Trädgårdspool. En av de mer exklusiva poolerna i det billigare sortimentet. 1,20 i djup som passar perfekt för några längder i paus. Köp till en uppblåsbar badsoffa och du svalkas under tiden du tittar på matchen. En imponerande VIP avdelning till din Zlaltan.

 • Jilong Badpool. Rund som en fotboll och billig som en division 7 spelare. Det betyder inte att upplevelsen är sämre. Det är en pool, den svalkar, alla får plats och den kan bli din VIP läktare till Zlaltanen.

 • Vida XL Ovanmarkspool. En stor och rymlig pool i finaste blått. Lägg till en uppblåsbar gul flytande madrass så har du svenska flaggan i poolformat. En VIP avdelning värt namnet som får din Zlaltan att gå till historien bland vänner och grannar.

Utedusch undrar du. Låt oss säga såhär. Vi svenskar är i regel rätt bra tränade inför sommaren. Sen när väl sommaren är här och semestern är igång läggs träningen åt sidan och vi njuter av det mesta som finns att tillgå. Kroppen är inte lika vältränad längre, uthålligheten är inte var den var i början av juni och minsta lilla ansträngning är påfrestande för kroppen. Att titta på fotbollsmatch kan vara minst lika ansträngande som att spela matchen. Vi som tittar vet hur jobbigt det kan vara, vi lever oss in i matcherna mer än Hamren gör och blir därefter lika svettiga som efter ett hårt träningspass. Där kommer en utedusch väl till hands. Duscha som en mästare och gör det utomhus.

EM_Zlaltan_Utedusch_Trädgårdsdusch_Trädgård_Zlatan_FotbollsEM_Fotboll_Altan

 • Vida XL utedusch. Soluppvärmd utedusch som du kan koppla direkt till trädgårdsslangen. Ser du dig som en grovjobbare likt Linderoth vet du att en dusch efter match är direkt nödvändig.

 • Vidal XL utedusch i trä. En dusch som smälter bra in med sitt trämaterial. Snygg, enkel och funktionell. Lite som vi hoppas Sveriges spel kommer vara.

 • Utedusch Sunny 40-1. Ytterligare ett mycket bra alternativ att slänga in i trädgården. Hur Sveriges avbytaralternativ står sig återstår att se. Men vi vet att detta alternativet är en mycket bra utedusch.

 

Det här några exempel på vad du kan behöva för att bygga din egen fotbollsaltan i sommar. Vi har tagit fram dessa exempel för att ge dig inspiration och ge bra tips på vad som kan behövas för att få den ultimata fotbollsupplevelsen i sommar ute på din egen Zlaltan. Nu är det bara upp till Kungen och landslaget att göra sitt jobb!

Zlatan_Altan_EM_Läktare_Trädgård_Fotbolls_Zlatan

HEJA SVERIGE!!!

Uteduschen. Den nakna friheten.

Uteduschen. Den nakna friheten.

Värmen är här för att stanna. Sommarens hus och trädgårdsfix knackar på dörren. Alla dessa underbara dagar vi har framför oss med otaliga timmar under solen och realiserande av våra drömprojekt runt allt som rör hus och hem. Av förklarliga skäl lägger vi nästan all tid på projekten som har en utomhuskaraktär. Lika mycket som vi njuter av våra uterum, lika mycket jobbar vi med dem under sommarmånaderna.

Det som är så fantastiskt med våra uterum är att det mesta som du gör inomhus större delen av året går precis lika bra att göra i trädgården. Skillnaden är att allt blir så mycket trevligare och mer njutbart under bar himmel. Även de mest intima ”aktiviteterna” går precis lika bra att göra utomhus, det krävs bara lite mer planering för att inte genera grannar och förbipasserande. En av de aktiviteter är att duscha. En svalkande och rengörande dusch ute i trädgården är en magisk upplevelse. Det är också en perfekt paus varma soldagar när du förverkligar dina drömprojekt och känner svetten rinna. För att inte tala om de varma sommarkvällarna när duschen även kan ha en romantisk touch med dusch för två under bar himmel.

Det finns flera olika alternativ till en egen utedusch. Dels kan du göra en alldeles egen med bara en stor vattenkanna, ett tippsnöre och en kraftig krok som orkar hålla upp den vattenfyllda vattenkannan. Men det finns också alternativ som du köper, både enklare och mer avancerade lösningar. Vi återkommer till det. Men först några tips att tänka på om du bestämmer dig för att bygga en egen dusch – oas i trädgården.

 • Välj en plats där spillvattnet inte blir stående. Dels är det inte bra för marken och kanske inte så trevligt med ett stående fotbad av smutsigt vatten. Löser du bara avrinningen är det enkelt att lösa ”fotbadet” med en enkel trätrall under duschen.
 • Placeringen av duschen för minsta tänkbara insyn. Dels för att inte generera grannar och förbipasserande. Men det viktigaste är ändå att du inte bygger den intill någon byggnad. Inget fasadmaterial mår bra av vattenstänk.
 • Beroende på vilken lösning du väljer. Försök anlägga en utedusch som går ihop med din trädgård och byggnader. Den estetiska aspekten gör väldigt mycket för hela känslan. Även när du inte använder duschen är den en designdetalj som kan göra verklig skillnad.

Här kommer 5 tips från vår prisguide på olika uteduschar som du kan titta på och drömma dig bort till en dusch ute under bar himmel, ensam eller tillsammans med någon.

vidaXL Utedusch i trä

Utedusch_Uterum_Byggvaror_Byggmentor

Denna utomhusdusch är gjort av lövträd och gran, vilket båda har sin karaktär i dess väderresistens och hållbarhet. Att kunna stå emot solljus, regn och frost gör denna trädgårds dusch idealisk när du vill ta en kall förfriskning i trädgården eller campingen. Ett vridbart duschmunstycke och justerbar nivå för vattentryck är designat för bekvämare användning. Läs mer för pris.

vidaXL Utedusch soluppvärmd 35L 60°C 16x16x196cm

Utedusch_Uterum_Byggvaror_Byggmentor

Vår utedusch är soluppvärmd och passar perfekt att ha i trädgården eller i samband med en pool. Den kan anslutas direkt till en trädgårdsslang för påfyllning av kallvatten och sedan kan den värma vattnet med hjälp av solenergi, efter det kan du använda den till en behaglig dusch. Vattnet kan värmas upp till 60°C. Läs mer för pris.

Utedusch Sunny 40-1

Utedusch_Uterum_Byggvaror_Byggmentor

Läcker utomhusdusch med soluppvärmd varmvattensberedare som rymmer 40 liter. Levereras med duschhandtag, 1,5 m rostfri slang och 2 st vinklingsbara duschhandtagshållare för maximal frihet. Ger cirka 20 minuter skön tempererad duschning med gratis varmvatten. Läs mer för pris.

Utedusch Sunny 30

Utedusch_Uterum_Byggvaror_Byggmentor

ÄNTLIGEN ÄR SÄSONGENS NYA UTOMHUSDUSCH HÄR! Upptäck den nya utomhusduschen från Demerx. Sunny 30 är sexkantig och helt i svart aluminium, bortsett från fronten som är i borstad (blank) aluminium. (OBS! DUSCHHUVUDET ÄR I KROMAD PLAST!) Med en inbyggd varmvattenberedare som värms gratis av solen ger Sunny 30 (30 liter) dig en cirka 15 minuters skönt tempererad dusch. Läs mer för pris.

Uteduschvägg PLUS Cubic Trä/Glas
Utedusch_Uterum_Byggvaror_Byggmentor

Uteduschvägg tillverkad i tryckimpregnerat trä med beslag i galvaniserat stål. Sidor i glas. Läs mer för pris.

5 tips för värme på din terrass!

5 tips för värme på din terrass!

Har du en terrass som är din favoritplats under sommarens varma dagar och ljumna kvällar. Få ställen är så förknippade med välbehag under sommarmånaderna. Det är där vi återhämtar oss från jobbet, själva eller tillsammans med den vi tycker om. Terrassen är en självklar plats för sommarens fester och bjudningar. Grillkvällarna är inget undantag. Kanske har du redan nu planerat årets inredning för terrassen. Vi vill ju alla att den ska bli perfekt för kommande årstid.

Men hur är det egentligen. Har du tänkt på allt. Sommarens väder är ju alltid en het potatis. Eller, kanske inte alltid så het. Sommaren bjuder tyvärr ofta även på både regn och kyla som alltid verkar vara en överraskning för oss svenskar.

Vi på Byggmentor.se tycker att sommaren är den tidpunkt som kräver mest planering och framförhållning för att de få men värdefulla månaderna ska leva upp till alla höga förväntningar.

Här får ni en guide till 5 bra terrassvärmare i olika prisklasser från vår prisguide. Allt för att du ska kunna njuta så mycket av möjligt av din terrass i sommar.

 

*Terrassvärmare 1800 LED IPX4

Terassvärmare_Prisguide

 

 

 

Mycket kraftfull, exklusiv och energieffektiv terrassvärmare som ger behaglig värme, med Silverline C-Wave.Täcker en yta om minst 16 m².För utomhusbruk. Läs mer för pris.

 

*Terrassvärmare 900 Digital

Terassvärmare_Prisguide

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terrassvärmare 900 Digital är en energieffektiv terrassvärmare som ger behaglig värme med Silverline C-Wave.C-Wave tekniken i Silverlines terrassvärmare ger effektiv och behaglig värme utan att torka ut eller ge brännande känsla. Den ger en omgående dokumenterad effektiv direktvärme med bara halva energiåtgången jämfört med andra typer av terrassvärmare. Läs mer för pris.

 

*Terrassvärmare Termo Verona 600/1500 W

Terassvärmare_Prisguide

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terrassvärmare Termo Verona i aluminium med två effektlägen 600/1500 W. Terrassvärmaren skapar en fin miljö i uterummet, balkongen, campingtältet eller uteserveringen. Halogenvärmelampan ger både omedelbar värme och ett varmvitt ljus. Läs mer för pris.

 

*Terrassvärmare med stativ

Terassvärmare_Prisguide

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terrassvärmare som kan användas både med golvstativ (medföljer) och som väggmonterad. Med sina 3 värmelägen kan denna modell anpassas till allas behov. Läs mer för pris.

 

*Terrassvärmare Silverline 880 Economic

Terassvärmare_Prisguide

 

 

 

 

 

 

 

Terrassvärmare Silverline 880 Economic är en snyggt designad elektrisk infravärmare som även värmer längs golvet. Terrassvärmaren är lämplig för terrass och uterum. Terrassvärmare Silverline 880 Economic täcker en yta på ca 7 m2. Kolfiberstaven gör att kroppen värms upp utan att huden blir torr. Placeras alltid under tak och får ej utsättas för fukt eller väta. Läs mer för pris.

 

För fler exempel på terrasvärmare, gå in på vår prisguide.

Attefallshusen som komplementbostad, Vad hände?

Attefallshusen som komplementbostad, Vad hände?

Det sades att attefallshusen skulle skapa 200 000 bostadstillfällen i Sverige. I Göteborg har 24 hus beviljats tillstånd att kvalificeras som bostad. Resten av landet visar liknande siffror.

Förväntningarna på de nya husen som fick börja byggas i juli 2014 var höga. Villaägarnas riksförbund gjorde uppskattningen 200 000 nya bostadstillfällen. Den siffran ter sig mer och mer som en utopi.

En faktor kan vara att komplementbostaden har samma krav som en vanlig lägenhet har. Om inte lagstiftningen ändras kommer målet för den höga uppskattnings siffran för bostadstillfällen ligga långt fram i tiden, om ens någonsin.

Tanken i sig är väldigt bra. Det råder stora brister på små billiga lägenheter i landet. Attefallshusen skulle kunna vara en del av svaret på den frågan. Men kostnaden för attefallshusen som komplementbostad springer iväg när kraven är så höga.

Attefallshus_Bostadsbrist

 

Vad är ett Attefallshus:

Ett attefallshus är en komplementbyggnad på tomten, som är uppkallade efter tidigare bostadsministern Stefan Attefall (KD).

Den som har ett en- eller tvåbostadshus får, sedan 2 juli 2014 bygga ett attefallshus på tomten.

För att upprätta ett attefallshus krävs ett startbesked från kommunens stadsbyggnadskontor, däremot behövs inget bygglov.

Ett attefallshus får vara max 25 kvadratmeter stort och som högst fyra meter.

Ett attefallshus får inte placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter utan grannarnas medgivande.

Ett så kallat ”komplementbostadshus” får användas som både fritids- och permanentbostad.

En så kallad ”komplementsbyggnad” får användas som exempelvis uthus, förråd eller gäststuga.

När den nya lagen trädde i kraft uppskattade Villaägarnas riksförbund att attefallshusen på sikt kunde ge 200 000 nya bostadstillfällen i landet.

Källa: Boverket, Villaägarnas riksförbund

Sommarens uterum.

Sommarens uterum.

Snart är kvällarna i trädgården här. Utemöblerna ska tas fram och göras iordning för sommaren, eller är du kanske i färd med att äntligen köpa nytt. Lite inspiration och tankar kring detta får du här.

Byggvaror_Byggmentor_Trädgårdsmöbler

 

Även om vi alla tror på att just denna sommaren blir den bästa (vädermässigt) i mannaminne så vet vi vilka spratt vädret ofta ger oss under sommaren. Dina utemöbler utsätts för både regn, sol, blåst och ibland hagel. Alla har inte möjlighet att ta in sina möbler, vissa har utemöbler som är väldigt tunga vilket gör att möblerna ofta står där dom står när dom väl är ute. Ska du köpa nya möbler så kolla innan vad dom tål och inte tål. Har du trämöbler kan du du behandla dom så att dom tål regn och blåst bättre och håller längre. Har du ork och lust så täck över möblerna vid dåligt väder med en enklare pressening och använd stenar för att hålla den på plats.

Hur kommer du använda dina utemöbler är en relevant fråga för att avgöra vilka utemöbler du ska sikta in dig på. Vet du/ni med dig att kvällarna kommer tillbringas tillsammans med vänner har storleken (i detta fall) betydelse. Dukning och tillbehör tenderar att ta mycket plats och ett trångt bord kan förstöra stämningen i onödan. Är du ute efter bord till balkongen är klaffbord ett bra alternativ som tar lite plats utfällt och ingen plats hopfälld. Fundera på vad du ska använda uteplatsen till. Är det för grill, umgänge och äta mat. Eller vill du använda grillplatsen mer för lugn och ro ensam eller för två. Då kanske ni mer ska inrikta er på mindre möbler och myskänsla för bokläsning och ”lugnan ro”. Det viktigaste att tänka på är alltså HUR och med vem/vilka uteplatsen ska nyttjas.

Byggvaror_Byggmentor_Grillsäsong_Grill_Trädgårdstips

 

De flesta inspireras av sina grannar, vänner och familj i hur uterummet ska inredas. Inget fel i det men det finns andra sätt att inspireras för att få en mer unik känsla och något mer eget. Ta er inspiration från utlandsresor som exempel. Exklusiva loungemöbler är något som vi ofta möts av på resor och hotell. Känslan att sätta sig ner och umgås i ett lyxigt uterum är oslagbart. Den känslan kan givetvis fås även här hemma om ni väljer att gå den vägen. Här kommer exempel på lyxiga loungemöbler för inspiration. (länk till prisguiden)

Vill ni ha mer ”Berlinkänsla” kan en variant att gå vara ett uterum med hängmattor och stora kuddar för en mer avslappnad känsla (det ena utesluter inte det andra givetvis). Att sitta ner och umgås direkt på marken är något vi i Sverige gör alldeles för lite av i vuxen ålder. Eller varför inte en klassisk hammock. Ingenting är så härligt som att umgås med lite gung. Här får du exempel på hängmattor. (länk till prisguiden)

I slutändan handlar ju ditt uterum om vem du är och vad du vill ha det till och med vem. Gör det till ditt eget och gör det utifrån dina behov. Snart är sommaren här!

10 Trädgårdstips inför sommaren.

10 Trädgårdstips inför sommaren.

Tiden flyger iväg och snart står sommaren inför dörren. Men ännu är det vår och här kommer lite tips på vad du och familjen kan göra i trädgården inför sommarens ankomst. Skynda på, våren är snart slut.

Trädgård_Odla_Plantera1.

Rensa i rabatter och buskage är bäst att göra innan det grönskar. När bladen väl sitter där är det lätt att strunta i rensandet, det ”syns ju inte ändå” tänker många. Men det gör det och det slutar förmodligen med att du rensar ändå men med sämre förutsättningar. Rensa NU innan buskage och buskar slår ut.

2.
Passa samtidigt på att lägg ut kogödsel eller kompost i rabatterna och buskagen när du ändå är igång. Mylla ner det ytligt.

3.
Har dina buskar redan klätt sig med löv. Bra, då ser du vilka grenar som dött under vintern. Klipp av och rensa buskarna för att få in mer ljus till de levande grenarna.

 

Vattna_Trädgård_Så

4.

Bor du söderut i landet kan du redan nu börja plantera. Tillsätt ny jord med den befintliga. Vattna mycket efter plantering. När du vattnat mycket så vattnar du lite till. Fortsätt vattna ungefär var fjärde dag fram tills planteringen har tagit sig. Glöm inte sen att fortsätta vattna.

5.
Dags att beskära blommornas blomma, rosen. Rabattrosor mellan 15 – 30 centimeter över marken. Gallra ut klätterrosor och forma till.

6.
Plantera jordgubbarna med cirka 30 centimeter mellan plantorna. Tänk på att gubbarna vill ha mycket sol. Snart är midsommar här.

 

Jordgubbar_Midsommar_Planta7.

Altanen. Snart har du ställt utemöblerna och krukor med blommor på hela ytan. Kanske dags att olja in den och gå över skruv/spik så att du inte skadar dig eller barnen på något vasst som sticker upp.

8.
Tillhör du dem som inte uppskattar maskrosor. Då kan det vara en ide att rensa gräsmattan från dessa innan de börjar bilda frön. Använd gärna ett maskrosjärn och gräv djupt.

10.
Gör ”trädgårdshelgen” till en familjeaktivitet. Planera mat och vilka som ska göra vad. Gör iordning grillen och testa nya recept. Gör en checklista för helgen och bocka av. Alltid lättare (och roligare) när det finns delmål att jobba efter.

Familj_Trädgård_Tips_Altan

 

En planerad och strukturerad ”trädgårdshelg” blir ofta roligare. Ett bra tillfälle för föräldrar, barn och barnbarn att göra något roligt och skapa tillsammans. Snart är ju sommaren här!

Förläng sommaren med ett uterum

Förläng sommaren med ett uterum

Efter en lång och solrik sommar är hösten här. För dem som inte är redo att stänga in sig när de kalla vindarna börjar blåsa är en inglasad balkong eller veranda ett tips för att förlänga sommarsäsongen.
Överallt ser vi dem, de inglasade uterummen och balkongerna som varierar från stora projekt till lite mindre uterum. Det är bara fantasin som sätter gränserna. Om ni väljer att isolera uterummet går det att utnyttja året runt för mysiga hemmakvällar i både regn och snö. Inglasning är även ett enkelt sätt att förlänga huset eller sommarstugan för att skapa fler rum och större valmöjligheter. Du får även en yta där ljuset kan flöda in och skapa en helt ny atmosfär.

bygga uterum
Avancerat uterum bygge

Välj rätt inglasning
Innan ni bestämmer er för att bygga ett uterum är det viktigt att tänka på funktionen. Vilken säsong ska det användas och hur mycket pengar vill ni lägga på projektet. Om ni bara ska använda uterummet på våren, sommaren eller hösten räcker det med vanlig inglasning som skyddar mot vind och lite kyligare kvällar. Om ni däremot vill kunna använda utrymmet även på vintern krävs isolering och ibland till och med golvvärme för att skapa ett perfekt uterum. Glöm inte heller att tänka på kvalitet eftersom det här är ett projekt som ska hålla i många år framöver. Det finns även flera olika alternativ att välja mellan som till exempel skjutdörrar eller vikdörrar. Planera er uteplats ordentligt och ta reda på all fakta innan ni börjar bygga. Rita upp en skiss och skriv upp alla era idéer innan ni går till en uterumsförsäljare för bästa resultat.

Fri yta för större valmöjlighet
Om ni väljer att förvandla balkongen till ett uterum finns det inte många alternativ när det gäller placeringen. Om ni har hus är det viktigt att tänka på funktionen och var det är bäst att bygga. De flesta väljer att bygga uterummet i anslutning till kök eller vardagsrum. Många väljer även att bara glasa in hälften av altanen för att få en fri yta utan tak. Tänk på att ju tunnare taket är desto mindre isolering. Det vanligaste taket är 16 mm, men om ni vill använda uterummet året om behövs 32 mm. Om ni hellre vill ha ett rum som en förlängning av huset är det bättre med ett vanligt tak.

Golvvärme för kyliga kvällar
Om ni inte vill lägga för mycket pengar på grunden eller golvet räcker det med ett enklare golv av betongplattor eller trall. Men om ni vill använda uterummet även på vintern måste ni tänka på bra isolering. En solid grund som går att isolera är viktigt och vi rekommenderar träbjälklag fäst vid betongplintar eller mur. Om ni vill ha golvvärme är gjuten betongplatta perfekt. När det är dags att välja golv är betongplattor, klinkers eller trall de bästa alternativen.

En förlängning av huset
Det är alltid mer arbete att bygga ett nytt uterum än att förvandla en redan färdig altan till en inglasad förlängning av huset. När det gäller balkonger finns redan stomme och vägg och underlättar både den ekonomiska delen och arbetet. För de som börjar om från början är de vanligaste alternativen limträbalksstommar och aluminiumstommar. Innan ni bestämmer er: tänk på vilket material som kommer passa ert hus bäst och hur mycket arbete ni vill lägga ner på underhåll. Aluminiumstommar är underhållsfria medan trästommarna behöver ses över. Tänk på att det inte lönar sig att ta genvägar när det gäller både inglasning och förarbetet för då kanske det perfekta uterummet inte tål vinterns kalla kyla.

Om du vill anlita ett riktigt proffs som fixar att bygga hela uterummet åt dig rekommenderar vi proffsbyggare.se

Skribent Anna Holmberg

Så köper du rätt snöslunga

Så köper du rätt snöslunga

En snöslunga kan göra susen vid kraftigt snöfall. Här är de bästa tipsen på snöslungor i vinter, från billiga varianter för mindre trädgårdar till kraftfullare modeller som funkar vid riktiga snöoväder.

Informationen kommer från respektive tillverkares eller återförsäljares hemsida (uppgifterna tagna 10 december 2012). Här sammanställer vi en lista på några populära snöslungor för att du ska kunna göra ett informerat val inför vad som redan hunnit bli en snörik vinter. Kommentera gärna artikeln längst ner med egna tips om och erfarenheter av snöslungor.

Så fungerar en snöslunga

Först en kort överblick över snöslungans funktion. Enkelt uttryckt så är det en maskin ofta anpassad för privatpersoner eller mindre snörröjningsuppdrag, som körs framför dig likt en gräsklippare. Den ”suger upp ” snöm från marken och slungar iväg den åt sidan, antingen till en snövall/snöhög eller till någon form av förvaring för vidare bortforsling. För privat bruk räcker oftast de lite mindre modellerna medan lite kraftigare snöslungor för stora röjningar används av markentreprenörer och snöröjningsfirmor.

Nu tittar vi närmare på några typer av snöslungor, vad de kostar och var du kan köpa dem.

 

snöslunga husqvarnaHusqvarna snöslunga (från Bygghemma.se)

Denna enstegssnöslunga är relativt billig (1 495 kr) och arbetar på en bredd av 45 centimeter. Eftersom den är rätt simpel i sitt utförande så är den bäst anpassad för nyfallen snö som inte hunnit packa ihop sig än. För en normalstor tomt eller trädgård borde den utan tvekan göra susen. Alpina AS 45E är eldriven.

Vill man ha något med mer ”kräm” finns det en Snöslunga Husqvarna ST 121E med LED belysning och är perfekt för garageuppfart m.m. cirkapris 5 700 kr (mer information finns här).

 

Cotech snöslunga från Clas Ohlsson

Cotech tillverkar både en enklare enstegsslunga samt en lite mer avancerad tvåstegsslunga. Cotech enstegsslunga kostar ca 1 299 kr, och kommer med ställbart utkast och effekt på 1800 watt. Den andra, tvåstegsslungan för 6 995 kr, är bensindriven och kommer med egen lampa för dig som vill slunga snö även efter mörkrets inbrott.

Så här säger en av recensionerna på Clas Ohlssons hemsida:  ”Fick stå på tomgång ett par minuter innan jag gick lös på den drygt 60 cm djupa snön och det gick fin-fint. […] Bra med belysning också samt att det gick att justera ”utblåset” från styret. Helnöjd!!!!”

Snöslunga från Stiga (pris från Carlsönerna)

Ett klassiskt svenskt varumärke, Stiga, tillverkar också snöslungor i flera olika prisklasser. Deras modell Snow Power kostar en slant (ca 21 900 kr) men du får i gengäld svensk kvalitet, en stark tillverkare och en söslunga som jobbar över 69 centimeter på bredden. Den är lätt att justera, både föra tt köra med bara ena handen samt så går den att anpassa för att köra på grusigare underlag vid behov.

Visste du att…

…det varje år i USA sker över 5000 olyckor relaterade till snöslungor. Så var på din vakt, du vill inte slunga iväg en egen kroppsdel eller ett hårt föremål på grannen!

…stora fordon som rensar exempelvis motorvägar under vintern vid kraftigt snöfall är egentligen bara förvuxna snöslungor.

…en bra tumregel är att aldrig peta på maskinen om den är på. Stäng alltid av den innan du justerar något.

…den första prototypen till en fungerande snöslunga skapades 1925. Snart 90-årsjubileum således!

Kom med frågor, tips, varningar eller rekommendationer – kommentera här nedanför!

Läs också: Hitta rätt snöslunga 5 Viktiga tips | Tips kring snöröjning

Attefallhus – så får du bygga 25 kvadratmeter utan bygglov

Attefallhus – så får du bygga 25 kvadratmeter utan bygglov

Nu är friggeboden för 2000-talet här – Attefallhus. Döpt efter bostadsminister Stefan Attefall innebär det lagförslag som riksdagen klubbade igenom den 4 juni att det nu är tillåtet att bygga hus på upp till 25 kvadratmeter på sin tomt – utan bygglov!

Så funkar Attefallhus

Principen är snarlik den för friggebodar. Tanken är att den som har utrymme på tomten får bygga ett nytt hus som i och med den nya lagändringen får vara upp till 25 m2 stort, mot den tidigare gränsen för friggebodar som var 15 m2. Dessutom får denna uppgraderade friggebod användas för boende permanent, till skillnad från just friggeboden.

Formellt kallas Attefallhusen för ”komplementbostadshus”, vilket är en träffande beskrivning med tanke på att 25 kvadratmeter ger betydligt större möjligheter till att bygga ett ”riktigt” litet hus snarare än friggeboden som på sin höjd oftast fungerade som gäststuga. På 25 kvadratmeter är det utan problem möjligt att bygga in toalett, dusch och liten köksvrå. Den utökade höjden från mark till taknock till fyra meter gör att man dessutom kan få plats med exempelvis en loftsäng.

Förutom att göra livet enklare för den som vill bygga extra hus på sin tomt hoppas politikerna att Attefallhus ska skapa många nya bostäder, till exempel för unga och studenter. De nya byggreglerna träder i kraft den 2 juli 2014, så från den dagen är det alltså tillåtet för alla husägare att bygga sin Attefallstuga på 25 kvadratmeter utan bygglov.

Regler för Attefallshus i 8 enkla punkter

 • Ditt Attefallhus får ha en yta på max 25 kvadratmeter. Har du redan en friggebod är det inget problem, dessa nya byggregler gör det möjligt att ha både friggebod och attefallhus på tomten.
 • Du behöver inte bygglov. Dock krävs som vanligt att du måste följa reglerna i Plan- och bygglagen (PBL).
 • Däremot behöver du göra en bygganmälan hos din kommun. När de ger dig klartecken får du börja bygga.
 • Om Attefallhuset står mindre än 4,5 meter från tomtgränsen till din granne så behöver du din grannes medgivande. Är avståndet större än 4,5 meter behöver du inget medgivande.
 • Skulle grannen inte ge medgivandet du behöver kan du söka bygglov hos kommunen och låta dem avgöra frågan.
 • Huset måste vara ett komplement till ett befintligt bostadshus som redan finns på tomten, du får alltså inte bygga ett Attefallhus på en tom tomt.
 • Det får vara max fyra meter högt från mark till taknock (högsta punkten på taket).
 • Det är tillåtet att dela upp de tillåtna 25 kvadratmeterna, i till exempel 20 kvadratmeter bostad och 5 kvadratmeter förråd eller liknande.

Andra förenklade byggregler

Attefallhus
Attefallhus

Lagförslaget om Attefallhus rymmer också andra förenklingar för den som vill bygga ut sitt hem.

– Den som bor i ett enfamiljshus eller tvåfamiljshus får göra en tillbyggnad på upp till 15 kvadratmeter utan att behöva bygglov för det.

– Det ska även gå att sätta in två takkupor på sitt hus utan att behöva bygglov för det.

– Den som har ett enbostadshus såsom en villa får nu bygga till en bostad utan bygglov.

Bygga själv eller anlita byggfirma med ROT-avdrag

När du bestämt dig för att bygga ett Attefallhus finns det några olika alternativ.

Bygga själv. Du kan givetvis utföra arbetet själv om du känner dig händig. Fördelen är då att du har full kontroll på ditt projekt och får chansen att skapa precis det Attefallhus du vill ha samt att du inte behöver betala för hantverkarhjälp. Men det är ett relativt avancerat byggprojekt och bör enbart utföras om du känner dig säker på de olika byggmomenten.

Anlita hantverkare. Tillsammans med en byggare kan du fortfarande styra projektet i viss mån men låta själva arbetet utföras av hantverkare. Fördelen med detta är att arbetet utförs av ett proffs och att du får garanti från byggfirman om något skulle bli fel. Du får inte göra ROT-avdrag för att bygga ett Attefallhus men du får bygga om en befintlig friggebod till Attefallhus och då göra ROT-avdrag. Då halveras arbetskostnaden upp till 50 000 kronor i maximalt skatteavdrag.

Köpa nyckelfärdigt Attefallhus. Precis som med friggebodar lämpar sig Attefallhus väl för att köpa ”nyckelfärdigt”. Det innebär att du köper färdiga moduler eller stugor där allt redan är klart på förhand. Sedan hjälper leverantören dig med att helt enkelt lyfta in huset på tomten och fackmän ser till att de kopplingar för el och vatten som behöver göras utförs korrekt. Fördelen med att köpa nyckelfärdigt Attefallhus är att det är enkelt och smärtfritt även om du minskar dina möjligheter att detaljstyra ditt nya komplementbostadshus.

Vad kostar Attefallhusen?

Eftersom de nya byggreglerna är så färska är det ännu inte klart vad det kommer att kosta att bygga sitt nya Attefallhus. Men generellt kan de gamla friggebodarna vara en fingervisning, och där finns det allt från väldigt enkla stugor för endast 15 000 – 20 000 kronor, till mer avancerade lösningar på över 100 000 kronor.

Vissa tillverkare av nyckelfärdiga Attefallshus har redan börjat lista sina priser. Leverantören Polhus säljer flera olika typer av komplementbostadshus på 25 kvadratmeter i prisspannet 59 000 – 129 000 kronor.

Anlitar du en hantverkare är priset också väldigt varierande. En snickare kostar cirka 350-600 kronor i timmen att anlita, och materialkostnaden beror helt på vad du väljer för lösning. För att inte betala för mycket bör du alltid ta in offerter från flera olika byggfirmor på ditt Attefallshus för att kunna granska dem och välja den som verkar mest kompetent och kan erbjuda bäst pris.

Ställ gärna frågor om Attefallhus i kommentarerna under artikeln så ser vi till att hitta svaren åt dig!

Bygga friggebod, 7 viktiga tips

Bygga friggebod, 7 viktiga tips

Ska du bygga friggebod? Då har du inte råd att missa våra sju viktigaste tips inför bygget av 15 kvadratmeter extra boyta på tomten. Vi uppmanar också alla som har frågor om att bygga friggebodar, eller som redan gjort just detta och vill dela med sig av sina erfarenheter, att skriva om detta i kommentarsfältet under artikeln – sprid kunskapen!

Bygga friggebod själv – klarar jag det?

Första punkten behandlar den eviga frågan – bygga själv eller köpa färdigt alternativt ta in hantverkare som bygger åt dig?

Att bygga friggebod är ett medelsvårt byggprojekt, en händig privatperson kan utan tvekan klara det. Men har du tummen mitt i handen eller är minsta tveksam bör du antagligen inte utföra jobbet själv, då riskerar du att få en felaktigt byggd friggebod som måste göras om eller i värsta fall rivas efter några år.

Vill du köra på egen hand är det dessa moment som ingår i byggandet av en friggebod:

 1. Grunden sätts. Kan vara klassisk betongplatta på mark som även används till ”riktiga” hus. Andra vanliga alternativ är murblock (lecablock) eller gjutna betongplintar. Kom ihåg att det behövs dränerande material under exempelvis murblocken.
 2. Stommen och bjälklaget byggs upp, här är det kanske knepigaste momentet för att få till rätt mått och regelbundenhet med bjälkar och andra delar av stommen. Även takstommen sätts nu. Ha en bra byggbeskrivning till hands, eller ta hjälp av en snickare.
 3. Isolering och fönster. Det viktigaste för att hålla värmen i friggeboden är vilken isolering du väljer och vilket u-värde fönster (och dörr) har. Här finns en uppsjö alternativ, läs gärna våra guider till energisnåla fönster samt isolering i hus för mer tips kring detta.
 4. När sedan väggar och tak är på plats är det dags att finslipa och sätta interiör och exteriör i form av till exempel färdig panel av något slag. Här är det bra att någon med gott inredningsöga är med, utseendet betyder faktiskt en hel del för trivseln i din nya friggebod.

Detta var i runda slängar de moment som ingår i ett friggebodsprojekt om du gör jobbet själv.

Köpa nyckelfärdig friggebod

Om du kan tänka dig att skaffa en friggebod som redan är färdigbyggd och inredd är det idag vanligt att vända sig till en leverantör av småhus och friggebodar och helt enkelt välja en färdig variant. Ibland går dessa att skräddarsy i viss utsträckning men detta kostar då oftast också mer.

Fördelen med detta är enkelheten, du pekar ut i en katalog eller på plats hos leverantören, de levererar och monterar upp på din tomt. Nackdelen kan vara att du inte kan skräddarsy den exakt så som du vill ha den.

Anlita snickare för friggebodsbygget

Det tredje alternativet är att tillsammans med en snickare eller byggfirma skissa upp och bygga upp friggeboden. Då får du antagligen det slutresultat du verkligen vill ha och arbetet utfört av en fackman. Detta kan kosta en hel del men i utbyte får du antagligen till din drömfriggebod så nära det bara går din vision, och du slipper lägga tid på att göra det själv.

En snickare som kan bygga friggebod kostar ungefär 400-600 kronor/timme inklusive moms, och antalet arbetstimmar ligger på allt mellan 50-200 i normalspannet.

Drömmer du också om att bygga friggebod?
Drömmer du också om att bygga friggebod?

Kostnad för att köpa färdigt eller bygga själv

Marknaden för friggebodar är idag mycket bred och det finns nyckelfärdiga hus från 10 000 kronor upp till en halv miljon. Allt handlar om vilken standard du är ute efter och förutsättningar på tomten. Att montera en friggebod på plan fast mark är enklare och billigare än en som sätts upp i en slänt på lerjord eller grus.

Som vi skrev i stycket ovanför så varierar antalet arbetstimmar mycket beroende på din friggebods utförande och förutsättningar. Räkna med minst 25 000 kronor för en enkel friggebod, och uppemot 100 000 i arbetskostnad för mer avancerade lösningar. Du får tyvärr inte göra ROT-avdrag för nybygge av friggebod, men du får göra ROT-avdrag om du renoverar eller bygger om en befintlig friggebod.

Att få ned kostnaden – så gör du

Så hur kan man då sänka priset på sin friggebod? Framför allt går det att pressa ned kostnaderna om du tar in hjälp av hantverkare. Men då gäller det att du är lite listig i offertprocessen  och vågar spela ut hantverkare mot varandra.

Ett bra sätt att komma igång är att inleda med att göra en förfrågan om pris hos ett par-tre olika företag där du bor. Be dem gärna att komma på besök och faktiskt titta på tomten där du vill ha friggeboden byggd. Sedan kan du granska deras olika offerter och på så sätt både få reda på vem som känns mest seriös och vem som erbjuder bäst pris.

Var inte rädd för att berätta för de olika företagen att du väljer mellan några olika alternativ – då bör de vilja visa sig på styva linan och kanske kan erbjuda dig ett lägre pris.

Läs mer här om generella råd när du köper tjänster av en byggfirma.

Bygglov för friggebod – detta gäller

Behövs bygglov då? Detta kan vara snårigt, reglerna för bygge på tomten är ofta lite luddiga och varierar från kommun till kommun.

Det generella svaret är dock nej – bygglov krävs inte för friggebod. Bygger du friggeboden nära ditt hus och inte i direkt anslutning till en grannes tomt, samt inte överskrider 15 kvadratmeter yta, då är det bara att köra på!

Om du däremot planerar att anlägga den mindre än 4,5 meter från närmaste grannes tomt, eller nära ett vattendrag, då bör du ha grannens skriftliga medgivande respektive höra med kommunen vad som gäller.

Till sist – läget är viktigast!

Ja, även om allt från byggtips till kostnader och bygglovsregler är viktiga faktorer för din friggebod så är det som nog spelar störst roll var någonstans på tomten du placerar din friggebod. Kom ihåg att det är kostsamt och besvärligt att flytta en friggebod, så se till att planera och analysera läget noggrant på förhand.

Tänk på:

 • Solen, morgonsol eller kvällssol mot dörr eller liten veranda i anslutning till friggeboden?
 • Går det att utnyttja huset eller terrängen på tomten för att ge skydd mot blåst?
 • Vattenvägar på tomten, viktigt att inte bygga på plats där vattnet rinner mot.
 • Tomtgränser, bygg inte närmare än 4,5 meter från grannens tomt.

Har du egna tips kring att bygga friggebod eller har du kanske erfarenheter att dela med dig av? Skriv en kommentar här under eller diskutera på vårt forum för friggebodssnack.

7 tips för stensättning, pris, regler och gör-det-själv

7 tips för stensättning, pris, regler och gör-det-själv

Dags för stensättningstenläggning eller annat stenarbete på tomten? Här får du informationen du behöver, fakta om priset per kvadratmeter och den totala kostnaden för att sätta sten, samt vilka regler och riktlinjer du behöver känna till. Vi går igenom både tips för gör-det-själv-stenläggning och för den som anlitar hantverkare för jobbet. Får du inte svaren du söker kan du bolla frågor och idéer med andra privatpersoner eller yrkesverksamma entreprenörer på Byggmentors forum för marksten och plattläggning.

Var är stensättning lämpligt?

Grundförutsättningen för att få till en stensättning eller stenläggning (egentligen två ord för samma typ av arbete) är naturligtvis att du har en lämplig markyta att lägga stenen på. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna men generellt är plana ytor enklare, och därmed billigare, att sätta sten på. Men även en överväxt skogsdunge i en backe går att stensätta, det krävs bara mer arbete. Vanligtvis brukar stensättning utföras för att få en uteplats, en uppfart, en gång i trädgården eller i anslutning till huset.

Vi återkommer längre ner till mer specifika saker att tänka på när det gäller mark och omgivning, särskilt för dig som gör arbetet själv.

Gör-det-själv eller anlita markentreprenör?

Nästa fråga att ställa sig är huruvida du ska göra jobbet själv eller ta in offerter från markfirmor och stensättare. Egentligen är för- och nackdelarna rätt solklara; att göra själv är tidskrävande och kan vara komplicerat men kostar i gengäld mycket mindre. Att anlita någon är smidigt men kan kosta en vacker slant.

Är man noggrann, någorlunda händig och tycker om att arbeta själv är det fullt möjligt att lägga sin sten på egen hand, men det är viktigt att inte slarva med detaljerna eftersom felaktig stensättning kan leda till problem på längre sikt om saker som vattenavrinning eller bärlager fallerar. Särskilt viktigt att hålla sig till regler och instruktioner för stenläggning är det om fordon ska köra på stenen, påfrestningarna gör då att det ställs högre krav på stenens stabilitet.

Vi tar mer övergripande upp viktiga aspekter att tänka på i valet göra själv versus ta in hantverkare i denna artikel.

Pris per kvadratmeter för marksten

Oavsett vem som utför arbetet, du själv som glad amatör eller en seriös markentreprenör, så är kostnaden för materialet något du måste betala. Som med alla typer av byggmaterial är priserna mycket skiftande beroende på standarden. Ungefär 100 till 250 kronor per kvadratmeter är det som de allra flesta som utför en stensättning kommer få betala. Några saker som påverkar vad du får betala är:

 • Kvalitet på stenen. Sten med struktur, ovanliga material och former kostar mer än ordinär grå och fyrkantig sten.
 • Vem som gör inköpet. Går du via en markentreprenör så kan de ofta få storkundsrabatt och därmed köpa in både stenen och andra material billigare än vad du som privatperson kan göra.
 • Rea och rabatter. Om du är ute i god tid och har lite is i magen kan du vänta tills en återförsäljare får in ett större parti marksten, då brukar ofta priset sjunka och möjlighet till någon slags rabatt öka.
 • Förhandling. Köper du via en stenåterförsäljare och det handlar om en större volym kan det vara möjligt att pruta. Detsamma om du vill anlita en plattsättare för jobbet, genom att bolla olika offerter från olika firmor mot varandra kan du pruta ned priset. Som beställare ska du se till att företagen verkligen visar i ord, handling och prissättning att de vill ha dig som kund.

Få ned priset

Den prismedvetne som verkligen jagar lägsta pris kan hitta marksten för en femtiolapp/m2, och den som känner att priset är egalt och endast det bästa är gott nog kan utan problem hitta olika typer av sten för 500 kr/m2 att välja mellan. Detsamma gäller de övriga materialen som krävs, såsom fogsand och grus för bärlagret. Kort och gott; det finns möjlighet att utföra stensättning för alla plånböcker.

Stensättning: Gör det själv

Så här går en stensättning till för den händige som vill utföra arbetet själv, guiden är generell och kan behöva anpassas beroende på just dina förutsättningar (generellt gäller de högre måtten om stenen ska tåla fordon och lägre mått om det är sten endast avsedd för människor):

 1. Gräv ur den yta där stenen ska sättas. Ungefär 20 till 25 centimeter djupt är lagom om stenen endast är avsedd för fötter och inte fordon (som tumregel kan du anta att du bör gräva lika djupt som din marksten eller annan stenkonstruktion ska vara hög). Gräv alltid en lite större yta än vad markstenen ska täcka, fem till tio centimeter runt hela den tänkta stenytan räcker oftast.
 2. Marken ska vara hård. Sand och lös jord funkar inte, därför läggs ett bärlager med grus (10-20 cm beroende på markstenens tjocklek), och ovanpå det ett lager med sättsand (3-5 centimeter). Är marken väldigt mjuk och lös kan det behövas ytterligare ett lager med grovgrus längst ned, och då ökar också behovet av djupare grävning. Dessa lager packas sedan hårt med exempelvis vibratorplatta. Helst ska bärlagret och sanden läggas ovanpå en fiberduk, så att det inte ligger direkt mot jorden. En duk motverkar också angrepp av ogräs.
 3. Nu är det dags att tänka på vattenavrinning. Den yta som ska stensättas ska helt enkelt luta lite, antingen åt bara ena hållet, eller genom att det har sin högsta punkt längs med mitten och sedan lutar svagt nedåt åt båda sidorna. En stensatt yta ska luta runt två centimeter per meter, då kommer vattnet kunna rinna av utan problem. Om vattnet inte kan rinna bort kommer det påverka din stensättnings långsiktiga hållbarhet och risken finns att du förr eller senare får riva bort allt och göra om jobbet. Så se till att få avrinningen fungerande från början.
 4. Rent praktiskt går det bra att få till fallet för avrinning med ett vattenpass, eller annan metod för att säkerställa lutning. Kom ihåg att om din marksten ligger nära ditt hus eller annan byggnad så ska vattnet rinna bort från byggnaden. Det är också bra att i sättsandslagret använda sig av läkter i sättsanden som du sedan jämnar med en så kallad ”rätbräda”, alltså en rak bräda som du håller ett vattenpass på för att kunna få till en rak och jämn yta.
 5. Spänn upp snören längs gränsen för din stensättning, då säkerställer du att linjerna blir raka. Dessa utgår du även från när du börjar lägga själva markstenen. Hur markstenen sätts beror lite på vilket mönster du lägger den i (förband, och typen av marksten, hör med återförsäljaren vad som gäller för just ditt material.
 6. Håll en fog mellan stenarna på några millimeter för att kunna få ned sättsand/fogsand mellan dem. Det krävs för att skapa stabilitet i stensättningen. Jämna gärna ned sten och sättsand med en vibratorplatta om möjlighet finns. Lägg också gärna sten längs kanterna för att skapa en tydlig kantlinje, med exempelvis markstenar vinklade åt andra håll än övriga delar av stensättningen Det ger både ett snyggare intryck och gör hela konstruktionen mer stabil

Detta var alltså en snabb överblick över hur en markstensläggning går till, hör alltid med en seriös hantverkare om du är minsta osäker på att få till det hela på ett bra sätt.

Att anlita en stensättare

En stensättare kostar ungefär 400-700 kr/timmen att anlita (inklusive moms) och ofta får du ett paketpris för både material och arbete av en plattläggare eller stensättare. Priset totalt för att lägga marksten brukar ligga på mellan 500-1000 kr/kvadratmeter. Ju större jobb desto mer ”mängdrabatt” brukar du kunna få.

Några exempel på olika mönster vid stensättning.
Några exempel på olika mönster vid stensättning.

Generellt kan man dela in priset i tre delar – material (grus för bärlager, sand, själva stenen, fiberduk, verktyg), arbetet med att förbereda för markstenen (grävning/schaktning, läggning av bärlager och sättsand) samt sättningen av själva stenen. Du kan välja att lägga ut en eller alla av dessa delar på en entreprenör, ofta blir priset per del lägre ju större beställningen är. Om du köper in materialet själv bör du kunna få hjälp med arbetet för ungefär 300-600 kr/kvadratmeter.

För att vara säker på att priset du får är ”rätt” ska du alltid sikta på att jämföra olika markföretags offerter innan du gör ditt val. Ibland kan priserna skilja sig med många tusen kronor vilket gör att du båda kan spara pengar och lättare hitta den bäst lämpade stensättaren för jobbet om du kontaktar fyra-fem olika företag.

Kolla alltid upp företagets organisationsnummer hos Skatteverket för att se att de verkligen är ett riktigt bolag, och be alltid om en eller flera referenskunder som stensättaren tidigare utfört arbeten åt. Kom ihåg att storstäder oftast är dyrare än mindre orter, så prisläget är generellt högre om du ska ha en stensättare i Stockholm jämfört med en i Blekinge. Å andra sidan är också tillgången på företag ofta större i storstäder vilket ökar dina möjligheter att jämföra många olika offerter för att hitta den som gör jobbet till lägst kostnad.

När du är överens med plattläggarna skriver ni avtal på vad som ska göras och vad det får kosta. Se gärna vår genomgång av vad ett hantverkaravtal ska innehålla. Vi har även en lite mer djuplodande artikel som kan vara till hjälp när du ska köpa in hantverkartjänster.

Övriga tips vid stenläggning

Ett bra sätt att få till stenen så som du vill ha den är att leta inspiration i grannskapet, och använd dig gärna av stensättarnas tidigare referenskunder för tips och idéer.

Även billig marksten kan se riktigt vacker ut om du tänker till lite kring färgerna. Kombinera ljusa och mörka gråa nyanser för att skapa effektfulla mönster.

Att lägga marksten är inte ett giltigt ROT-arbete (läs om giltiga ROT-avdrag här).

Generellt krävs inget bygglov för marksten eller andra stenarbeten, men sker det nära din tomtgräns kan du ändå behöva det. Hör med din kommun om du vill veta säkert och läs gärna vår genomgång av regler för arbeten på tomten.

Du kan enkelt och snabbt ställa egna frågor om att sätta marksten, eller komma med tips och erfarenheter, på vårt forum för marksten. Enkelt att skriva inlägg och starta egna trådar, ingen registrering krävs.

Skriv gärna en kommentar här under om du har synpunkter på artikeln eller vill komma med tips och funderingar kring marksten och stensättning.

Så väljer du rätt minireningsverk

Så väljer du rätt minireningsverk

I takt med att enskilda avlopp får hårdare krav på reningsgrad blir minireningsverk för privatpersoner en allt mer populär lösning. Att installera minireningsverk kostar ofta uppemot 50 000 kronor och eftersom investeringen är så stor bör du som skaffar den avloppslösning läsa på ordentligt på förhand. Här är därför Byggmentors guide till minireningsverk och enskilt avlopp.

Just nu är frågan högaktuell då Havs- och Vattenmyndigheten konstaterat att någon form av åtgärd riktad mot privatpersoner måste sättas in mot dåliga enskilda avlopp som inte uppfyller miljökraven. Läs mer här och här.

Så fungerar ett minireningsverk

Enkelt uttryckt är ett minireningsverk en behållare som grävs ned på tomten, dit ditt avloppsvatten sedan transporteras. Inuti reningsverket träder en biologisk process igång där avfallet bryts ned med hjälp av mikroorganismer som finns i det naturligt. Oftast skapar minireningsverken optimala förutsättningar för att nedbrytningsprocessen ska gå så skyndsamt som möjligt, genom exempelvis att syre tillförs.

Efter detta träder oftast även en kemisk process in, där kemikalier bidrar för att exempelvis motverka fällning av fosfor som är skadligt för naturen. Ofta talar man om ”kemisk fällning” och biologisk rening”.

Totalt brukar ett minireningsverk kunna hantera 750-1500 liter avfall per dygn, vilket är mer än tillräckligt för en familj på sex personer.

Miljöcertifiering

Ett minireningsverk ska vara certifierat enligt CE-märkning EN12566-3. Be alltid om papper på detta när du tar in offerter från de markentreprenörer som du överväger låta installera ditt reningsverk.

I de allra flesta fall räcker ett bra minireningsverk för att uppfylla de hårda lagar och regler som gäller hantering av avlopp, men finns det särskilda anledningar kan det krävas att du även skaffar en markbädd som komplement. Kontakta din kommun för att höra exakt vad som gäller.

Vilken lösning ska jag välja?

Här förbereds utdragning av avloppsrör till minireningsverk på tomten.
Här förbereds utdragning av avloppsrör till minireningsverk på tomten.

Eftersom marknaden för minireningsverk är stor idag, och på väg att bli ännu större, finns det en uppsjö av leverantörer att välja mellan. Företag som Uponor, Evergreen Solutions, Topas Vatten, Baga, Ifö och Biovac är några exempel (har du själv tips på bra minireningsverk? Berätta i kommentarsfältet under artikeln!).

Detta gör å ena sidan att du som kund kan få svårt att välja eftersom alternativen är så många, men å andra sidan är också möjligheterna att hitta den lösning som verkligen är bäst lämpad för ert hushåll och er ekonomi stora.

Steg ett i denna process bör alltid vara att kontakta några olika entreprenörer, både direkt till återförsäljarna som säljer minireningsverk men också till lokala markfirmor i din kommun som erbjuder installationer. De vet ofta vad som funkar bra och om det finns särskilda kommunala regler att ta hänsyn till eller liknande.

Genom att gå till olika företag kan du sedan enkelt och tydligt se vilket minireningsverksförslag som funkar bäst för dig, och även jämföra priserna. Läs mer här om bygg- och miljöregler att tänka på när du utför tomtarbeten.

Kostnad för att installera minireningsverk

Det finns reningsverk för privat bruk som kostar så lite som 20 000 kronor men de flesta kostar betydligt mer, runt 50 000 kr. Till detta kommer installationskostnad för grävning och inkoppling. Denna del av arbetet får du göra ROT-avdrag på vilket ger en välbehövlig skatterabatt på hälften av arbetskostnaden. Här kan du läsa om hur ROT-avdraget fungerar.

Många reningsverk finns i lite större varianter som passar för flera hushåll samtidigt, så för att spara pengar kan det vara klokt att gå ihop med grannar som också vill skaffa sig ett bättre enskilt avlopp. Då kan ofta kostnaden per hushåll sänkas rejält.

Betänk också att du som exempelvis har trekammarbrunn idag kan komma att få se en ”skitskatt” som ska läggas på den med undermåligt avlopp, så i längden kan en investering i ett minireningsverk vara väl värt pengarna.

En kostnad som tillkommer vid alla former av enskilt avlopp är den för tömning, vilket kan ske via en avgift till kommunen, via en extern aktör du själv anlitar eller att du sköter en del av tömningen av ditt minireningsverk själv. Detta måste budgeteras in i den årliga kostnaden för ditt avlopp.

Har du frågor eller tankar om minireningsverk? Diskutera här nedanför i kommentarerna, eller starta en tråd på vårt forum ”tomt och grund” där bland annat enskilda avlopp diskuteras.

Har du enskilt avlopp? Då är du i myndigheternas blickfång 2013

Har du enskilt avlopp? Då är du i myndigheternas blickfång 2013

Om du har enskilt avlopp bör du vara på tårna den närmaste tiden. Över 300 000 svenskar med enskilt avlopp behöver antagligen anlägga dem på nytt inom en snar framtid. Havs- och vattenmyndigheten menar att en stor del av våra enskilda avlopp med slamavskiljning helt enkelt är direkt miljöfarliga, faktiskt är privata avlopp en lika stor miljöbov som industrins utsläpp när det gäller fosfor från avloppsavfallet.

Fler enskilda avlopp måste åtgärdas snabbare

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) konstaterar i sin rapport till Regeringen att ungefär 700 000 hus i Sverige har enskilt avlopp på tomten eller i anslutning till fastigheten, och att nästan hälften av dessa inte uppfyller de krav som ställs på avloppshantering. 130 000 enskilda avlopp bedöms vara så undermåliga att de är direkt olagliga.

Med denna problematik i bakhuvudet har myndigheten föreslagit några åtgärder som måste vidtas för att minska de miljöfarliga utsläppen från små privata avloppsanläggningar.

 • Snabbare åtgärdstakt av befintliga avlopp. En enskild avloppsanläggning med exempelvis infiltrationsanläggning, trekammarbrunn och slamavskiljare håller i ungefär 20-25 år. Därefter måste den ses över och sannolikt bytas ut. Detta görs alldeles för långsamt.
 • Otydliga regler måste bort. Idag är det som står i Miljöbalken om enskilt avlopp otydligt och där menar myndigheten att en förändring måste till för att det ska vara glasklart vad som gäller.
 • Bättre ”morot” för privatpersoner som vill granska eller byta ut sitt avlopp. Idag kostar det flera tusen kronor bara att få till en granskning av sitt avlopp som villaägare. Det gör att många helt enkelt struntar i det. Därför kan det bli aktuellt med någon sorts särskild miljöskatt för avlopp samt skattelättnad för den som lägger pengar på att göra sitt avloppssystem miljösäkert och lagligt.
Här anläggs infiltrationsbädd för enskilt avlopp.
Här anläggs infiltrationsbädd för enskilt avlopp.

Byggmentors kommentar: Kanske kommer vi att se en form av ”SKIT-avdrag”, ett ROT-avdrag fast för enskilt avlopp? Ett förslag är exempelvis att anläggning i form av t.ex. trekammarbrunn och infiltration är skattebefriad från avloppsskatt i sina första 10 år, och sedan måste fastighetsägaren börja betala tills det att avloppet byts ut? Kommentera gärna artikeln här under med dina egna synpunkter i ämnet.

Kajsa Bergggren är chef på enheten för god vattenkvalitet på Havs och Vattenmyndigheten. Hon menar att problemet måste tas på allvar.

–  Enskilda avlopp bidrar starkt till övergödningen av våra sjöar, vattendrag och kustvatten. De är också en källa till spridning av bakterier och miljöfarliga ämnen.

Vad du som har enskilt avlopp måste göra nu

Vad innebär detta då för dig som är husägare med avlopp på tomten? Eftersom du är ansvarig för avloppet ligger det också på dig att se till att det följer lagar och föreskrifter. Vidta följande steg om du är osäker:

 1. Prata med kommunen. Många missar att kommunen ofta har bäst kompetens för vad som gäller lokalt i just ditt område. Hör med byggnads- eller miljökontoret. Ofta kan du även få hjälp med inspektion eller analys av din avloppssituation.
 2. Hör med dina grannar – hur har de löst sitt avlopp? Kanske kan du få råd och tips av dem?
 3. Prata med en seriös markentreprenör och avloppsinstallatör om du behöver byta ut hela eller delar av din enskilda avloppslösning. Även om du sedan utför arbetet själv bör du ställa det mot offerter från exeperter på både själva markjobbet samt på avloppsanläggningen.
 4. Läs på om regler och lagar för ditt avlopp, dessa skiljer sig som sagt från kommun till kommun. Se gärna ett exempel som är tydligt uppstolpat hos Kristianstads kommun.
 5. Läs Byggmentors avloppsguide och 11 tips för ditt avlopp.

Dela gärna med dig av dina egna bästa tips, eller ställ frågor om enskilt avlopp, här nedanför.

Regler för tomt, tomtgränser och bygglov

Regler för tomt, tomtgränser och bygglov

Här är de viktigaste reglerna för din tomt, från vad som gäller för tomtgränser till vilka krav som ställs på bygglov för byggen på tomten. Hittar du inte svaret på den mark- eller tomtrelaterade fråga du söker kan du ställa den i kommentarsfältet under artikeln så hjälper Byggmentor och andra läsare dig fram till rätt svar. Observera att uppgifterna i artikeln är de som gäller generellt, lokala kommunala regler och undantag kan finnas och det är aldrig en dum idé att ringa din kommun och ha som ”bollplank” inför plankbygget, eller vad du tänker bygga.

Snåriga regler på tomten

Det område runt hemägande som oftast ger upphov till huvudbry och konflikter med allt från grannar till kommuntjänstemän är tomten runt ditt hus eller plätten mark utanför en bostadsrättslägenhet. Detta eftersom många lagar och regler samspelar när det gäller markytor, och till skillnad från det du gör inne i ditt hem, som få andra utöver de boende kommer att se, så får det som sker ute i det fria effekter på omgivningen.

Här är därför de viktigaste sakerna att tänka på, och vi börjar med en klassisk fråga – vilket avstånd krävs till närmaste grannes tomt om jag vill bygga eller anlägga något i min trädgård eller på annan tomtyta?

Så många meter från grannens tomtgräns får du bygga

Först och främst är det viktigt att klargöra att det inte finns något allmängiltigt svar. Avståndet som krävs enligt PBL (Plan- och Bygglagen) från ditt bygge eller projekt till granntomtens gräns varierar beroende på vilken typ av bygge det rör sig om och även lokala förutsättningar kan spela in. Om du anlitar hantverkare eller byggfirma är det också viktigt att du säkerställer att de har koll på reglerna, även om de gör fel är det du som tomtägare som har ansvaret.

Faktorer som kan påverka antalet meter som krävs från arbeten på din tomt till grannfastighetens tomtgräns:

 • Särskilda naturvärden.
 • Särskilda kulturella värden.
 • Byggets eventuella påverkan på grannar.
 • Hur det som ska byggas eller anläggas påverkar den omgivande landskaps- och stadsbilden.
 • Byggets estetiska värden och utformning (utseendet, helt enkelt, får inte vara stötande, till exempel).

Bygglov eller inte?

Sedan måste man skilja på  byggen med krav på bygglov eller inte. Här är några exempel på var de olika gränserna går för vad du får göra på eget bevåg och vad som kräver godkännande av din kommun eller grannarna.

Mur, plank eller staket

Om du exempelvis bygger en stenmur, ett staket eller ett träplank så får du göra det utan bygglov så länge det inte går ut från huset mer än tre meter och samtidigt inte är mindre än fyra och en halv meter från tomtens gräns. Vill du att muren/planket ska gå utanför dessa mått behöver du söka bygglov. Läs mer om processen för bygglov här.

Samtidigt finns det ofta mellanlägen mellan bygglov eller inte bygglov. Vill du exempelvis uppföra din mur eller ditt plank precis intill grannens tomt, närmare än minimiavstånden på 4½ meter, kan du göra det utan bygglov om du får ett skriftligt okej från din granne.

Friggebod

Du får bygga en, eller till och med två, friggebod på din tomt så länge den inte överstiger en yta på 15 kvadratmeter. Dessutom ska den inte vara högre än tre meter samt inte inom fyra och en halv meter från gräns till intilliggande tomt. Uppfyls inte något av dessa krav måste du fixa bygglov eller medgivande från de berörda grannarna.

Bygga altan, uteplats eller veranda

Tomtreglerna,viktigt att hålla koll på avstånd till tomtgränsen.
Tomtreglerna,viktigt att hålla koll på avstånd till tomtgränsen.

Att bygga altan eller veranda ger inte bara rätt till ROT-avdrag, utan det är också relativt enkelt att få bygglov för då det ligger intill befintligt hus och därmed inte påverkar omgivningen eller granntomterna nämnvärt. Det varierar dock från kommun till kommun, så det är alltid bäst att att rådfråga med byggnadskontoret (eller liknande) innan du sätter första spiken i altanbrädan.

Finns det en detaljplan för området där ditt hus och din tomt ligger behöver du antagligen söka bygglov för att anlägga en uteplats eller bygga veranda. Den ska också hålla avståndet (4,5 meter) till granntomten. Är den en viss höjd över marken, till exempel 1,2 meter i Stockholm, är det också krav på bygglov. Kort sagt – en mindre anspråkslös veranda går ofta bra att bygga utan bygglov, medan större byggnationer måste bygglovas.

Du får dock sätta tak över en veranda utan bygglov om det inte är större än 15 kvadratmeter samt håller fyra och en halv meter till tomtgräns.

Tillbyggnad eller utbyggnad, takhöjning, balkong

Större projekt såsom att bygga ut ett hus med ett nytt rum eller en takhöjning för att lägga till ett våningsplan kräver i regel bygglov, liksom att bygga till balkong på ditt hus. Tumregeln är att alltid höra med din kommun om det inte rör sig om väldigt små arbeten som du säkert vet är fria att köra utan godkännande.

Målning

Att måla om fasaden kan kräva bygglov eller medgivande från grannskapet om den nya färgen avviker kraftigt från tidigare färgskala. Krävs dock enbart i område som är planlagt, är du osäker kan byggnadsnämnden hjälpa dig på traven med vad som gäller på just din gata.

Sammanfattning: bygglov på tomt

Som du kan se på exemplen ovan är reglerna snåriga och kan variera beroende på vad din lokala byggnadsnämnd kommit fram till. Men med våra mått i bakhuvudet och ett snabbt kontrollsamtal till kommunen bör du kunna få snabbt och rakt svar på de flesta av dina bygglovsfunderingar. Ställ gärna frågor i kommentarsrutan under artikeln (hoppa direkt dit) så gör vi vårt bästa för att besvara dem.

Andra viktiga regler för dig som tomtägare

Infiltrationsbädd på tomten - kan du reglerna?
Infiltrationsbädd på tomten – kan du reglerna?

Här är ytterligare sex viktiga saker att ha koll på när du äger mark.

 1. Din tomt är juridiskt lika starkt skyddad som insidan av ditt hem. Allemansrätten ger inte rätt att vistas på tomtyta som ligger nära din bostad.
 2. ROT-avdraget gäller oftast inte för arbeten på tomten, med undantag för exempelvis borrning för bergvärme eller anläggning av enskilt avlopp.
 3. Du kan läsa mer om vilka arbeten som är avdragsgilla här.
 4. För växtlighet mitt på en tomtgräns mellan två personer gäller ”god sed” vid exempelvis beskärning av buskar eller träd. Du får göra vissa beskärnignar iniom rimlighetens gräns, men inte helt ta bort växtlighet som står på den delade gränslinjen.
 5. Om ett träd i din trädgård har en rot som tar sig in på grannens tomt får grannen be dig ta bort den och om det inte funkar rensa bort den själv. Det gäller dock bara ”fysiskt intrång” av träd, inte om exempelivs ett träd skuggar en del av en granntomt.
 6. Generellt är det alltid enklare för alla parter att försöka nå en kompromiss gällande sina angränsande tomtytor, innan man blandar in rättsväsendet.

Har du en fråga om tomtägande som du inte fick besvarad i artikeln? Skriv den här under så hjälper Byggmentor och våra läsare dig att hitta svaret! Du är givetvis också välkommen att dela med dig av egna erfarenheter av tomtägande, bygglov eller liknande ämnen.

Ta också gärna en titt på det otroliga lerhuset, ett byggprojekt som sannolikt inte skulle få bygglov av någon svensk kommun. Eller vad tror du?

Gräva och borra brunn, pris och tips

Gräva och borra brunn, pris och tips

Eget vatten genom att gräva eller borra en egen brunn är något många husägare drömmer om. Självförsörjning står högt i kurs hos många, oavsett om man bor i villa eller om det handlar om brunnsgrävning för en sommarstuga. Efter artikeln får du gärna ställa frågor eller diskutera brunnsborrning i kommentarsrutan under artikeln eller på Byggmentors forum för frågor som berör tomt, mark och grund.

Fördelar och nackdelar med egen brunn

Fördelarna:

 • Större trygghet i vattenförsörjningen, då du blir mindre beroende av att samhället runt omkringdig fungerar.
 • Kan vara ekonomiskt god affär om huset inte är anslutetm till kommunala vattenledningar.
 • En bra brunn kan bättre stå emot förändringar i miljön runt omkring.

Nackdelarna:

 • Kan kosta mycket pengar beroende på brunnens djup samt vilken filtrering och rening som krävs.
 • Vattnet kan smaka annorlunda jämfört med vanligt kranvatten man är van med.
 • Ställer höga krav på eget ansvar – du måste regelbundet se till att vattnet är drickbart och själv stå för notan för det arbete som behöver utföras.

Värt att påpeka i sammanhanget är också att många faktiskt anser det egna ansvarstagandet i sig vara positivt, man får helt enkelt en känsla av tillfredsställelse om man själv löser sin egen vattensituation.

Skillnad mellan att gräva och borra brunn

Tittar du på äldre hus eller fritidshus är det generellt sätt vanligare med grävda brunna, iallafall om husen har några år på nacken. En grävd brunn kan fungera alldeles utmärkt men du bör definitivt vara mer på din vakt ifall den är grävd. Idag är det standard att borra en djupbrunn i takt med att gamla grävda brunnar byts ut vilket gör att borrade brunnar helt klart är framtidens melodi.

Borra egen brunn för vattenförsörjningen.

Generellt är den stora skillnaden mellan att gräva och att borra att de grävda vattenbrunnarna inte är lika djupa. Det betyder att vattnet ofta kan tas från mindre grundvattenfickor och därför helt enkelt kan ta slut samt vara utsatt i högre grad från skadliga gifter i marken. Det behöver dock inte vara så, därför ska man alltid göra ett ordentligt vattenprov med jämna mellanrum för att säkerställa vattnets kvalitet. Hör med din kommun om du vill ha tips på var du bör vända dig för detta.

Idag är det närmast svårt att få till en nygrävd brunn, det är helt enkelt en utdöende arbetsform. Kortfattat kan man säga att befintliga grävda brunnar absolut kan fungera bra men behövs en ny brunn är det borrning som gäller.

Att hitta en borrfirma – så gör du

1. Kontakta alltid några olika borrare. Då kan du både jämföra deras priser och få en känsla för vilken entreprenör som känns bäst i kontakten med dig och förståelsen för jobbet du vill ska utföras.

2. Se till att företaget har rätt kompetens. Dels om de har rätt certifikat, så kallad personcertifiering via SITAC, för brunnsborrning, och dels med företagens tidigare kunder (seriösa markarbetsfirmor har alltid referenskunder som du ska kunna kontakta). Är brunnsborraren certifierad så vet du att de har kunskap inom de områden som krävs för att borra din brunn korrekt, allt från hydrogeologi till juridik.

3. Välj entreprenadform, läs mer om olika alternativ här. För ett begränsat arbete av denna typ är det oftast smidigast och antagligen också mest kostnadseffektivt att låta borrfirman sköta allt i en så kallad totalentreprenad.

4. När du granskat de olika borrfirmorna är det dags att förhandla om priset och till sist skriva avtal om det ni kommit överen om. Ett skriftligt avtal med hantverkaren underlättar för båda parter.

Priset: Vad kostar det att borra brunn?

Att borra en egen brunn  kostar generellt mer än att gräva den, av den enkla anledningen att det är ett mer omfattande och komplicerat arbete. Vill man spara pengar kan man givetvis utföra brunnsborrningen och anläggningen själv, men kom ihåg att enbart göra detta om du är säker på hur det ska gå till. Vattenkvalitet är sannolikt inget du vill chansa med. Anlita alltid en brunnsborrare/markfirma för jobbet om du är misnta osäker.

Som riktpris brukar man säga att en borrad brunn kostar mellan 60 000 – 90 000 kr. Detta är oftast fördelat på materialkostnader (cirka 15  000-30 000 kr) och pris för arbetskraften (runt 30 000-60 000 kr, eller 500-1000 kr/timme). Till detta kan komma extra kostnader i form av resekostnader, besiktning med mera. Kom ihåg att du kan göra ROT-avdrag på arbetskostnaden, detta halverar priset för installationsarbete och borrning upp till ett maximalt avdrag på 50 000 kr. Är ni två vuxna i hushållet kan ni göra varsitt avdrag.

Om brunnsborrningen sker i samband med en större renovering eller för ett nyköpt hus eller sommarstuga kan det vara värt att tänka på att samköra brunnen med ett nytt avlopp eller trekammarbrunn. Ofta kan samma firmor som borrar vattenbrunnar också utföra arbeten med enskilda avlopp och andra markjobb.

Priset för brunnsborrningen är också uppdelat i själva borrningen av ett brunnshål (från 50 meter upp till 120 meter djupt, vanligtvis) samt installation av pumpanläggningen som sköter själva vattenleveransen.

Detta påverkar priset för brunnen

Dessa exempel gäller en typisk borrning av brunn i Sverige 2012, kostnaderna är ungefärliga och bör användas som riktmärken när du granskar offerter från borrfirmorna du har kontakt med:

 • Brunnens djup. Djupare brunn blir, logiskt nog, dyrare. Allt beror på hur långt ner ni måste komma ner för att komma åt bra vatten.
 • Borrhålets storlek (vilket också påverkar kapaciteten). Större borrhål ger högre kostnad.
 • Markens förutsättningar. Marktyp och praktiska svårigheter med borrningen påverkar. Hör i offertfasen vad markentreprenörerna tror om just dina förutsättningar.
 • Tid på året. Är du ute i god tid kan du antagligen boka in borrfirman långt i förväg vilket gör att du har större chans att förhandla om ett bättre pris då det kanske är lågsäsong.
 • Din egen förhandlingsförmåga. Är du öppen med att du pratat med några olika brunninstallatörer så kan du förhoppningsvis pruta ned priset några procent. Firmorna ska slåss om att få dig som kund!
 • Det tidigare nämnda ROT-avdraget kan sänka priset rejält när du vill borra brunn. Se bara till att du haft tillräcklig inkomst för ROT-avdrag.
 • Val av ”hårdvara”. Fråga de företag du begär offerter från om vad de rekommenderar för teknisk lösning och material, samt givetvis vad detta kostar.
 • Liter vatten per timme. Ju högre kapacitet desto dyrare slutpris, oftast.
 • Vattnets kvalitet. Är det väldigt smutsigt kan du behöva betala mer för att få fullgod rening och filtrering.

Kontrollera vattenkvaliteten i brunnen

Du bör regelbundet kontrollera vattnets drickbarhet och allmänna kvalitet regelbundet – det är ditt ansvar om du som husägare har borrat egen brunn för vattenförsörjningen. En provtagning bör göras ungefär var tredje år, hör med din kommun om hur du bäst går tillväga för detta. De kan även ge råd om du bör göra ett enklare mikrobiologiskt prov eller mer avancerat kemiskt prov.

Kort och gott kan man säga att en egenborrad brunn kan kosta en hel del men samtidigt tillföra både värde till ditt hus och ökad livskvalitet med trygg vattenförsörjning av hög kvalitet.

Har du frågor om att borra brunn? Egna erfarenheter? Tipsa och ställ frågor i kommentarsrutan här nedanför, eller på Byggmentors forum för frågor som berör tomt, mark och grund (såsom just att borra brunn).

Trädgårdsgång i trä – trenden 2012?

Trädgårdsgång i trä – trenden 2012?

Med inspiration från bland annat USA är trädgårdsgångar i trä något att hålla ögonen öppna efter under 2012 och framöver, spår vi på Byggmentor. Mer exakt tror vi att naturligt lagda trägångar, i stil med bilderna nedanför, kommer att bli populära. Dessa trädgårdsgångar skapar intrycket av att man liksom bara kapat av och slipat till naturligt förekommande träd för att skapa en trädgårdsgång som känns som en organisk del av trädgården, snarare än mer ”stela” lösningar som exempelvis marksten. Att trä och andra naturliga material är på frammarsch bekräftas också av att årets Hem & Villa-mässa har temat ”Nära naturen”. Skriv gärna en kommentar eller diskutera trägångar på Byggmentors trädgårdsforum.

Här är några ypperliga exempel på hur snyggt det kan bli med trädgårdsgång i trä (samtliga bilder är tagna av Katy Elliott):

Så här naturlig kan en trädgårdsgång se ut.
Stora och små träskivor bildar trägången.
Trädgårdsgång i trä
Trädgårdsgång i trä från en mässa i USA.
Trädgårdsgången smälter snyggt in i omgivningen.
Varför inte en träbänk som verkligen andas ”träd” också?

Givetvis kan man köra på trägångar av mer klassiskt snitt med raka plankor, se bra exempel på den här bloggen. Har du egna tankar eller frågor om att anlägga en sådan här trädgårdsgång i trä? Skriv gärna en kommentar eller diskutera på Byggmentors trädgårdsforum. Vi avslutar med att konstatera att vi tror att Hem & Villa träffar precis rätt i trä som materials status just nu, så här beskriver man läget inför mässan:

Trä är kanske det allra trendigaste 2011. Detta gäller såväl exklusiva ytor på exempelvis köksluckor som mer utskällda former av trä som väggar klädda med plywood och knotiga kvistar som kan bli klädhängare. Vi ser gott om trärena möbler för både hemmet och trädgården och även när det kommer till de stora inredningsinvesteringarna, som just kök, väljer många, för första gången på många år, trä.

Papptak – tips när du ska lägga takpapp

Papptak – tips när du ska lägga takpapp

Så kallad takpapp är ett mycket vanligt material på svenska hustak. Både som underlagspapp eller som ett eget fungerande tak är papptaket idag något de allra flesta som ska genomföra en takomläggning måste skaffa eller byta. Byggmentor tittar närmare på att lägga papptak. Har du själv lagt papptak? Berätta gärna om vad det kostade och om dina egna erfarenheter, eller ställ frågor om papptak, antingen i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors takforum.

Missa inte våra övriga artiklar om tak: guide till att skaffa nytt tak, tegeltak och shingeltak.

Ytpapp och underlagspapp blir papptak

Först måste man komma ihåg att ordet takpapp kan omfatta både underlagspapp, som alltså bildar underlag till det ”riktiga” taket, samt ytpapp som fungerar som ett eget tak. Oftast väljer man att använda enbart ytpapp när lutningen tillåter och man nöjer sig med en enkel lösning för sitt tak (ju mindre lutning på taket desto större är behovet av underpapp). Dock kräver oftast även yttakpapp en underlagspapp att vila på.

Att lägga takpapp och/eller papptak

Idag används ofta så kallad ”listtäckning” när man ska lägga takpapp. Listtäckning innebär att takpappen kommer på rulle och läggs ut i lodräta våder som sedan spikas fast i lister mellan taknock och takfot. Sedan täcks skarvarna med en decimeter lång pappremsa. Med ett papptak som läggs med listtäckning kommer man bara behöva spika i listerna och inte i själva brädorna som utgöra takets stomme.

En annan metod för att lägga takpapp är slättäckning. Då läggs pappvåderna horisontellt med några centimeters överlappning. Vilken metod du bör använda dig av varierar beroende på tycke och smak, typ av takpapp, och vad du kan tänka dig att betala. Hör därför alltid med takläggaren om vad deras rekommendation är.

Vad kostar det att lägga papptak?

Kostnaden för ett papptak är dels det du betalar för själva materialet – alltså underpapp, ytpapp, verktyg, övrigt material – samt också arbetskostnaden för en eventuell takläggare. Är du händig kan du nog klara av att lägga papptak själv men kom ihåg att du då oftast inte får någon garanti på ditt papptak. Det ska du dock begära av en takläggare som du betalar för jobbet.

Kostnad för papptak – arbete

En takläggare kostar ungefär mellan 450-700 kr/timmen inkl. moms att anlita, och ett normalt papptak på ett normalt svenskt hus brukar ta ungefär 40-60 arbetstimmar för en takläggare att lägga. Man brukar också ange ungefär mellan 150-300 kr/m2 tak för både material och arbete som ett riktmärke.

Alla projekt är dock olika och alla tak har sina egna förutsättningar vad gäller lutning och detaljer, ta därför alltid in flera offerter för att du ska kunna välja den som känns bäst och inger förtroende och erbjuder ett bra pris.

Vanligtvis blir det något dyrare att anlita en takfirma som lägger papptak om du bor i en större stad samt om du kontaktar takläggaren under högsäsong. Har du god framförhållning ökar chansen till en billigare affär.

Prisexempel olika typer av takpapp

Här är några olika typer av takpapp och vad de kostar hos olika leverantörer (jämförelse gjord hösten 2011). När du väger papptak mot andra typer av takpapp är det värt att notera att livslängden för papptak är ungefär 25-30 år, därefter kommer det antagligen behöva bytas ut.

Ofta är de lite dyrare varianterna av takpapp mer sannolika att få några år extra i hållbarhet, därför kan en högre investeringskostnad ibland vara motiverad. Hör med bygghandeln och/eller takläggaren om vilken takpapp du bör använda. Notera att takpappen levereras i olika stora förpackningar, se därför alltid vad priset blir per kvadratmeter när du räknar fram din takbudget.

YAM 2000 (underlagspapp, 12*0,7 m)…99,95 kr
YAP 2200 (underlagspapp, 15*0,67 m)…269 kr
T-emballage (underlagspapp, 25 m2)…989 kr
Icopal Micoral klisterkant (underlagspapp, 15*0,7 m)…199 kr

SAM (ytpapp, 10*0,7 m)……269 kr
Glaciär(ytpapp, 7*1 m)……589 kr
T-emballage (ytpapp, 7m2)…543 kr

Har du själv lagt papptak? Berätta gärna om vad det kostade och om dina egna erfarenheter, eller ställ frågor om papptak, antingen i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors takforum.

Nytt tak – kostnad och tips för bra pris

Att lägga nytt tak kostar en hel del men det är å andra sidan en åtgärd som antagligen också höjer värdet på ditt hus. Byggmentor tittar närmare på vad nytt tak kostar, skillnaden i pris mellan olika typer av tak samt vad du kan göra för att hitta nytt tak billigt utan att tumma på kvaliteten. Vill du diskutera eller ställa frågor om tak rekommenderas Byggmentors takforum.

Vad kostar olika typer av tak?

Antagligen har du redan bestämt dig för en typ av tak på ett tidigt stadium men det kan ändå vara värt att jämföra priser för olika typer av tak för att få en överblick. Olika tak kostar olika mycket (läs mer i våra specifika artiklar om tegeltak, shingeltak och plåttak), och med högre pris kommer oftast också längre livslängd och bättre isolerande egenskaper, även utseende spelar en stor roll. Är ett estetiskt tilltalande nytt tak viktigt kan du räkna med en högre kostnad. Hör med en takläggare eller leverantörer av takmaterial om du behöver råd inför just ditt takbyte.

Här är grovt uppskattat pris per kvadratmeter för olika typer av nytt tak. Kostnad och storlek på tak hänger också ihop, ju större tak desto lägre pris per kvadratmeter brukar gälla. Priserna gäller material av normalkvalitet och enbart materialkostnaden, alltså inte eventuell arbetskostnad. Priset är angivet i kr/m2.

Plåttak________________70 – 150 kr
Betongpannor______100 – 140 kr
Lertegelpannor_____130 – 200 kr
Papptak_______________50 – 100 kr
Shingel________________90 – 140 kr
Sedumtak_____________500 – 600 kr

På denna materialkostnad för olika typer av nytt tak behövs även ytterligare material, rännor, underlagspapp, läkt med mera. Räkna därför med ytterligare 50-100 kr/kvadratmeter i ren materialkostnad.

Nytt tak, kostnad för arbete

Att lägga tak själv klarar den händige men vill du vara säker på att det blir korrekt utfört samt få garanti bör du anlita en takläggare (efter att ha kontrollerat dennes F-skatt och referenser). Denna del av den totala kostnaden är alltså arbetskostnad och omfattas av ROT-avdraget. Det betyder att arbetskostnaden halveras upp till 50 000 kr (mer om ROT-avdrag).

Ofta får du ett helhetspris per kvadratmeter när du anlitar en takentreprenör för att lägga nytt tak, kostnad för material respektive arbete ska dock alltid specificeras separat på både offert och faktura.

Arbetskostnad per timme för tak

En arbetskostnad per timme på mellan 400 och 600 kr är ett ungefärligt prisspann (innan ROT-avdrag och inklusive moms). Man kan schablonräkna med att en takläggare hinner med att lägga två kvadratmeter nytt tak per arbetad timme. Alltså kan arbetskostnad/m2 sägas ligga på cirka 150-300 kr.

En annan väldigt grovhuggen schablon är att materialet står för ungefär en tredjedel av kostnaden för nytt tak, resten är arbetskostnad. Se gärna vår generella guide till att anlita hantverkare och byggfirmor. Detta gäller förstås inte alltid men funkar som ungefärlig utgångspunkt. För dyrare tak (som till exempel lerpannor i räkneexemplet längre ner) blir självklart materialdelen av kostnaden högre än en tredjedel.

Det som gör att priset varierar väldigt mycket på just arbetsdelen är bland annat:

 • Geografi, oftast är det något dyrare att anlita hantverkare i storstäder än på mindre orter.
 • Hur stort jobbet är. Rör det sig om ett stort nytt tak på över 100 m2 ökar chansen till ”mängdrabatt” jämfört med ett mindre jobb där det handlar om papptak på en friggebod.
 • Tar du kontakt med flera olika takentreprenörer sätter du dig själv i en bättre sits där du kan jämföra pris och kanske förhandla ned den offert du väljer att köra på.
 • Tid på året påverkar, väljer du att lägga nytt tak under lågsäsong för takläggarna kan du komma undan med lägre kostnad. Därför är det bra att ha god framförhållning för att kunna anpassa sig till just de takentreprenörer som är verksamma i din region.
 • Takets egenskaper påverkar också hur lång tid arbetet tar och därmed också arbetskostnaden, är det mycket vinklar och vrår samt annorlunda lutning ökar priset.

Räkneexempel på kostnad för nytt tak

1. Med ovanstående pris på nytt tak blir kostnaden som följer för ett nytt tak på 100 kvadratmeter med lerpannor där vi anlitar en takläggare (vi räknar på snittpriset för de olika kostnadsdelarna):

Lertegelpannor……………16 500 kr (165*100)
Övrigt takmaterial…….…….7 500 kr (75*100)
Total materialkostnad…..24 000 kr

2. Arbetskostnaden per timme beräknar vi då till 500 kr, och uppskattat antal timmar för att lägga nytt tak på 100 m2 med kringarbete till 70. Detta är alltså innan ROT-avdrag och inklusive moms:

Arbetskostnad totalt………35 000 kr (70 timmar à 500 kr)

3. Nu utnyttjar vi ROT-avdraget vilket halverar arbetskostnaden:

Arbete efter ROT-avdrag..17 500 kr (35 000/2)

4. Sedan brukar även resekostnad (inte ROT-berättigande) läggas till:

Resekostnad…………………..3 000 kr

5. Då har vi till slut kommit fram till totalt pris för nytt tak, kostnad efter ROT-avdrag:

Materialkostnad……………..24 000 kr
Arbetskostnad………………..17 500 kr
Resekostnad…………………….3 000 kr
Nytt tegeltak 100 m2……….44 500 kr

Detta är endast en grovhuggen beräkning men som nog ändå kan ge en fingervisning om vad nytt tak kostar. Dela gärna med dig av egna erfarenheter eller ställ frågor om tak, antingen i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors takforum.

Andra artiklar du kan ha nytta av:

8 tips för att sköta och rengöra altan eller trätrallar

En altan är många husägares drömprojekt. Men när den väl är byggd gäller det att sköta om den på rätt sätt för att se till att livslängden blir så bra som möjligt. Med rätt teknik och behandling av din altan kan du utan problem öka livslängden med 10-20 år. Här är Byggmentors åtta  tips för att skötsel av altan och trätrallar innan, under och efter sommaren. Har du tips eller frågor som inte besvaras i artikeln? Skriv gärna i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors altan- och verandaforum.

Tips! Missa inte tävlingen Anlita – Fota – Vinn som pågår just nu – vinn upp till 10 000 kr till ditt drömprojekt!

Ytbehandling behöver inte alltid vara rätt

Man ska komma ihåg att en altan som sköts om med olika former av behandlingar också får förändrat utseende. Först och främst bör du alltså tänka efter om du är intresserad av en altan som håller så länge som möjligt eller en med lite kortare livslängd som tillåts få naturligt åldrande trä, något många uppfattar som vackert. Mer om altaner i allmänhet hittar du i artikeln ”Bygga altan”.

Använda olja på altan eller trätrall

Även nybörjare på fix i hus och trädgård känner till att trä mår bra av olja eller lack med jämna mellanrum. Med rätt medel för ytbehandling står din altan bättre emot fukt och andra väderangrepp vilket garanterat ökar livslängden. Inoljning sker helst när vädret inte är alltför varmt, mellan 10 och 20 grader och givetvis bör det skötas när risken för regn är så liten som möjligt.

Välj rätt olja till din altan

Olika träslag har olika behov och det är därför viktigt att välja rätt typ av lack eller olja. Är du osäker är det alltid bäst att fråga någon som vet, oftast har personalen på stora byggvaruhus bra koll på vad som är lämpligt för vilka material. Ett generellt råd som stämmer för det mesta är att använda olja med hög linoljehalt. Se gärna vår guide till att olja in altanen.Tips för att sköta och rengöra altan eller trätrallar

Tänk på brandrisken

När du arbetar med olja är brandrisken hög, särskilt om oljerester samlas i tyg eller under altanen. När värme trycker på kan oljan självantändas. Var därför extremt noggrann med att inte spilla olja på oönskade platser och lämna inte arbetsmaterial som fått olja på sig. Lägg alltid trasor eller penslar i vatten när du är klar för att undvika bränder.

Se till att altan eller trätrall är torr

För att din ytbehandling ska vara effektiv ska trät vara torrt. Idag kan så kallat ”tryckimpregnerat trä”, trä som står emot fukt extra bra, ytbehandlas relativt omgående. Den vänteperiod man tidigare talat om gäller inte längre för de allra flesta träslag. Är det torrt är det bara att olja på!

Lacka eller måla altan

Att använda sig av lack eller målarfärg är ett sätt att både ändra (och förhoppningsvis förbättra) utseendet på en altan eller annat träverk samtidigt som det fungerar som ett skydd. Lack eller olja gör dock att altanen blir känsligare för repor och annan påverkan som sker när den används, så räkna med det innan du bestämmer dig för att satsa på lack eller färg istället för exempelvis olja. Lack eller målarfärg kräver helt enkelt att du tar hand om altanen oftare än om du kör med olja.

Slipa altan eller trallar

Att slipa sin altan är ett annat sätt att sköta om den. Den kan dessutom vara nödvändigt om du vill olja eller lacka altanen eftersom trä som inte slipats på länge kan få försämrad förmåga att ta till sig ytbehandlingen. Viktigt att tänka på är att använda en skyddsmask av något slag eftersom det trädamm som virvlar upp när du slipar kan vara skadligt att andas in.

Rengöring av altan

Ett enkelt sätt att se till att altanen håller längre är att helt enkelt se till att den är ren och fri från smuts. Dels ser den snyggare ut och dels minskar du risken från algangrepp, mögel eller svamp. Använd antingen särskild trärengöring eller vanlig såpa i vatten. Använder du högtryckstvätt (länk till prisguiden) är det viktigt att du gör det försiktigt för att inte din altan eller dina trätrallar ska ta skada av trycket.

Har du egna tips om hur man bäst sköter sin altan? Eller frågor som inte besvaras i artikeln? Skriv gärna i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors altan- och verandaforum.