Ska du måla om din fasad?

Ska du måla om din fasad?

Är ditt hus redo för en fasadmålning är tiden nu. Maj och juni är ”fasadmålar – månaderna”. Se midsommar som deadline, det brukar vara en bra utgångspunkt. Någonstans där brukar temperaturerna stabilisera sig till 20 – 23 grader som är idealiskt. Temperaturen ska inte understiga 7 grader och undvik frost och stekhet sol.

Fasadmålning_Måla_Hus

Vid färgval ska du utgå från den färg huset har sen tidigare. Är du osäker så be din färghandlare komma ut och ta en titt.

Innan själva målandet krävs en del förarbete. Täck över fönster och dörrar, men glöm inte heller altan, uteplats och blommor. Gör rent fasaden med fasadtvätt och låt fasaden torka ordentligt (fuktigheten ska vara mindre än 15%, använd en fuktkvotsmätare). Du kan även behöva mögel eller algtvätt om fasaden är angripen. Flagnad färg skrapar du bort och sprickor åtgärdar du med spackel. Glöm inte borsta bort dammet efteråt. Ändträ på fasaden oljar du in med impregneringsolja.

Beroende på dit färgval kollar du om färgen behöver en grundmålning innan.

När du väl ska börja måla så se till att läsa på ordentligt om färgen du valt innan. Börja måla uppifrån och ner. Kolla på avstånd för att se så att du täcker allting. Använder du täckfärg så ska du alltid måla två gånger. Använd både roller och pensel. Spara alltid lite färg och/eller burken så vet du i framtiden vilken färg du har använt och jobbat med.

Räkna med att fasadmålningen i det stora hela tar cirka två veckor med förarbete och målning. Håll koll på väder och försök tajma med en stabil period.

Och du. Glöm inte använda oömma kläder! 🙂

Måla hus – så gör du i 12 enkla steg

Måla hus – så gör du i 12 enkla steg

Ska du måla hus? Då har vi 12 steg du går igenom för att få ett lyckat resultat, oavsett om det gäller en ommålning av fasaden på ditt hus eller lite mindre projekt som att måla om friggeboden eller verktygsboden.

Förberedelser inför att måla hus

Ett bra sätt att komma igång är att se dig omkring i ditt grannskap eller bostadsområde efter andra hus som du tycker har genomfört snygga målningar av sina fasader. Där börjar inspirationen flöda och du får en mental bild att komma igång med.

Övriga förberedelser består annars mest i att planera ditt projekt i tiden och börja fundera på om du ska göra jobbet själv eller anlita en målarfirma, mer om den processen kan du läsa här.

Välj rätt färg

När du väljer färg, eller kulör, är det viktigt att inte glömma detaljerna. Själva fasaden, huvuddelen av den yta som ska målas, måste passa ihop med övriga detaljer såsom husknut eller takets detaljer. Det går givetvis att hålla det enkelt med en och samma färg överallt, eller att köra på klassiker som rött hus med vita knutar, men du kan också experimentera med lite fler olika nyanser. Vill du ha tips på vilka färger som går ihop kan du läsa vår guide till färghjulet, ett bra hjälpmedel vid både inredning och när du målar om din villa eller ditt radhus.

Vilken typ av målarfärg har huset målats med tidigare

Ett litet tips för att välja rätt sorts färg är att undersöka hur huset målats om tidigare.

Akrylat

Ta till exempel lite t-röd och häll på en trasa, och gnugga på din fasad. Blir det ”geggigt” och den gamla målarfärgen börjar blandas ut och lösas upp, då är det en så kallad akrylatfärg. Det bästa är då om du när du målar om ditt hus kör med akrylat även denna gång.

Alkyd

Om du upplever att trasan med t-röd inte påverkar färgen nämnvärt är det en alkydfärg (till exempel oljefärg eller täcklasyr) som är löslig i lacknafta. Är ditt hus sedan tidigare målat med alkyd kan du vid ommålningen välja mellan både alkyd eller att gå över till akrylat.

Slamfärg

Blir det en ”mjölig” känsla om du borstar på fasade är det en slamfärg såsom den klassiska falu rödfärg. Är ytan målad med slamfärg bör du använda slamfärg även vid ommålningen.

Om du målar på en plåtyta fungerar båda alkydfärg och akrylatfärg men du behöver måla med en primer för just plåt först.

Köpa färg till ommålningen

När du valt ut färg (eller färger) behöver du veta deras namn och eventuellt också ett så kallat NCS-nummer på färgerna. NCS står för ”Natural Color System” och är en unik kod för varje unik kulör som gör att du med säkerhet vet att du köper rätt färg hos din byggvaruhandel eller färghandlare.

Observera att priset på färgen kan variera beroende på om du inhandlar den på egen hand eller via en eventuell hantverkare som du anlitar för jobbet. Ibland kan målarna ha särskilda rabatter vilket gör att materialinköpen blir billigare, så har du möjlighet bör du kolla upp detta alternativ.

Hyvlad eller finsågad sida på panelvirke

När du målar om en träfasad är det viktigt att tänkta på att det är den finsågade sidan av panelvirket som du ska måla på. Detta är viktigt eftersom målarfärgen då kan ge trävirket ökad resistens mot fukt och annan påverkan.

Några saker att tänka på kring målarfärgen

 • Låt din önskade färgkulör blandas hos en kunnig färghandlare eller lämna över det helt åt en målare du anlitar. Att ge sig på färgblandningen själv kommer leda till att du aldrig kan vara säker på att få till exakt rätt kulör flera gånger i rad.
 • Försök aldrig blanda ut färgen för att få mer. Den färg du får från färg- eller bygghandeln är anpassad för att fungera optimalt, späder du ut den kan du få oönskade bieffekter efter målningen.
 • Följ alltid de anvisningar som kommer med just den färg du köpt.
 • Bäst temperatur för målning av hus är mellan 10 – 25 grader Celsius.
 • Undvik om möjligt att måla om det regnar, men det är möjligt så länge inte färgen direkt träffas av regnvattnet.

Tvätta fasad innan du målar

Förberedelser inför målning av hus.
Förberedelser inför målning av hus.

Ska du måla om en tidigare målad fasad bör du göra rent den med till exempel spordödande medel eller gammal hederligt såpvatten, eller särskild fasadtvätt (fasadtvättmedel är dessutom bra att ha hemma för regelbundet underhåll av din fasad). Detta för att få bort mögelsporer, algangrepp och annan smuts.

Se till att väggen är helt ren innan du börjar måla huset, slarvar du med detta gör du dig själv en björntjänst som kan leda till att du får göra om hela jobbet inom en snar framtid.

Kom ihåg att även ta bort lös färg på fasaden efter rengöringen.

Använd grundolja och grundfärg

När fasaden är ren stryker du på så kallad ”grundolja” på sprickor, skavanker, spikmärken och skarvar mellan exempelvis själva fasaden och fönster. Använd också grundolja på de platser där du skrapat bort gammal färg, för att ge extra skydd. Denna olja gör att ditt hus bättre står emot angrepp av fukt och mögel i framtiden.

Sedan ska du börja måla med en grundfärg på samma ytor som du applicerat grundolja på, helst direkt efter eftersom grundfärgen fastnar bäst på grundoljade ytor.

Dags att börja måla!

Nu är det dags att börja med själva målningen, nu ska färgen som faktiskt ska synas strykas på!

Generellt gäller att du alltid ska måla två lager färg. Först ett färgskikt, och sedan lager nummer två eller ”slitskiktet”. Låt dig inte luras av att lager nummer ett ser ut att räcka, två lager med torktid emellan kommer drastiskt öka livslängden på din ommålade fasad vilket gör att du får fler år innan det blir dags för ny ommålning.

Praktiska tips för själva målandet

Hur utför man då husmålning bäst? Här är några handfasta råd för hur du går från glad amatör till proffsig målare:

 • Rör alltid om i färgburken efter du öppnat den, i 30-60 sekunder för att se till att all färg blir jämnt fördelad i burken.
 • Olika färgmärken och färgtyper räcker till olika stora ytor. Hör med färghandlaren och följ din specifika färgs anvisningar för hur stor yta en liter eller en burk av just din färg ska räcka till.
 • Måla uppifrån och ner, och även gärna utifrån och in.
 • Måla hellre i kortare penseldrag med flera strykningar än långa penseldrag där färgen på slutet av varje drag blir för tunn.
 • Följ anvisningarna för färgmängden noga. För lite färg kommer ge ett fult spräckligt resultat och för mycket färg ger lång torktid och kan leda till att bubbliga ”rynkor” uppstår.
 • Torktiden varierar mellan olika färgtyper men räkna med minst en dag, oftast två dagar, i torktid.

Var noga med detaljerna

Kosta på dig att lägga lite extra tid och omsorg på detaljer som husknut eller taknock och måla gärna med liten pensel på nära håll. Det ger i längden ett mycket snyggare resultat och kan ofta vara skillnaden mellan en villa eller ett radhus som känns amatörmålat eller målat av en kunnig fackman.

Ska jag måla huset själv eller ta in en målarfirma?

Den kanske vanligaste frågan beror mycket på din egen lust och ditt kunnande. Tycker du att det är kul att måla? Känner du dig trygg med de olika momenten? Då kan du helt klart måla själv. Kom dock ihåg att du kan behöva byggnadsställning om du har ett flervåningshus, det är ett viktigt moment att få till rätt rent säkerhetsmässigt.

Som tur är har vi en mer ingående guide just kring vad det kostar att anlita en målare och vad du bör tänka på; Sju tips när du anlitar målarfirma.

Glöm inte att du får göra ROT-avdrag när du köper tjänster av målare, det gör att du får skatteavdrag motsvarande hälften av arbetskostnaden för målaren. Så om en målare tar 500 kr i timmen inklusive moms blir alltså priset efter avdrag endast 250 kr i timmen.

Har du några egna bra tips, eller frågor, kring att måla hus? Ställ dem i kommentarsfältet här under, eller på vårt forum. Lycka till med husmålningen!

7 tips när du ska anlita målerifirma

7 tips när du ska anlita målerifirma

När du ska anlita en målerifirma och målare finns det en del att tänka på innan du skriver på något avtal. Här är tipsen som ger dig bäst chans att få till en lyckad målning, tapetsering eller annan målartjänst, oavsett om det är ett par köksluckor eller en hel villa som ska få nymålad fasad.

Generellt kan man säga att den som läser på och gör sin hemläxa ordentligt innan man skriver på avtal med en målare har störst chans att lyckas. En informerad kund och beställare gynnar båda parter när man köper en målarfirmas tjänster. Med nedanstående checklista får du rätt förutsättningar för ett lyckat målararbete. Har du egna tips eller frågor om att anlita målare? Dela gärna med dig i kommentarsrutan längst ned eller på Byggmentors hantverkarforum.

Beskriv vad du vill ha målat klart och tydligt

Idag finns det många målarfirmor över hela Sverige, och tjänsterna de utför kan vara allt från rent byggnadsvårdande målerier till mer avancerade åtgärder som att våtrumsmåla, brandskyddsmåla eller helt ändra utseendet på en fasad som ska målas om. Ditt första steg till en bra målaraffär är att tydligt och enkelt beskriva det du vill ha gjort för dig själv, antingen i ditt eget huvud eller ännu hellre – skriv ner det du vill åstadkomma på en lapp i två-tre meningar. Med en tydlig uppdragsbeskrivning kommer målarfirmorna ha lättare att ge dig förslag på såväl kostnad som tidsåtgång.

Begär in förslag från flera målerifirmor

Att välja första bästa måleri kan lyckas men det kan också innebära att du råkar ut för en oseriös eller onödigt dyr målare eftersom du saknar jämförelsepunkter med andra målerier. För att kunna se exakt vad din tänkta målartjänst kostar har du allt att vinna på att prata med flera målarfirmor, begära in offerter från dem och sedan se hur de skiljer sig åt i pris. Någon kanske är särskilt billig, någon annan kan kanske erbjuda en färglösning som passar extra bra för just det du är ute efter.

Som kund ska du få målarna att visa varför just deras firma ska få dig som kund. Be dem att specificera alla delmoment, både olika materialkostnader och annat, så tydligt som möjligt redan i offerten. Var också tydlig med att de ska intyga eventuella certifieringar eller auktoriseringar, exempelvis för våtrumsmålning om det gäller målning i badrum, eller kanske att de är allmänt certifierade genom så kallad kvalitetscertifiering eller miljöcertifiering via branschorganisationen Målaremästarna. De allra flesta seriösa målerifirmor är anslutna till sin branschorganisation och det kan vara ett enkelt sätt att kontrollera att måleriet känns okej.

Kontrollfrågor när du anlitar målare

Precis som när du anlitar hantverkare i allmänhet är det bra att förbereda några punkter eller frågor som du bör ta upp med din tänkta målarfirma. Allt handlar om att säkerställa att målaren förstår dina behov och vad du vill ha utfört. Några kloka saker att ta upp inför målningen är:

 • Har måleriet F-skatt? Vilket organisationsnummer? Dubbelkolla också att samma organisationsnummer står på både offert och faktura. Kolla gärna upp bolaget via exempelvis www.allabolag.se.
 • Har måleriet utfört liknande arbeten tidigare? En erfaren målare som kanske ligger högra i pris kan ofta vara väl värd pengarna om denna tidigare utfört samma typ av arbete som det du vill ha gjort.
 • Begär in referenser, och var inte rädd för att ringa upp – det är det referenserna är till för! Fråga hur de tyckte arbetet fungerat och om det uppstått några problem i efterhand.
 • Fråga om alla tänkbara situationer som kan uppstå – vad händer om arbetet drar ut på tiden? Om något blir fel i efterhand, kan du räkna med att målerifirman gör sitt bästa för att åtgärda det? Kom ihåg att du alltid omfattas av konsumenttjänstlagen, och du kan aldrig avtala bort vad som står i den. Däremot kan du alltid avtala om saker som är bättre än konsumenttjänstlagen för dig som konsument.

Behöver målningen ske direkt?

Ett bra sätt att göra måleriet lyckat för både dig och målaren är att vara så flexibel som möjligt gällande när måleriet bör utföras. Kan du vänta ett tag kanske målerifirman inte har några andra jobb inbokade vilket kanske kan göra att du kan få ned priset något. Måleriet får då också fördelen att inte känna sig stressade och kan lägga ned den tid som krävs på ditt jobb (vilket man givetvis kan kräva ändå, men med viss flexibilitet ökar tryggheten för båda parter). Är du ute i god tid när du börjar ta in offerter har du allt att vinna!

Skriv avtal med målaren

Ett avtal (se exempel på hantverkaravtal) med målaren gör att du kan känna dig trygg med att inga oklarheter uppstår om vad ni kommit överens om. Målaren får en tydlig specifikation på vad som ska utföras och du får veta vad det hela ska kosta. Givetvis betalar du inte något innan arbetet är utfört (om inte annat avtalats).

Glöm inte ROT-avdrag för målning

ROT-avdraget gäller när du anlitar målerifirma. Detta innebär att hälften av arbetskostnaden dras av, upp till 50 000 kr/person och år (vilket täcker de allra flesta målaruppdrag). Att anlita en målare kostar ungefär mellan 300-500 kr/timmen per enskild målare som arbetar (men givetvis varierar timpriset mycket beroende på jobb och företag). Med ROT innebär detta alltså att timkostnaden för målare istället landar på 150-250 kr/timmen. detta avdrag görs direkt på fakturan av målaren själv, du behöver alltså bara se till att du tjänat tillräckligt med skatt under året för att få täcka det belopp du gör avdrag för. Läs mer om hur ROT fungerar och inkomstgräns för ROT-avdrag.

Som enkelt räkneexempel kan vi titta på en målning av väggar och tak av två rum på totalt 35 kvadratmeter. Om normalt pris på att anlita en målerifirma hade varit 7 000 kr i material, 1 500 i resekostnad och 10 000 kr för arbete (totalt 18 500 kr) blir alltså priset efter ROT-avdrag 7000 för material, 1 500 för resor och 5 000 kr i arbetskostnad (totalt 13 500 kr).

Begär besiktning

Ett enkelt sätt att försäkra sig om att det utförda arbetet håller måttet är att ta in en besiktningsman ett tag efter avslutat jobb, då får du svart på vitt chansen att höra om allt utförts korrekt. Detta kanske inte är nödvändigt om det handlar om mindre måleriarbeten, men vid en stor ommålning av en lägenhet eller ett hus kan det varat kostnaden för att vara helt säker på att allt är rätt gjort.

Har du egna tips eller frågor om att anlita målare? Dela med dig i kommentarsrutan här nedanför eller på Byggmentors hantverkarforum.

Grundkurs: måla väggar inomhus

Grundkurs: måla väggar inomhus

Här är en rak och enkel guide för dig som behöver hjälp med att måla väggar inomhus. Att måla om hemma är idag väldigt populärt, däremot är långt ifrån alla hemägare säkra på hur man egentligen gör när man målar om inomhus. Med Byggmentors guide får du grundkunskapen du behöver för att börja måla om hemma! Är du redan erfaren och vet hur man målar inneväggar får du gärna föregå med gott exempel och dela med dig av dina bästa tips, antingen i kommentarsrutan eller på Byggmentors forum.

Rätt utrustning och material

Det som brukar behövas för de allra flesta målarprojekt är:

 • Målarfärg
 • Tejp
 • Skyddspapper
 • Sandpapper
 • Pensel
 • Roller
 • Tråg
 • Förlängningshandtag

Med dessa komponenter bör du klara av de allra flesta målarjobben i ditt hem. Ska man måla utomhus kan det dock krävas mer avancerade saker, se mer i guiden ”Måla om fasaden”.

Skydda kläder och möbler

När du målar kommer det oundvikligt att skvättas och spillas färg. Se därför till att möbler och ytor som inte ska målas är antingen bortplockade eller ordentligt täckta. Detsamma gäller dina kläder – måla inte i något du inte vill få fläckar på. Använd maskeringstejp för att få till raka linjer längs med den yta som ska målas.

Förbereda väggar för målning inomhus

Innan du börjar måla ska du se till att dina väggar är släta och rena. Det betyder fota att du först går loss med sandpapper för att slipa tills ytan är jämn och fin. Sedan använder du en vanlig borste för att sopa bort damm och smuts. Är det flera lager tapeter på väggen kan du räkna med längre tid för just slipningen.

Måla längs ytterkanterna av ytan

Nu är det dags att börja måla och om vi antar att du ska måla en vanlig vägg inomhus är det kanterna som ska målas först. Sätt skyddstejp längs tak, golv och angränsande väggar som inte ska målas. Sedan målar du en penselbred rak och jämn linje längs med tak, golv och väggar. På så sätt skapar du en ”ram” som sedan är enklare att måla i med exempelvis en roller.

En viktig sak att tänka på när du öppnar di burk med målarfärg är att en ”hinna” eller ett ”lock” kan ha bildats högst upp i burken. Detta är inget fel och du ska absolut inte kasta bort hinnan som är viktig för att målarfärgen ska fungera. Rör istället om i målarburken eller vänd den upp och ner ett tag.

Börja måla!

Nu är det helt enkelt att med jämna drag börja fylla väggen med färg. Använd gärna en roller. Se till att färgen är jämnt fördelad över hela rollern och snåla inte – bättre att måla din vägg ordentligt från början än att du tvingas göra om det om bara några år.

Byggmentors bonusfakta om målning inomhus:

 • Skulle du spilla färg är faktiskt vanlig kattsand superbra på att suga upp den. Se till att ha lite kattsand hemma när du börjar måla.
 • När man målar med vit färg kan det vara svårt att se var man målat, men det finns faktiskt vissa färger som ser lätt rosa ut när du målar för att sedan bli vita. Fråga i färgaffären.
 • Målarfärgen ska alltid förseglas när du inte använder den, och helst förvaras inomhus för att inte utsättas för temperaturskiftningar.
 • Att välja rätt färg och färgkombinationer är ett viktigt val, läs gärna Byggmentors guide till färgschema för inredning.

Har du frågor om målning av väggar inomhus eller egna tips? Dela gärna med dig i kommentarsrutan eller på Byggmentors forum.