11 snygga tips när du ska bygga eller inreda ett kök

11 snygga tips när du ska bygga eller inreda ett kök

När du vill bygga ett kök eller byta köksinredning kan det kosta skjortan eller blir relativt billigt. Du kan köra standardkvalitet på allt och fokusera din budget av tid och pengar på små detaljer eller så kan du fläska på med finaste kökskaklet och dyraste köksbänken. Hur du än gör så har vi här 11 tips som ger dig råd och inspiration inför köksbygget eller renoveringen.

Funktion före form

Ja, det kan tyckas trist men faktum är att du alltid bör styra din köksinredning efter funktionalitet först och främst. Med rätt kökslayout (läs mer om kökstriangeln) så är det sedan lättare att fokusera på att få det snyggt och mysigt.

Utdragbara förvaringssystem

Ett konkret exempel på viktig funktionalitet är lådor, karuseller eller andra system för förvaring i kök som kan underlätta i din vardag. Det klassiska skafferiet i all ära, men för din rygg, dina leders och din fritids skull rekommenderar vi ett smart kökssystem före ett enkelt.

Köksbelysningen viktigare än många tror

Just lampor och annan belysning i ditt kök är det många som underskattar betydelsen av när de bygger kök eller byter ut sin köksinredning. Matlagning är ett hantverk, och alla hantverk kräver gott ljust för att du ska minska risken för huvudvärk och misstag. Idag finns det många snygga lösningar för belysning som enkelt går att integrera i kökets övriga design. Läs mer om inredningstips för belysning i hemmet.

Bygg kök efter behov

Generellt bör du fundera över hur och för vem ditt kök är till för. Singelhushåll? Storfamilj? Lagar mat varje dag eller två gånger i veckan? Ju mindre köket nyttjas till faktisk matlagning desto mer tid, kraft och pengar kan du oftast lägga på estetiken och inredningsvalen. Hör gärna med en leverantör av köksinredning om vad de rekommenderar för lösning för just dina behov.

Göra själv eller bara bestämma själv?

Att bygga ett helt nytt köksutrymme, eller byta ut inredningen, är ett omfattande projekt. Att göra det själv är möjligt, förutsatt att du har rätt behörighet för att arbeta med våtutrymmen och eldragning (om dessa moment ingår i ditt projekt). Men är du osäker bör du överväga att ta in en hantverkare.

Med ROT-avdraget kan man idag dra av halva priset för arbetet, en hantverkare som tar 600 kr/timme normalt kostar alltså efter ROT bara 300 kr/timme. Vill du veta mer om för- och nackdelar med de olika alternativen kan du läsa Göra själv eller köpa tjänst – så väljer du rätt.

Köksö eller inte

En köksö, alltså en fristående yta i köket, kan vara en stor fördel för att köket ska bli både praktiskt och snyggt. ÖVerväg i så fall att placera vasken i köksön, det kan göra ditt köksliv mycket enklare. Mer om köksöar.

Du bestämmer vad som är fint, inte inredningsmagasinen

Visst kan man få inspiration från snofsiga inredningstidningar eller reportage om läckert designade kök men i slutändan är det du som ska använda ditt kök. Låt ditt eget tycke och smak styra. Välj färger som tilltalar dig (vill du ha hjälp med färgmatchningen kan du läsa vår guide till färghjulet). Kompromissa alltid till en viss gräns, men kompromissa aldrig med din köksvision.

Glöm inte bort din matplats

Ett misstag många gör är att man planerar in förvaring, köksbänk, vitvaror och annat i sådan utsträckning att man helt glömmer bort att man ska ha plats för ett matbord (förutsatt att du inte har ett separat matrum). Gör en enkel skiss på rutat papper där du markerar ut bord och stolar, då vet du vad du har att jobba med för resten av köket. Mer om att skissa inför drömköket här.

Vilka fördelar har ditt kök redan idag?

Det gäller att arbeta med köket, inte mot det. Kanske har du ett kök med särskilt högt i tak? Använd i så fall allt utrymme hela vägen upp, för förvaring eller för att ingå i ett designtänk. Kanske är köket beläget vid stora fönster? Tänk på hur ljusinsläppet sker och anpassa belysningen efter det. Se till just ditt köks unika förutsättningar och lägg energin där den gör mest nytta.

Rätt mått för din köksrenovering

Det finns en hel del saker att tänka på när det gäller mått och regler för köksrenovering. Läs på här så ökar du dina chanser att få ett kök som fungerar i längden.

Resten av huset spelar roll

Ditt hus har både utvändigt och invändigt en egen stil, både genom din inredning och möblering men också generellt genom arkitkten som ritat det och byggarna som konstruerade det. Låt inte köket sticka iväg för mycket (om nu inte det är vad du själv önskar). Anpassa in ditt nya kök i resten av husets estetik.

Fortsätt låta dig inspireras

Byggmentor har tidigare skrivit flera artiklar om inredning i allmänhet och köksrenovering i synnerhet, mycket nöje:

Skriv gärna en kommentar här nedanför med egna tips eller frågor kring kök och köksrenovering. Lycka till med att bygga ditt kök!

 

Renovera och bygga kök – vad är det som kostar egentligen?

Renovera och bygga kök – vad är det som kostar egentligen?

Byggmentor ger dig de sju viktigaste kostnadsposterna när du vill renovera eller bygga kök. Med våra tips vet du var du behöver lägga det ekonomiska krutet och var du kan spara pengar genom rätt förberedelser och kunskap. Kom gärna med egna tips eller ställ frågor om köksbygge i kommentarsfältet under artikeln eller på vårt forum för köksrenoveringar.

Montera köket själv eller ta in hantverkare?

Att bygga kök själv eller anlita köksbyggare, eller kort och gott arbetskostnaden, är i de flesta fall den näst största kostnadsposten i en köksrenovering (den största är inköp av material/inredning).

Gör du ditt kök helt själv är kostnaden enkel att räkna ut i reda pengar – 0 kr. Däremot säger ju vissa att ”tid är pengar”, och ett kök tar oftast en hel del tid i anspråk. Hur pass värdefull den tiden är kan bara du själv svara på, vissa ser det som ett rent nöje att bygga upp ett kök medan andra anser det vara en pina. Kom ihåg att vissa moment, såsom eldragningen, bara får utföras av någon med behörighet så där kommer du sannolikt bli tvungen att anlita elektriker.

Räkna ut priset på köksfirman

Tar du in hjälp från en seriös köksfirma kan du räkna med att detta kostar i runda slängar mellan 30 000 och 100 000 kr, helt beroende på omfattningen av projektet. Normalt brukar en hantverkare ta cirka 350 – 650 kr/timme, utgå från detta i förhandlingen med köksbyggarna (stalltipset är som alltid att alltid höra med några olika firmor innan du bestämmer dig, detta för att få till bästa möjliga pris).

Ungefärlig del av köksbyggets kostnad: 5-40%

Hela köket eller delar av det?

Det är givetvis även så att du inte behöver välja mellan att antingen låta en hantverkare sköta allt, eller att du själv gör hela jobbet när du ska bygga kök (se mer kring just processen för en renovering via länken). Börja alltid processen med att lista de moment som du kan, vill och hinner sköta själv. Då är det lättare att sedan ta in offerter på de delar som du vill lägga ut på entreprenad.

Ofta är till exempel rivning av tidigare köksinredning och bortforsling saker som du kan sköta själv medan tätskikt och dragning av el och vatten kräver större kompetens som du sannolikt bör lägga ut på fackmän.

Ungefärlig del av köksbyggets kostnad vid normal gör-det-själv-grad: 15-25%

Inredning, skåp och lådor

Bygga kök? Enkelt med Byggmentors tips.

Att bygga kök är på många sätt synonymt med att montera ny köksinredning även om detta steg bara är det ytligaste av alla moment som ingår. Denna kostnadspost varierar mycket eftersom du kan köpa begagnade IKEA-köksluckor för så gott som gratis eller beställa specialgjorda designerluckor från utomlands för hisnande summor. Kort sagt – här finns det pengar att spara för den som gör sin hemläxa och letar i såväl fysiska butiker som webbshoppar efter den bästa lämpade inredningen till bästa priset.

Byggmentors hustips: Kom ihåg att ett nytt lager färg eller omlackning kan vara minst lika uppfräschande som att köpa helt nytt. Kom också ihåg att IKEA-möbler inte är heliga, de går bra att hacka.

Ungefärlig del av köksbyggets kostnad: 5-15%

Köpa vitvaror, billigt elller dyrt avgör du själv

Ofta brukar en kökshantverkarfirma kunna ge dig förslag på vitvaror ifall du inte vill lösa den biten själv. Fördelen är att du då ofta får del av deras inköpsrabatt, nackdelen är oftast begränsat med alternativ.

Just vitvaror är precis som hemelektronik en extremt konkurrensutsatt bransch och därför en del av en köksrenovering där du som kund kan göra en stark insats för att sänka den totala kostnaden på projektet. Letar du extrapriser och ser till att få lägsta-pris-garanti från din återförsäljare kan köpdet bli mycket billigt.

Kom i vilket fall ihåg att rådfråga den som bygger ditt kök om vad de rekommenderar i vitvaruväg. Agerar ni i samråd ökar chansen att det hela blir lyckat både när det gäller utseende och vad gäller de tekniska bitarna av installationen och ditt kök som helhet.

Ungefärlig del av köksbyggets kostnad: 10-20%

Köksarkitekt – lyx eller grundstomme?

Behöver ditt kök byggas om?

Länge har det ansetts ”lyxigt” att ta in en inredningsarkitekt som privatperson, men idag blir det allt vanligare. Viktigt att komma ihåg är att en riktig köksinredningsarkitekt inte bara är bra för att göra ditt kök så snyggt och lättanvänt som möjligt utan kan också bidra i projektstarten med att ge dig synpunkter på vad som är viktigt respektive mindre viktigt att satsa på för just ditt kök.

Därför kan kostnaden för den du anlitar i slutändan bidra till att få ner totalpriset på projektet. En inredningsarkitekt kostar någonstans mellan 500-1000 kr/timmen exklusive moms, och hur mycket tid som går åt för en köksrenovering varierar väldigt mycket. Gör upp om detaljerna på förhand i ett skriftligt avtal så minskar friktionsrisken längre fram. Till exempel kan man gå på timpenning i början för att sedan när omfattningen står klar förhandla om fast pris för inredningsarkitektens totala arbetsinsats.

Ungefärlig del av köksbyggets kostnad: 0-10%

Tips: val av köksbänk eller köks-ö

Särskilt arbetsbänken eller ön i ditt kök kommer vara extra viktig sett till kostnadsbilden. En arbetsbänk längs med väggen eller på en fristående ö kan komma i många varianter (se förslag på olika material här).

Eftersom denna del är den mest frekvent använda och utsatta i ”kökstriangeln” så blir den också extra viktig att fokusera på. Den kommer hamna i blickfånget för dig och dina besökare, den kommer stå emot år av varma kastruller, matspillningar och grönsakshackningar, och den ska enkelt kunna renögras. Inget val man gör i en handvändning alltså.

Byggmentors hustips: Låt dig inspireras på förhand och samla på dig bilder på kök du tycker om. Det udnerlättar när du ska förmedla din vision till arkitekten du väljer för ditt köksprojekt.

Ungefärlig del av köksbyggets kostnad: 5-20%

Färger, former och fantasi

Till sist så är det värt att poängtera att den del av att bygga ett nytt kök som tar en vbäldigt liten andel av kostnaden men samtidigt kanske påverkar sluteresultat mest av allt är det ytliga – färger och mönster på ditt kökskakel, tapetval, färgscheman, fantasifulla detaljer som drar åt sig blickar. Allt detta är i sammanhanget mycket små kostnadsposter men kan göra hela skillnaden. Tänk igenom allt noga (varför inte tillsammans med din inredningsarkitekt) och hitta det köksuttryck just du är ute efter.

Ungefärlig del av köksbyggets kostnad: 1-10%

Ge oss dina bästa tips eller ställ frågor i kommentarsfältet här under eller på vårt forum för köksrenoveringar, där kan du diskutera allt från inredning och enklare renoveringar till helhetslösningar när du vill bygga kök.

Mer läsning om kök:

Måla om köksluckor i 7 steg

Måla om köksluckor i 7 steg

För den som vill passa på att måla om köksluckor kommer här sju bra tips för att göra rätt från början och få ett uppfräschat kök så enkelt och billigt som möjligt. Dela gärna med dig av egna tips, erfarenheter och bilder på Byggmentors köksforum eller skriv en kommentar under artikeln med dina egna råd.

Köksmålningen börjar vid köksbordet

Innan du över huvudtaget plockar fram en pensel eller köper färg bör du sätta dig med papper och penna, eller en dator, vid köksbordet och lista vad det är du vill göra med dina köksluckor. Vilka material rör det sig om, vilken färg (eler vilka färger) behöver du, vilka övriga material behövs. En annan faktor att överväga tidigt är huruvida du vill göra allt jobb själv eller om du vill offra pengar i utbyte mot tid för att anlita en målare för jobbet.

Gör en ”att göra”-lista och mycket är vunnit i förberedelserna. Ett viktigt moment är att hitta rätt färgschema för köket, se Byggmentors tidigare guide kring just rätt kombination av färger.

Köpa nya köksluckor istället?

Ja, även om målet är att måla om köksluckorna så bör du åtminstone fundera på om det kan vara värt att köpa nya luckor istället. Särskilt om de är av lite mer avancerat snitt med många skavanker kan det löna sig att köpa nyttistället för att renovera och måla om luckorna. Släta köksluckor i trä är enkla att måla om men mer avancerade varianter kan kosta mer än det smakar i både tid och pengar att fixa till.

Förbered dig noga om du ska måla om köksluckor.

Skaffa färg och övrigt material

Nästa steg är både att göra inköpen du behöver samt att utnyttja den kompetens som finns hos färghandlare i allmänhet. Beskriv hos din lokala färgbutik vad du har för köksluckor och vad du vill göra med dem och du kommer sannolikt få kloka råd kring vilken typ av färg du behöver, och andra saker att tänka på. Tänker du dig en större köksrenovering rekommenderar vi vår guide till nytt kök.

Skruva loss och numrera köksluckor och delar

Nu är det dags att hugga tag i det praktiska för att komma i gång med målningen av köksluckorna! Skruva loss alla lösa delar, både själva luckorna och eventuella hyllplan om du även ska måla invändigt. Använd maskeringstejp och skyddspapper för att se till att ingen färg hamnar där den inte hör hemma. Att hoppa över skruva-loss-momentet må spara tid men i slutändan blir det sannolikt mycket jobbigare att måla och risken för att det blir fel ökar.

Ett tips i sammanhanget är att sätta en tejpbit på varje lucka och lös del, såsom knoppar och gångjärn som du med fördel placerar i numrerade påsar, och numrera dem för att på så sätt komma ihåg var någonstans i ditt kök de hör hemma. Förslagsvis kan du börja med en 1:a på den del som är längst till vänster och sedan fortsätta åt höger.

Tvätta först, måla sen

Eftersom köksluckor, inte helt oväntat, befinner sig ett rum där matlagning sker är det ofta extra drabbade av smuts och fett. Därför är det viktigt att rengöra alla delar som ska målas noggrannt innan du drar fram penseln. Så kallad ”målartvätt” funkar bra för detta, men dammtorka ordentligt först.

Dags att måla med grundfärg

Nu är allt förberett och dags att börja måla. Först ska du stryka på ett lager grundfärg, antingen vatten- eller oljeburen. Vill du så kan du måla två lager grundfärg med torknuing mellan, men ett lager brukar räcka. Tänk på att måla ytorna först och kanterna av köksluckorna sist, annars kan det lätt bli fula spår av rinnande färg.

På med ytfärgen

Till sist är det den färg som ska synas utåt som ska på, till exempel en lackfärg. Hör med din färgbutik om vilket resultat du vill uppnå och vad de rekommenderar för typ av färg. Även metoden du målar med spelar roll för utssendet, en roller kan exempelvis ge dig struktur och mönster om du vill, medan vissa typer av penslar kan skapa de märken från penseldragen som vissa eftertraktar och andra vill undvika. Kom ihåg att respektera de tider för torkning som anges på både yt- och grundfärg.

Har du själv målat köksluckor? Dela gärna med dig av tips, erfarenheter och bilder på Byggmentors köksforum eller skriv en kommentar med dina egna råd.

Nytt kök? Här är checklistan du behöver!

Nytt kök? Här är checklistan du behöver!

När du vill skaffa nytt kök är det många moment som ska klaffa. Det ska renoveras till en rimlig kostnad, köksinredning ska köpas in, och köket måste byggas och dimensioneras för att det ska fungera för den person eller familj som använder det. För att du inte ska glömma något inför din köksrenovering kommer här Byggmentors checklista för dig som skaffar nytt kök. Kom gärna med egna kökstips eller frågor i kommentarsrutan nedanför artikeln eller på Byggmentors köksforum.

Gör en enkel planlösning för ditt kök

Ett nytt kök kan ibland vara nödvändigt.

Oavsett om du ”bara” byter ut delar av din köksinredning eller om du gör en komplett köksrenovering där du i princip bygger ett nytt kök är det en bra idé att rita upp och planera köket på papper innan du anlitar snickare och köper köksskåp eller vitvaror. Detta behöver faktiskt inte vara så komplicerat, använd ett rutat papper där du bestämmer att till exempel fyra rutor på pappret motsvarar en kvadratmeter kök. Sedan är det bara att rita dig fram till olika layouter för ditt nya kök tills du känner dig nöjd med upplägget. Här kan du läsa mer om att skissa köket.

Sakerna du inte får glömma i planering av nytt kök

När du börjar skissa upp en planlösning för köket och se över priser för såväl eventuell arbetshjälp som för material och köksinredning/möbler är det viktigt att hela tiden komma ihåg att köket framför allt måste fungera. Här är en enkel checklista för köket att hela tiden stämma av med för att säkerställa att du inte glömmer bort något eller bygger om köket på ett sätt att någon del av köksanvändandet går förlorat. Dessa är sakerna du inte får glömma att planera för och köpa in när du skaffar nytt kök:

 • En yta som tål värme i direkt anslutning till spisen.
 • En arbetsbänk/köksbänk som har yta för matlagning och avställning som är sammanhängande mellan diskhon och spisen.
 • Tillräcklig yta för att kunna sortera avfall.
 • Plats för ”lösa” köksmöbler om detta är planerat för – till exempel köksbord och stolar.
 • Gott om plats bredvid diskhon för att kunna ställa disk på.

  Planera köket utifrån ”kökstriangeln”
 • Yta för vitvaror (kyl, frys, diskmaskin).
 • Förvaringsytor – gör en grov uppskattning på hur mycket förvaring du behöver av såväl livsmedel som köksredskap och porslin och se till att du planerar in så pass mycket förvaring.

Kostnad för ett nytt kök

Just kök och köksrenoveringar varierar oerhört i kostnad. En enkel renovering där du byter köksluckor och kanske sätter nytt kökskakel, och utför arbetet själv, kan bli billig och kosta rätt få tusenlappar om du jagar låga priser. Vill du däremot bygga upp ett helt nytt kök från grunden och anlitar professionell hjälp kan ett nytt kök med bra kvalitet på inredning, golv och vitvaror utan problem gå på flera hundra tusen kronor i arbetskostnad och materialkostnad.

Mellan tummen och pekfingret kan du dock alltid räkna med från 10 000 kr/kvadratmeter och uppåt en bra bit om du anlitar hantverkare och köper ny köksinredning. Kom ihåg att alltid kolla upp flera offerter från olika företag på både arbete och inredning/vitvaror innan du bestämmer dig, då ökar chansen att få ner kostnaderna något.

Läs gärna våra tidigare guider till köksrenovering: 12 tips för köksrenoveringen och Renovera kök billigt. Kom gärna med egna tips eller frågor i kommentarsrutan nedanför artikeln eller på Byggmentors köksforum.

Renovera kök billigt – 5 smarta tips

Att renovera köket brukar ofta innebära en rätt stor kostnad om man gör det från grunden. Men det går faktiskt att renovera köket billigt med lite kreativitet och fokus på rätt områden. Priset behöver alltså inte springa iväg om du följer Byggmentors fem tips för att renovera köket billigt.

Byt ut valda delar av kaklet

Att sätta helt nytt kakel i samband med köksrenoveringen behöver inte alltid vara nödvändigt. Välj ut en del av kaklet som du byter ut och skapa spännande färgkombinationer eller mönster. Det drar blicken till sig och kan med lite kreativitet bli minst lika snyggt och fräscht som om du hade bytt ut allt kakel. En enkel lösning som fungerar är att köra en enkel ljus färg som bas och sedan sätta en rad kakel i någon mer rolig färg. Mörka färger bör användas försiktigt eftersom det annars kan skapa en för mörk arbetsyta.

Pris: Nya kakelplattor i många varianter kan du hitta för nästan inga pengar alls om du letar efter extrapriser och erbjudanden. Att sätta kaklet klarar den händige själv, alternativt kan du anlita en plattsättare som kan göra det på några timmar. I arbetskostnad bör det innebära att du landar under tusenlappen.

Byt ut kranen i köket

Att installera ny kran (eller ”blandare” som det heter egentligen) är ett i sammanhanget billigt sätt att fräscha upp köket rejält. Eventuellt kan du passa på att byta ut hela diskhon. Nytt stål piffar upp hela köket och blir ett naturligt blickfång för den som vistas i köket. Att renovera köket billigt kan vara så enkelt som att lägga allt krut på just kranen.

Pris: Ny kran till köket kostar allt från några enstaka hundralappar för standardmodeller till uppemot 4000 – 5000 kr för riktigt moderna varianter. Dessa är ofta energisnåla vilket kan hjälpa till att sänka kostnaderna för varmvattnet. Är du osäker på installationen bör du anlita en vvs-expert, arbetskostnaden blir då bara för några timmars arbete (räkna med runt 400 kr i timmen, i snitt).

Renovera köksluckorna – billigare än att köpa nytt

Renovera kök billigtAtt byta ut luckor på skåp lådor är ofta en dyr affär även om man går efter billigast möjliga på IKEA. Ett bra alternativ kan då vara att istället fräscha upp ditt befintliga ytskikt i köket. Ett lager färg kan exempelvis göra underverk för köket utan att kosta särskilt mycket. Lek gärna med mönster och stenciler för att skapa en verkligt unik känsla.

Pris: Den enda kostnaden är egentligen för färg och utrustning (penslar). För 500 kr kan du utan tvekan måla om köksluckorna med kvalitetsfärg.

Ny belysning ger billig köksrenovering

Att byta ut belysningen eller placera om befintlig belysning kan drastiskt förändra intrycket av köket. Vid en köksrenovering brukar man installera ny belysning men det går alldeles utmärkt att satsa på att helt enkelt byta ut den befintliga. Testa spotlight istället för ljusrör. Kanske en taklampa som kanske egentligen inte passar för ett kök? Arbeta också med ”sned belysning” där du du inte siktar på symmetriskt ljus utan istället fokuserar ljuset mot vissa punkter i köket. Se gärna Byggmentors tidigare guide till belysning för mer tips.

Pris: Att ”bara” köpa nya spotlights och koppla in dem kan du utan problem klara av för allt mellan 400 – 1500 kr mellan tummen och pekfingret. Vill du göra en mer omfattande uppdatering av belysningen i köket bör du anlita en elektriker. Räkna med en dags arbete för runt 3 000 kr i arbetskostnad.

Ny köksbänk

Att byta ut endast köksbänken gör ofta stor skillnad på hur köket ser ut. Det är en relativt kostsam åtgärd men ändå betydligt billigare än att renovera hela köket. Arbetsytan är ofta i fokus när man är i köket och att satsa lite extra på en tjusigare variant är ofta pricken över i:t i ett kök. Se gärna Byggmentors genomgång av olika material för köksbänkar.

Pris: Jagar du erbjudanden kan du hitta fina varianter för runt tusenlappen, vill du satsa på mer exklusiva material som granit kan du räkna med ett pris på 6000-7000 kr och uppåt, beroende på storlek och kvalitet.

Har du egna tips på hur man kan renovera köket billigt? Skriv gärna en kommentar här nedanför eller på Byggmentors köksforum.

10 köksbänkar i olika material

Att välja rätt arbetsbänk till köket är en fråga om pengar, smak, praktiska behov och övrig inredning. Som en av de mer kostsamma investeringarna när du bygger nytt kök eller genomför en köksrenovering kan det vara på sin plats att titta lite extra just på olika material för köksbänkar och deras för- och nackdelar.

Köksbänk i granit

En granitbänk är utan tvekan köksbänkarnas Rolls Royce. En tidlös klassiker, dyr och exklusiv och tålig för även det värsta gåbordet. Granitbänken tål värme bra och har en livslängd som förmodligen överträffar resten av köket med råge. Nackdelen med granit är dels priset, även om det utslaget på livslängden inte är så dyrt, och dels att vissa typer av granitbänkar kan dra åt sig fläckar om dessa inte torkas bort snabbt. Hör med din köksleverantör om vilket underhåll köksbänken i granit behöver, investerar du i en dyr arbetsbänk ska du se till att den hålls fin och funktionsduglig.

Konststen, ett billigare alternativ till granit

Konststen, eller konstfibersten, är en bearbetad bänkskiva som är hård och stryktålig. En arbetsbänk till köket i konsten bestå till största del av kvarts och även om konststen inte har samma hårdhet som granit så kan du ofta hitta större variation i färger och mönster om du jagar köksbänk i konstfibersten. Den kanske största fördelen med konststen är att den står emot fläckar och missfärgningar otroligt bra men den är å andra sidan en rätt dyr investering.

Solid surface (komposit), konstgjort i ett stycke

Ett annat alternativ för den som vill ha hård yta med mycket variationer i färg är att satsa på så kallad ”solid surface”, solid yta. Denna typ av kompositmaterial är skapat av bland annat bauxit och akryl för att se naturligt ut och levereras i ett enda stycke, alltså inga skarvar eller liknande som förstör helhetsintrycket av din arbetsbänk. Nackdelen jämfört med till exempel konststen är att solid surface-köksbänkar kan vara mer känsliga mot stark värme, man bör vara försiktig med att ställa exempelvis kokheta kastruller direkt på bänken.

Kakel på köksbänken

Enkelt att hålla rent och underhålla, snyggt och förhållandevis billigt. Att använda sig av kakel till köksbänken funkar alltid och det är ett arbete som den händige själv kan klara av med lite förberedelser och gott om tid för att inte stressa fram fel. En annan fördel med kökskakel som arbetsbänk är at det kan samspela med kaklet du har på väggen, plus att det går att variera i snudd på oändlighet. Nackdelen med kakel på köksbänken är att ytan blir ojämn och att det inte är så stryktåligt som till exempel stenbänkar.

Laminat

En köksbänk i laminat är relativt billigt och du kan utan problem hitta en skiva för bara 250 kr/kvadratmeter. Eftersom det är ett plastmaterial är en laminatskiva lätt att göra ren och skära till för att passa perfekt i ditt kök. Nackdelen är att en repad laminatbänk är mycket svår att reparera så det gäller att vara försiktig om du väljer laminat till arbetsbänken.

Köksbänk i trä

En träbänk funkar nästan alltid om man ser till trender och oavsett övrig stil på köket går det att hitta en lösning i trä som passar in. Träbänken får ett unikt mönster och är lätt att rengöra men å andra sidan kräver en träbänk en hel del underhåll för att hålla genom åren. Hör med din leverantör vad de rekommenderar för underhåll för just ditt träslag.

Rostfritt stål

Köksbänk i betong med vågat mönster
Köksbänk i betong med vågat mönster

En annan klassiker vad gäller köksbänkar är rostfritt stål. Även om det kan kännas stelt kan du med en arbetsbänk i rostfritt stål leka med kompletterande inredningsdetaljer för att få en modern och fräsch men ändå mysig tidlös kökskänsla. Den klara fördelen med detta material är tåligheten, varma köksredskap är inget problem och rengöringen är enkel. Priset är hyfsat högt men du har antagligen igen det i livslängd.

Täljsten

Med en arbetsbänk i täljsten får du ett stabilt underlag som känns gediget och är väldigt tåligt mot värme och smällar. En köksbänk i täljsten kostar en del men det är ett pris som ger dig lång livslängd och kräver lite underhåll.

Arbetsbänk i marmor

Marmor är ett av de vackraste materialen att använda sig av och bara det estetiska värdet av en köksbänk i marmor gör det antagligen värt att betala det relativt höga priset. Se till att den monteras korrekt och att den behandlas innan för att tåla fläckar och smuts annars kan marmorn efter några år se mycket sliten ut, var noga med att fråga leverantören om vad de preparerar marmorn med för att hålla så länge som möjligt.

Köksbänk i betong

Den stora fördelen med en bänk i betong är förutom den höga tåligheten att den kan anpassas och gjutas efter ditt köks unika behov. Betongbänken passar alltså särskilt bra för dig med ovanlig form på köksbänken och som behöver en unik lösning som ändå kostar något mindre än många lyxigare material.

Vad har du för köksbänk? Vilka för- och nackdelar ser du med ditt val? Dela med dig i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum.

Täta diskbänken – undvik fuktskador

Täta mellan köksvägg och diskbänk för bättre fuktskydd. Genom att fokusera på de områden i köket som oftast utsätts för fukt kan du förebygga kostsamma fuktskador.

Vattenstänk påfrestande för fuktskydd

Eftersom du sannolikt ständigt arbetar i köket och så gott som alltid använder vatten är det viktigt att diskbänk och vägg klarar av fukt. Det första steget är att köket byggs eller renoveras av någon med rätt våtrumsbehörighet, efter det är du som köksägare som måste se till att fuktskyddet håller för konstant påfrestning från stänkande vatten.Skydda köket mot fuktskador

Riskzon för fuktskador i köket

Just där väggen möter diskbänken är extra viktig att hålla ögonen på eftersom den ytan generellt utsätts extra mycket för fukt och om tätningen där brister kan fukt tränga in och orsaka stora skador på sikt. Fukten kan angripa och försvaga väggen bakom kaklet samt eventuell träkonstruktion som bär diskbänken. På sikt kan hälsovådligt mögel bildas och i slutändan kan du stå inför en helt ofrivillig köksrenovering för dyra pengar.

Testa fogen/fuktspärren

Mellan din vägg, oavsett om det är kaklat eller inte, och diskbänk har du en fog som skyddar mot fukt. Känn med fingret längs denna fog och leta efter ställen där det fuktspärrande materialet lossnar eller går att ”smula” sönder. Är det felfritt är det bara att låta va, annars ska du försiktigt börja ta bort den helt. Använd gärna ett verktyg eller en kniv men var försiktig så att du inte skadar vägg eller diskbänk. Rensa bort allt material och blås bort småsmulor som blir kvar.

Låt utrymmet torka

När fogen är rensad kan du först undersöka den för att se att inga synliga fuktskador uppstått under den.- Därefter är det dags att låta den stå och torka i några dagar. Vill du snabba på processen något kan du blåsa med varmluft från exempelvis en hårtork. Under tiden som det torkar kan du förbereda nästa steg genom att använda någon form av maskeringstejp och täcka diskbänk respektive vägg intill fogen.

Applicera silikon i fogen

Silikon som är våtstark och skyddar mot fukt kan du hitta hos de flesta välsorterade bygghandlare. Pressa ut en lagom tunn sträng längs med fogen och var sedan snabb med att ”platta” ut den med ett finger så att den blir jämn hela vägen. När fogen torkat kan du ta bort tejpen och vips har du ett nytt starkt fuktskydd. Hela processen tar inte särskilt lång tid i nedlagda timmar men belöningen är ro i sinnet och förhoppningsvis inga dyrbara fuktskador.

Vilka tips eller erfarenheter har du kring fuktskador i kök eller badrum? Dela med dig eller ställ frågor i antingen kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum.

Nytt kök för en billig peng

En komplett köksrenovering är ibland nödvändigt men det går att få känslan av ett nytt kök utan att man behöver riva ut och byta ut precis allt. Byggmentor ger dig tipsen på hur du fräschar upp, förnyar och fixar till ditt kök för under 10 000 kr.

Byt vitvaror och rädda miljön

Att byta ut kyl och frys är (jämfört med en komplett köksrenovering) ett relativt billigt sätt att fräscha upp köket ordentligt. Detta kostar ofta mer än 10 000 kr men det fina i kråksången är att du kan göra en plusaffär om du byter gamla energislukande vitvaror mot nya energisnåla alternativ. Vissa kylskåp och frysar kan sänka din elräkning med ett par hundralappar i månaden och om du i dagsläget sitter på äldre modeller, då har du förmodligen fått din nya kyl och frys återbetald inom ett decennium.

Nya köksluckor

Utan att du behöver riva ut och göra en helt ny planlösning för köket kan du faktiskt relativt snabbt och enkelt byta ut dina köksluckor och ändå få känslan av ett helt nytt kök. Ett ännu billigare alternativ är att putsa upp dina befintliga luckor, antingen genom att måla själv eller kanske lämna in dem till en lackerare. Det finns också olika former av självhäftande folie som kan ge dina köksluckor en konstnärlig touch eller bara en fräschare känsla med väl utvalda detaljer.Nytt kök för under 10 000 kr

Uppgradera redskapen – inget knivigt beslut

Ett väldigt enkelt sätt att skapa en ny känsla i köket är att byta ut de lite mindre detaljerna och redskapen. Ett nytt knivställ och en snygg brödrost kan låta banalt men tänker du till och köper nytt med en vision om hur ditt kök ska se ut kan det ändå påverka mycket. Ett bra tips är att inte köpa nya småsaker till köket stötvis utan vänta tills du kan köpa flera saker samtidigt, då ökar chansen att få till en egen enhetlig kökskänsla.

Blandare från rätt sekel

Kranarna i köket är ofta det som först skvallrar om dess ålder. Vattenkranar har en tendens att vara de första köksdetaljerna som ändras i utseende och form i takt med att trender för kök förändras. Därför är det ofta smärtsamt tydligt om en kran kommer från 90-talet när den ställs mot en modern kran/blandare. För en billig peng, med marginal för om du behöver ta in hantverkare för installationen, kan du idag få snygga och fräscha vattenkranar som ofta är energisnåla och sparar vattenslöseri. Bra för både klimat och plånbok!

Tänk nytt kring ljuset

Att uppgradera belysningen i köket är också ett förhållandevis billigt sätt att skapa en ny känsla. Här gäller det våga tänka nytt och arbeta med exempelvis punktbelysning som riktas mot väl valda delar av köket, av praktiska och estetiska skäl. Kanske kan du installera takspotlights där en riktas mot arbetsbänken, en mot en kul inredningsdetalj och en tredje mot skafferiet? Med en bra grundbelysning och flexibel punktbelysning kan du få ett kök som du själv kan variera efter behov och humör.

Vilka är dina bästa tips för att få en fräschare känsla i köket utan att behöva renovera helt? Dela med dig i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum för köksrenovering och köksinredning.

12 tips för en lyckad köksrenovering

Från rivning av gammal inredning till sista finputsningen av ditt nya kök – Byggmentor ger dig 12 bra tips till ett fint och funktionellt nyrenoverat kök.

Renovera kök: tips

Steg ett och det kanske viktigaste tipset för att komma igång är det som bara äger rum i huvudet. Fundera på vilken stil du vill ha på ditt kök, vilka vitvaror, ungefärlig budget och allt annat. Med stor sannolikhet kommer den här planen att förändras allt eftersom men du bör ha något att utgå ifrån innan du börjar handla och renovera. Byggmentors guide ”Så skissar du drömköket” är en bra plats att börja på.

Välj layout för köket

Enkelt uttryckt kan man säga att det finns några grundlösningar som alla kök har sin utgångspunkt i:

 • Enväggskök. Köket går enbart längs en enda vägg.
 • Korridoren. Ett kök med två långsidor som ligger mittemot varandra.
 • L-formen. Ett kök med ett vinkelrätthörn, alltså som bokstaven L.
 • Dubbel-L. Samma utgångspunkt som det vanliga L-formade köket men med ett extra ”L” som köks-ö eller längs kökets motsatta hörn.
 • U-format. För den med mer plats låter man köket täcka tre väggar och därmed forma ett ”U”.

Till dessa grundformer kommer givetvis olika varianter, du kan till exempel lägga till en köks-ö för att få mer arbetsyta eller skapa ”avstickare” från dina kökslinjer.

Kökets triangel

När du planerar kökets utformning och var de olika köksdelarna och möblerna ska ligga bör Planera köket enligt kökstriangelndu utgå från ”kökstriangeln”. Det är en princip som går ut på att den som arbetar i ditt kök alltid ska kunna ta sig mellan tre olika punkter: kyl, ugn/spis och vask. Dessa tre punkter bör ligga nära varandra och inte ha några hinder mellan varandra. Om den som är i ditt kök enkelt kan observera och ta sig mellan dessa tre ställen har du en bra start på ditt nya kök.

Renovera kök pris

Priset för en köksrenovering varierar av förklarliga skäl väldigt mycket. Men det finns ett tidigt beslut du behöver göea som förmodligen är det enskilda beslut som påverkar priset för din köksrenovering mest – nya vatten- och avloppsledningar eller behålla befintliga rör. Bestämmer du dig för att behålla diskho och avlopp på befintlig plats sparar mycket i både tid och pengar, men å andra sidan begränsas köksrenoveringens möjligheter eftersom du måste förhålla dig till tidigare VVS-lösning.

Renovera kök – köksluckor

Nu är det dags att titta på köksluckor, köksinredning och vitvaror. Allt från nya osthyvlar till arbetsbänk bör ingå i din plan, sedan kan du skala av allt eftersom. Om du själv vill välja ut ditt köks inredning och allt från köksluckor till material och färger bör du besöka både stora byggvaruhus och mer renodlade och ofta mindre köksspecialister som är inriktade just på kunder som renoverar kök. De kan oftast hjälpa dig och komma med förslag på hur du bäst sätter ihop din köksinredning, och bara genom att prata med dem kan du ofta få tips och inspiration.

Tänk på lampor och ljus

Ljussättning går i viss mån att korrigera efter att köket blivit renoverat men för säkerhets skull bör du ha en klar vision redan in köksrenoveringen drar igång. För att slippa mecka med förlängningskablar och paniklösningar är det smidigast om du under renoveringen låter din elektriker dra alla kopplingar och kablar så som du vill ha dem istället för att det blir någon standardlösning som i slutändan inte passar dig. För en nära dialog med båda elektriker och snickare för att se till att alla parter är införstådda med vad du vill få ut av ljuset i ditt kök.

Köksrenovering kostnad

Vad kostar då en köksrenovering? Mellan 350 och 700 kronor i timmen får du räkna i arbetskostnad för en hantverkare. Priset varierar beroende på vad ni sluter för avtal och vilket arbetsmoment det rör sig om men där någonstans ligger kostnaden. Så om ditt kök tar 160 timmar att renovera, inklusive elektriker, snickare, kakelsättare, VVS, med mera, landar du på en arbetskostnad på mellan 56 000 och 112 000 kronor.

Denna arbetskostnad för köksrenovering får ni dock göra ROT-avdrag för, vilket betyder ett avdrag på upp till 50 000 kronor per person och år. Halva arbetskostnaden får dras av, så är ni två i hushållet och båda tjänat in tillräckligt för att göra fullt ROT-avdrag landar arbetskostnaden mellan 28 000 kronor och 56 000 kronor.

Till detta kommer materialkostnaden som du bör få en uppskattning på av dina hantverkare tidigt. Den stora delen av materialkostnaden för köksrenovering är dock beroende på vilken prisnivå du väljer för din köksinredning.

Nya fönster i köket – våga gå hela vägen

Det som generellt sätt höjer upplevelsen av och priset på ett kök är att få in mer naturligt ljus. Har du inte redan köksfönster bör du allvarligt se över möjligheten att sätta in nya fönster som släpper in mer ljus. Det är rätt kostsamt att installera fönster i kök men om du tänker ekonomiskt är det sannolikt den del av köksrenoveringen som har störst chans att återbetala sig själv i och med värdehöjning vid försäljning. Ska du ändå genomföra en omfattande köksrenovering är definitivt smart att se över fönsterläget också.

Arbetsbänken drar till sig blickar

Köksrenovering: En rejäl arbetsbänk lyfter köketI köket, precis som i ditt hem i övrigt, behöver du en fokuspunkt för att din inredning ska kännas genomtänkt och komplett. I ditt kök kan fokuspunkten vara en detalj, kanske en växt eller kryddhylla, eller en rejäl arbetsbänk i exempelvis granit som verkligen fånga betraktarens blick omedelbart. Att satsa lite extra krut på arbetsbänken är viktigt eftersom den är den del av köket du kommer i kontakt med oftast och för att en stor tom yta bör vara snygg och passa din smak. Annars blir det sannolikt bara en tom, död yta som drar ner helhetsintrycket av köket.

Köksrenovering gör det själv?

Nja, är du inte utbildad inom de olika områden en köksrenovering kräver (snickeri, VVS, el, kakel med mera) är det inte en god idé att renovera köket själv. Hör dig för med olika hantverkare och se vad de erbjuder dig i offertväg för de olika momenten. Förutom ”vanlig” hantverkarkompetens kräver kök dessutom våtrumskunskap för att du inte ska drabbas av otrevliga fuktskador i framtiden. Kanske behärskar du någon del av renoveringen som du kan göra själv och sedan lägga ut övriga delar på kökshantverkare?

Själva arbetet bör du få en tidsuppskattning på redan innan det drar igång. Räkna alltid med att det kan ta längre tid än vad hantverkarna gissar och se till att komma överens om hur du ska betala för köksrenoveringen. Pris bör ni sätta på förhand, om inte bör ni komma överens om vad som är en rimlig tid för just din köksrenovering. Jämför olika köksentreprenörer för att få lite olika bilder av vad just din köksrenovering kostar i tid och pengar.

Takhöjden styr köksluckor och köksinredning

Just höjden från golv till tak i ditt kök bör styra en del av dina val när det gäller köksinredning. Har du standardhöjd till taket kan dina skåp och luckor gott gå hela vägen upp till taket, men börjar du komma över 250 centimeter i takhöjd har du ett ypperligt tillfälle att få ett kök som ser annorlunda ut och som kan erbjuda nya förvaringsmöjligheter. Lämna helt enkelt utrymme mellan köksskåpens överkant och ditt tak för att skapa nya lösningar för köksinredning och design.

Renovera kök med liten yta

Är ditt kök på bara några få kvadratmeter finns det lite särskilda saker att ta hänsyn till och den här guiden till köksrenovering avslutas med några tips som gäller särskilt vid renovering av små kök.

 1. För att ge ditt lilla kök en mer enhetlig känsla kan du dölja vitvaror som kyl eller diskmaskin bakom samma panel som dina köksluckor. Det gör att ditt kök inte får den spretiga och stökiga känsla som små kök ofta får.
 2. Tumregeln för köksrenovering i litet kök är ljusa färger och öppna förvaringslösningar. Försöka hålla flera av dina skåpytor öppna, djupet bidrar till större känsla av rymd i köket. Ljusa färger är generellt bättre att använda i små kök eftersom även det bidrar till en öppnare kökskänsla.
 3. Även om du har en begränsad väggyta att bygga ditt kök kring kanske du får plats med en köks-ö någonstans? Då förvandlar du golvyta till användbar arbetsyta och ger en exklusiv känsla även om ytan är liten.
 4. Utdragbara skåp och hyllor är perfekta för det lilla köket. Förvaringen blir enklaare och du kommer känna att du får plats med mer än vad du trodde om dina förvaringslösningar går att dra ut.

Köksrenovering forum

Att renovera kök är en omfattande process och inför en köksrenovering dyker det alltid upp frågor och funderingar. Vi på Byggmentor tänker göra vårt bästa för att ge dig den guidning du behöver i renoveringsdjungeln, och vi hoppas att alla våra kunniga Byggmentor-läsare vill hjälpa till. Besök gärna Byggmentors forum om köksrenovering och ställ frågor eller kom med råd och tips. Ofta är den allra bästa hjälpen inte den man får från experter utan den som kommer från någon som varit i en liknande renoveringssits som en själv nyligen. Ställ din fråga på forumet!

Skriv också gärna kommentarer i rutan här nedanför artikeln – ge oss dina bästa råd eller knivigaste frågor om köksrenovering!

Så skissar du drömköket

Har du bestämt dig för att renovera köket? Byggmentor går igenom hur du skissar dig hela vägen från tomt papper till nybyggt kök.

Att renovera köket är för de allra flesta ett stort projekt som innebär en kännbar investering av både tid och pengar. Oavsett om du tänker sköta det hela själv från ax till limpa eller om du anlitar ett proffs på köksrenovering så gör det dig gott att ha koll på hela processen. Som vanligt börjar renoveringen på pappret.

Vem är köket till för?

Först måste du tänka på vem ditt kök ska vara anpassat för. För en person som lagar mat då och då? För en familj med föräldrar och barn som vill kunna laga mat tillsammans? För små snabba måltider eller för stora släktmiddagar? För alla dessa ändamål? Börja med en storleksanalys – har du tillräckligt med yta för din idé eller behöver du antingen öka ytan eller skära ner på köksdrömmen?

Mät först, skissa sen

Fram med måttbandet! Steg ett är som i de flesta renoveringsprojekt att börja med att mäta upp hur det ser ut i nuläget. När du har måtten kan du börja skissa. Skalan kan förslagsvis vara 1:50 för en översikt eller 1:20 för en mer detaljerad skiss. Rita in både fasta inslag som bänkar och skåp och lösa möbler som köksbord och stolar. Skissen måste också visa dina uppmätta mått, till exempel höjd till taket, väggarnas mått och höjd mellan fönster och golv.

Glöm heller inte dörrar och hur de öppnas i skissen samt att rita in element och ledningar, och annat som kan påverka en renovering.
Så skissar du drömköket

Rum för rör

Den kanske mest självklara delen av ett kök – tillgången till vatten och avlopp – måste planeras in redan på skisstadiet. Anslutningarna måste kunna dras i skåpsocklar och det måste finnas tillräckligt med utrymme bakom spis och kyl/frys för vattenledning, avloppsrör och el, där det är aktuellt. Dessutom måste du planera in anslutningen mellan ventil och spisfläkt, försök att hålla ventilationskanalen så kort som möjligt.

Gångjärn gillar inte väggar

Ett misstag som är enkelt att göra av bara farten är när skåp placeras så att skåpsluckan slår i väggen bredvid. Ha därför som tumregel att gångjärn aldrig ska ligga direkt mot en vägg. Måste skåpet ligga intill en vägg ska du alltid ha ett utrymme på åtminstone fem centimeter mellan skåp och vägg. Generellt gäller att alltid hålla koll på hur luckor och dörrar öppnas i ditt kök redan på planeringsstadiet för att undvika att krockar uppstår.

Bocka av listan – uppfyller ditt skissade kök dessa krav?

 • Se till att, utifrån dina behov, du har planerat för bänkytor som räcker till, på båda sidor av vasken. Bänken bör vara helt sammanhängande mellan spis och vask.
 • Har du planerat för en yta som tål värme bredvid spis och ugn? Annars blir det trubbel när du lyfter av den kokheta grytan.
 • En smidig yta att ställa saker på i direkt anslutning till kylskåpet och frysen.
 • Är placering och förvaring av livsmedel och alla köksredskap du behöver inplanerat på smidigt avstånd från den eller de platser i köket där du kommer att arbeta?
 • Hur sköter du ditt avfall? Finns plats för avfallssortering?
 • Plats för disk på vardera sida om vasken.
 • Är det enkelt att plocka porslin från och till matplatsen?
 • Har du utrymme för spishäll, inbyggnadsugn och mikrovågsugn? Även om du skippar någon av dessa bör du ge dig själv möjlighet att ändra dig i framtiden.
 • Är matbordet väl tilltaget för ditt hushålls behov? Kan det användas till annat än måltider?
 • Känner du dig nöjd med de fria ytor du ritat in? Räcker de för julstöket i köket eller den stora födelsedagsmiddagen?

Dela med dig

Vilka är dina tips och erfarenheter av att planera en köksrenovering? dela med dig av dina råd eller frågor i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum.