Gjuta husgrund – så gör man

Husgrunden är en extremt viktig del av ditt hus/villa. Den ska vara tillräckligt stabil för att orka bära upp vikten av din bostad samt skydda bostaden mot fukt och vattenskador, vilket betyder att ett utförligt arbete krävs för att grunden ska klara sig undan från fukt (mer om fuktskador) och mögel. Diskutera gärna gjutning av husgrund och andra frågor på Byggmentors forum för frågor om tomt och grund.

Att gjuta en husgrund är en relativt kostsam investering men också ett viktigt val om du vill slippa senare reparationer och fuktskador. För att kunna gjuta en husgrund så krävs det även en fullständig dränering för att få ett så hållbart resultat som möjligt.

Det är många puckar att hålla reda på men med Byggmentors tips kan du få en kunskapsbas att stå på inför din egen grundgjutning. Även om du antagligen anlitar en entreprenör som utför arbetet är det smart att som beställare ha en viss koll på det arbete som ska utföras. Vill du veta mer om att anlita hantverkare i allmänhet rekommenderar vi guiden ”Anlita hantverkare”.

Hur går det till att gjuta husgrund?

Betongplatta är idag det vanligaste husgrunden för nya hus och villor. Ska du gjuta en betongplatta så är det ytterst viktigt att grunden gjuts på rätt sätt, allt för att undvika fuktskador i framtiden. För att undvika fuktskador i din bostad så bör betongplattan isoleras underifrån. Isoleringen fungerar som en fuktspärr och förhindrar kylan från marken att nå upp till värmen i bostaden, och detta minskar risken för kondens.

Det vanligaste är att man använder sig av ett 30 centimeter tjockt lager cellplast när man isolerar, men det går också att använda sig av mineralull. Om din betonggrund är isolerad eller inte spelar ingen roll om man inte genomfört en ordentlig dränering. Utan en bra dränering så är risken fortfarande stor att din bostad drabbas utav fukt och mögelskador. Nyckeltipset är alltså att inte snåla på varken dränering eller isolering!Gjuta husgrund

Pris/kostnad för att gjuta grund

Kostnaden för att gjuta en husgrund är relativt hög, men med tanke på att det är en engångsinvestering och att den har en lång livstid så är priset rimligt i förhållande till livslängden. Dock så varierar priserna och det beror på att jobb ser olika ut och är olika stora. I de flesta fall måste du inkludera en dränering i priset vilket höjer priset en hel del.

Cirkapris för att gjuta husgrund, med dränering och gjutning av platta, ligger på 250 000 kronor och uppåt. Men detta pris varierar kraftigt berroende på lösning, val av hantverkare och plats i landet. Genom att utnyttja ROT-avdraget så kan du få ned priset avsevärt eftersom det låter dig halvera arbetskostnaden upp till 50 000 kronor per person i hushållet och år.

Frågor och svar om gjutning av husgrund

Varför bör jag inte genomföra jobbet på egen hand?
Det är ett relativt omständigt jobb och resultatet måste vara felfritt för att ha en lång livslängd utan fukt och mögelskador.

Varför är det så viktigt med en bra grund?
För att slippa fukt och mögelskador i husgrunden

Varför är kostnaderna så höga?
I de flesta fall behövs även en dränering i samband med att gjuta husgrund vilket höjer priset.

Hur vet jag att resultatet är tillräckligt bra?
Det är svårt som privatperson och outbildad att kunna se vad som är bra och mindre bra, men resultatet kan man se först några år senare. Om man är fri från mögel och fuktskador så har man en bra husgrund och en dräneringslösning som fungerar.

Hur vet man vilket företag man ska anlita?
Ett tips är att ta in offerter från flera företag och sedan granska skillnaderna.

Checklista inför gjutningen

 • Anlita kvalificerade yrkesmän.
 • Begär offerter från så många företag som möjligt och granska skillnaderna.
 • Tala med andra som har gjutit en husgrund.
 • Installatören bör vara certifierad.
 • Tänk långsiktigt.
 • Tänk ekonomiskt och gör en kalkyl i ett tidigt skede.

Har du gjutit husgrund, eller funderar du på att göra det? Kommentera artikeln med dina frågor eller erfarenheter, eller diskutera gärna gjutning av husgrund och andra byggfrågor på Byggmentors forum för tomt och grund. Läs gärna mer om isolering och dränering.

Andra artiklar om tomt, mark och grund:


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor

 • Bilfor

  Hej.
  Skall i somman gjuta en grund för min sommarstuga. Jag har en kompis som kör grävare och skall planera tomten åt mig. Om jag själv lägger isolering samt fixar dräneringen. Alltså att jag bara anlitar någon som kommer dit och gjuter plattan borde jag få ner kostnaderna ganska bra? skall gjuta en platta på ca: 85 kvadrat.
  låter detta rimligt? hur mycket kan han få ner priset?