Köpa hus, detta ska du tänka på och veta

Att köpa hus är ofta en av livets största händelser och det finns mycket att tänka på. Här får du de viktigaste sakerna du bör kontrollera och känna till inför köpet och genom hela processen med att köpa din villa, ditt parhus eller ditt radhus.

Jag har hittat ett intressant hus, vad gör jag nu?

Svar: Det första som sker är givetvis att gå på en eller flera visningar, där du får en känsla för huset och kan ställa frågor till mäklaren. Tänk på att:

  • Ha med penna och papper, skriv upp allt som känns oklart eller som väcker någon tanke hos dig.
  • Lyft på mattor, öppna garderober och förråd, försök att ta en titt på alla ytor i huset.
  • Fråga mäklaren om området, om vilka som bor i huset och i grannskapet och om det finns något särskilt ni bör känna till.
  • Notera eventuell uteplats eller trädgård och i vilket läge den ligger. Kvällssol eller morgonsol?
  • Fråga särskilt om renoveringar eller ombyggnationer som skett, och i så fall vad som utförts och när.

Kommentera gärna artikeln (längst ned på sidan) med egna förslag på saker att tänka på vid husvisning.

Finns det pantbrev huset och vad innebär det?

Svar: Pantbrev betyder att de som tidigare bott i huset har tagit lån med huset som säkerhet, vilket alltså är vad som sker när någon tar ett bolån för att köpa ett hus. Finns det få eller inga tidigare pantbrev på huset kommer du antagligen behöva betala en slant till banken för att upprätta nya sådana. Det är alltså bra om det finns pantbrev på huset redan.

Exempel på kostnad för pantbrev: Rickard och Maria köper ett hus i Stockholm för 3 800 000 kronor. På huset finns fem tidigare pantbrev värda totalt 2 450 000 kronor. Det gör att familjen nu får upprätta nytt pantbrev för den överskjutande summan, vilket kostar dem två procent av summan. (3 800 000-2 450 000)*0,02 = 27 000 kr. På detta kan det även tillkomma en mindre administrativ avgift från banken.

Kort och gott får du ofta räkna med att betala en del för nytt pantbrev, något du bör ha i åtanke när du räknar på ditt husköp.

Diskutera gärna att köpa hus eller lägenhet på forumet om just detta ämne. Du kan skriva och läsa utan att registrera dig!

Hur får jag bolån från banken när jag ska köpa hus?

Köpa hus tips råd
Att köpa hus kräver ordentliga förberedelser.

Idealiskt sett så ska du redan innan du hittat ditt drömhus få lönelöfte från en eller helst flera olika banker. Då vet du vad du kan lägga på köpet av ditt hus. Då kan du också passa på att förhandla med de olika långivarna för att se om du kanske kan få en rabatt på din boränta.

Annars gäller det att agera snabbt när du väl hittat ett hus du vill köpa men då minskar också möjligheten att förhandla.

Kontrollera alltid med mäklare, säljare och bank att den du köper huset av också löser sina lån på huset. Detta ska alltid ske men är så viktigt att det bör dubbelkollas.

Gör en budget för boendet, glöm inte driften!

Att göra en kalkyl på vad det kostar att bo i hus hör till självklarheterna när du vill köpa villa eller radhus. Kom ihåg att du som bott i lägenhet tidigare nu antagligen får fler nya kostnader som innan var ”inbakade” i din bostadsrättsavgift eller hyra. Allt från vatten och värme till samfällighetsavgift eller kostnad för sophämtning kan tillkomma. Se gärna forumdiskussionen ”Vad betalar ni för ert boende” för lite insikt i vad olika människor betalar. Sammanfattat: glöm inte att räkna med alla små kostnader när ni gör er boendekalkyl vid husköp.

Upplysningsplikt, hur fungerar det vid husköp?

Så kallad ”upplysningsplikt” innebär att säljaren måste informera dig som köper huset om större fel och brister. Kom dock ihåg att detta endast gäller väldigt allvarliga fel.

Mindre fel och skavanker som skulle kunna upptäckas av dig eller av en besiktningsman vid noggrann genomgång behöver säljaren inte informera om, och dyker sådant upp i efterhand har säljaren inget ansvar för dessa saker.

Läs mer i vår genomgång av dolda fel och försäkringar vid husköp. Ibland förhandlar man bort ansvaret för även allvarliga dolda fel i samband med köpet, men då bör du som köper huset vara helt säker på att du undersökt alla delar från husgrund till tak med hjälp av en kompetent besiktningsman.

Finns det servitut till villan eller radhuset?

Servitut på ett hus betyder att delar av din tomt kan vara avsedda för annan part att använda. Det kan röra sig om en grusväg över din tomt som dina grannar får köra bil på, eller om ett vattenbolag som har rätt att dra vattenledningar över din tomt, eller något liknande. Detta är givetvis viktigt att känna till, kontakta därför lantmäteriet och fråga om servitut på huset du vill köpa.

Hör även med säljaren samt eventuell mäklare om det funnits andra servitut eller helt enkelt överenskommelser grannar emellan om något annat i området du nu flyttar till. Det kan röra sig om gemensamma vattenbrunnar, bryggor eller motsvarande ytor som flera delar på.

Ska köpa hus, hur går besiktning till?

Det vanligaste och ofta smidigaste sättet att kontrollera huset är att anlita en besiktningsman. Detta kostar oftast mellan 6 000 och 10 000 kronor. Tänk på följande vid besiktningen:

Gå bredvid besiktningsmannen hela tiden, du kan antagligen lära dig mycket på det.

Ställ många frågor och se till att du förstår svaren och det som skrivs i protokollet.

Ett skriftligt detaljerat protokoll är superviktigt.

Fukt är särskilt viktigt, var uppmärksam i källaren, runt husgrunden (oavsett om det är exempelvis platta på mark eller krypgrund), fasaden, på vinden och i anslutning till fönster. Se till att din besiktningsman noggrant undersöker förekomsten av eventuella fuktskador.

Klä dig i oömma kläder – en bra besiktning innebär att ni kryper och klättrar i husets alla skrymslen och vrår.

Fråga gärna besiktningsmannen om rekommenderade åtgärder för framtiden, även om det inte är något akut fel på huset. Utnyttja deras kunskap till max, det har du betalat för!

Att skriva kontrakt när du köper villa eller radhus

När allt är klart och besiktigat är det dags att skriva kontrakt på köpet. Egentligen går denna del av processen bra utan att du gör något annat än sätter din signatur där mäklaren och banken säger till dig att skriva under, men det skadar inte att läsa igenom och ställa frågor om något är oklart.

Alltså – även om de allra flesta slarvar i detta moment så är ett husköp en stor och kostsam sak i livet; ta dig tid och läs hela kontraktet och ifrågasätt allt du inte förstår.

Planera in hantverkare innan flytten

köpa nytt hus köksrenovering
Många passar på att renovera innan de flyttar in i sitt nya hus.

Ofta vill den som köper nytt boende fixa lite eller mycket i det nya hemmet. Allt från nya tapeter till omfattande renovering eller ombyggnad. Om möjligt, börja planera detta redan i samband med att du inlett processen med själva köpet så att hantverkaren eller byggfirman kan komma igång och bli så klara som möjligt redan innan du flyttar.

Tips – Byggmentor Offert låter dig utan kostnad ta in upp till fem offerter från hantverkare, i samarbete med några av landets största tjänsteförmedlare.

Kom ihåg att ROT-avdraget gäller de flesta typer av hantverkarjobb i och utanpå ditt hus, det gör att det du betalar för arbetet halveras upp till en maximal ”rabatt” på 50-000 kronor. Läs mer om ROT här.

Uppvärmning viktigt för husägare

Särskilt för dig som kanske tidigare bott i lägenhet är uppvärmningen en skola för sig när det gäller att äga hus. Dels ska större yta värmas (oftast) och dels är det du själv som väljer vilken sorts värme du vill ha. Som tur är har Byggmentor en bra genomgång av 10 olika alternativ för uppvärmning av hus.

Har du några frågor kring processen med att köpa hus? Eller kommentarer till våra tips? Berätta gärna i kommentarsfältet här under eller på vårt forum för att köpa hus eller lägenhet.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor