7 tips för att bli av med sniglar i trädgården

Sniglar i allmänhet och de så kallade mördarsniglarna i synnerhet är ett problem för många trädgårdsägare. Men det finns sätt att bekämpa sniglar, både förebyggande och när de redan flyttat in. Byggmentor går igenom 7 knep för att bli av med sniglarna i trädgården (diskutera gärna ämnet på Byggmentors trädgårdsforum).

Sniglarnas ägg är boven nummer ett

De så kallade mördarsniglarna lägger gärna ägg i våra trädgårdar, faktiskt upp till 60-70 ägg på en och samma gång. Det blir många sniglar det, så var ute i god tid för att försöka få bort äggen. Leta under löst bråte i trädgården och i rabatter och krukor. Äggen ligger oftast synliga för blotta ögat och ser ut som små vita bollar, bara några millimeter i bredd. När du hittat dem är det bara att krossa dem och slänga.

Bekämpningsmedel mot sniglar

Det finns många olika bekämpningsmedel mot sniglar men nackdelen med många av dessa är att det kan bli relativt dyrt i slutändan, även om de är effektiva. ”Snigelfritt” är ett beprövat bekämpningsmedel med god effekt. Helst ska du alltid kombinera snigelmedel med andra åtgärder, såsom tipsen i denna artikel.Bekämpa sniglar i trädgården

Granska nya växter efter spår av sniglar

När du köper eller planterar nya växter i trädgården bör du ha som rutin att noggrant leta igenom dem efter sniglar eller snigelägg. Rota runt ordentligt i översta jordlagret för att inte missa de små rackarna.

Klippa av sniglar

En metod som många känner till men alla kanske inte trivs med är att helt enkelt manuellt leta upp sniglarna och klippa dem med en häcksax eller liknande. Klipp med saxen relativt långt fram på snigeln, nära huvudet. Vill du inte klippa sniglarna kan du ta på dig handskar, plocka upp dem och sedan hälla kokande vatten över dem. Ett annat sätt att döda sniglar som många känner till är att använda salt. Denna metod anses dock vara mycket plågsam för sniglarna och rekommenderas därför inte.

Bjud inte in mördarsniglarna

Sniglarna trivs där smådjur brukar trivas – mörka och fuktiga platser. Ju mer sådana utrymmen du har desto mer inbjudande är din trädgård för sniglarna. Plankor som bara ligger, säckar med jord, verktyg, klippt gräs och liknande är perfekta boenden för sniglarna. Håll tomten ren så trivs inte sniglarna.

Sniglar behöver också mat – låt dem svälta

Att hindra sniglarna från att äta är svårt, men man kan använda bekämpningsmedel mot sniglar med järnfosfat. Detta medel gör att sniglarna inte vill äta och att de till slut dör av svält.

Bjud in sniglarna!

Ja, en taktik för att bli av med sniglar kan vara motsatsen till vad som verkar logiskt – gör det så trevligt för sniglarna som möjligt i en del av trädgården. Om sniglarna samlas på ett ställe är det lättare att på en gång bli av med dem. Exempelvis kan du skapa mörka ytor, kanske en del av trädgården med mycket löst gräs under en matta av något slag. Där kan du sedan gräva ett hål som fungerar som fälla, exempelvis ett hål där du stoppar ner konserv- eller ölburk. Fyll med vatten utblandat med just öl eller gödsel så dör sniglarna i fällan.

Kalk är effektivt

Kalk är ett vanligt material som sniglar inte tycker om. Häll ut en lång lina med kalk runt trädgården och fyll på med jämna mellanrum så hindrar du garanterat en majoritet av sniglar att komma in i trädgården.

Hur har du gjort för att bli av med sniglar i trädgården? Dela med dig i kommentarsrutan nedanför eller skriv på Byggmentors trädgårdsforum.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor

  • Anita

    Ett fat med köttfärs lockar, bara att plocka dem efterhand.