Bygga altan

Byggmentor guidar dig genom de första stegen och viktigaste reglerna att ha koll på för att bygga din egen altan. För frågor eller egna tips rekommenderar vi Byggmentors altan- och verandaforum där du kan ställa frågor och diskutera altaner. Skriv också gärna kommentarer under artikeln med dina bästa altantips eller frågor om altanbygge.

Att bygga altan är inte bara populärt för att en altan är ett relativt enkelt sätt att öka sin boendekvalitet, det är också ett bygge som inte kräver bygglov så länge din altan inte bedöms vara en byggnad eller tillbyggnad. Innan själva bygget drar igång bör du fundera och planera noggrant för bästa resultat. Du som undrar över skötsel kan gärna läsa vår guide till rengöring av altan och trall.

Bygglov för altan – inte ett måste

Bygga altan
Bygga altan för katt eller människa.

Börja med att kolla med byggnadsnämnden i din kommun om vad som gäller för att bygga altan. Generellt gäller att du behöver bygglov om din altan eller uteplats ökar volymen på ditt hus. Alltså om du till exempel bygger en inglasad altan med tak så kan du räkna med att du behöver bygglov för den. Vad som gäller exakt kan variera från kommun till kommun så hör alltid med tjänstemännen på byggnadskontoret (eller motsvarande) för exakt vad som gäller.

Påverkar altanen utseendet?

Om din altan avsevärt påverkar utseendet på din byggnad så kan det också bli tal om bygglov. Detsamma gäller om du vill bygga en mur eller ett plank. Men det finns undantag! Om du bygger en mur eller plank runt en uteplats som är max 3,6 meter från ditt hus så behöver du inte bygglov. Muren/planket får dock inte vara högre än 180 centimeter.

Tak på altan

Samma gräns (3,6 meter) gäller för om du vill ha skärmtak över din altan utan att behöva bygglov, så länge altanen inte täcker mer än 15 m2. Kom bara ihåg att du också behöver medgivande från din granne om altanen eller taket är inom 4,5 meter från er tomtgräns. Utan okej från grannen måste du ha bygglov.

Altan med staket

Ett staket runt altanen är i vanliga fall inte något du behöver bygglov för. Se bara till att staketet fyller samma krav som de övriga reglerna för altan och plank eller mur, till exempel får det vara max 180 centimeter högt. Återigen gäller att kontrollera vilka regler som gäller i just din kommun. Det kan dessutom finnas andra kommunala bestämmelser utöver det som tas upp i den här artikeln – ta del av kommunens regler innan så slipper du obehagliga överraskningar senare.

Dela gärna med dig av dina tips eller funderingar kring altanbygge, antingen genom att kommentera artikeln här nedanför, eller på altan- och verandaforum.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor