Bygga damm i trädgården

Ett sätt att verkligen höja klassen på sin trädgård är att anlägga en damm. Vatten verkar rogivande på de flesta och med en snygg damm i lagom storlek i förhållande till trädgården kan din tomt gå från alldaglig till exklusiv på relativt kort tid.

Skissa upp dammen och välj stil

Först och främst gäller att spika funktion och stil för din damm. Ska den ”bara” vara vatten? Vill du ha fiskar i den? Vilken typ av fiskar? Något extra så som ett vattenfall? Ska den hysa några särskilda växter? Statiskt eller rinnande vatten?Damm i trädgården ger en exklusiv känsla

Sedan behöver du titta på storleken. Främst är det ytan du har till förfogande som sätter gränserna men också eget tycke och smak är viktigt. Ofta tenderar människor att välja för små lösningar vilket å andra sidan inte behöver vara fel eftersom det är lättare att utöka storleken på dammen längre fram än vad det är att minska en redan anlagd damm.

Tips: Rita gärna upp en skiss av din trädgård och experimentera med olika storlekar. Gå sedan ut i trädgården och lägg ut plast eller filtar, eller rita upp med snöre, eller lägg ut en vattenslang, för att få en idé om hur stor dammen blir och vilken form du vill ha.

Fiskar i trädgårdsdammen

För mindre fiskar bör du ha ett djup på åtminstone 50 centimeter. Tänker du ha en mer avancerad damm med större fiskar, exempelvis den nu för tiden populära fisken koi, bör du sikta på åtminstone en meters djup. Dessa siffror förutsätter dock att fiskarna inte är i dammen på vintern då svenskt klimat helt Koi-fisk är vanliga i trädgårdsdammenenkelt är för kallt. Uppdatering: Det finns dock sätt att relativt enkelt ha fiskar i damm även på vintern, se kommentar och länktips efter artikeln.

Volymen bör vara minst 4000 liter vatten eller mer för större fiskar, medan något mindre mindre volym funkar om du siktar på exempelvis guldfiskar.

Tips: Är fiskar i dammen intressant bör du redan nu tänka på hur du tar hand om fiskarna när klimatet inte tillåter att de simmar i din damm.

Var ska dammen ligga?

Generellt bör du försöka ha din damm där du ser den så ofta som möjligt. Förutom att göra den för liten är det vanligaste nybörjarmisstaget när man skaffar damm att lägga den på en plats där den helt enkelt inte syns. Investerar du i en damm vill du antagligen att den ska synas, lägg den därför nära ditt hus om tomten är stor och på en plats där både du och gäster kan njuta av den. Den bör dessutom ligga så att den får mycket sol, eftersom det främjar växter och gör den vackrare att titta på. Fiskar däremot kan främjas av lite mindre solljus.

Du bör däremot undvika att placera dammen nära träd eftersom löv och kvistar lätt kan göra din damm ogästvänlig. Se också till att dammen inte ligger så att regnvatten rinner ner i den, det för ofta med sig otrevliga ämnen som du inte vill ha i dammen om det går att undvika.

Tips: Vill du utrusta din damm med en pump eller andra tillbehör av något slag för att åstadkomma porlande vatten bör du också fundera på hur den ska placeras och kopplas för att inte störa.

Gräva damm – pris och tips

Nu börjar det bli dags att faktiskt gräva dammen utifrån din vision och skiss på storlek. Försök att få en bra balans mellan längd, bredd och djup och är den lite större känns det oftast mer naturligt om du har olika djup i dammen. Tre olika djupnivåer med 25 centimeters skillnad och en meters maxdjup är exempelvis ett bra riktmärke i en damm på 16 kvadratmeter. Särskilt viktigt är det att ha en grundare del av dammen om du vill plantera växter i den. Planera även in hur eventuell pump och andra tillbehör ska placeras. Det går bra att gräva för hand men vill du göra det snabbare kan du anlita en grävare. Men för den som vill göra själv duger en spade bra.Dammen i trädgården blir vackrare med växter

Dammduk och sten

Därefter är det dags att lägga en dammduk på botten. Dammduk hittar du i de flesta välsorterade bygghandlarna. Var noggrann med att skära bort de delar av dammduken som hamnar ovanför vattenytan bara. Sedan är det dags för det roliga men krävande jobbet att dekorera och markera dammens gräns, med exempelvis sten eller torv. Vad dammens totala kostnad blir är givetvis upp till dig själv och vilka material du köper in, men att komma undan med under 10 000 kr är inte omöjligt för den som jagar runt efter bra priser. Mer än 20 000 kr ska du inte behöva betala om du inte har en ovanligt stor eller exklusiv damm.

Tips: Gör en del av dammen extra ”lyxig”, kanske låta den grunda delen täckas av småsten på botten, med en tillhörande liten lagun med strand? Sådant tillför ofta väldigt mycket.

Bygglov för damm

När det gäller vilka tillstånd du behöver är det lite beroende av omfattningen på dammen och vad din kommuns byggnadsnämnd ställer för krav. Tjänstemännen där har oftast koll på rak arm om vad som gäller och erfarenhet av liknande frågor. För de allra flesta dammbyggen i privatträdgårdar behövs inget bygglov eller annat tillstånd men det kan krävas om din damm ska bli exceptionellt stor eller djup. I vissa fall kan grannarna behöva godkänna ditt dammbygge men en bra grundprincip är att alltid rådslå med dina grannar oavsett om det krävs eller inte. Om inte annat får du kanske lite råd och förslag som bidrar till ett en bättre och finare damm.

Film: Så växer dammen fram

Den här filmen visar ett amerikanskt dammbygge med upphöjning och kan säkert fungera som inspiration för den som går i dammtankar.

Bygga damm i trädgården- så gör man

Har du andra frågor kring egen damm på tomten eller vill du dela med dig av egna erfarenheter och tips? Skriv en kommentar längre ner på den här sidan eller besök Byggmentors forum om trädgården.

DelaShare on Facebook6Tweet about this on Twitter

Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor

 • Pingback: 10 förbättringar som ökar värdet på ditt hem | Byggmentor()

 • Pingback: 6 billiga tips för trädgården | Byggmentor()

 • Vargklint

  Hej!
  Tack för intressant läsning. Något som jag direkt reagerade på var beskrivningen av att man behöver ha minst fyra till fem meters djup om man vill ha fisken i dammen. Detta stämmer inte och kan ge en uppfattning i det närmast orimliga i att kombinera damm och fisk enkelt året runt. Med mycket enkla medel kan man hålla t.ex. koi i dammen hela året om vattendjupet överstiger 1,20m. All information kring detta finns bland annat att läsa om på sidan http://www.gardenaqutica.se.

  Mvh Erik

  • Hej! Tack för tipset och korrigeringen, artikeln är nu uppdaterad!

   Byggmentor