”Mulltoa”

Mulltoa är ett generellt begrepp på en torrtoalett men är egentligen ett specifikt varumärke. Systemet är den absolut vanligaste lösningen för Sveriges sommarstugor som förvandlar avfallet till färdig kompost som återanvänds i rabatter och i grönsakslandet. För att särskilja varumärket benämns ofta toaletten som komposttoalett.

Mulltoa_Byggvaror_Byggmentor_Sommarstuga_Komposttoalett

Hur fungerar den:

De två vanligaste systemen är när du rör runt avfallet och sen tillsätter värmetillskott för att påskynda processen som du sen tömmer med en utdragbar låda.

Du kan även välja en variant där förmultningsprocessen sker i en kompostkammare (multrum) och sköter sig självt utan att du behöver göra någonting. Förr eller senare behövs den givetvis tömmas. Föredrar du en lösning där du inte behöver göra något alls så finns dessa alternativ också.

Placering:

Är ni ett större hushåll som ska använda komposttoalletten är en mulltoa med kompostkammare att föredra. Antingen bygger ni ett separat traditionsenligt utedass (med hjärta på dörren) eller om möjligt en placering i huset där kammaren kan placeras under golvet. Tänk på att toaletten bör ha god ventilation och att värme kan vara bra under årets kalla perioder. Beroende på vilken förmultningsteknik (och storlek på hushåll) du väljer så brukar komposten tömmas 1-3 ggr per år.

Vad bör du tänka på:

Får du problem med flugor och lukt är förmodligen fuktnivån alldeles för hög. Detta kan avhjälpas med urinseparering. Regelbunden påfyllning med spån eller material med hög kolhalt gör komposten porös och nedbrytningen påskyndas.

Priser:

Som det mesta så är priserna väldigt varierande på vilket system du väljer. Det finns alternativ från ett par tusenlappar upp till 40-50 000 kronor. Oavsett vad du till slut köper så är det viktigt att tänka på att även driftkostnader och tillval såsom fläkt och så vidare tillkommer.

Så:

Mulltoa/Komposttoallet är inte bara en ”mysigare” lösning för att uträtta sina behov på, den är även miljövänligare än en vanlig toalett då vattenförbrukningen är mycket mindre och den marina påverkningen är noll. Sen får du även fantastiskt bra gödsel för rabatt och grönsaksland.

Är du inne på att köpa en komposttoalett kan du titta i vår produktguide här där vi har flera alternativ i olika prisklasser.

Mulltoa_Byggvaror_Byggmentor_Sommarstuga_Komposttoalett

DelaShare on Facebook0Tweet about this on Twitter

Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor