Grundisolering – behåll värme, stäng ute fukt

Varför isolera grunden?

Att genomföra en grundisolering av din husgrund innebär inte bara ekonomiska vinster utan också vinster för miljön.  En isolering har du nytta av under årets alla årstider vilket innebär att det är en prisvärd investering. Isoleringen kan också genomföras under i princip alla tänkbara omständigheter och en väl utförd grundisolering betalar sig själv inom en rimlig tidsperiod.

Grundisolering – så går det till

Steg ett är att identifiera om och när det kan vara dags att isolera grunden. Några tecken som kan tyda på att det är nödvändigt är:

 • När du upptäcker att färg från inneväggarna i källaren börjar släppa
 • Om du känner lukten av fukt och mögel
 • Om det finns vatten på golvet efter regn.

Den första åtgärden är att gräva rent runt huset med en grävmaskin. Växter som ska sparas flyttas försiktigt och jord från grävmaskinen läggs på en duk för att minska spill på gräsmattan och i trädgården. Sköts det proffsigt behöver inte ingreppet på tomten bli så stort. Passa gärna på att genomföra en dränering också.

Det andra steget i processen är att rengöra grundväggar och om gammal tjära och sprickor upptäcks så tas detta bort och lagas. Därefter så grundisoleras hushållet, exempelvis med pordränskivor. Det innebär att pordränskivor med en tjocklek på runt 100 millimeter placeras runt grunden, dessa skivor har en värmeisolerande verksamhet samtidigt som de bidrar till att få ut fukten ur grundväggen.

Efter detta monteras en täcklist på skivornas överkant som skyddar skivorna och förhindrar jordintrång mellan husvägg och pordränskivor. För att förhindra vatten från att läcka in så läggs en så kallad ”fuktspärr” mot listen och väggen.

När arbetet är slutfört transporteras överbliven jord och material som inte använts bort och förhoppningsvis märks inte grundisoleringen nämnvärt för det nakna ögat.

Vad kostar det att isolera grunden?

När det kommer till kostnad så skiljer det sig extremt från jobb till jobb. Den slutgiltiga kostnaden beror på många faktorer; val av material, var i landet du bor, och hur lätt grävarbetet går, med mera.

Någonstans mellan 50 000 och 100 000 kronor är ett vanligt prisspann, men stora variationer förekommer som sagt. Glöm inte bort att ROT-avdraget halverar den del av det totala beloppet som är arbetskostnad, förutsatt att det inte överstiger 50 000 kronor per person och år och att den/de som gör avdraget har tjänat in så mycket skatt.

Frågor och svar om grundisolering

Hur vet man när man behöver göra om sin grundisolering?

När det börjar börja mögla, lukta instängt, när väggarna tappar färg är några tecken. Hör med en entreprenör med koll på grundisolering för att få en besiktning.

På vilka sätt är det ekonomiskt gynnsamt att göra en grundisolering?

Du slipper fukt och mögelskador som kostar pengar att åtgärda, din inomhusmiljö blir behagligare och mer hälsosam och du sparar pengar på sänkta uppvärmningskostnader.

Vilken typ av grävmaskin använder man sig av vid ett arbete som detta?

Man använder sig av en så liten som möjligt för att inte belasta miljö och gräsmatta mer än nödvändig. Ofta räcker dessa mindre maskiner gott för att gräva för grundisolering.

Bra att tänka på när du tar in offerter på grundisolering

 • Ingår installationsgaranti?
 • Ingår produktgaranti?
 • Tänk ekonomiskt och långsiktigt – din investering ska räcka många år.
 • Ingår borttransport?
 • Bra isolering minskar energiförbrukningen – fråga din entreprenör hur mycket de uppskattar besparingen till.
 • Utnyttja ROT-avdraget
 • Hör gärna med din kommuns tjänstemän på byggnadsnämnden om de har några råd eller tips.

Har du isolerat grunden, eller funderar du på det? Berätta om dina erfarenheter eller ställ dina frågor i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors tomt- och husgrundsforum.

Andra artiklar om isolering och husgrund:


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor

 • Gromit_11

  Hej! Jag bor i en flerfamiljsfastighet där vi har problem med vatten i källaren (om stuprören satts igen), dålig och unken lukt. Nu ska vi åtgärda detta och jag undrar om det även behövs att lägga ner dräneringsrör om man lägger på någon typ av platonmatta. Tidigare har man lagt någon sorts isolering runt vissa delar där det varit läckage, kan man fortsätta att ”lappa” eller måste man lägga enhetligt runt hela grunden? Dagvattnet leds in under fastigheten och sedan iväg. Hur mkt extra tror ni att det skulle kosta att samtidigt lägga ner dräneringsrör eller är det att både ha livrem och hängslen?

  Vänligen
  Sonja Norberg