Marksten – billigt med rätt material och kunskap

Vi har tidigare gått igenom hur man lägger marksten och vad det kan kosta på ett ungefär. Nu tittar Byggmentor lite närmare på vad man bör tänka på när man väljer material, både själva markstenen samt sand och andra tillbehör. Med rätt materialval kan det gå att lägga marksten billigt.

Olika typer av marksten

Marksten billigt, tips och inspiration

Man bör vara medveten om att marksten är ett vitt begrepp som kan betyda många olika saker. Allt från väldigt enkla tegelstensliknande stenar till mer avancerade skifferlösningar. Betongsten är idag ett populärt alternativ för marksten eftersom det är relativt billigt och går att få i precis rätt storlek. Andra vanliga stensorter för marksten är granit, kalksten, natursten och sandsten.

Tjockleken på marksten bör vara 3-4 centimeter för vanligt bruk. Ska den tåla biltrafik bör den vara något tjockare, runt 5 centimeter.

Underlaget viktigt för marksten

Det kanske allra viktigaste för att få en lyckad markstensgång eller yta är att markstenen läggs korrekt. Det behöver inte kosta skjortan utan med lite inspiration och rätt kunskap hos dig själv eller den du anlitar för att lägga markstenen går det att komma undan billigt. Priset blir ofta dyrt om man inte har gjort ett ordentligt planeringsarbete och undersökt exakt vilka material som behövs och hur mycket. Med rätt förberedelser är det lättare att köpa in material till bra pris och hitta rätt typ av marksten och sand eller grus för jobbet.

Bärlager för marksten

Bärlagret är det understa lagret material för din marksten. Hur djupt ner bärlagret ska ligga varierar lite på vilken typ av mark du har och var i landet du bor. Mellan tummen och pekfingret gäller att ju högre upp i landet desto djupare bärlager. Bärlagret ska alltid vila på någon form av duk, exempelvis en fiberduk, eller geotextilduk, som finns hos de flesta bygghandlar.

Vanligtvis ska bärlagret vara ungefär 20-25 centimeter djupt och bestå av någon form av kross (är det direkt på lerjord bör du lägga på ytterligare en decimeter i djup). Kross Marksten billigt, tips och inspirationkan vara exempelvis betongkross eller samkross, alltså en sorts grus som tagits från stensprängning. Denna kross blir perfekt för ett bärlager som ska orka hålla uppe markstenen. En bra storlek på kross för bärlager om det rör sig om marksten för bilar (till exempel garageuppfarter) är 0-32, alltså att de största stenarna i krossen är 32 millimeter. Ska du lägga marksten för bara vanliga fötter räcker det med kross som går upp till 16 millimeter.

Fördelen med att använda kross som bärlager till marksten är att det är relativt billigt samt att krossen med sina olika stora stenar packar sig självt på ett effektivt sätt när det jämnas med exempelvis en markvibrator.

Sättsand ovanpå bärlagret

Det är inte bra att lägga marksten direkt på bärlagret utan du bör alltid ha ett lager sättsand på 3-4 centimeter. Så kallat ”stenmjöl” är bra att använda för sättsanden som ligger på krossen. Sättsand låter sig packs väldigt bra och förhindrar att din marksten blir ojämn. leta efter stenmjöl i storleken 0-8 eller 0-4.

Fördelen för att sänka priset på din markstensläggning är att du kan använda ditt stenmjöl som fogsand också. Det gör det än billigare att lägga marksten eftersom du då kan nyttja materialet maximalt. Dock bör du helst ha finare sättsand, exempelvis stenmjöl i storlek 0-2, om du arbetar med små markstenar. Räkna med att fylla på med ny fogsand flera gånger under de första veckorna allt eftersom att din marksten sätter sig.

Stadiga kanter runt markstenen

För att din marksten inte ska ”flyta ut” eller rubbas bör den kantas av någon form av stabiliserande material eller metod. Ett sätt är att använda den kross du haft till bärlagret och lägga ut denna så att den är något bredare än ytan för själva markstenen. Sedan använder du armeringsjärn som sticks ner i krossen och betong för att fästa ihop det hela. Ett enklare alternativ är att helt enkelt att använda sig av stenar av vilken typ som helst som grävs ner en bit på varje sida av markstenen. detta gör att det kan bli relativt billigt att lägga marksten eftersom du då kan nyttja vilken billig sten som helst.

Har du lagt marksten? Dela gärna med dig av erfarenheter och tips, eller ställ frågor om marksten, i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum.

DelaShare on Facebook0Tweet about this on Twitter

Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor

 • Mackan

  Jag har tänkt att lägga marksten på en uppfart om totalt cirka 40 kvm, va dkan det kosta i materialväg för både själva stenarna samt bärlager? (På ett ungefär)

  • Solsidan

   Priset är ju helt och hållet beroende på kvalitet på stenen, men när vi markstenade uteplatsen pårunt 20 kvadrat landade vi på 8000 kr, så runt 400 kr/kvm för marksten av standardkvalitet + tillbehör är väl en hyfsad gissning.

 • Per

  Hur menar ni mer utförligt med kombinationen armeringsjärn, kross och betong? Det är något som inte stämmer i er beskrivning, får inte ihop det:  
  Ett sätt är att använda den kross du haft till bärlagret och lägga ut denna så att den är något bredare än ytan för själva markstenen. Sedan använder du armeringsjärn som sticks ner i krossen och betong för att fästa ihop det hela.

  • Tack för ditt förtydligande, detta är givetvis den metod som åsyftas i artikeln. Tur att vi har vakna läsare 🙂

   /Redaktionen