Pool på tomten

I stort sett alla har vistats i en pool någon gång, och när våren sakta men säkert anländer väcks nog mångas dröm om en egen pool på tomten. Att på egen hand ta det från tanke till verklighet fordrar noggrann planering och processen kan komma att bli lång.

Du bör exempelvis vara medveten om allt det ”extra” som dyker upp utöver själva pooltanken; staket, vattenpump, filter med mera. Du bör dessutom redan på planeringsstadiet fundera på vilken lösning du vill använda för att täcka över den när den inte används. För att få professionell hjälp med eventuella funderingar och själva arbetet så är ett tips att ta in offerter från flera olika återförsäljare och granska skillnaderna för att få den absolut bästa hjälpen för dina krav. Utnyttja den kompetens som poolföretagen sitter på helt enkelt.Egen pool på tomten

Bygglov för pool?

Innan du börjar bygga eller anlitar ett företag så bör du kolla upp om du behöver bygglov för att bygga pool i din kommun. Det är sällan ett krav från kommunens sida men ett tips för att ligga på den säkra sidan är att ändå höra med tjänstemännen i din kommun. Prata också med ditt försäkringsbolag för att höra om de har några regler eller viktiga råd inför poolbygget.

Måtta för poolen

Börja med att mäta upp och markera området där du funderar på att anlägga din pooltank. Vilken storlek har du möjlighet att anlägga, vart stegen ska befinna sig och annat material som exempelvis filter.  För att få bra med monteringsutrymme så bör du gräva ca 50 till 55 centimeter utöver planerad storlek för pooltanken. Ett enkelt sätt att få reda på var dina vatten- och avloppsledningar är placerade är att kontakta kommunen och be dem om ritningen över din tomt. Du kan också göra detsamma när det gäller din el- eller telefonleverantör för att ta reda på om det finns eventuella ledningar och kablar där du tänker placera din pool.

Pris för pool

Att förebereda och bygga en pool är en relativt kostsam byggnation med tanke på alla olika tillbehör och underhåll som poolen behöver. Automatiskt överdrag, stege, plasttak vid regn med mera gör att det inte bara går att stirra sig blind på vad själva pooltanken kostar. Det är dock en marknad med väldigt många olika lösningar och är man beredd att sänka sina krav något kan man utan problem hitta lite enklare modeller. Ska man uppskatta priset i allmänhet för att anlägga en pool på tomten kan man säga att det ligger mellan 50 000 kr och 150 000 kr, i normala fall

Frågor & svar om egen pool

Kan man ha vattnet kvar i poolen på vintern eller måste den tömmas?
De flesta pooler idag är byggda så att man ska slippa tömma ut vattnet under vintersäsongen.

Vilka tillbehör kan jag köpa till min pool?
Stege, automatiskt överdrag, regnskydd och trampolin är vanliga tillbehör. Men det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna.

Kan man välja att lägga mosaik i pooltanken?
Absolut! Det finns möjligheter till det mesta, hör med din leverantör i första hand om det går att göra särskilda tillval.

Kan jag göra jobbet själv?
Ja, det går självfallet att utföra jobbet på egen hand, men var beredd på att mycket kan gå fel utan rätt kunskaper. Att åtgärda en felaktig poolanläggning kan bli kostsamt, så oavsett vem som utför jobbet bör du som husägare känna dig helt säker på att den/de har rätt kvalifikationer.

Berätta gärna om din egen pool i kommentarsrutan här nedanför eller på Byggmentors forum. Har du frågor som du inte fick svar på i artikeln är du välkommen att ställa dem så hjälper Byggmentor eller någon av våra duktiga läsare dig på vägen.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor