Takfönster – 10 tips för bra resultat och billigt pris

Att skaffa takfönster kan höja intrycket av en övervåning eller ett vindsutrymme rejält. Ljusinsläppet med takfönster blir rejält och förvandlar mörka utrymmen till ljusa ytor som är trivsamma att leva på. Vi går igenom 10 bra tips för att skaffa takfönster till rimligt pris med lyckat resultat. Ställ gärna frågor eller kom med tips i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors fönsterforum.

Takfönster har flera fördelar

När du börjat tänka på att installera takfönster gäller det att väga kostnaden (oftast något dyrare än för vanliga fönster) mot de många fördelarna. Förutom ljusinsläppet som blir större med ett takfönster är dessa också bra för vädringen av det rum de placeras ovanför. På så sätt skapas ett naturligt omlopp för luften i huset, från bottenvåning och upp, ut genom taket.

Takfönster är också en typisk investering som ger tillbaka mer än vad den kostar eftersom takfönster i de allra flesta fall höjer värdet på villan. Med ROT-avdraget blir det oftast en engångskostnad som i slutändan smakar mer än den kostar.

Hur stort ljusinsläpp vill du ha?

Tumregeln är att ett takfönster ska sitta diagonalt längs taket, så högt upp som möjligt, för maximalt ljusinsläpp. Använder man sig av en takkupa med lodräta fönsterglas blir ljusinsläppet mindre. Ljusinsläppet från takfönstret måste också ställas mot om du vill ha en bra utsikt, då är givetvis en lägre placering att föredra.

Med ljus kommer värme

En liten varningsflagga för den som satsar på maximalt ljusinsläpp: tänk på värmen. Med mycket ljus kommer också värmen. Idag finns det många lösningar för takfönster som kan skärma av eller skydda för att minska värmeinsläpp under årets varma månader. Det innebär dock att du får lägga på några kronor för totalkostnaden för dina takfönster.

Lutning på taket för takfönster

Exakt vilken lutning du har på den del av taket där du vill installera takfönstret avgör exakt hur mycket ljus du kan släppa in. Lutningen avgör också vilka typer av fönster som är aktuella. Här är det viktigt att rådfråga en takfönsterinstallatör som har koll på vilka takfönster som är lämpliga för vilken taklutning. Generellt brukar man säga att taket måste ha en lutning på minst 15 grader för att takfönster ska vara ett gångbart alternativ.

Pivå- eller topphängning?

Två vanliga typer för hur takfönster monteras i ditt tak är pivåhängning och topphängning. Pivåfönster sitter fast på sidorna och kan vridas upp och ner medan topphängda takfönster sitter fast längs överkanten.

Vilken typ du bör välja hänger en del på personligt tycke och smak, men pivåfönster kan oftast vara enklare att hålla rena. Pivåfönster är också mer flexibla när det gäller olika taklutningar (upp till 90 grader) medan topphängda fönster oftast inte klarar mer än 50.

Välj rätt typ av takfönster

Det finns många varianter av takfönster, här är en beskrivning av några av de vanligaste lösningarna:

  • Vanligt takfönster – ser ut ungefär som ett helt vanligt fönster med skillnaden att det sitter i ett tak.
  • Takkupol/takkupa – bra för tak med flack lutning.
  • Takbalkong – när ett takfönster också fungerar som öppning till en liten takbalkong.
  • Ljustunnel – en särskild konstruktion som transporterar ljus från takfönster till en annan del av huset via rör med reflekterande insida.

Installera takfönster

Att installera ett takfönster är lite knepigare än en vanlig fönsterinstallation: Taket är en speciell del av huset och arbetet omfattar både att skära ut en del av taket samt att montera ett takfönster med lutning. Är man minsta osäker på processen bör man inte försöka sig på det själv utan anlita en fönsterinstallatör.

Bygglov för takfönster

Bygglov delas ut av din kommuns byggnadsnämnd och olika kommuner har olika regler, därför ska du alltid kontakta kommunen och höra vad som gäller. Takfönster brukar inte behöva bygglov men i vissa fall kan det krävas, exempelvis om det innebär insyn från grannarna eller om utseendet på huset kraftigt förändras.

Pris takfönster – vad kostar det?

Dels måste man se en takfönsterinstallation i två delar – priset för själva fönstret (materialkostnad) och det du betalar för installationen/monteringen (arbetskostnad).

Ett normalt takfönster går utan problem att hitta från 3 000 kr/st för billiga modeller, upp till 15 000 – 20 000 kr/takfönster för mer ovanliga eller lyxiga varianter med särskilda finesser. Platta takfönster eller takkupoler är oftast något dyrare än vanliga takfönster.

Arbetskostnaden för att montera takfönster varierar, men räkna med mellan 10 och 20 arbetstimmar för att installera ett takfönster. Vad det blir i slutändan beror på vilken hantverkare du sluter avtal med, men räkna med 500 kr/timmen. För en normal takfönsterinstallation landar arbetskostnaden alltså på någonstans kring 5 000 – 10 000 kr. på denna del kan du utnyttja ROT-avdraget, vilket halverar arbetskostnaden.

Hur sänker jag priset på takfönster?

Dels kan du själv jaga rabatter och nedsatta priser för att hitta billigare takfönster, men oftast har fönsterinstallatörerna själva de bästa rabatterna redan. Det du däremot kan spara pengar på är att alltid prata med flera olika fönsterinstallatörer för att kunna jämföra deras priser och erbjudanden.

Sedan är det bara att förhandla och ställa deras erbjudanden mot varandra, ofta kan du då få ner priset i offerten med några tusenlappar. Med god förhandling och ROT-avdrag kan en takfönsterinstallation bli ett prisvärt sätt att öka både ljusinsläppet och värdet på villan.

Har du själv takfönster? Eller funderar du på att skaffa? Ställ gärna frågor eller kom med tips i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors fönsterforum.

Andra artiklar om fönster och tak:


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor