Trädgården ska inte vara ett jobb

Har du för stor trädgård och för lite tid? Står gräsmattan oklippt, växer ogräsen i rabatten och sticker  häckens grenar åt alla håll? Det kan vara läge att investera engagemang, tid och pengar i din trädgård precis som du antagligen redan gör i ditt hus eller din värmeförsörjning.

Halva priset för din trädgård

Trädgårdsarbete är någonting som aldrig tar slut, alltid finns det någonting som behöver repareras, rensas eller omplanteras. Förutom allt arbete så tar det både tid och sliter på din kropp fysiskt med tanke på allt knäböjande och alla möjliga tyngder.

Anlita trädgårdshjälp med ROT-avdraget

Att anlita företag för att hjälpa dig att planera och utföra ditt trädgårdsarbete är relativt billigt med tanke på hur mycket tid och krafter du sparar samt du slipper onödigt arbete fall misstag skulle förekomma. Dessutom kan du göra ROT-avdrag för arbetskostnader vilket gör det än mer kostnadseffektivt att anlita en entreprenör. Men den som beställer en tjänst bör ha god kunskap om jobbet som ska utföras för att undvika att bli lurad eller betala överpriser.

Bli en duktig beställare – spara pengar

För att få den bästa möjliga hjälp med din trädgård så är ett första tips att ta in offerter från flera företag och granska skillnaderna för att få det bästa utifrån dina krav och visioner. Skäms inte för att berätta att du jämför ett företags offert med andra offerter, med lite tur kan det innebära att entreprenörerna faktiskt priskrigar med varandra för att få dig som kund.

Varför anlita ett trädgårdsföretag?

Trädgårdsarbete inkluderar många olika arbetsområden, allt från gräsklippning, trädbeskärning, skötsel av häckar, buskar och mycket annat. Alla dessa områden fungerar självfallet olika och kräver olika verktyg och kunskaper vilket försvårar det om du som privatperson vill utföra arbetet själv. När du anlitar ett företag som ska utföra dina trädgårdstjänster så hjälper de dig med den hjälp du behöver anpassat till säsong och krav. Grundtanken är att du investerar i en mark- och trädgårdsentreprenör för att på så sätt spara tid och pengar som du slipper lägga på egen trädgårdsutrustning.

När det kommer till planering och strukturering av din trädgård så har du som privatperson det slutgiltiga beslutet och får självfallet också komma med förslag och åsikter kring vad du anser passa bäst enligt dig.

Områden inom trädgårdsarbeten

Några vanliga ”grenar” som trädgårdsföretag erbjuder hjälp inom är:

 • Gräsklippning
 • Rabatter
 • Trädbeskärning
 • Häckar och buskar
 • Trädgårdsplanering
 • Grävning med minigrävare

Pris/kostnad för att anlita trädgårdsentreprenörer

Kostnaderna för trädgårdsarbeten skiljer sig och beror på vilken typ av hjälp du behöver. Priset kan bli högre om hjälpen är av mer komplicerad natur och dessutom eller i vilken utsträckning du behöver hjälp med din trädgård.

Cirkapris för trädgårdsarbete brukar ligga på 200 kronor per timme och uppåt. Var också noga när du tittar på offerten för att se om den är inklusive eller exklusive moms.Anlita trädgårdshjälp med ROT-avdraget

Trädgårdsarbete och ROT

Glöm inte att utnyttja ROT-avdraget så långt det är möjligt, några vanliga trädgårdsrelaterade arbeten som omfattas av ROT är:

 • Rengöring av altan.
 • Klippning av gräsmatta.
 • Mossbekämpning som utförs på tomten.

Trädgårdsarbeten som inte omfattas av ROT är:

 • Stubbfräsning.
 • Trädbeskärning.
 • Staket (både nybygge och reparation)

Hela listan över ROT-avdragstjänster hittar du här.

Frågor & svar om trädgårdsarbete

Hur lång tid tar trädgårdsarbeten?
Allt beror på vilken tjänst du behöver hjälp med och hur stort område tjänsten inkluderar. Det är svårt alltså svårt att på fastställa en exakt tid, se till att komma överens på förhand med din entreprenör.

Hur vet jag vilka tjänster ROT-avdraget inkluderar?
Rotavdraget behandlas inom ramen hushållsnära tjänster, se en genomgång här, kontakta Skatteverket vid oklarheter.

Vad kostar det att anlita ett företag för mina trädgårdstjänster?
Det är väldigt skiftande och allt beror på omständigheterna och den aktuella situationen men priserna börjar runt 200 kronor i timmen och uppåt.

Går det att anlita ett företag som utför trädgårdsarbeten på vintern?
Självklart, dock så begränsas antalet tjänster under vintersäsongen med tanke på förutsättningarna.

Kan jag utföra mitt trädgårdsarbete på egen hand?
Självklart kan du göra arbetet själv. Som vanligt vid husarbeten handlar det om att värdesätta tiden och pengarna du lägger ner på att göra arbetet själv kontra det du eventuellt sparar genom att anlite ett trädgårdsproffs.

Åtta råd för dig som vill anlita en trädgårdsentreprenör

 • Ta in offerter från flera företag och granska skillnaderna
 • Berätta för företagen att du tittar på flera alternativ – de ska slåss om att få dig som kund
 • Utnyttja ROT-avdraget i den utsträckning du kan.
 • Fråga om tips från grannar och bekanta som anlitat eller själv utfört trädgårdsarbete.
 • Våga ställa frågor så att du får tillgång till den bästa servicen och till det bästa resultatet.
 • Tänk långsiktigt och se det som en investering.
 • Arbetet ska anpassas efter husets och dina behov.
 • Med bra och rätt skötsel ökar trädgårdens växtlighet även i det långa loppet.

Har du anlitat hjälp med din trädgård? Vad är dina erfarenheter? Dela med dig eller ställ frågor om trädgårdsarbete i kommentarerna nedan eller på Byggmentors forum.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor