11 enkla sätt att sänka värmekostnaderna

Allt handlar inte om att hitta moderna värmepumpstekniker eller den bästa isoleringsentreprenören. Med enkla medel kan du faktiskt spara pengar bara genom att tänka till.

Energiläckage är lika med pengaläckage

Fönster som inte är ordentligt tätade är en klassisk bov. Med enkla tätningslister som du hittar på de flesta bygghandlar och byggvaruhus så hindrar du varm luft från att fly kall luft från att komma in, och kan därmed dra ner på din förbrukning.

En dusch är ibland bättre än ett bad

Eller hur? Även om du inte håller med om duschens överlägsenhet kanske du kan byta ut en del bad mot en kortare dusch istället. Det sparar du nämligen mycket energi på.

Möbler är energitjuvar

Även en enkel bokhylla av trä kan stjäla massvis med energi. Ett vanligt misstag är möbler som helt eller delvis täcker elementen – undvik det! Gardiner ska kunna täcka fönster men ändå inte täcka element. Håll kylan ute och värmen inne.

Hur varmt behöver det vara?

Kanske kan du faktiskt helt enkelt sänka temperaturen i ditt hem? Till exempel kanske du har olika behov i olika delar av huset? En hall behöver sällan vara lika varm som ett vardagsrum. Ett onödigt varmt hus blir dyrt och obekvämt. Kom ihåg att en grads sänkning kan sänka din totala förbrukning med uppemot fem procent.

Vettig vädring vinner

Effektiv vädring är A och O. Kort men intensivt, låt inte fönster eller dörr stå och småvädra under lång tid, särskilt inte på vintern. Passa även på att sänka elementen till noll under själva vädringen. Se till att få ett rejält korsdrag för att spola igenom huset, stäng sedan och håll värmen inomhus.

Är du hemma hela tiden?

Nej, knappast. De flesta hus stor tomma stora delar av dagen och då behöver det självklart inte vara lika varmt som när du och resten av hushållet är hemma. Elementen kan dras ned och övriga värmealstrare likaså. Golvvärme gör exempelvis väldigt liten nytta om ingen kommer att vara på golvet.Sänk dina värmekostnader

Festa och bjud!

En stor värmekälla i alla hem är människorna i det. Beroende på fysisk aktivitet kan faktiskt varje person i ett hushåll bidra med lika mycket värme som ett mindre element. Så på en tillräckligt stor fest kan du helt skruva av värmen.

Det finns inget dåligt väder…

Bra kläder bidrar mycket. Kanske kan temperaturen vara lite lägre om du ser till att ha på dig sköna tofflor när det är som kallast? Spara lättkläddheten till de varma månaderna.

Köksvett

Att ha lite vett när det gäller värmen i köket räcker långt. Kyl, frys, ugn och spis avger värme och med allting på kommer du ha mer svett än vett i köket. Däremot är köksfläkten något av en tjuv, eftersom den suger ut varmluft.

Stäng dörren

Se till att alla dörrar stängs ordentligt. En banal men viktig del i att hålla värmen kvar i huset. En glipa gör att mycket värme läcker ut.

Rör på dig

Kombinera två viktiga saker i livet – motion och värme! En rask promenad innan du går in genom ytterdörren ger dig mer värme i kroppen och möjlighet till ett något svalare hem. Varför betala för värme du klarar av att generera själv?

Vilka är dina bästa tips för att dra ner på värmekostnaderna? Dela med dig i kommentarsfältet nedanför eller diskutera spartips på Byggmentors forum.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor

 • Kennethjakob

  Jag vill gärna se en liknande guide men med inriktning på besparingar i kronor och ören för olika former av värmekällor tex bergvärme kontra pellets, och dylikt.

  Tack för bra ”sajt”!

  KennethJ

  • Hej Kenneth,

   Vi kommer att gå in närmare på olika typer av geoenergi inom en snar framtid – håll utkik!

   Mvh

   Redaktionen

 • Pingback: Plusenergihus – husen som ger mer än de tar | Byggmentor()