11 tips för energisnål möblering

Att sänka kostnaderna för värme och el behöver inte alltid kräva dyra investeringar i nya energikällor. Byggmentor ger dig tipsen för hur du med rätt möblering och tänk kring din heminredning kan spara energi, spara pengar och få ett behagligare inomhusklimat.

Vad förmedlar en känsla av värme?

Hur ett rum känns är inte så enkelt som att läsa av ett visst antal grader Celsius. Temperaturen är en faktor men också hur luften rör sig, vilka kläder du bär, känslan av färger och inredning bidrar till det komplexa fenomen som inomhusklimat faktiskt är.

Vad förmedlar en känsla av kyla?

Ett rum där möblerna saknar samband och kontakt med varandra känns definitivt kallare och även fysiskt blir det lättare för värme att smita om det är stora tomma ytor mellan möblerna. Har du ett kallt färgschema, till exempel mycket blåa toner, gör också det att rummet känns kallare.Smart möblering och inredning kan sänka värmekostnaderna

Bokhyllan kan bli tilläggsisolering

Ibland behöver man faktiskt inte gräva upp dränering runt huset för att åstadkomma bättre värmeisolering. Har du en välfylld bokhylla och ställer den mot en yttervägg får du automatiskt ett extra lager som håller värmen inne och kall luft ute.

Sitt långt bort från fönstren

En stor del av den värme som försvinner ut ur en villa eller en lägenhet gör det genom fönstren, särskilt om det inte är särskilda energifönster. Planer därför möblemang efter detta. Soffan bör vara vid en innervägg så långt bort från fönster som möjligt eftersom du sannolikt tillbringar mycket tid just där.

Låt elementen verka

Element är allt som oftast placerade under fönster för att kunna stråla ut värme och ”knuffa undan” kall luft som kommer in genom fönstren. Se till att inga möbler täcker elementen och därmed hindrar värmen från att spridas, dyrbara grader och slantar i värmekostnader går i så fall till spillo.

Elektronik för både nöje och värme

TV, dator, stereo och TV-spel är inte bara energislukare. Rätt placerade kan de faktiskt bidra till inomhusmiljön genom värmen de automatiskt avger. Placera så mycket elektronik som möjligt vid dina ytterväggar för att de ska fungera som reservelement.

Arbeta med mattor och filtar

När du väljer matta till ditt rum och vill spara energi är det smart att inte bara tänka på utseende utan även gå på tjocklek och värmeförmåga. En rejäl matta av ull är till exempel kanon för att hålla värmen och därmed tillåta grundtemperaturen i huset vara lägre. Att lägga ut filtar vid de platser i hemmet där du sitter eller vistas är också ett bra sätt att ge extra värme när det behövs.

Klyschan ”varma färger” stämmer

Ja, vissa klyschor är ju faktiskt sanna. De varma färgerna, rött, gult och olika blandningar och nyanser av dessa ger de flesta människor en varm känsla sammanhållen känsla. Arbeta med dessa färger i antingen inredningen eller på väggarna. Tapeter eller en fondvägg är alternativ till att helt enkelt måla alla väggar.

Snygga persienner är ofta bra persienner

Istället för tråkiga standardpersienner kan ordentliga träpersienner förhöja de flesta rum och fönster. Fördelen med persienner i trä är att de lätt släpper igenom värme på dagen medan de hjälper till med isoleringen när du sluter dem för natten.

Satsa på dynor, kuddar och tyg

Kuddar i varma färger bidrar till energisnål inredningStora fluffiga kuddar passar ofta in i många inredningsstilar. Välj ut dem i varma färger så kommer de bidra både genom en varmare känsla i rummet och genom att de helt enkelt håller värme bättre när du lutar dig mot eller sitter på dem. Samma sak gäller dynor och tyger som både värmer dig och andra som sitter på dem och kan verka isolerande om de placeras rätt.

Ljus är värme

Arbeta med belysning på ett sätt att du kan ta tillvara på den värme lamporna avger. Försök därför ha lampor nära platserna i rummet där du tillbringar mest tid. Arbeta också mycket med levande ljus som höjer mysfaktorn och temperaturen samtidigt.

Följer du dessa elva tips kan du faktiskt sänka ditt energibehov och därmed spara pengar som du kan lägga på något roligare än värmeräkningen. Hur mycket pengar du sparar per grad sänkt temperatur beror givetvis på din totala årsförbrukning men för en normalstor villa kan du utan problem spara tusenlappar varje år bara genom att möblera och inreda rätt. Själva besparingen gör du genom att sänka temperaturen i ditt hus några grader och sedan se till att möbler och inredning hjälper till att behålla den värme som finns och att värmen finns där människorna i huset faktiskt finns och rör sig.

Har du några egna husknep eller tips på hur man kan möblera och inreda energismart? Skriv en kommentar eller berätta mer på Byggmentors forum för spartips.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor