Energideklaration för villaägare

Ett första steg mot att hitta den perfekta energilösningen för just ditt boende, och så småningom till sänkta värmeräkningar, är att göra en energideklaration. Det är dessutom ett krav att ha gjort en energideklaration när du ska sälja ditt hus.

Energideklarera med en expert

Att genomföra en energideklaration är egentligen ett sätt att se över sin förbrukning av el på samma sätt som en vanlig deklaration är ett sätt att se över sin ekonomi. Rent praktiskt betyder det att du redovisar hur mycket energi ditt hus förbrukar och ger förslag på hur du kan sänka dina kostnader, vilket kan gynna plånbok och klimat såväl i ditt hem som i omvärlden.

Sedan den 1 januari 2009 måste den som säljer en villa eller radhus ha genomfört en energideklaration. För att genomföra detta behöver du använda något av de godkända företag som genomför energideklarationer, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, SWEDAC, har en bra lista över sådana företag.

Vad behöver du som husägare göra

Även om själva energideklarationen sköts av en expert så är det viktigt att du är involverad i processen, dels för att underlätta och snabba på arbetet och dels för att själv få en känsla för vad dina energibovar är och hur du kan åtgärda dessa.Energideklaration - så gör du

För att förbereda dig rekommenderar Boverket att du letar upp och tar fram så mycket som möjligt av följande information:

  • Fastighetsbeteckning (via din kommun).
  • De ritningar som finns över ditt hus och eventuella tillbyggnationer.
  • Byggår.
  • Lista över de förändringar du gjort på huset som kan tänkas påverka energiförbrukning, till exempel tilläggsisolering eller fönsterbyte.
  • Information om ventilationssystem.
  • Din energiförbrukning det senaste året.
  • Resultat från eventuellt radonmätning.

Vad händer när energideklarationen är klar

Därefter kontaktar du en ackrediterad energiexpert som går igenom dina uppgifter och eventuellt också besöker ditt hem och granskar det närmare. Alla uppgifter om energideklarationen registreras sedan hos Boverket. En energideklaration gäller sedan i tio år. Även om du inte tänker sälja huset kan energideklarationen vara väl värd att göra eftersom den kan bidra till en bättre förståelse för din egen energiförbrukning och vad du kan göra för att sänka dina kostnader.

Har du genomfört en energideklaration och vad tycker du att den gav? Dela med dig i kommentarsrutan nedanför eller registrera dig på Byggmentors forum. Besöka oss också gärna på Facebook.

 


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor