Lufta elementen och behåll värmen

Använder du element för värmedistribution ska du regelbundet lufta dessa för att undvika att värmen ”fastnar”. Byggmentor går igenom hur du ska göra.

Många värmeelement bygger på principen att varmt vatten kommer in som sedan elementet hjälper till att stråla ut i hushållet. Ett annat ord för element är ”radiator” vilket kommer från latinets ord för ”stråla.

Så fungerar ett element

Ska man vara noggrann så sker värmedistributionen främst genom så kallad ”konvektion”, alltså att elementen placeras under fönster där kall luft sipprar in. Elementets värme hjälper då till att hetta upp luften och eftersom varm luft stiger så sprids värmen.Lufta element

Det finns rätt många olika varianter av element men de två vanligaste lösningarna är antingen vattenburen värme eller direktverkande el (läs mer i Byggmentors guide till distributionsformerna). I ett vattenburet system är det varmvatten som transporteras runt i huset medan det med direktverkande el är själva elektriciteten som hettar upp elementen.

Så luftar du kalla element

När temperaturen utomhus svänger mycket, ofta på vår- och höstkanten, händer det att det kommer in luft i vattenburna element. Detta kan bli ett problem eftersom kalluften lägger sig som ett lock i elementets överdel och stoppar värmevattnet från att komma in och sprida värme.

På ena kanten av elementets överdel finns det en luftningsventil som är till för att hjälpa dig när luft tränger in i elementen. Den vrider du om med en elementnyckel, eller luftningsnyckel, motsols ända tills det ”lossar” och du hör ett pysande ljud. Går det inte att få in elementnyckeln kan du behöva ta bort eventuell färg eller annat material som täcker nyckelhålet.

Fånga upp spillvatten

När elementet pyst klart kommer det rinna ut vatten i ett stabilt flöde ur luftningsventilen, var därför redo med en skål eller ett glas för att fånga upp vattnet (förebyggande trasa på golvet går givetvis också bra). Vattnet är ofta smutsigt så du vill inte få det på golv, vägg eller kläder.

Därefter är det bara att stäng ventilen med elementnyckeln och du har nu avluftat elementet! För lite nyare element finns det ofta tekniska lösningar för att automatiskt ställa in flödet av vatten, ibland för flera element på samma gång.

Vad har du själv för erfarenhet av element och vattenburen värme? Dela med dig i kommentarsfältet nedanför eller skriv ett inlägg på Byggmentors forum.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor

 • jimmy

  Hej! Jag följde ditt exempel med att lossna ventilen och tyckte mig höra det sk pysande ljudet men det kom
  vatten samtidigt hela tiden så jag öppnade ventilen mer och mer för att se om det pysande ljudet skulle försvinna. Men efter några sek uppfattade jag ljudet mer som högt vattentryck som kommer mot ventilen än att det är luft?
  Den höll på att sluta illa eftersom trycket blev för stort och jag höll på att tappa låsmuttern.

  Nu har jag säkrat så att det inte droppar efter lite om och men. Är min tecken på att jag fortfarande har luft i elementet och ska fortsätta öppna ventilen eller är min hyresvärd bara snål med värmen? Elementet är bara ljummet men röret fram till regulatorn är så varm som man önskar att hela elementet ska vara.

  Tacksam för svar

  Jimmy

 • Petra_friberg

  det kommer inget vatten ifrån mina bara luft ? varför?