Pelletshotet – fel förvaring av pellets kan vara livsfarligt

Ditt pelletsförråd kan vara en livsfara. Byggmentor berättar varför och hur du förvarar dina pellets på ett säkert sätt.

Pellets är idag ett vanligt val för uppvärmning av svenska hus (läs om pelletskaminer här). Men om de förvaras i stora mängder utan ventilering kan de vara direkt farliga och till och med dödliga.

Pellets och kolmonoxid

Boven i dramat heter kolmonoxid och kan utsöndras av pellets. Om förrådet där de förvaras då inte är tillräckligt ventilerat kan kolmonoxiden samlas och orsaka kvävning hos en människa, som i värsta fall direkt leder till döden.

Inget problem med pellets i säck

Det är dock inte ett problem för den som köper sina pellets i säckar, utan enbart för dem som köper i bulk vilket innebär att en ”bulkbil” kommer till förrådet och blåser in dem med tryckluft. Då blir mängden större och potentiellt farlig om inte förrådet är utformat för att hantera pellets, eftersom syret försvinner och kolmonoxid bildas och ackumuleras. 

– Träpellets i sig är inte farliga utan det är vid förvaring i slutna utrymmen som riskerna kan uppstå. Detta har man vetat om i snart 10 år. De dödsfall som har inträffat har skett på utländska fartyg varav ett i svensk hamn och där ansvaret kanske är diffust. Nu har dock två dödsfall i Finland rapporterats i förråd på land och situationen blir annorlunda, säger yrkeshygieniker Urban Svedberg i ett uttalande på Arbetsmiljöverkets hemsida.

Så gör du för att förvara pellets säkert

Att det finns risker med pelletsförvaring innebär dock inte att man måste sluta handla pellets i bulk. Utformas förrådet korrekt och förvaringen sker ansvarsfullt är pellets helt ofarligt. Det viktigaste är att ventilationen fungerar för att inte farliga gaser ska kunna samlas. Sedan bör förrådet vara låst och tydligt märkt med varningsskylt, inte minst för att inte barn av misstag ska ta sig in i det. Sedan bör det alltid luftas ur och ventileras ordentligt innan man går in i det.

Diskutera gärna pellets och pelletsförråd i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum för uppvärmning och energi.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor