Stor guide: pelletskamin

Pelletskaminen kan vara rätt energival för dig som vill värma villan effektivt samtidigt som du får ett av de kanske charmigaste energialternativen. Byggmentor hjälper dig att bli pelletsproffs.

Värme med mysfaktor

Pellets är ett biobränsle som ger låga utsläpp och ett bra alternativ i en värld där klimathotet hänger över våra huvuden. Generellt är pelletskamin ett utmärkt alternativ för en eluppvärmd villa eller ett fritidshus. Ofta ser den ut som en vanlig vedkamin vilket dessutom ger en mysfaktor. Nu för tiden är pelletskaminer ofta relativt snygga och lättskötta, kan ge varmvatten och värma ett helt hus.

Koppla till skorsten

Just att pelletskaminen, till skillnad från en braskamin, kan värma upp hela huset gör den till ett bra val för den som har direktverkande el i huset och vill minska sin elförbrukning. Med hjälp av en inbyggd fläkt sprider kaminen värme som kan räcka i flera dagar. Det finns också pelletskaminer som klarar av att leverera varmvatten till tappställen och som kan sprida värmen till en annan våning med hjälp av en radiator eller fläktkonvektor.  Kaminen kopplas till en skorsten men det går även att installera en väggfläkt om inte skorsten funkar för just ditt hem.Pelletskamin

Låg kostnad med pellets

Energimarknadsinspektionen, som regelbundet analyserar fjärrvärmemarknaden, visar att den som värmer sin bostad med pellets har lägst månadskostnad. Pellets i kombination med solfångare ger den absolut billigaste uppvärmningen även om just den kombinationen inte är jättevanlig i svenska hem. Men på en marknad där elektricitet och

Viktigt att rensa aska

För bästa funktion behöver askan regelbundet tas bort ur kaminen, gärna en gång i veckan. På grund av brandrisken ska askan förvaras i ett slutet plåtkärl precis som vid vedeldning. Vid strömavbrott gör färdiga system att man ändå kan använda pelletskaminen med hjälp av ett bil- eller fritidsbatteri.

Pelletskorg

En pelletskorg kan ställas in i en öppen spis, spisinsats, kakelugn eller vedkamin. En fylld korg brinner några timmar och ger en jämn värme. Pellets är dessutom lätta att tända och en pelletskorg är för det mesta bekvämare att hantera än ved.

Viktigt att tänka på när du köper pelletkamin

 • Gör bygganmälan till kommunen.
 • Anlita alltid en professionell pelletsinstallatör – konsekvenserna vid felaktig installation kan bli ödesdigra.
 • Skorstensfejarmästaren ska kontrollera pelletsanläggningen innan den tas i bruk.
 • Följ skötselanvisningarna och använd den pelletstyp som tillverkaren rekommenderar.
 • Brandsläckare och fungerande brandvarnare ska finnas i huset.
 • Branschorganisationen PellSam har tagit fram en 6-årig trygghetsförsäkring för konsumenter.

Hur köper jag pellets och vad kostar det?

Pellets i storsäck

Pris: 1400– 2400 kronor, men den exakta storleken på säcken avgör givetvis. Titta på jämförelsepriset i första hand. En storsäck kan vara lämplig för den som har ett bra förvaringsutymme. Lämpligt till pelletspanna eller pelletskamin för den som själv bär in pellets i hink.

Pellets i småsäck

Pris: mellan 40 – 80 kronor. Småsäckar (15-25 kilo) passar för småförbrukaren, främst till pelletskamin och pelletskorg.

Hämta själv i lösvikt

Ett alternativ på vissa platser i landet, stor variation på priserna.

Pelletspriset är beroende av inköpsvolym, distributionsvolym och –form samt avståndet till pelletsfabriken. Pellets är skattebefriat förutom mervärdesskatten.

Vilka säljer pellets?

I Sverige finns närmare 30 pelletsfabriker. Exempel på företag som säljer pellets finns hos Svenska Bioenergiföreningen.

Frågor och svar om pellets och pelletskamin

Vad kostar pelletskaminen?

En vanlig kamin, inklusive installation, kan ligga runt 20 000 kronor.

En ”vattenmantlad” kamin skickar en del av värmen in i en vattenslinga vilket gör att kaminen också levererar varmvatten. Den kräver dock vattenburna element. Pris för en vattenmantlad kamin  50 000 kronor plus installation.

Vad sparar jag på pellets?

För en normalvilla blir besparingen omkring 10 000 kronor per år om man kombinerar pelletskaminen med direktverkande el. Alltså blir återbetalningstiden fem år om du räknar med en investeringskostnad på 50 000 kronor.

Vilka säljer pellets och pelletskaminer?

Det finns många återföräljare över hela landet. SveBio listar en del av dem.

Kolla efter P-märkta produkter , alltså produkter som kvalitetssäkrats av Sveriges provnings- och forskningsinstitut.

Fördelar med pellets

 • Billig och miljövänlig värmekälla.
 • Kan täcka 80 procent av värmebehovet (även om du sällan når riktigt så högt).
 • Ger både värme och mysbrasa.
 • Olika design och färger att välja mellan.
 • Fungerar bra ihop med solfångare och kan då stängas av under sommarhalvåret.
 • Fungerar bra med direktverkande el.
 • Sköter sig själv; tänds automatiskt, matar själv fram bränslet.
 • Vid elavbrott kan kaminen kopplas till ett vanligt bilbatteri.
 • En vattenmantlad kamin klarar hela värmebehovet och sprider värmen till husets alla rum, ger även varmvatten.

Nackdelar med pellets

 • Ger visst ljud ifrån sig, fläkten låter och det ”knäpper till” när pellets matas fram.
 • Du behöver regelbundet köpa nya pelletssäckar.
 • Kaminen måste askas ur varje vecka under vinterhalvåret.

Använder du pellets? Fungerar det bra och är det en prisvärd energiform? Eller funderar du på pellets men vill veta mer? Dela med dig av tips eller frågor i kommentarerna nedan eller på Byggmentors forum.

DelaShare on Facebook0Tweet about this on Twitter

Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor