Test av luft/vatten-värmepumpar 2013

Att välja rätt luft/vatten-värmepump är extremt viktigt för att affären ska vara lönsam. Här är testet av värmepumpar som du måste läsa för att kunna köpa rätt luft/vatten-värmepump till rätt pris utan att tumma på besparingen din nya värmepumpslösning ska ge. Ställ gärna dina egna värmepumpsfrågor på vårt värmepumpsforum.

16 testade luft-vattenvärmepumpar

I det senaste testet från Energimyndigheten är det alltså luft/vattenvärmepumpen som stått i fokus. Till att börja med bör man vara medveten om att detta test främst är av pumpar som sålts direkt till privatpersoner, alltså inte med en värmepumpsinstallatör eller hantverkare som mellanhand. Generellt är det alltid en högre risk för sämre funktionalitet om man som glad amatör försöker installera en luft/vattenpump snarare än att anlita en installatör för arbetet.

De testade värmepumparna kostade ungefär 60 000:-, ett rätt genomsnittlig prisnivå för luft/vatten-pumpar. Berg- och jordvärmepumpar kostar oftast ytterligare några 10 000 kronor.

Testresultat

Årsvärmefaktorn (alltså värmefaktor eller COP fast sett över ett helt år, se gärna värmepumpsordlistan för mer förklaringar) är det som man tittat på i testet. Byggmentor vill gärna påpeka att det alltid är bra att fråga värmepumpsåterförsäljare eller installatörer om exakt vilka termer de använder och vad de betyder eftersom det ibland kan råda en del förvirring mellan dessa uttryck.

Här är några av de viktigaste resultaten som Energimyndighetens granskning visat på (observera att de 16 luft/vatten-värmepumparna som testats är testade under en längre period, i denna senaste testomgång har tre stycken luft/vatten-värmepumpar testats):

– Flera luft/vatten-värmepumpar har svårt att tillgodose ett normalstort hus behov av varmvatten till blandare och duschar.

Värmepump på plats i trädgården.
Värmepump på plats i trädgården.

– Generellt sett har pumparnas resultat försämrat något sedan myndighetens förra test (se dessa resultat här).

– Vid ett par plusgrader bildades mer is än normalt på pumparna från Energy Save, In-Vest och Nevica. Samtidigt verkar alla pumpar har relativt goda avfrostningsegenskaper.

– Den energi som pumparna sparar in ligger på mellan 7 200 – 9 700 kWh (kilowattimmar) per år beräknat på ett hus som förbrukar 15 000 kWh om året. Detta då med värmepumpar som ingick testet som haft en effekt på 7-8 kW (kilowatt).

– COP över ett år – årsvärmefaktor – ligger för testpumparna på mellan 1.9 och 2,9, detta är alltså hur mycket effekt pumpen levererar i förhållande till hur mycket el den drar, utslaget över tolv månader. Läs mer här om COP och dimensionering.

– Den förlust för hushållets varmvatten som sker när ingen använder varmvatten varierar mycket mellan pumparna. De som uppnådde bäst resultat var Viessmann 500 kWh/år, Thermia Atec HP 11 600 kWh/år och Daikin 650 kWh/år. Bosch hade högst förlust på 1900 kWh.

Viktigt dimensionera luft/vatten-värmepumpen rätt

Energimyndigheten påpekar vikten av att dimensionera rätt. Även om en värmepump med högre effekt ger en större besparing så kostar de ofta också mer vilket gör att du i slutändan sparar mer på en värmepump med lägre effekt. Gör alltid en ordentlig kalkyl innan du anlitar installatör och väljer värmepump.

De luftvattenpumpar som testats är (namn/modell/cirkapris enligt Energimyndigheten):

 • Energy Save AW 24.4-IOU-QC 60 700 kr
 • In-Vest LVE-09 57 300 kr
 • Nevica Aquazen-8 59 000 kr
 • Mitsubishi Electric PUHZ-W85VHA2 89 000 kr
 • Bosch EHP 8 AW 84 600 kr
 • CTC EcoAir 107 87 500 kr
 • Euronom ExoAir 7,5 89 800 kr
 • Nibe F-2025 8 kW 89 400 kr
 • Carrier AquaSnap Plus 61 900 kr
 • Toshiba Estia HWS-802H-E 69 000 kr
 • IVt Premium Line A Plus 10 108 000 kr
 • Thermia Atec HP 11 96 900 kr
 • Daikin ERLQ011CAW1 89 000 kr
 • Viessmann Vitocal-300 AW-O 113 000 kr
 • Sirius S2-7 Luft 82 500 kr
 • Thermia Atria Optimum 8 93 375 kr

En annan viktig aspekt som lyfts fram som särskilt viktig när du kollar in priser och tar in offerter på en värmepump är att specifikationer såsom verkningsgrad och annat ofta anges för specifika väderförhållanden. Så var alltid tydlig i dialogen med värmepumpsinstallatörerna om att du vill få rätt data och siffror för värmepumpens prestanda under ett helt år, inte bara vid vissa typer av väder och utetemperaturer.

Läs gärna mer om att välja rätt värmepump 2013 och hur värmepumpen fungerar. Kommentera artikeln här under eller diskutera och ställ dina egna värmepumpsfrågor på vårt värmepumpsforum.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor

 • går ut i fra at jeg har vært her å lest før tror jeg. lenge siden sist! en stund . god jul gode jule ønsker, intresang artikkel denne gangen å. men leser mest sider om ting jeg intreserer meg for .