Altan och en badtunna

Detta ämne innehåller 24 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  Mikael 1 år, 8 månader sedan.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 25 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #11662 Svar

  Holmiz
  Deltagare

  Tänkte berätta om sommarens projekt.

  Vår altan hade sedan många år tillbaka börjat förfalla helt. Stolpar som ruttnade och stora hål i altanräcket behövde fixas.

  Här bilder på hur det såg ut maj 2012:
  altan_holes.jpg
  beforepic.jpg

  #12006 Svar

  Holmiz
  Deltagare

  Renovering av altan var alltså ett måste och vi hade även då bestämt oss för att vi skulle ha en vedeldad badtunna med plastinsats. Efter att jag pratat med försäljaren till badtunnan och fått måtten på badtunnan påbörjade jag med det roligaste!
  Jag ritade ut var badtunnan skulle vara:
  ringen.jpg

  #12007 Svar

  Holmiz
  Deltagare

  Min 14-årige son fick vara den som rev…
  duktig_pojke.jpg

  Själv använde jag cirkelsågen till att såga ut hålet för badtunnan.
  thehole.jpg

  Det var så härligt! Bygget var påbörjat!

  #12008 Svar

  Holmiz
  Deltagare

  Badtunnan beställdes men utan lock… Vi ville ha ett isolerat lock och leverantören ville ha 6 900 kronor för ett sådant(!) – så jag bestämde mig för att även bygga ett isolerat lock… Jag menar (menade då) – hur svårt kan det vara?

  Hittade även en pump som inhandlades:
  pumpen.jpg

  Tanken med den var att kunna tömma badtunnan fort direkt i närliggande brunn. Köpte även en avtappningsslang till pumpen.

  #12009 Svar

  Holmiz
  Deltagare

  Sonen rev med glädje (så klart) och en dag kom en lastbil med ett stort paket.
  badtunna_leverans.jpg

  Själv hade jag placerat ut, måttat och lodat sju stycken stenplattor i hålet där badtunnans fötter skulle placeras.

  #12010 Svar

  Holmiz
  Deltagare

  150kg badtunna och nu hade jag, trots sonens hjälp, lyckats få ryggskott. Grannen hade hjälpt mig när tunnan levererades och den här gången tog jag hjälp med vänner och deras barn(!) att lyfta i tunnan i hålet. Själv agerade jag arbetsledare… hehe…
  badtunna_placerad.jpg

  Jag var riktigt nervös att mina stenplattor skulle ligga fel men tunnan satte sig perfekt mot alla plattorna.

  #12011 Svar

  Holmiz
  Deltagare

  Nu när jag hade en faktisk badtunna att mäta mot så satte jag igång med det isolerade locket. Köpte frigolit och började läsa om skräckhistorier i olika forum. Folk som limmat ihop de mest fantastiska saker och som sedan upptäckte att deras lim totalförstört frigoliten.

  Jag letade lite och fann ett lim som limmade på i princip vad som helst men hade inte de förstörande egenskaperna som vanligt lim/klister har på frigolit:
  bra_lim.jpg

  #12012 Svar

  Holmiz
  Deltagare

  Sommaren kom och mellan regnen grillade vi som vanligt och sakta tog ett nytt räcke form:
  nytt_racke.jpg

  #12013 Svar

  Holmiz
  Deltagare

  Naturligtvis kunde vi inte hålla oss med 1:a badet särskilt länge. Här tappas en del av 1350 liter vatten upp (som badtunnan rymmer). Min fru fick äran att tända premiären.
  1a_eldningen.jpg

  Enligt uppgift från leverantören ska vattnet kunna värmas upp till c:a 39 grader på c:a 3 timmar sommartid och 4 timmar vintertid. Denna första gång tog det ungefär 5 timmar för oss. Rekordet vi idag har är på 3,5 timme så vi lär oss sakta hur man ska göra. Det går åt en 40-liters säck med ved för detta och sedan lite till för att hålla det varmt medan man badar.

  forsta_badet.jpg

  Drygt 40 grader lyckades vi skrämma upp temperaturen till! Riktigt varmt och skönt. Vi satt c:a 2-3 timmar denna första gång…

  Tunnan är perfekt! Blir det för varmt sätter man sig på kanten och kyler ner sig. Sedan glider man ner i det varma vattnet och njuter vidare!

  #12014 Svar

  Holmiz
  Deltagare

  Klor luktar och kan färga vår dotters blonda hår grönt. Vi hittade och började använda aktivt syre istället. Ska även göra vattnet ”mjukt”.

  Som grovrengörare hittade vi ett nedsänkbart filter som fungerar på samma sätt som vanliga poolfilter. Perfekt, speciellt under vintertid då frysrisk finns. Filtret hängs på kanten på tunnan och körs alltså direkt i vattnet. Tyvärr var leverantören tvungen att skicka den i tre omgångar då det var dåligt packat:
  packad.jpg

  Klicka nu på sida 2. Finns längre ner på sidan (skit liten text!)

  #12016 Svar

  Holmiz
  Deltagare

  Började med badtunnelocket. Inköpte frigolit (cellplast) i storleken 600x1200x100mm.
  frigolit.jpg

  Var tvungen att sätta ihop flera plattor. Min fru kom på en smart sak där. Använda samma teknik som man använder för att sätta ihop trä. Borra hål och sätta in pinnar!

  lock_pinnar.jpg

  Svor, tänkte och svettades men var glad hela tiden… På bilden nedan ses spåret jag tog ut för hand. Ville ju att locket skulle sitta fast ordentligt. Det är alltså undersidan som vi ser här:
  lock_arbete.jpg

  Gjorde mig även en egen såg! Sågade så fint så…

  #12017 Svar

  Holmiz
  Deltagare

  Så med lite vilja, ett bra lim och en massa tid så såg det riktigt bra ut!
  lock_plats.jpg

  Efter en massa funderande kom jag fram till att ett våtrumsgolv borde vara perfekt att klä locket i. Tål ju väta…

  lock_mattkant.jpg

  #12018 Svar

  Holmiz
  Deltagare

  Mellan arbetet med altan och locket så badade vi. Ibland själva och ibland med vänner.
  bad_grabbar.jpg

  Badtunnan var nedsänkt 20 cm och mellan tunnan och altan fanns det en glipa på 10 cm. Hade gjort det så medvetet för att kunna komma åt att olja in träpanelen bl.a. Här fanns ett senare arbete att göra så att glipan försvann och det blev ännu enklare att kliva i.

  Dessutom saknade vi rejält ett slags bord att ha saker på. Mer arbete.

  #12019 Svar

  Holmiz
  Deltagare

  Limmade så småningom fast det sista på badlocket. Undersidan använde jag istället vanlig presenning eftersom det är bra mycket billigare.
  lock_topp.jpg

  Även altanräcket började bli klart på sina håll.

  #12020 Svar

  Holmiz
  Deltagare

  Att ha tillgång till bra och rätt verktyg sägs vara A och O. Till en början av altanrenoveringen använde jag min gamla cirkelsåg som dessutom sågade lite snett.

  Hade alltid velat ha en Kap- /gersåg så ganska snabbt köpte jag mig en sådan. Efter det gick sågandet som en dans. Kul var det också. Så trappan runt badtunnan som syns på bilden nedan är ett verk av mig och min nya leksak…
  badtunna_trappa.jpg

  Så har du ingen Kap- /gersåg? Köp en!

  Trappan har förövrigt inga synliga skruvar så att man inte gör illa de små fossingarna… Trappsteget har två funktioner; enklare att ta sig i och ur tunnan och gömmer glipan mellan tunna och altangolv.

  På bilden ovan bakom tunnan syns en gammal sliten syrenbuske. Bilden nedanför är tagen från andra hållet. Förutom syrenbusken syns även en gammal igenvuxen sandlåda. Detta blev nästa projekt.

  sandlada.jpg

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 25 totalt)
Svar till: Altan och en badtunna
Din information: