Vad är bäst och hur fungerar de olika systemen.

Detta ämne innehåller 1 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av  Energispararen 2 år, 2 månader sedan.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #12939 Svar

  Gunnel Sundqvist

  Har hittat ett drömställe som nu bara värms upp med direktel. Även om man byter ut alla element så är direktel ingen höjdare. Det finns mark för att gräva ner ytjordvärme men nu läser jag att den inte ger så stor effekt? Annars har de allra flesta som jag pratat med varit mkt nöjda med sin ytjordvärme. Sen har vi alla dessa luftvärmepumpar och luftvattenpumpar och det är där min kunskap inte riktigt räcker till. Husets boyta är på ca 140 m2, fördelat på två plan och då är frågan om en luftvärmepump på nervåningen skall klara av att värma hela huset? Det kanske blir nödvändigt att ha elelementen på övervåningen i alla fall. Jag förstår inte riktigt hur detta fungerar och skulle behöva lite råd och tips. Och kostnaden sen, jag antar att ytjordvärme plus indragning av vattenburet kostar en rejäl bit över 150 000?

  #12945 Svar

  Energispararen
  Deltagare

  Om jordvärme är effektivt eller inte beror ju på var i Sverige du bor och hur marken ser ut. Är det hög vattenhalt i jorden och nu bor i Götaland så brukar jordvärme fungera fint förutsatt att systemet är korrekt dimensionerat.

  Man brukar räkna på 6000-7000 per element och så drygt 100 000 kronor för jordvärmen. Sedan kan du ev. få rotavdrag på det, men jag tror också att du får lägga ut minst 150 000 kronor för ett sådant system. Dock är livslängden lång för denna typen av system, räkna med 20-25 år för jordvärmepumpen och drygt 50 år för slangen i marken.

  Att bara ha en luft-luftvärmepump på 140m2 låter lite klent, men det går ju installera två innedelar – en på nedervåningen och en på uppevåningen. Detta förutsätter än en gång att huset är beläget relativt långt söderut, eftersom luftvärmepumpens effekt minskar avservärt beroende på utomhustemperaturen. Livslängden på en luftvärmepump beräknas till ungefär 15 år, även om installationskostnaden bli billigare.

  Ska du värma mycket varmvatten/tappvatten, så kan ett vattenburet system löna sig ganska snart.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
Svar till: Vad är bäst och hur fungerar de olika systemen.
Din information:
DelaShare on Facebook0Tweet about this on Twitter