Bygga bastu

Att bygga en knuttimrad bastu är ett omfattande men också roligt projekt, särskilt om man är många som hjälps åt, berättar Anneli i sitt bidrag till Mitt Hemmaprojekt. 

Annelis bidrag (se bildspel längre ner):

Drömmen om att bygga en bastu

Bygga bastu från grund till tak.

Ett av våra hemmaprojekt började med att min sambo, Gunnar, väldigt ofta uttryckte ”åååååhhhh vad jag önskar att vi hade haft en baaastuuuu”! När Gunnar i mars 2011 fyllde 50 tipsade jag hans vänner om hans ”heta” längtan – och dessa fantastiska människor skapade ”Gunnars bastufond”, där alla hans vänner kunde vara med och bidra som present. Det samlades in cirka 23000 kronor i Bastufonden.

När så bastu skulle väljas hade vännerna många tips och idéer, rund bastu, kantig bastu med mera, med mera. Men Gunnar, han ville ha en riktig bastu han. Varför inte en knuttimrad? Åttakantig, kanske? Och så fick det bli!

Vännerna ojade sig – hur skulle det gå till?! Ville Gunnar basta eller ville han bygga?! Men sagt och gjort, virke beställdes från närmaste brädgård, kamin med tillbehör inköptes från Estland. En modell av bastun tillverkades i papp och en större modell av grunden snickrades ihop av brädor.

Det vreds och vändes och måttades. Knuttimra – hur gör man egentligen? Inspiration och idéer hämtades från den knuttimrade busskuren, från grannens lada samt andra timrade byggnader – och så kunde bygget börja.

För att kunna gjuta plintar hyrdes en grävmaskin. En ny erfarenhet i vår familj, men vi lärde oss ganska fort hur den fungerade. Roligt var det och hålet blev stort. När plintarna var gjutna och hålet igenfyllt kom vännerna för att hjälpa till med reglar till grunden. Resten av jobbet har Gunnar i princip gjort på egen hand.

Mycket bankande och sågande

Knutarna gjordes i början enligt ’trial and error’-principen, men när Gunnar hade kommit underfund med hur man bäst lyckades med dem gick det riktigt bra. Helt enkelt var det inte att få dem att stämma och bli någorlunda raka, i synnerhet då vissa stockar var skeva från början. Det medförde en hel del bankande, sågande, slipande och kilande, men resultatet blev till belåtenhet!

Hål för fönster och dörr måste också måttas in. Fönstren kommer att hämtas från Gunnars föräldrahem; gamla fina fönster med nio rutor. Provisorisk dörr har inhandlats från det som blev över vid ett bygge.

Att räkna ut hur taket skulle konstrueras var inte lätt. Hur får man det tillräckligt stabilt, och hur stadgar man det under byggfasen? Gunnar valde att fixera en stolpe mitt i huset för att bygga takstolar mot. Taket är ett brädtak täckt med tjärpapp. När taket var färdigt kapades stolpen strax under nocken.

Golvplankor på, slipas och linoljas. Nu är faktiskt huset färdigt! Visst syns det att det är hemmabyggt, men vi är riktigt nöjda – det blev fantastiskt fint, passar bra in i miljön på vår tomt – och det var ingen lätt uppgift att ge sig på!

Nu ska huset inredas med bastu och relaxrum. Det blir vinterns projekt. Men det har i mellantiden också hunnit tjänstgöra som ’flipperhus’ under en stor fest vi hade hemma en helg i september – ett mycket användbart hus som var helt perfekt för ändamålet! Det finns ytterligare dokumentation på www.bastufonden.n.nu!

Klicka på en bild för att öppna bildspel: [nggallery id=27 template=caption]

Text och bilder: Anneli Eriksson

Tyck till om bastun kommentarsrutan här nedanför, och glöm inte att klicka på ”Gilla” här till vänster om du vill hjälpa Annelis bidrag att vinna i kategorin ”Läsarnas pris”.

DelaShare on Facebook0Tweet about this on Twitter

Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor