Bygga trädäck med badtunna, tips och erfarenheter

Att bygga ett eget trädäck med badtunna var Kristians första större byggprojekt, här berättar han om hur det gick till och vad han lärde sig under bygget, i sitt bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken)Klicka på ”Gilla” här till vänster om du gillar texten och bilderna och vill bidra till att Kristian ska vinna ”Läsarnas pris”!

Kristians tävlingsbidrag (se alla bilderna längre ner):

Vattenpass, byggsnöre och vilja

Detta var mitt första lite större byggprojekt som jag någonsin gjort. Först och främst fick jag först ta reda på HUR man bygger ett trädäck. Ganska snabbt förstod jag att reglarna ska ligga 60 cc för att det skulle bli stabilt utan att trallen skulle svikta.

Trädäck med badtunna – det går att bygga själv.

Sedan skulle badtunnan också sänkas in i trädäcket. Därför blev det en massa mätande, och åtskilliga ritningar på datorn innan jag kände mig helt nöjd. Både vad det gällde det estetiska och det funktionella.

Därefter var det dags att börja borra för plintarna. Jag hyrde en jordborr för några hundralappar, och det var verkligen värt den kostnaden. Att gräva alla dessa hål för hand, så pass djupt hade tagit mig en evighet. Och trots hjälpen med denna borr, blev det ganska svettigt ändå för 2 personer då det fanns lera bara någon decimeter ner.

Detta var något av det viktigaste. Just det att hålen placerades rätt och plintarna. Man måste vara väldigt noggrann från början. Ett litet fel från början blir större och större desto längre man kommer i projektet. Vattenpass, byggsnöre, tumstock och lite vilja kommer man långt med!

Värt att investera i kap- och gersåg

När man reglat upp grunden så kommer man till det som jag tyckte var roligast – att lägga själva trallen!

Lägg gärna några kronor extra på trallskruven så att man inte får sådana som rostar efter ett tag. Vad jag också märkte är att hålen i trallen blev snyggast om man försänkte lite innan med en borr. Jag hade 2 skruvdragare så det tog inte mycket extra tid att göra det.

Ja, ett annat tips är att alltid ha ett extrabatteri till skruvdragaren. Det är tråkigt och tidskrävande om man ska behöva vänta på att batteriet ska laddas hela tiden.

I början av projektet inbillade jag mig att jag skulle klara av det hela med de verktyg jag redan hade. Bland dessa hade jag räknat med en sticksåg. Det kanske hade funkat om det inte funnits några vinklar och till ett lite mindre projekt, men till detta bygge så var det för klent med en sådan såg.

Jag köpte i stället en kap- och gersåg. Det var nog det bästa verktyget under hela bygget! Det flöt på så smidigt efter det.

När trallen var lagd, så avslutade jag med att rama in däcket med ett pilstaket. Köpte färdiga längder, som jag sedan bara skruvade upp. Enkelt och snabbt, men det gav en väldigt fin känsla och inramning.

Nu njuter jag så ofta jag kan av baddäcket! Både sommar och vinter.

Klicka på en bild för att få upp bildspel:
[nggallery id=11 template=caption]


Text och bilder: Kristian Jönsson

Tyck gärna till om Kristians egenbyggda baddäck i kommentarsfältet nedanför, och klicka på ”Gilla” till vänster om du tyckte om hans bidrag. Delta också gärna själv i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr”.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor