Operation Köksrenovering

I det sjätte bidraget i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken) får vi höra och se bilder på hur Hannas köksrenovering blev verklighet genom att alla tog ansvar för det de var bäst på. Klicka på ”Gilla” här till vänster om du gillar texten och bilderna och vill bidra till att Hanna ska vinna ”Läsarnas pris”!

Hannas tävlingsbidrag:

Oundviklig köksrenovering

Köket före renovering.

Jag och min sambo har levt tillsammans i cirka ett år när vi inser att köket behöver en make up. Fram till då hade ugnens värme strömmat ut i vårt dåvarande skafferi och förstört de flesta torrvaror vi ägde, samt att köksbänken balanserat på en extra trälist efter väggen. Trälisten kan vi tacka den förre ägaren för genom att han felade lite i sin måttbeställning på bänkskivan.

Köket i sig var från 1986, då för övrigt undertecknad föddes, vilket gjorde renoveringen ännu mer värdefull och påtaglig. Dagen D var kommen och IKEA hade fått minst tio besök av familjen innan beställningen blev ett faktum. Plånkan var tom men desto lyckligare var vi, jag och min sambo.

Familjen rycker in

Köket innan rivningen.

Svärfar från Lappland kom ner till Sundsvall för att stå till renoveringstjänst. Innan dess tål att nämnas att andra familjemedlemmar funnits på plats i lägenheten för att slita ut det gamla åbäket till kök. All hjälp mottogs då tummen sitter mitt i handen på en av oss.

Allt gick enligt planerna. Min främsta uppgift var att hålla mig undan, koka kaffe samt stå för kökstjänsten medan herrarna arbetade febrilt. Sambon och svärfar kompade bra i köket och mot alla odds blev köket klart efter många timmars slit. När det mesta satt på plats var det dags att släppa in kokerskan i bilden, nu skulle det skruvas lådor, hyllor och diverse IKEA-inspirerade delar.

Jag tog mitt jobb på största allvar, främst på grund av en tidigare händelse under renoveringstiden…

En dag tidigare…

Männen är på sin arbetsplats för helgen; i köket. Golvet ligger färdigt och glänser med sin svarta kulör och några skåp har kommit på plats.

Det borras och bankas om vartannat medan jag försöker få mig lite ledig tid mellan kaffekokningen och mikromaten. Strax innan har jag besökt den lokala mataffären och lyxat till det med en dagsfärsk veckotidning. Problemet var att jag även småtittade lite på TV:n i samband med den lediga tiden.

Plötsligt inser jag att TV-dosan slutat att fungera, varför ska detta hända nu tänker jag. Jag försöker febrilt att byta kanal med dosan, men utan resultat. Jag utbrister ett antal svordomar och blir riktigt förbannad. Tidningen ligger på min mage och sambon springer ut i vardagsrummet med snickarbyxan och hammaren i högsta hugg.

Han undrar om ett tredje världskrig utbrutit med tanke på mina ordval. Jag påpekar att dosan är trasig och att det behöver bytas batterier… behöver jag säga mer? Sambon väljer först att bita sig i tungan men sedan kommer utskällningen som innefattar en eventuell skilsmässa innan giftermålet ens ägt rum. Hans svett lackar i pannan och svärfar undrar även han om vad som händer.

Jag skäms och ser till att dra mitt strå till stacken under resten av bygget. Det blev ett batteribyte och veckotidningen förblev oläst. Men resultatet av ombyggnationen när vi väl kompade blev strålande.

Köksrenovering – ett bra beslut

Köket är renoverat!

Helt nytt kök
Köksrenovering genomförd!

Idag är köket på plats. Alla lådor är utdragbara och alla skåpluckor hänger rakt. Vi är fortfarande ihop och väntar vårt första barn. Att renovera det viktigaste rummet i lägenheten var det bästa beslutet vi fattat, nu ryker inte värmen rätt in i något skafferi och bänkskivan är måttbeställt med millimeterperfektion.

Vi har delat många skratt och minnen i köket och all tid har varit värt mödan. Ett stort tack till alla inblandade och nu med hopp om att även glädja andra hemmafixare tackar vi för oss och ser till att batteritiden inte hinner fortgå innan besvikelsen blir ett faktum.

Text och bild: Hanna Rolinder

Vad tycker du om texten? Kommentera nedanför! Och varför inte skicka in ditt eget tävlingsbidrag.

DelaShare on Facebook0Tweet about this on Twitter

Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor