Renovering av ett hus på landet

Emilia berättar om hur det är att renovera ett gammalt hus långt ut på landet med allt vad det innebär i detta tävlingsbidrag i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken)Klicka på ”Gilla” här till vänster om du gillar texten och bilderna och vill bidra till att Emilia ska vinna ”Läsarnas pris”!

Emilias tävlingsbidrag (se alla bilderna längre ner):

Drömmen om ett eget hus

Vi möttes, och förstod varandra så precist, och så ville vi detsamma, ha ett hus på landet. En plats som kallas hem. Där vi kan odla grönsaker och komma och gå när vi vill.
En plats som väntar på en. Ett år senare, då vi jobbat hårt, sparat och gnetat. Varje öre räknades.

Ett hus i behov av renovering.

Vi åkte till hans hemland och där köpte vi vårt hus. Ett gammalt hus, 70 år. Eller kanske det skall kallas stuga. Gammalt och lite trasigt i kanten. Vi övervägde om det verkligen var värt att renovera. I Sverige skulle de nog säga att det borde rivas och byggas ett nytt, men efter att ha knackat runt på väggar, tak och bjälkar fann vi att det är stabilt, träpålarna bastanta och friska. Huset är lite skevt men det är också dess charm. Och lutar, det gör ju husen i Amsterdam med!

Huset tomt i 20 år

Ingen hade bott där på 20 år, fullt av spindelnät och ena väggen hade flyttat en aning på sig. Fullt av bråte, likaså trädgården, igenväxt och full av skrot. Första tiden gick åt till att städa upp. Efter städningen var nummer ett att rensa och gräva ut brunnen. Min man nere på bottnen och jag hissandes upp spann efter spann med smutsigt vatten och gyttja. Tungt och kallt. Men vilken glädje efteråt, vatten är så viktigt!

Under tjugo centimeter av jord beklädd med brännässlor hittade vi stenläggning från grinden till huset, vilken vi hackat upp från lerjorden. Sedan fortsatte vi med att utöka stenläggningen till vår blivande terass under vinrankorna, samt till brunnen och kallaren. vi hade tur med att finna så mycket sten runtom i trädgården.

Sakta men säkert börjar det likna en bebodd tomt.

Sedan så behövdes toaletten flyttas, vi monterade ned den del för del, grävde en djup grop, monterade upp den igen med smärre förändringar, en aning längre ned i trädgården. Den blev dörrlös och försedd med ett draperi istället. Den är aningen temporär och får hållas upp av en stöttepelare!

Svårt att renovera med dålig väg

Det är spännande med ett hus, de timmar vi ägnat åt att studera och drömma varje vrå visar så klart hur allt hänger ihop, hur det är konstruerat. Aldrig i mitt liv innan har jag tänkt på hur ett hus är konstruerat, än mindre en brunn. Jag tänkte att vi skulle behöva anlita byggare, men nu har jag en annan inställning. Det är inte så komplicerat, bara man har tålamod.

Brunnen viktig för huset.

Det mest fantastiska och det mest problematiska är att det inte finns någon riktig väg till vår lilla by. Det måste vara fyrhjulsdrivet genom skogen eller häst och kärra. Som att vara 50 år tillbaka i tiden. Elektricitet har vi, men det är också enda moderniteten. Vi har två rum, det ena har jordgolv och det andra har mushål mellan golvplankorna. Men. Atmosfären så speciell, och trädgården så stor. Det är helt klart ett projekt.

Fortfarande är det mycket att göra. Det är nu ett år sedan vi köpte vårt hus, runt ett halvår har vi spenderat där. Jordgolvet är täckt med plastmatta. Mushålen är kvar. Men i sprickorna i väggen har vi slängt in cement, sten och skum, vi har målat köket där vi bor och ena sidan av utsidan, samt dörrar och fönster.

Gammeldags stil med egen smak

Den gamla inredningen har vi rengjort och målat om. Vi har byggt en liten terrass som även är hundkoja isolerad med frigolit och kartong. Materialet har vi tagit från den raserade ladan. Med snål ekonomi har vi fått anvanda kreativiteten så mycket mer och har försökt att återanvända allt vad som möjligt är.

Den gammeldags stilen vill vi behålla, men addera vår smak och praktiskt måste det vara!

Planen är att det ska bli riktiga golv. I köket vill jag ha keramikplattor, och golvet skall luta litegrand och i nedstigningen ett galler för vattnet att gå fran ordentlig renskurning. Även ett system för vattnet att gå självmant ut genom väggen så att vi inte behöver bära ut smutsvattnet. I sovrummet, där det nu är plastmatta, skall det bli trägolv (och många fårskinn framför kaminen!).

Det skall byggas ett tvättrum i trädgården, med plats för långa bad och en liten kamin som varmer upp vatten och luft. Vi behöver också bättra på taket, där det läcker in ibland, likaså skorstenen. De stora förändringarna får vänta tills vi har en fyrhjulsdriven bil att hämta material med, och pengar såklart. Det kommer ta sin tid, men sakta sakta går det framåt med vår stuga.

Trädgården skall bringa grönsaker, frukt och nötter, och vara vacker som Eden. Vägen dit är lång. Vi börjar med huset. Det underbara är att vi är optimister och har arbetsglädje!

Klicka på en bild för att få upp bildspel:
[nggallery id=9 template=caption]

Text och bilder: Emilia Arnli

Skriv om vad du tycker om Emilias husprojekt i kommentarsfältet nedanför, och passa gärna på att skriva ett eget bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr. Glöm inte att klicka på ”Gilla” här till vänster om du gillade texten och bilderna.

DelaShare on Facebook0Tweet about this on Twitter

Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor