Så fick vi vårt drömkök

Ett nytt kök i gör-det-själv-anda berättar Therese om, och hon delar med sig av sina bästa tips till andra som ska renovera i sitt bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken)Klicka på ”Gilla” här till vänster om du gillar texten och bilderna och vill bidra till att Therese ska vinna ”Läsarnas pris”!

Therese tävlingsbidrag (se alla bilderna längre ner):

Köket måste bytas

Kroppen värker efter drömmen om ett hus, armarna känns långa efter alla turer med baby och flera matkassar. Upp ner, upp ner och upp, det är tre lååånga trappor till vår dörr. Men så har vi utsikt här, högt uppe, fjäll och sjö så långt ögat kan nå, men om vi ändå bodde i hus, vad skönt det skulle vara. Bara att sladda in med bilen, lilla gumman kunde sova kvar i bilen medan jag packade in varorna, vad lyckliga vi skulle vara och all energi som går åt i trapporna skulle jag kunna kratta löv för istället, yes vi ska bo i hus!

Många budgivningar senare och en annons på blocket gav resultat, alltså annonsen på blocket. Ett urgulligt äldre par kontaktade oss och ville sälja deras hus, lyckoruset var totalt! Under tiden vi kämpade med glädje och tårar i budgivningarna tyckte jag det var en bra idé att lämna min karriär inom hälsa för att bli ett ess i byggbranschen, vår budget och kunskap var trots allt inte den största.

Juni månad jag får jobb inom bygghandeln, juli månad och vi skriver kontrakt, vi är husägare! Elsa visar mig hur jag får på den blåa gigantiska spisen.

-Du måste vrida i den här ordningen annars fungerar den inte, fläkten dånar som ett helt tåg.

Köksrenovering a la gör-det-själv

Köksrenovering pågår.

Köket måste bytas och det illa kvickt. Projekt gör-det-själv börjar ta form. Rivningen är enkel, både jag och min man går loss på de volangprydda skåpen. Köket och vitvaror beställs, färdiga sektioner, för att göra det enkelt.

– Har ni kollat om väggarna är raka?

– Ehhh nej.

Ringer upp min älskade pappa, han kan det mesta och varför inte ta fönsterna samtidigt, man känner nästan vädret när man tittar ut genom dom. Sagt och gjort, vi var verkligen supertrion!

Raka fina väggar och linjer. Allt vitmålades och vi passade på att slänga in ett nytt tak, Moelvens regina, har man 4 starka armar och en massa skruv går det snabbt. Med mina nyvunna kunskaper i bagaget, varför inte ta golvet samtidigt jag menar när vi ändå är igång. Svart borstat ekgolv från Golvabia blev det bästa valet.

Myresjököket anländer i en stor buss, tjohoo, in med allting, sakta men säkert tar det form. Nu ska bänkskivan in, men hur då? Nästan 4 meter lång är det ingen barnlek, att den spricker är ett faktum. Tredje bänkskivan lyckas komma in genom en ruta, oskadd! Hej då mikromat!

Runda fönster vore ju läckert, japp runda fönster blev det, nästan lite båtkänsla, chooook chooook! Att rengöra Kakel var det inte tal om, mannen beställde en 3meter lång härdad glasskiva och en LED-belysning från Tyskland.

Nu hade vi lärt oss, glasskivan kom in hel på första försöket, puhh! Ringde in övriga familjemedlemmar och dom tog gladeligen en pensel i handen och svisch sa det så var huset målat i grått (granit). Fläkten susar tyst och jag njuter av att laga mat i vårat kök.

Mina bästa tips om ni vill göra jobbet själva:

  • Ta god tid på er och gör upp en plan.
  • Be om hjälp när du är osäker.
  • Ta en sak i taget och se till att ha roligt tillsammans på vägen!

Om jag skulle vinna:

Jag önskar vi en ny farstukvist har, det är alldeles för många som på huvudet far.
Sår, stygn och bulor blir kvar, kan tänkas varför vi inte den redan rivit har.
Många nedför trappan rullar, en liten slant och det blir andra bullar!
Längtar efter att det blir vår, önskar vi en ny farstukvist får, snälla tomten…

Klicka på en bild för att få upp bildspel:
[nggallery id=10 template=caption]

Text och bilder: Therese Ylander

Tyck till om köksrenoveringen i kommentarsrutan nedanför, och klicka på ”Gilla” till vänster om du tyckte om tävlingsbidraget. Delta själv i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr”.

DelaShare on Facebook0Tweet about this on Twitter

Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor