Så skapade vi vår drömbostad

I detta bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” får vi höra hur Ivana tillsammans med sambo och hund skapade sitt drömhem av en lägenhet med renoveringsbehov. Klicka på ”Gilla” här till vänster om texten om du vill att bidraget ska vinna ”Läsarnas pris”.

Ivanas bidrag:

Drömlägenhet med uteplats

Det hela började i februari 2011, när vi bodde i vår lilla tvåa i ”Älmhult City” , högsta våningen utan hiss eller balkong. Jag var måttligt trött på att bo där och var ständigt på jakt efter något större, något finare. Köket gick knappt att vistas två personer i, för att inte tala om grannar som inte förstod det här med när man hade bokat en tvättid!

Jag kollade runt på Blocket varje dag, flera gånger om dagen. Till slut dök den upp, min drömlägenhet, VÅR drömlägenhet. En 3:a på 75 kvadratmeter, med två våningar och egen trappa ner till källaren,och även en uteplats. Jag och min kära sambo ringde om lägenheten, och fick komma och titta på den. Jag blev kär direkt. Jag bestämde i samma sekund som jag klev innanför dörren att ”denna lägenhet MÅSTE bli vår”.

Vi såg direkt att det kommer behövas en del renovering, men jag såg helt klart potentialen till en drömbostad! En massa bilder snurrade i mitt huvud på hur jag ville ha det. Vi köpte lägenheten, som Ni säkert redan listat ut. Vi flyttade in, och ända sen dag nummer ett i denna lägenhet har jag trivts mer än jag någonsin trivts i någon annan bostad. Men som sagt, vi hade en del renovering framför oss. Tur för mig att jag ”äger” en mycket händig och arbetsvillig sambo!

Jag styrde och ställde, han slet

Sommaren 2011 satte renoveringen igång. Jag var chefen, min sambo var den som skötte mesta jobbet. Vi var ett perfekt team ska jag tillägga. Jag trivdes mycket bra i rollen med att styra och ställa, han trivdes i rollen med att slita som ett djur och lyda mig.

Det var vi tre som skapade vår drömbostad i somras. Ber om ursäkt , glömde nämna den tredje arbetskraften, lilla vovven Dizel, som alltför många gånger denna sommar suckat djupt och längtat till allt skulle bli klart, längtat till att slippa kaoset, precis som matte. Stackaren råkade till och med bli utelåst på balkongen en kväll under renoveringsarbetet. Det var en mycket lycklig vovve ska jag säga som rusade tillbaka in i kaoset och röran när vi upptäckt bristen på arbetskraft, och det hördes ett vargliknande ylande ute.

Jag ska erkänna att vovven inte var den enda som var trött på kaoset. Jag hade börjat på nytt jobb precis innan sommaren, så någon semester hade jag inte. Det var långa dagar på jobbet som gällde, för att sen komma hem till ett fullständigt kaos och en trött och sliten sambo som jobbat på vårt hem hela dagen lång. Det vi (han) började med var att riva ner alla tapeter i hela hemmet, det var minst fyra lager med tapeter på varandra.

Mitt hem luktade hemskt, för han använde sig utav en ångmaskin för att få bort tapeterna. Sen hjälptes vi åt med att spackla och sätta upp väv. Jag ville ha hela hemmet målat i vitt, jag älskar att ha det ljust så vitt skulle det bli. Sedan ville jag inget hellre än att få bort de fula ”halvmåne-dörrarna” som störde mig något otroligt mycket. För att kortfatta det hela så var det målning av hela hemmet, inkl trappor och golv, riva desssa hemska halvmånarna, och även införskaffa helt nya möbler som gällde.

Tuff renovering men vi klarade det

Idag är mitt hem vitt, precis som jag önskade. Jag har inga halvmånar till dörrar, tack Gode Gud, jag har en cool fondtapet i tv-rummet och mitt golv är i en riktigt snygg vit-grå färg. Jag älskar mitt hem, och skulle kunna tänka mig att bo här för alltid!

Jag önskar att jag vinner denna tävling, för jag kan knappt sätta en spik rätt, jag duger inte till mycket inom renovering, men den person som gjort allt detta för mig, för oss, min kära sambo, fyller 25 år i början av januari, och jag vill tacka honom , jag vill ge honom något riktigt fint som tack, för det är han mer än värd!

Min sambo hade semester, från arbetet då alltså. Men någon riktig semester hade han inte. Han slet som ett djur, dag och natt, trots en långdragen förkylning, trots det fina vädret ute, trots hans längtan till att åka ut med båten och fiska. han gjorde detta för oss. och det är något jag uppskattar väldigt mycket.

Det var många ensamma nätter i sängen för mig, för han valde att stanna uppe och bli färdig. Jag ska erkänna att jag kan ha varit en häxa vid många tillfällen under renoveringens gång. Jag längtade definitivt inte hem från jobbet när jag visste vilken röra som väntade mig, så jag kan ha klagat, jag kan ha gnällt. Stege som står i vägen både här och där, målade väggar som man får akta att man inte rör vid, skräp överallt, nymålade trappor så att man inte kan ta sig uppför trappan och gå på toaletten.

Vissa dagar ville jag bara skrika rakt ut att ”jag vill inte, vi lägger ner projektet jag orkar inte ha det såhär”! Men nu efteråt är jag glad att vi inte har lagt ner det, för trots allt var det värt att en hel sommar gått till spillo för detta. För vi har tillsammans gjort detta, utan någon hjälp från proffs, vi klarade det på egen hand, vi har lagt grunden till vår framtid, och vi gjorde det helt på egen hand, vi tre…

Text och bilder: Ivana Ilic

Tyck gärna till om Ivanas projekt i kommentarsrutan nedanför, och klicka på ”Gilla” här till vänster om du tyckte om hans tävlingsbidrag. Delta gärna i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” du också.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor