Ta bort träd i trädgården

Annika berättar om ett träd som var tvunget att tas ned – men det var lättare sagt än gjort. Läs hur hon gick tillväga i hennes bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken). Vill du bidra till att Annika ska vinna ”Läsarnas pris”? Klicka då på ”Gilla” här till vänster!

Tävlingsbidrag:

Det började med ett litet sidoskott

Mitt projekt handlar om nedtagning av ett prydnadsträd på fastighetstomten. Det började med att jag hade satt ett litet sidskott som jag fick av en vän, vilket jag inte visste vad det var för sorts träd/buske. Under flera år växte det upp och efter fem år visade det sig vara ett träd som såg ut som ett paraplyträd, ett prydnadsträd. Efter 10 års tid hade trädet vuxit upp både högt och brett ut sig på baksidan av trädgårdstomten med utseende som växte högre än huset.

Träd som var tvunget att tas bort.

Det innebar att den stod alldeles för nära huset, förhindrade insyn, men även utsikten och gav mycket sidskott samt mörk yta där jorden alltid var fuktig. Jag klippte av några grenar varje år och denna höst innebar det att grenarna blev längre och tjockare, det medförde att jag beslutade mig för att ta bort hela trädet.

Mina tankar och funderingar var att förbereda mig på att det innebar ett tungt och krävande jobb. Jag började med att såga av de grenar med bladverk som växte och bredde ut sig och hängde ned mot sidorna. Grävde med en vanlig spade vilket var dåligt resultat och krävde hård ansträngning.

Trädborttagning utan maskiner

Ett måste för att kunna hantera situationen för att kunna få vetskap om hur rötterna var under markytan och det visade sig att roten var enormt tung och stor med rötter som var verkligen sega och långa, hur mycket som helst. Det var svårt att kunna få omgång om hur långt ner de gick. Såg, och spade och spett var endast de redskap som användes, så detta projekt innebar ej någon hjälp med maskiner.

Min son hjälpte mig. Den bästa lösningen var att såga av stammen i olika etapper och försöka gräva nedåt så djupt för att komma under rötterna för att kunna lyfta och dra upp hela den bastanta roten med dess stam. Detta var ett väldigt krävande arbete. Därför var det viktigt att jorden var fuktig så att rötterna var lättare att hantera. Det skedde under korta stunder och under flera dagar.

När det gick att vicka stammen med dess rötter åt sidan bad vi mina två döttrar om hjälp för att kunna lyfta upp stammen med dess rötter. Efter en hård ansträngning med envishet lyckades vi 4 personer i ett gott samarbete lyfta och dra upp hela stammen med dess rötter. Vilken stor klump det handlade om. Ändå var det bara en stam på knappt 30-40 centimeter.

När vi hade pustat ut kom mina nästa tankar, vad ska jag göra av denna klump? Egentligen ville jag ha det kvar. Det var som finast när man såg det på långt avstånd. Min önskan var inte att ta dö på trädet och det jag mest ville var om någon kunde tänka sig att ta hand om det och försöka plantera det så att det får fortsätta att växa upp igen.

Då var frågan om vem som skulle kunna vara lämplig person för att vilja ha ett avsågat träd? Jag frågade en släkting som kunde tänka sig detta. Efter några dagar kom de och hämtade trädet, planterade det på deras mark.

Det återstår att se om det överlever vintern och kan växa upp och blomma åter igen med dess fina blommande vitgula klasar. Det vore en enorm lycka för jag tyckte om trädet som verkligen var praktfullt och mysigt, det gav en känsla av man kunde vistas under det som att stå under ett paraply, men det var planerat på fel plats.

Trädet behövde få breda ut sig och växa fritt på ett mer fritt område inte på en liten fastighetstomt nära fastigheten och vid tomtgränsen. Det jag har lärt mig av detta är att innan man planterar ett träd/buske är det viktigt att planera mera och ta reda på all information om hur stort det kommer att bli när det är uppväxt under många år, så att placeringen av träd/buske stämmer med dess miljö.

Text och bild: Annika Krantz

Klicka på ”Gilla” här till vänster om du gillar Annikas tävlingsbidrag, och delta gärna själv i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr”.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor