Årets Stockholmsbyggnad – vad tycker du?

Stockholms Stad har utlyst en tävling där man vill rösta fram ”Årets Stockholmsbyggnad 2011”. Även om man inte bor i Stockholm tycker vi ändå det är värt att uppmärksamma initiativ som uppskattar och diskuterar smart arkitektur för både små och stora hus. Vad tycker ni om bidragen som är nominerade?

Här är bidragen som tävlar i år (klicka på bilderna för större versioner):

Årets Stockholmsbyggnad One Tonne LifeEtt prefabricerat trähus med mål att påverka miljön mycket lite. Så pass energieffektivt att det genererar mer el än vad huset förbrukar och helt tillverkat i trä.

Byggmentor tycker: Helt rätt i tiden med nyckelfärdigt och miljövänligt/energisnålt. Snyggt och modernt utan att sticka ut för mycket.

Kontorsbyggnad med mycket glas och ljust stål med reflekterande ytor som ger byggnaden ett föränderligt utseende.

Byggmentor tycker: Snyggt, absolut. Men tillräckligt nyskapande för att vinna en tävling av denna klass? Nja.

Årets Stockholmsbyggnad Förskolan PalettenEn förskola med mycket distinkt träpanel som fasad. energieffektivt byggt och olika storlekar på fönstren.

Byggmentor tycker: fönster som växlar storlek hux flux ger ett lekfullt intryck som samspelar bra med den unika fasaden. Tummen upp!

Årets Stockholmsbyggnad Barnmorskan 2Radhus med höghuskänsla som går emot de senaste årens trend med stora fönsterytor.

Byggmentor tycker: Just radhus är ofta väldigt mycket fast i traditionella utseenden, kul med radhus som vågar sticka ut.

Årets Stockholmsbyggnad Kvarteret Gångaren 11Kontorshus i glas och betong där även taket designats omsorgsfullt för att ge grannarna en fin utsikt.

Byggmentor tycker: Visst måste väl just kontorsbyggnader vara neutrala till viss del för att kunna passa olika typer av organisationer, men det här var lite väl ”normalt”.
Alla bilder är från Stockholms Stad (mer om tävlingen via länken).

Vad tycker du om bidragen? Vilken är din favorit? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedanför eller skriva på Byggmentors forum.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor

  • Nicos

     Jag röstar på radhusen helt klart! Är så trött på dessa tradiga gamla radhus man ser i hela landet, vore så KUL om man vågade bygga lite futuristiska radhus (och villor) och inte bara i storstädernas höghus.