Fastighetsmässan 2011: värmepumpar och isolering

Byggmentor har besökt Fastighetsmässan på Kistamässan i Stockholm där spännande solvärmepumpar och träfiberisolering var några av de spännande teknikerna som visades upp.

Isolering i många former

Att isolera vid nybyggen och att tilläggsisolera för att bättra på befintliga byggnader verkar bli allt mer populärt om man ska döma efter det stora antalet utställare från isoleringsbranschen. Företaget Woodfibre berättade om sin träfiberisolering som gör att träfibrerna behåller en hel del av sina naturliga egenskaper såsom att hålla borta röta. Byggmentor har tidigare gått igenom bland annat de energibesparande fördelarna med tilläggsisolering.

Solenergi + värmepump = sant

Ett spännande inslag som antagligen kan intressera många husägare är solvärmepumpen GeoSun från Evi Heat. Den är i grunden en vanlig bergvärmepump som sedan kompletterats med en solfångare som helt eller delvisVärmepumpar och isolering på Fastighetsmässan kan ersätta bergvärmen när vädret tillåter. Evi Heat berättar att energibesparingen kan bli runt 40 procent högre med kombinerad bergvärmepump/solfångare jämfört med enbart bergvärme. Givetvis hänger dock den totala besparingen på hur stor investeringen blir och hur många år det tar innan den återbetalat sig genom sänkta energiräkningar. Läs gärna Byggmentors guide till värmepumpar för mer information.

Underhållsfria PVC-fönster

En annan tydlig trend bland svenskar som fått allt dyrare räkningar för uppvärmningen av sina hus är fönster med så kallade ”energiglas” som behåller värmen i huset och därmed kan sänka kostnaderna för hushållet. På mässan visade Bratex upp sina OVC-fönster som kan sänka energiförbrukningen med med en tredjedel. Läs gärna mer om att byta fönster här.

Diskutera gärna energisnåla fönster, tillägsisolering med träfiber eller solvärmepumpar på Byggmentors forum.

DelaShare on Facebook0Tweet about this on Twitter

Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor