Fler väljer att installera bergvärme 2011

Statistik från Svenska Värmepumpföreningen (SVEP) för första kvartalet 2011 avslöjar att fler och fler väljer att installera bergvärmepump i Sverige.

ROT-avdraget nyckelfaktor

16 procent fler bergvärmepumpar har sålts jämfört med första kvartalet 2010. Samtidigt ser man en viss nedgång för frånluftvärmepumpar och luft/vatten.

– ROT-avdragets utformning bidrar till att minska prisskillnaden mellan mellan luft-vatten och bergvärme vilket i sin tur leder till att fler väljer att investera i bergvärme, berättar Martin Forsén, VD för SVEP.

Bergvärme populärt i både villor och stora fastigheter

Den största delen av ökningen står bergvärmeinstallationer i större fastigheter förr. Det blir allt vanligare att fastighetsägare eller bostadsrättsföreningar väljer att installera bergvärme vilket bidrar till energiformens ökande popularitet.Fler installerar bergvärme 2011

Totalt beräknar SVEP att värdet på marknaden för värmepumpar i Sverige under första kvartalet 2011 är runt 1,6 miljarder kr.

Installera bergvärme – så går det till

Även om installationer av bergvärme ökar så är det fortfarande en stor marknad med många små och stora aktörer. För den enskilde personen som vill installera bergvärme till villan är det därför klokt att läsa på om bergvärme innan för att sedan kunna skaffa sig en uppfattning om vilken lösning och installatör som passar bäst. Rekommenderad läsning för att lära sig mer inför installationen av bergvärme är Byggmentors tidigare artiklar om ämnet:

Har du installerat bergvärme eller funderar du på det? Berätta gärna om erfarenheter eller ställ frågor i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum för värmepumpar.

DelaShare on Facebook0Tweet about this on Twitter

Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor