Mer bergvärme i Finland

Vårt grannland i öst börjar göra som svenskarna i stor utsträckning redan gjort; installera bergvärme. I år beräknas mer än hälften av nybyggda villor i Finland utrustas med bergvärme, en smått otrolig utveckling. För bara fem år sedan var antalet nybyggda villor med bergvärme i Finland bara 25 procent, berättar finska tv-kanalen Yle. Även bland äldre hus ökar intresset för bergvärme, många finländare passar på att borra en energibrunn i samband med renovering.

Ekonomiskt stöd för bergvärme

En bidragande faktor till ökningen Finland har infört ett statligt stöd för bergvärme som kommer utnyttjas av uppskattningsvis 15 000 finländare innan pengapåsen är slut. De har däremot ingen direkt motsvarighet till ROT-avdraget som många menar varit bidragande till den starka utvecklingen av värmepumpar i Sverige. Det som däremot är lika i både Sverige och Finland är att många insett att kostnaden för bergvärme måste ställas mot den besparing man kan göra, och för finska villor räknar många med att spara runt 2000 euro varje år genom att gå från exempelvis direktverkande el till bergvärme.Bergvärme blir allt vanligare i Finland

Öppen marknad för installatörer och konsumenter

Finska medier beskriver bergvärmemarknaden i landet som något av en Vilda Västern-marknad eftersom vem som helst kan kalla sig själv för bergvärmeinstallatör. Detsamma gäller i Sverige men här har branschen varit aktiv och samlats i exempelvis branschorganisationen Svenska Värmepumpföreningen, SVEP, som bland annat utbildar och certifierar värmepumpsinstallatörer. Just vid bergvärme är kompetensen hos den som sköter installationen särskilt viktig eftersom effekt och besparing för bergvärmepumpen beror mycket på att man borrar ett korrekt borrdjup och att installationen utförs på rätt sätt.

Film: bergvärme

Finska Yle har lagt ut ett inslag om bergvärmeexplosionen på sin hemsida, kan vara intressant för den som väl se en bergvärmenation födas.

Kommentera gärna dina synpunkter på värmepumpsexplosionen i Norden. Är den bara av godo eller finns det nackdelar? Skriv en kommentar i rutan nedanför eller på Byggmentors forum.

 

DelaShare on Facebook0Tweet about this on Twitter

Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor