Polisen varnar för hantverkare

Att anlita hantverkare kan ibland framstå som en ren vetenskap och nu på vårkanten är det särskilt viktigt att vara vaksam på de ohederliga hantverkare som tyvärr dyker upp. Byggmentor ger dig Polisens bästa tips för att undvika att anlita hantverkare som inte tycker att kunden alltid har rätt.

Diskutera gärna dina erfarenheter av oseriösa hantverkare eller kriminella ligor som utger sig för att vara asfaltsäläggare från Irland eller liknande – har du stött på dem? Hur försökte de sälja in sig till dig? dela med dig i kommentarsfältet nedanför artikeln.

Varning för hantverkare som ringer på dörren

Alla hantverkare som ringer på dörren är inte skurkar, men om en hantverkare plingar på och föreslår att du på studs ska anlita dem, ofta med krav på förskottsbetalning, bör det ringa varningsklockor. Särskilt om priset de föreslår är lite för bra för att vara sant.Varning för oseriösa hantverkare

Tumregeln är enkel – betala aldrig en hantverkare vid första mötet, utan bara efter att du kontrollerat företaget (om det ens finns ett sådant) och betala bara efter att arbetet är utfört.

Så undviker du att bli lurad

Polisen har gått ut med en rad tips som fungerar bra som en checklista för att säkerställa att hantverkaren du vill anlita är seriös och att arbetet blir utfört rätt.

 • Begär referenser från hantverkaren och kolla upp dessa. Att få höra från en tidigare kund som är nöjd med hantverkaren är nog det bästa sättet att kontrollera seriositeten.
 • Kolla upp att hantverkarens företag har F-skattedel, ring Skatteverket eller använd en tjänst som exempelvis www.allabolag.se.
 • Ta fram ett avtal där du beskriver vilket arbete som ska utföras, vilket pris du ska betala och när betalningen ska ske. Se till att du och hantverkaren skriver under.
 • Betala när arbetet är utfört enligt ert avtal, inte innan.

Extra varning för asfaltsläggare

En särskilt stor marknaden för bluffhantverkare på senare år har varit oseriösa asfaltsläggare, särskilt från Storbritannien och Irland. Även om de kan verka trevliga och seriösa samt ha med sig alla tänkbara maskiner och verktyg bör du aldrig anlita någon direkt. Utgå från den ovanstående checklistan för att försäkra dig om en seriös hantverkare.

Vill du veta mer om vad du bör tänka på när du anlitar hantverkare kan du läsa Byggmentors guide och även läsa om generella priser för hantverkare.

Har du blivit lurad eller stött på oseriösa hantverkare? Berätta gärna om dina erfarenheter i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum.

DelaShare on Facebook0Tweet about this on Twitter

Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor

 • Bybor

  Varning för Martinbyggare i Karlshamn. Ej fackmannamässigt arbete, ej färdigställt och fusk med räkning av nedlagda timmar! Dessutom skadegörelse på möbler mm pga oaktsamhet vid arbetet. T ex färgstänk på nästan nya kökstolar.

 • Hannu

  Dessa Irländska skitarbetarna börjar gå på nerverna, dem har röjt runt hela vår/sommarperioden runt Stockholmsområdet och skitat ner på flera områden där saneringarna efter har kostat flera hundratusen kronor, senast har dem skitat ner runt Arninge handelsplats vid Coop och dess förinna (vad jag känner till) i Järfälla Veddesta och Gjörwällns slott.

 • Nu utger de sig för att vara takläggare, varning!

  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vast/lurad-av-kringresande-hantverkare