10 tips för att göra ditt hus redo för vintern

Inför vintern kan det vara bra att se över huset både invändigt och utvändigt. Här är tio bra förberedelser inför vintern som kan vara kloka att se över innan snö täcker ditt hus, och dess eventuella skavanker. Vilka saker tycker du är viktigast att kontrollera på huset inför vintern? Skriv gärna en kommentar när du läst artikeln, eller diskutera på Byggmentors bygga hus-forum.

Börja med tomten

Innan snön lägger sig som en kappa över din tomt kan det vara bra att se över den. Ser gräsmattan hel ut, och är den redo för snö och minusgrader, eller finns det gropar som kan vara bra att fylla igen innan marken fryser till? Har du marksten på tomten och ser den ut att sitta som den ska? När du ändå är på tomten kan du passa på att göra en helhetsinspektion av ditt hus från utsidan – sedan är det bara att fortsätta beta av listan här nedan för närmare inspektion av specifika delar av ditt hus.

Rensa taket

Särskilt under hösten samlas extra mycket skräp gärna på ditt tak. Kvistar och löv kan om de får ligga länge skada taket genom att samla fukt som på sikt kan tränga igenom konstruktionen. Rensa därför taket regelbundet, och glöm inte stuprör och rännor! Läs mer om att kontrollera tak och andra viktiga punkter på villan.

Rökvägar – skorsten och eldstad

En viktig punkt att regelbundet kontrollera, inte minst inför vintern, är ett exempelvis skorsten och eldstad är hela och rena. Ett hyfsat vanligt problem på höstkanten är till exempel att smådjur fastnar i skorstenen. Anlita gärna en fackman för att rengöra och kontrollera, det kan mycket väl vara en av de bästa investeringarna du kan göra.

Förbered huset inför vintern.

Funkar värmen?

Oavsett om du värmer ditt hus med direktverkande el, en värmepump, eller något helt annat kan det vara lägligt att kolla att allt fungerar som det ska innan temperaturen blir riktigt låg. Anledningen är enkelt – ett icke-fungerande värmesystem när det är 20-30 minusgrader är inte särskilt trevligt.

Läckande kranar

Även om du förvisso regelbundet bör kontrollera kranar och vattenledningar oavsett om vintern är på väg eller inte kan det vara extra lämpligt att se över det hela innan vintern anländer med full kraft. Oftast är det enklare och smidigare att lösa problem innan utetemperaturen blir alldeles för låg, åtminstone om arbetet helt eller delvis måste ske utomhus.

En stund med varje dörr och fönster

Lägg en minut eller två på varje fönster och varje dörr i ditt hus. Kolla att det inte finns något drag eller att exempelvis gångjärn eller lister börjat släppa. Givetvis bör fönster och dörrar som drar repareras/justeras, eller bytas ut, men för den som vill ha en enkel ”fusklösning” som ändå bidrar kan man hänga upp tjocka gardiner eller andra tyger framför ett dragigt fönster, det bidrar då till att hålla värmen kvar i huset.

Är förrådet eller verktygsboden redo?

Har du ett skjul, ett förråd, en verktygsbod eller kanske en friggebod på tomten kan det vara bra att se till att ditt skjul eller din bod kommer hålla tätt mot snön under vintern. Även om kraven inte är lika höga som för huset du bor i bör du ändå se till att ditt småhus eller skjul inte släpper in kyla och fukt.

Rengör altan och utemöbler

En veranda, altan eller annan form av uteplats som sannolikt inte kommer användas under vinterhalvåret bör behandlas på lämpligt sätt och kanske också förses med någon form av skydd för att stå emot köld och snö. Är du osäker på vilken typ av behandling din altan behöver funkar det alltid bra att rådfråga din lokala bygghandel.

Se över fasaden

Kontrollera din fasad efter sprickor, flagande färg eller andra tecken på att allt inte står rätt till. Under en mörk och snörik vinter kommer du ha svårare att upptäcka problemen så passa på innan vintern slår till fullt ut.

Se över husgrunden

Innan de riktiga köldknäpparna kommer bör du också se över din husgrund på samma sätt som fasaden och taket. Försök hitta sprickor eller skador och åtgärda dem så fort som möjligt, oavsett om du gör det själv eller tar in en entreprenör (kom ihåg att i princip alla renoveringar och reparationer du gör på ditt hus omfattas av ROT-avdraget och därmed halveras arbetskostnaden). Tumregeln är att det blir billigare och enklare att åtgärda ett problem tidigt än att vänta på att det kanske förvärras.

Vilka saker tycker du är viktigast att kontrollera på huset inför vinterna? Skriv gärna en kommentar eller diskutera på Byggmentors bygga hus-forum.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor