10 tips för en lyckad snöröjning

Vare sig du gör det själv eller anlitar en snöröjare finns det en del saker att tänka på för att lyckas när snön måste bort. Här får du de 10 bästa tipsen för snöröjning och snöskottning. Diskutera gärna dina egna tips och erfarenheter av snöskottning i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors tomtforum.

Du ansvarar för din snöröjning

I de flesta svenska kommuner har fastighetsägaren ansvar för snöröjning och snöskottning på och i anslutning till sin tomt. Du som villaägare ska alltså se till att snön på och runt ditt hus eller din tomt inte orsakar problem eller olyckor.

Att detta gäller på den egna tomten är nog självklart för de flesta, men ansvaret för snöröjning kan alltså även gälla exempelvis trottoaren utanför ditt hus eller en gångväg längs med husgaveln där snö och is riskerar att falla ned från ditt tak.

Skotta själv eller anlita snöröjare

Steg ett för dig med ansvar för snöröjning är att välja om du tänker satsa på att göra det själv eller ta in en entreprenör som sköter skottningen åt dig. Är du villa- eller radhusägare och bara har en mindre uppfart eller trottoarkant att sköta om kan det kanske vara enklast att göra det själv. 

Men har du en större tomt, ett stort tak som regelbundet behöver takskottning eller om du rentutav är en fastighetsägare för ett flerbostadshus – då kan det vara värt att se över alternativet att anlita en firma som sköter snöröjningen.

Vad kostar snöröjning

Vad kostar det då att anlita en snöröjare? Först och främst ska man komma ihåg att man ofta sluter avtal över en vinter där företagaren förbinder sig att ”rycka ut” om det kommer mycket snö. Man kan givetvis också betala för engångsjobb när en yta ska skottas ren från snö. Mellan tummen och pekfingret kan en snöröjare kosta ungefär 250-400 kr/timmen (inklusive moms).

ROT-avdraget gäller för snöskottning

Det som kan vara fördelaktigt med att ta in en professionell snöröjare är att arbetet omfattas av ROT-avdraget om det sker i nära anslutning till tomten. Alltså halveras arbetskostnaden du betalar (upp till maxbeloppet för ROT; 50 000 kr/person och år). Vad som anses vara i ”nära anslutning till tomten” exakt är svårt att säga men sunt förnuft räcker långt. Är du ändå osäker är det bara att ringa Skatteverket och be om råd och klargöranden.

Hitta rätt snöröjare

Vill du anlita en snöröjare är grundtipset att inte välja första bästa utan alltid kolla med flera entreprenörer i ditt område som utför snöskottning och röjning. Ofta är det firmor som på övriga delar av året arbetar med markarbeten som på vintern satsar på snöröjning.

Kontaktar du flera olika snöskottningsfirmor och ber om offerter från dem kan du jämföra dessa mot varandra och se till att välja den som kommer med bäst erbjudande – både när det gäller priset och när det gäller vad som ingår för tjänster. Läs mer generella råd om att anlita hantverkare.

Gör-det-själv – här börjar du

Rätt utrustning är första steget till att lyckas med snöskottningen själv. Rejäla kläder, skor som tål fukt och gärna är rätt hårda, samt en bra snöskyffel. Det sistnämnda kan tyckas självklart men faktum är att under de senaste årens snörika vintrar har snöskyfflarna i princip sålt slut och många som varit ute för sent blivit utan. Köp snöskottarutrustningen i god tid innan snön kommer.

Snöslunga – pris och tips

En normal snöslunga (enstegssnöslunga) kostar mellan 2000-8000 kr och en mer avancerad (tvåstegssnöslunga) går på ungefär det dubbla. Det finns dock stora variationer i priserna på snöslungor och letar du noggrant kan du ha tur och hitta en billig på rea.

Med en snöslunga förenklas snöröjningen avsevärt, men väg alltid investeringen mot vad det kan kosta att anlita någon utifrån som sköter snöröjningen åt dig. För även om snöslungan underlättar så kräver den fortfarande din arbetsinsats och tid.

Skotta när det är som lättast

Väljer du att köra klassikern med en snöskyffel är det en fördel att agera fort när det kommer mycket snön. När snön är ny är den lätt och ”fluffig” och kommer vara mycket enklare att få bort än om du väntar tills den packat ihop sig och blivit våt och kompakt. Bättre att snöröja ofta och lite än vänta tills du har ett tjockt lager snö som nästan känns som is.

Satsa på snöröjning när snön är som lättast.

Rätt teknik för snöskottning

De klassiska reglerna gäller när du ska ut i vinterkylan och röja bort snön. Använd benen mycket och försök hålla ryggen rak och magen spänd så mycket som möjligt. Undvik att vrida överkroppen för mycket, särskilt när du håller i en tung snöskyffel. Försök inte leka snö-Tarzan utan skyffla bara så mycket åt gången som du orkar. En hel kropp kan snöskotta fler gånger än en trasig.

Tänk också noga igenom var du placerar din snöhög (eller flera snöhögar). Genom att vara strategisk kan du minimera avståndet du måste slänga eller gå med snön. Ett hjälpmedel att använda sig av är ett så kallat ryggbälte som fästs runt midjan, av samma typ som tyngdlyftare använder sig av. Ett sådant kan avlasta kroppen avsevärt under skottningen.

Alternativ snöutrustning

För vissa lättare typer av snö behöver man inte enbart välja mellan spade/skyffel eller snöslunga. Då går det faktiskt utmärkt med en snösläde eller snöraka som är bra verktyg att använda för lätt snö som ändå ligger i stora mängder. Men precis som med snöskyfflar gäller det att köpa in utrustningen i god tid – när snön väl har kommit brukar de inte sällan sälja slut. För den som oroar sig för snömängden på taket kan ett snöskydd vara en god idé.

Diskutera gärna dina egna tips och erfarenheter av snöskottning i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors tomtforum.

DelaShare on Facebook0Tweet about this on Twitter

Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor