11 tips för dig som ska måla om fasaden

Tanken på att måla om fasaden kommer ofta när solen och värmen dyker upp, och mångas vilja att fräscha upp utsidan på huset ökar. Något som måsta göras med jämna mellanrum är att måla om fasaden (ungefär mellan tio och tolv år mellan målningarna brukar vara lagom). Ett nytt lager färger blir ett rejält lyft för huset. Byggmentor ger dig råd och tips inför fasadmålningen (läs också gärna vår guide till inomhusmålning och diskutera måleriarbeten på forumet).

Vänta in värmen

Att målarlusten ökar på våren är bara bra eftersom varmare temperatur är perfekt väder när du ska måla utsidan av huset. Torr luft och lagom varmt, en solig försommardag till exempel, är perfekt.

Tvätta fasaden

Börja med att rengöra fasaden inför målningen. Använda gärna högtryckstvätt och ge fasaden gott om tid att torka innan du börjar måla. Räkna med en vecka eller två i torktid. Passa även på att skrapa bort gammal färg, särskilt färg som börjat flagna av. Fuska inte med tvätt och förarbete, gör du det ordentligt har du igen det i och med att fasaden och färgen håller längre i slutändan.

Välj färg med omsorg

Oavsett om du vill använda samma färg som tidigare eller något helt nytt bör du inte ta några förhastade beslut. Gå igenom olika färger från olika leverantörer, se hur din fasad samspelar med exempelvis takets färg och omgivande natur och byggnader (kika gärna på färghjulet för tips om vilka färger som ligger nära varandra).

Utnyttja andras framgångar – och misstag

Ta en titt i ditt område och andra bostadsområden för den absolut bästa inspirationen. Färgprover i butik och stiliserade bilder i glansiga magasin kan aldrig ersätta verkligheten. Leta efter hus med distinkta färger och skaffa dig en uppfattning om vad som kan passa bäst när du ska måla din fasad.Måla fasaden i sommar

Provmåla alltid

Ett vanligt nybörjarmisstag vid fasadmålning är att man tar ett litet färgprov i en butik och väljer utifrån det. När du hittat en eller flera kulörer du kan tänka dig bör du därför alltid måla en liten yta och se om det passar din smak och din fasad.

Matcha färgtypen

Se till att använda samma typ av färg du använt tidigare även om färgen är annorlunda. Prata med din färghandlare om du är osäker (olika färgtyper är exempelvis akryl, latex/akrylat, olja, linolja, slamfärg).

Ge dig själv tid att måla din fasad

Exakt hur lång tid det tar att måla en fasad beror på ytan och hur van målare du är. Se till att ge dig själv god marginal för att inte fastna halvvägs när semestern eller helgen plötsligt tar slut. På ett ungefär kan du räkna med tre dagars arbete för varje hussida (inklusive tvätt, bortskrapning av gammal färg, grundmålning och färdigmålning).

Måla lagom länge

För att inte dina nymålade väggar ska drabbas av fukt på morgon och kväll är det bäst att måla under ”normal arbetstid” under de torraste månaderna (sen vår eller tidig höst). Börja runt nio-tiden och sluta vid fem på eftermiddagen är en bra tumregel.

Snåla inte – skaffa byggställning

En stege funkar för de flesta men vill du satsa på säkerhet och bekvämlighet är det klokt att hyra en byggställning. Det behöver i sammanhanget inte vara särskilt dyrt men du minskar risken för otrevliga fallolyckor i samband med fasadmålningen. Är du osäker på om du klarar av arbetet bör du komma ihåg att du kan göra ROT-avdrag för fasadmålning, vilket betyder att du får dra av halva arbetskostnaden.

Måla fasaden – helt enkelt

Därefter är det bara att köra igång med målningen. Exakt vilka redskap du använder är egentligen upp till eget tycke och smak, prova olika typer hos din färghandlare och välj det som passar bäst. Under målningen är det viktigt att du alltid målar hela fasaden och inte bara väljer de ytor där det ser ut att behövas mest, då kommer du när färgen torkar få en fläckig fasad.

Pris för att måla fasaden

Givetvis beror kostnaden för din fasadmålning på hur mycket färg och redskap du behöver köpa, men en bra riktlinje är ungefär 70-100 kronor/kvadratmeter fasad som ska målas. Då räknar vi in både grundolja, grundfärg och slutstrykningsfärg.

Ett enkelt räkneexempel ger då att ett hus med 80 kvadratmeter fasad kostar ungefär 5 600 – 8 000 kr i materialkostnad (exklusive redskap). Vill man ha ovanliga färgtyper blir priset antagligen högre och jagar man låga priser och rabatter kan du antagligen hamna en bit lägre. Ett populärt alternativ som många utnyttjar i och med ROT-skatteavdraget är också att anlita en målare för arbetet.

Har du målat om din fasad eller ska du göra det? Dela gärna med dig av tips eller frågor, antingen i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor

 • Ase

  Kanske en konstig fråga, men jag har hört att det kan krävas tillstånd från grannar eller kommun om man vill måla sitt hus i ”konstig” färg. Kan det stämma?

  • Average Joe

    Det är helt korrekt! -Men utöver det, så kan du även behöva godkännande om du ska byta till en annan färg, om området är detaljplanerat. Prata med din kommun, så fixar dom det med dina grannar (även om det kan vara bra att själv prata med dom innan man går till kommunen)

 • Lelle

  Var kan man hitta fasadfärg billigt i Stockholmsområdet? Vill komma undan billigt med sommarstugan.

 • Pingback: 9 tips för dig som köpt villa | Byggmentor()

 • Pingback: Grundkurs i måla väggar inomhus | Byggmentor()

 • Pingback: 10 tips för att få ett miljövänligare hus | Byggmentor()