Snart minusgrader. Hur mår dina fönster?

Oavsett vad du tycker om det så är hösten här. Med den gör sig kylan allt mer påmind. Innan vi vet av det så är vintern och minusgraderna det som vi får dras med. Men vi ska väl kunna begära att drag och kyla inte gör sig påmind när vi väl befinner oss inomhus. I vilket skick är dina fönster egentligen. Tycker du att elräkningarna är lite väl saltade vintertid, känner du att det drar från fönstret och sömnen på nätterna störs av att det är kallt i sovrummet. Kanske är det dags att byta ut de gamla trotjänarna eller renovera dem och få värmen att stanna kvar i huset eller lägenheten. Gamla fönster som läcker kan kosta dig onödiga pengar och störa både nattsömn och husfrid.

Här får du lite tankar och funderingar kring fönster. Antingen om du ska byta ut dem mot nya eller om du ska renovera dem.

Fönsterproffs, Fönsterbyte;Fönster, Renovering, Byggmentor, Fönsterrenovering,

Det kanske är bättre (och möjligtvis mer estetiskt?) om du kan renovera dina fönster och inte behöva byta ut allting. Dessutom är det ju (oftast?) billigare också. Sen är det en fråga som får övervägas och diskuteras med ett riktigt fönsterproffs för att se vilken lösning som är bäst för er. Kanske behöver ni både byta glas, måla om och laga befintliga karmar. Det är en hel del moment i att totalrenovera fönster och så är det tidskrävande. Tid är ju som sagt värt väldigt mycket numera. Allt beror i hur dåligt skick dina fönster är och om det är värt det för dig. Det är långt ifrån alla som underhåller och tar hand om sina fönster och med det följer värme och kostnader som sipprar ut genom gamla och dåligt underhållna fönster.

Om du är inne på spåret att renovera dina fönster så försök ta reda på hur länge dina fönster kan tänkas hålla efter en renovering och hur du själv kan underhålla och ta hand om dem för att förlänga ”livet” på dem. Det kan finnas flera olika anledningar till varför du vill behålla dem. Exempelvis så kan dina fönster vara unika och passa övriga byggnaden perfekt och vara svåra att få till i nyproduktion. De kan ha en själ och karaktär som inte går att köpa till sig. Det finns många anledningar. Oftast så är fönsterproffs så duktiga att de kan tillgodose dig som konsument och svara upp till alla önskemål och diverse krav för att du som fönsterkund ska bli nöjd och glad över ditt beslut. Det mesta på fönster kan renoveras och skräddarsys enligt kundens önskemål.

Ska du sätta in helt nya fönster och kassera dina gamla så tänk på att ta reda på vad totalkostnaden blir. Då det tillkommer kostnader på arbetstid, material som ska köpas in utöver fönster. Det är material som inte följer med vid fönsterköpet men som likväl inte går att komma ifrån vid nyinstallation. Det är beroende på vad för fasadtyp du har, olika tjocklekar på väggen och så vidare. Glöm inte heller att kontrollera storleken på dina gamla fönster och de nya, är de lika stora eller har de andra storlekar kan kostnader stiga beroende på om ingrepp på vägg behövs göras. Skiljer det sig på höjden kan ingreppen innefatta av-växlingar som gör att det blir krångligare och med det, dyrare.

Sen kan du givetvis beställa olika tillbehör för dina fönster. Har du barn hemma kanske du är noga med att ha barnlås som tillval, markiser, solskyddsfilm och cylinderlås för inbrottssäkerheten m.m. Kostnader springer lätt iväg, var klar med dina önskemål från början och beräkna din budget för att ha en klar ram att gå efter inför kontaktande av fönsterproffs.

 

Att byta/renovera fönster gör skillnad både i kostnader och trivsel hemma. Kanske är det dags för dig att gå igenom dina fönster för att se om det är aktuellt, snart är minusgraderna här.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor