8 häftiga hemmaprojekt – vad skulle du bygga?

Här är åtta häftiga renoveringar och byggen från svenskar runt om i landet, med många före- och efter-bilder. Kanske fungerar de som inspiration för ditt eget vår- eller sommarprojekt? Berätta gärna vad du själv skulle bygga om, bygga upp eller renovera om du fick chansen – skriv en kommentar nedanför. Missa förresten inte tävlingen som just nu pågår där du kan vinna 10 000 kr till ditt drömprojekt.

Skriv gärna en kommentar under artikeln med synpunkter eller tankar kring projekten i artikeln eller dina egna drömprojekt. Eller kanske har du också ett färdigt projekt du vill visa upp?

Komplett renovering, från garage till skorsten

Bygge pågår

Vissa väljer att lägga fokus på små avgränsade renoveringsprojekt medan andra väljer att köra igång på bred front när blåkläderna ändå tagits fram, så att säga. Ett bra exempel på detta är denna omfattande renovering där ett par valde att göra en stor del av jobbet själva men så här i efterhand inser att de kanske borde tagit in hjälp under projektets gång.

Även om få nog orkar med denna typ av stora projekt är det utan tvekan motiverande läsning och härliga bilder: Mödosam tillbyggnad och renovering.

Bygga fristående bastu

Bygga bastu från grund till tak.
Bygga bastu från grund till tak.

En bastu står högt på många svenskars drömrenoveringar, må så vara en liten vrå i källaren eller ett konverterat badrum. Sedan finns det de som slår på stora bastutrumman och bygger en fristående bastu på en gång.

I detta fall följer vi ett kombinerat byggprojekt och 50-årspresent – kanske ett bra tips på födelsedagspresentnär din partner/förälder/vän fyller jämnt nästa gång? Se alla bilderna på bastubygget: Att bygga knuttimrad bastu.

50 kvadratmeter veranda

Tralldäcket tar form.
Tralldäcket tar form.

En inspirerande berättelse om ett husbygge som drog över budget och ett tralldäck på 50 kvadratmeter som mot alla odds skulle byggas klart. Visar att även höggravida kan bidra i husfixandet (även om Byggmentor givetvis råder alla gravida att rådgöra med läkare eller liknande innan ni drar fram bandsågar och slipmaskiner).

Visar också hur viktigt det är att kunna vara flexibel vid ett byggprojekt; väldigt sällan blir varken budget eller tidsplanering exakt som man tänkt sig, då gäller det vara kvicktänkt och agera utifrån de nya förutsättningar som dyker upp. Mer fakta och bilder: 50 kvadratmeter tralldäck.

En renovering av hemmets hjärta

Ett renoverat kök - hemmets hjärta?
Ett renoverat kök – hemmets hjärta?

Lite beroende på vem du är kan badrummet, sovrummet och köket alla tävla om titeln ”hemmets hjärta”. Här får vi en inblick i allt det jobbiga som kan hända vid stora byggprojekt men också hur befriande och härligt det är att nå i mål med sin vision, för till exempel sitt kök.

I detta fall var det bland annat en köksrenovering med en ny köksö som utgjorde målet.

Mer bilder: Köket – hemmets hjärta.

”Vi älskar huset och tänker inte ge upp”

Renovering av hus pågår.
Renovering av hus pågår.

Citatet kommer från Hannah som till slut vann tävlingen ”Mitt Hemmaprojekt (missa inte vår tävling som pågår fram t.o.m. 15 juni 2013 för dig som ska renovera eller bygga Anlita – Fota – Vinn 10 000 kr) genom att berätta om sitt  omfattande renoveringsprojekt av ett gammalt hus.

Med en stor arbetsinsats från henne själv och pojkvännen lyckades de trots sin ringa ålder beslöt de sig för att helt enkelt aldrig ge upp, trots husets många brister, en bestämdhet som nog behövs för den som tar sig an ett omfattande renoverings- eller byggarbete. Läs mer och se alla bilderna: ”Vi ger aldrig upp”.

Hannah hade även några visdomsord angående vad hon och hennes kille lärts sig under projektet: ”Att inte låta vårt förhållande påverkas av arbetet. Det är jättesvårt men vi har lärt oss att sammarbeta extremt bra. Jag har lärt mig så mycket annat, som jag aldrig någonsin trodde att jag ens skulle få för mig att göra. Det är kul att byta yrke på kvällarna och på helgerna.”

Bergvärmepump och renovering på samma gång

Här borras det för bergvärme.
Här borras det för bergvärme.

Ett exempel på hur det kan vara smart att samköra sina husförbättringar. Ett bygge skapar ofta ett visst kaos när det pågår, då kan det vara lika bra att köra allt så gott som samtidigt för att slippa dra ut på förvirringen.

Att skaffa bergvärme är kanske inte lika roligt som att bygga något mer visuellt som en utbyggnad eller en altan, men det är för de flesta husägare en ekonomiskt mycket sund investerijng. Läs gärna vår tidigare djupdykning i bergvärmebrunnens möjligheter: Pris och besparing med bergvärme.

Här fick vi en inspirerande inblick i hur det ena kan leda till det andra och en bergvärmeinstallation plötsligt leder till alla möjliga renoveringar. Hela projektet och alla bilderna hittar du här: Bergvärme ledde till renovering.

Butikslokal blev till bostad

Affärslokalen som blev ett hem.
Affärslokalen som blev ett hem.

En populär trend inte minst i de trångbodda storstäderna är att konvertera ytor såsom butikslokaler, kontor eller gamla gemensamma träfflokaler till lägenheter eller bostadshus. Dessa ytor går ofta att köpa loss till ett bliigare kvadratmeterpris vilket gör att husbudgeten kan läggas på ombyggnad och upputsning istället.

I detta projekt fick vi följa en sådan ombyggnad där en affärslokal från 1950-talet gjordes om till en snygg modern lägenhet. Resultatet blev, med hjälp av mycket kreativitet och snabba lösningar på plötsliga problem, en unik bostad med hög takhöjd och en alldeles egen charm. Se hela projektet: Affärslokalen blev vårt nya hem.

Inglasat uterum – wow!

Uterummet byggs.
Uterummet byggs.

Till sist en riktig liten pärla. Här byggdes ett uterum med glasväggar till på en befintlig stuga för att ge en riktigt härlig plats att vara på som dessutom skyddar mot väder och vind även de (många) dagar på året då väder och vind inte är som bäst. Och kanske viktigast av allt; myggfritt! Se alla de härliga bilderna och läs mer: Så byggdes vårt inglasade uterum.

Sätter något av de här åtta projekten igång renoveringssuget hos dig? Missa i så fall inte att du just nu kan vinna upp till 10 000 kr till ditt byggprojekt eller renovering i vår tävling Anlita – Fota – Vinn 10 000 kr.

Skriv gärna en kommentar här nedanför om vilket projekt som tilltalade dig mest (eller minst).


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor