Bästa sätten att hacka IKEA-möbler

Att ”hacka” behöver inte ha att göra med Internet, utan idag är en växande trend att ”hacka” IKEA-möbler. Det innebär att man utgår från IKEA:s sortiment och sedan förändrar och förbättrar till nya unika möbler och inredningsdetaljer. Sajten heter IKEA-hackers.net och har blivit en internationell succé. Här är några av de bästa tipsen på hur man kan vara kreativ med möbler och inredning från IKEA. Klicka på bilderna för större format. diskutera gärna IKEA-hack i Byggmentors inredningsforum.

Bokhyllan Billy blir klassiskt bibliotek

Foto: www.ikeahackers.net

Här har själva möbeln (IKEA-klassikern Billy) inte direkt förändrats, mer än att några har sågats av, men däremot sättet den används på. I rätt sammanhang, färgval och med en enorm uppsättning bokhyllor – 60 stycken – går Billy från att vara en ibland hånad del av IKEA:s sortiment till en hörnsten i vad som skulle kunna vara ett bibliotek på en herrgård.

Garderobsdörren PAX blir ny vägg

Foto: www.ikeahackers.net

Förra året röstades denna lösning fram till årets bästa ”hackade” IKEA-lösning. En enkel garderobsdörr blev en skjutbar vägg som delade av ett kombinerat sovrum och vardagsrum. Med en enkel trästomme runt skjutdörrarna har hackaren skapat en snygg och effektiv avskärmning.

Idealisk – rivjärn eller lampa?

Foto: www.ikeahackers.net

Ett enkelt rivjärn av klassiskt IKEA-snitt förvandlas här till en lampa utöver det vanliga. Tillsammans med lamptillsats från IKEA har den här hackaren fått ett unikt och eget inslag i sin inredning.

Kök i sovrummet med Faktum

Foto: www.ikeahackers.net

Här har kökssystemet Faktum använts som förvaring i ett sovrum där utrymmet inte var tillräckligt för de vanliga sovrumsmöblerna från IKEA. Ett enkelt ”hack” som helt enkelt byter rum på en vanlig produkt, och vips, så har man ett säreget och ovanligt system för förvaring som funkar lika bra för sängkläder som för tallrikar.

Tips för att hacka möbler från IKEA

Så här skriver sajten om vad som egentligen är ett ”IKEA-hack” och vad man ska göra för att själva komma igång med att hacka möbler:

”Ett IKEA-hack är en modifikation eller ändring av en produkt från IKEA. Varför kallas det ”hack”? På sitt eget sätt så handlar det om att bryta IKEA:s ”kod” för hur möblerna ska sättas ihop och omdefinierar den, utmanar den och skapar därmed överraskande resultat. Ja, vissa delar av möblerna kanske förstörs i processen och du kan riskera att tålighet och bärkraft i möblerna försämras, så det är inte utan risk att hacka.”

För att sedan komma igång själv är det bästa att ta del av de exempel som finns på IKEA-hackers hemsida. Diskutera gärna ämnet i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors inredningsforum, och kom med egna förslag på IKEA-hack.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor