Behandla och renovera trägolv

Här är en enkel guide för hur du lagar, behandlar och renoverar trägolv. Det är inte alltid nödvändigt att lägga nytt golv, ofta får du ett lika bra resultat för en billigare kostnad om du renoverar. Kommentera gärna artikeln med egna tips eller frågor kring trägolv.

Renovera själv eller anlita hantverkare?

Första beslutet du måste fatta är vem som ska göra jobbet. Generellt bör du bara göra de delar av arbetet du känner dig trygg i att utföra. Annars riskerar du att få ett slutresultat som kanske är värre än vad du hade innan renoveringen av ditt golv. Läs mer här om att göra själv kontra köpa tjänst av hantverkare.

Renovera och behandla trägolv
Sköt om ditt trägolv så ökar livslängden.

Å andra sidan kostar det pengar att anlita hjälp utifrån. Men det finns hjälp att få – med ROT-avdraget kan du göra avdrag på halva kostnaden för att köpa in tjänster från en golvkunnig hantverkare. En slipningsfirma eller en golvläggare kostar generellt mellan 500-800 kr i timmen att anlita inklusive moms. Efter ROT ger det en timkostnad på runt 300-400 kr (se lista över godkända ROT-avdrag).

Välj metod för golvrenoveringen

Lite förenklat kan man säga att dessa olika metoder finns att tillgå för att fixa till ett trägolv.

  • Slipning.
  • Lackning.
  • Ommålning.
  • Lägga nytt golv, helt eller delvis.
Till dessa finns andra mindre vanliga sätt att på olika sätt underhålla ett golv på (liksom för skötsel av trall och altan). Vilket du väljer beror helt på tycke och smak, budget och hur mycket tid du vill lägga på det hela. Generellt är stalltipset att låta dig drivas av lust; tycker du att det känns kul och stimulerande så kan du med fördel välja mer krävande metoder, känns det som en pina är det kanske bättre att göra det enkelt eller att lägga ut jobbet.

Slipa trägolv själv

En slipning är ett vanligt sätt att ge trägolvet nytt liv. Det kan göras med en särskild golvslipningsmaskin, som du antingen kan hyra eller få hjälp med via en slipningsfirma. Schablonpriset för en golvslipning av ett vanligt trä- eller parkettgolv ligger på 100-200 kr per kvadratmeter, lite mer om du vill inkludera den efterföljande ytbehandlingen av golvet. Du behöver sannolikt också en kantslipmaskin.

Att hantera slipmaskinen kan vara knepigt så se till att du får en ordentlig instruktion i hur den fungerar och bör användas. Snålheten bedrar ibland visheten som bekant, och ett förstört trägolv kommer kosta bra mycket mer att byta ut än om du köpt in tjänsten från en fackman.

En viktig sak att alltid tänka på är att golvet är rent innan du börjar slipa. Helst bör du både dammsuga och moppa ordentligt för att inga partiklar ska störa slipningen.

Lacka och olja golvet

Efter slipning är det lämpligt att pensla golvet med en lack. Hör med din bygghandel om vilken variant de rekommenderar för just trägolv. Det är viktigt att lacken får tid på sig att torka (se torktid på burken) innan du går på golvet eller går vidare i golvbehandlingen.

Att olja in trägolvet stärker det och ökar livslängden. Ett bra sätt att göra detta på är att använda en polermaskin, antingen om du hyr en själv eller tar hjälp av en golvfirma.

Har du egna tips på hur man bör (eller kanse inte bör) behandla sitt trägolv? Skriv gärna en kommentar här nedanför, eller berätta om det på vårt forum.

Kanske vill du även läsa om:

 


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor