Billig badrumsrenovering: Så piffar du till badrummet till lågt pris

En billig badrumsrenovering är för många en dröm men samtidigt kan ett sådant projekt utan problem kosta hundratusentals kronor. Men det går också att få ett snyggt uppfräschat badrum för under 5000 kr. Med Byggmentors budgettips kan du få ett så gott som nytt badrum för en billig penning. Kom gärna med egna förslag i kommentarsfältet eller på badrumsforumet.

Kakla om behöver inte betyda kakla ALLT

Att sätta nytt kakel i badrummet utgör ofta en rätt stor del av materialkostnaden (läs mer om renoveringskostnaderna här), särskilt om man vill använda någon form av mer exklusiva kakelplattor (läs mer om kakel och klinkers här).

Nytt kakel kan kosta så lite som 100 kr/m2 (och faktiskt ännu mindre om det letar upp restpartier och liknande). antingen kan du då välja att sätta nytt lågpriskakel i hela badrummet eller varför inte köra lite mer exklusivt material på bara en viss del? Kanske en accentuerad del av väggen, en rand, eller något vackert mönster. Fantasin sätter oftast stopp innan plånboken gör det.

Budgettipset för badrummet: Du behöver inte kakla om allt – tänk mönster och fokuspunkter istället.

Inredningsdetaljer gör susen

Kan man renovera badrummet för under 5000 kr?

När man tänker renoveirng eller nybygge av badrum snubblar man ofta fort in på de stora delarna; kaklet, hantverkarkostnaden, toalettstol, dusch eller badkar, golvvärme, och så vidare.

Givetvis påverkar dessa saker badrummets utseende men kanske är deras betydelse i förhållande till jättesummorna de kostar överskattad?

Oavsett åsikt så kan man klart konstatera att en klyftigt placerad handdukshållare kan göra lika mycket för ett badrums känsla och utseende som ett lyxigt bubbelbadkar i toskansk granit.

Här är en tipsen på inredningsdetaljer och möbler som har gemensamt att de är billiga samtidigt som de får ett tydligt inflytande på din totala badrumsinredning:

Tips 1: Tvättkorgen är mer än bara förvaring

Sober tvättkorg från IKEA, denna typ av material passar i de flesta moderna badrum och kan ofta passa särskilt bra i dagens ”vitt, ljust och fräscht”-badrum som ibland dras med en viss steril känsla. Just tvättkorgar finns såklart på många andra ställen än IKEA, och ännu billigare blir det om man tänker helt annorlunda – varför inte en gammal fruktlåda från torghandlaren? En sjömanskista? Som sagt, fantasin sätter oftast gränserna!

Tips 2: Handdukar – badrummets tapeter

Både själva handdukarna och handdukshängarna i badrummet gör mycket för helheten. Handdukarna förbises ofta men tar ju faktiskt upp rätt mycket yta i ett badrum som nyttjas av ett par eller en familj med barn. Tänk igenom färgskalan för dina duschhanddukar och skaffa intressanta handdukshängare, exempelvis i glada färger (via Drytrend) eller varför Habos träknoppar. För några hundralappar kan du göra hela skillnaden för rummet.

Tips 3: Badrumsskåpet

Badrumsskåp med retrokänsla. Foto: Svedbergs

Ofta köper många en komplett inredning i samma serie vilket gör att varje del blir mindre ”utvald”. Därför är det väl värt att komma ihåg att en enkel sak som ett badrumsskåp faktiskt kan fungera helt på egen hand. Ett sätt att låta sig inspireras är att tänka sig bakåt i tiden och hitta modeller och stilar från förr, varför inte detta 60-talsskåp från Svedbergs.

Tips 4: Billig badkar för badrumsrenoveringen

”Badkar, för en renovering på under 5000 kr?” tänker du antagligen. Men faktum är att ett begagnat badkar, som enkelt kan putsas upp för att kännas som nytt, går att hitta för riktigt låga priser om du lägger lite tid på att jaga runt.

Via en sökning på Blocket.se, eller hos företag som säljer ut konkursbon eller bättre begagnad badrumsinteriör kan du hitta snygga kvalitetsbadkar för en tusenlapp eller två. För den med internationella kontakter eller nära till kontakten kan också nämnas att priset på badkar i exempelvis Tyskland, Polen eller andra länder runt Östersjön ofta är 10-30 procent billigare.

Tips 5: Våga vara träig

Japp, trä i badrummet är faktiskt helt okej förutsatt att man inte har det i direkt anslutning till vatten från handfat eller dusch och att trät är skyddat av särskild vattentålig färg. Gamla trädetaljer kan ofta skapa en häftig kontrast till de släta och lite kalla metall- och kakelytorna som annars dominerar våra badrum.

Till sist bör också nämnas att även mindre renoveringsarbeten i ett badrum kan vara värda att ta in hantverkare för, eftersom ROT-avdraget halverar arbetskostnaden. Tar du in en badrumsfirma för 600 kr/timmen i åtta timmar (en arbetsdag) blir det alltså 4800 kr ordinarie pris, men enbart 2400 kr efter ROT. En god besparing således.

Vilka är dina egna bästa tips för att komma undan billigare när du renoverar badrum? Skriv en kommentar eller på badrumsforumet. Läs också mer om badrumsrenovering och om de viktiga våtrumsreglerna.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor

  • Maja Z

    Jag tycker att man kommer långt genom att satsa på en ”fondvägg” i badrummet. Köp ”budget”kakel till golv och tre av väggarna, slå på stort på tex den vägg som är mest synlig när man kommer in i badrummet. Då får man samma känsla av ”lyx” utan att behöva köra deluxe-kakel i hela badrummet 🙂

  • Riktigt snyggt med en hängande toalett!