Bo billigare: 8 tips för lägre kostnader

Det finns en hel del saker du som hemägare kan göra för att sänka dina boendekostnader enligt många-bäckar-små-principen. Med våra 8 tips för lägre boendekostnader får du råden som kan leda till betydligt mer pengar i plånboken varje månad. Kom gärna med egna tips i kommentarsrutan efter artikeln eller på vårt forum för spartips för husägare.

Se över värmelösningen

Äger du hus är dina värmekostnader sannolikt en mycket stor del av dina boendekostnader. Här finns ofta många tusen kronor att spara varaje år genom att se över olika alternativ för sin värmeförsörjning. Se gärna vår specifika guide för just olika uppvärmningsalternativ för hus.

Välj rätt elleverantör

Gör att aktivt val för att sänka elpriser. Oavsett hur du värmer ditt hus så förbrukar du en hel del el, och denna elkostnad går allt som oftast att få ner genom att lägga ner lite tid och hitta den elleverantör som erbjuder bäst lösning för just ditt hushålls behov. Notera också att i och med de nya elprisområdena så är var i landet du bor nu en än större faktor för ditt elpris – desto större anledning att hitta rätt leverantör. Välj gärna rörligt elpris men var vaksam på villkor och var prisnivån ligger.

Sänk kostnaderna – utifrån

Behåll värmen i huset – sänk kostnaderna.

Mycket av dina värmekostnader går också att sänka genom att se över isolering och fönster. Tilläggsisolerade väggar och energiglas kan bidra till att hålla värmen kvar i huset och därmed minska kostnaderna för värme. Är man tillräckligt effektiv kan man uppnå det som kallas för passivhus.

Se över dina lån

Många väljer en bank i samband med att man köper sin lägenhet eller sitt hus och sedan låter man det bolånet ligga kvar. Men det går faktiskt att genom aktivt arbete få ner bolånekostnaderna. Kanske får du ”bara” några få punkters ränterabatt hos bank nummer två, men med ett stort lån kan även små rabatter betyda stora pengar. Ha som vana att ringa tre-fyra banker varje gång det är dags att binda om dina lån, det kan spara multum åt dig i slutändan.

Glöm inte ROT-avdraget

du som planerar renoveringar eller att bygga till/bygga om något i hemmet bör läsa på om ROT-avdraget och se om ditt tänkta arbete är godkänt för ROT-avdrag. Anlitar du någon för att utföra det arbetet kan du i och med ROT halvera arbetskostnaden upp till en maxgräns på 50 000 kr i avdrag per person och år. Väl värt att utnyttja när du tar in hjälp för renovering eller bygge!

Kommunikationen kostar

Telefon, Internet, TV med mera är alla mer eller mindre nödvändiga utgifter för de allra flesta svenskar. Men även här går det att med jämna mellanrum se över om det finns någon annan abonnemangsform som kanske passar just dig och din familj bättre. Ett enskilt telefonabonnemang kanske inte märks så mycket när det gäller utgifterna, men en familj som nyttjar mobiltelefoni, fast telefoni, Internet och TV kan sammantaget spara en hel del pengar varje månad genom att jämföra priser på dessa tjänster.

Hemförsäkring och villaförsäkring

Att vara försäkrad är ett måste men onödigt dyra avgifter ska inte vara ett måste. Läs gärna mer i vår guide till villaförsäkringar och som vanligt gäller att någon gång om året höra dig för med olika försäkringsbolag för att se hur just ditt avtal ligger i pris i förhållande till övriga försäkringsbolag.

Till sist – allt är inte guld som glimmar

Givetvis ska inte kostnader vara den enda faktorn du tittar på när du väljer värmekälla, Internetleverantör eller typ av fönsterglas. Kvalitet, service och förtroende måste väga tungt. Men när allt annat är lika finns det oftast pengar att spara för den som lägger ner några timmar om året på att jämföra olika leverantörer. Du som konsument har i slutändan makten och företagen ska kämpa om att få dig sig kund – utnyttja det!

Vilka är dina bästa spartips? Dela med dig i kommentarsrutan eller på forum för spartips för husägare.

Mer om sänkta boendekostnader:


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor