Fixa dörren – bort med knarr och dörrsmällar

En av ganska få saker alla hem har gemensamt är dörrar. De må se olika ut och komma i många olika material och typer men varenda hem har dem. Byggmentor guidar till hur du förbättrar och fixar till dina dörrar i fem enkla steg, för en mer harmonisk och förhoppningsvis tystare bosituation.

Dörrar som smäller

Dörrar som låter mycket när de dras igen kan vara ett störningsmoment i vardagen och de kan dessutom ge vem som helst skrämselhicka om smällen kommer oförberett. Det vet alla de som någon gång skapat ett ofrivilligt korsdrag någon gång.Knarrar dörren eller skakar den när den är stängd?

Att åtgärda problemet är dock rätt enkelt. Skaffa en gummilist, gärna en självhäftande sådan för att göra det hela så smidigt som möjligt. Fäst listen på ”karmfalsen”, alltså den del av dörrkarmen som dörren slår i när den stängs, sedan slipper du förhoppningsvis oönskat ljud från din dörr.

Olja knarrande gångjärn

Att dörrar förr eller senare börjar knarra tycks vara en naturlag. Ett sätt att undvika, eller åtminstone råda bot, på detta är att helt enkelt olja in gångjärnen. Det som kan vara knepigt är att göra det utan kladd och spill, ett tips är att hitta små behållare av typen man använder till symaskiner. Denna olja har en bra pip som låter dig prick rätt. Oftast behöver du bara en eller två droppar som droppas ned mellan gångjärnens rörliga delar. Kom ihåg att oljan ofta rinner igenom och fortsätter droppa, var därför redo med något lämpligt att torka eller skydda golvet med.

Dörrstoppare räddar väggen

Konstigt nog saknar många hus och lägenheter dörrstoppare som hindrar dörrar från att slås upp för häftigt och skada vägg eller list. Det finns två varianter, antingen träd du en dörrstoppare på dörrhandtaget eller så sätter du fast den i golvet. Att montera den är oftast inget problem utan fixas enkelt genom att skruva fast den i golvet. Provöppna dörren för att se efter att den verkligen sitter.

Dörren skakar, vad göra?

Antagligen har du ett slappt låsbleck om din dörr skakar eller dallrar när du stänger den eller vädrar hemma. Låsblecket är den del av dörrkonstruktionen som sitter i dörrkarmen där låssnäppen skjuts in när dörren stängs. Om du tittar noga på låsblecket ser du den så kallade mothållsplåten som ofta har små tänder eller taggar vars syfte är att ta emot dörren och hålla den stängd. Dessa tänder kan ibland vara för slappa och då är det grovmetoder som gäller – ta fram en skruvmejsel eller annat hårt verktyg och bänd försiktigt ut tänderna på mothållsplåten något. Sedan är det bara att teststänga dörren och se om det hjälp, om inte är det bara att upprepa tills det blir bra.

Har du själv några bra knep när det gäller dörrar, dörrkarmar eller lås? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor