Fönsterinstallation, checklista när du pratar med din fönsterinstallatör

En fönsterinstallation är ofta resultatet av ett gediget förarbete där du som skaffar nya fönster har allt att vinna på att vara påläst och ställa rätt frågor till din fönsterinstallatör. Med Byggmentors checklista inför fönsterinstallationen kan du enkelt bocka av frågorna du behöver ställa och fönsterfaktorerna du behöver ta ställning till när du letar rätt fönster och rätt fönsterinstallatör.

Checklistan är uppdelad i fyra olika delar – fönstertyp, val av fönsterfirma, pris och kostnader för material samt arbete, och till sist övrigt. Du kan också ladda ned en behändig fickversion av checklistan som PDF är (perfekt att skriva ut och ha i bakfickan).

Rätt fönster starten på din fönsterinstallation

Det finns en uppsjö av fönster att välja mellan, både i materialen de är gjorda av, vad de kostar och hur väl de håller värmen (även känt som u-värde, läs mer om energisnåla fönster via länken).

Här är några av fönstren du bör överväga och ställa frågor om till olika leverantörer och installatörer av fönster:

Träfönster – klassiker, gedigen och robust känsla.

PVC-fönster, prisvärd och ofta med goda energibevarande egenskaper.

Aluminiumfönster – för en modernare känsla på din fönsterinstallation.

Blandfönster – exempelvis kombinerat trä/aluminiumfönster.

Frågorna att ställa till installatören:

 • Vilka fönster rekommenderar just ni för mina behov, och varför?
 • Vad skiljer olika alternativ åt när det gäller pris och livslängd?
 • Vad har de för u-värde? Kommer jag kunna sänka mina värmekostnader?
 • Hur länge håller era fönster? Vad erbjuder ni för garanti?
 • Kräver de något särskilt underhåll?
 • Hur lång tid kommer fönsterbytet att ta?

Hitta fönsterinstallatör

För att kunna ställa de rätta frågorna om dina nya fönster behöver du dock först hitta fönsterfirmor, antingen leverantörer av själva fönstren och sedan en hantverkare som monterar dem, alternativt en fönsterfirma som sköter både ”hårdvaran” och själva fönsterinstallationen åt dig. Här är tipsen att bocka av för att vara säker på att du anlitar den bäst lämpade fönsterfirman för just dina behov.

 • Nöj dig inte med första bästa. Olika fönsterfirmor har olika specialiteter och det kan skilja mycket i både pris och service från företag till företag. Ta därför alltid kontakt med minst tre olika fönsterfirmor och jämför dem med varandra.
 • Fråga efter installatörernas referenser. De bör ha nöjda tidigare kunder att visa upp.
 • Fråga om hur de sköter det praktiska med skriftligt avtal och garantier på både själva fönstren och på den utförda fönsterinstallationen.
 • Kontrollera hur stor del av deras totala fönsteroffert som är material- respektive arbetskostnad. Arbetet får nämligen dras av för med 50 procent genom ROT-avdraget.
 • Se till att företaget är ett registrerat bolag med F-skattesedel, till exempel på www.allabolag.se.

Priset – vad kostar din fönsterinstallation?

Fönsterinstallation fönsterinstallatör
Lyckad fönsterinstallation med denna checklista.

Först bör påpekas att inga två fönsterbyten är lika varandra, varje jobb har sin egen omfattning och förutsättningar. Fönster kan vara dyra och billiga, och kostnaden för installationen påverkas ofta av en rad olika faktorer. Här är sakerna du bör ha i åtanke när du budgeterar för att skaffa nya fönster.

Förhandla om priset genom att bolla olika offerter mot varandra. Ofta kan du som vass förhandlare sänka kostnaden något genom att spela ut fönsterfirmorna mot varandra.

Räkna med påslag i storstäder. En fönsterinstallatör i Stockholm är oftast helt enkelt dyrare än en fönsterfirma i en mindre ort.

Se till att företaget sköter ROT-avdraget korrekt, det dras av direkt på fakturan och gäller för den del av kostnaden som berör själva arbetet.

Större fönsterjobb betyder oftast lägre pris per fönster. Ska du ändå installera nya fönster, passa på att göra det ordentligt och samlat vid ett enda tillfälle.

Stirra dig inte blind på enbart lägsta pris. Dyrare fönster kan ibland vara mest ekonomiska om de har en hög livslängd och innebär en värdeökning på ditt hus eller din lägenhet.

Andra saker att tänka på när du vill installera fönster

Till sist några småsaker att inte glömma bort när du planerar för dina nya fönster.

 • Ingår måttpassning i priset från fönsterfirman?
 • Är utseendet viktigt för dig? Hämta gärna inspiration från fönster i ditt eget grannskap – ut och spana!
 • Hur vill du att dina fönster ska hänga? inåt-, utåt, eller kanske pivå (innebär att de vrids från mitten av fönstrets sidor)?
 • Hur kommer dina fönster passa ihop färgmässigt med resten av fasaden?

Ladda ned checklistan för fönsterinstallation

Följ denna checklista och din fönsterinstallation kommer gå som en dans. Antingen bockar du av punkterna direkt här på hemsidan, eller så laddar du ned den här som behändig PDF att läsa eller skriva ut och ha i fickan när du går igenom de olika momenten inför fönsteranskaffandet. Det är fritt fram att lägga upp fönsterchecklistan på din egen blogg eller hemsida, men ha då med en länk till Byggmentor.

Skriv gärna en kommentar här nedanför artikeln med dina erfarenheter eller frågor om att installera nya fönster, och diskutera gärna på vårt fönsterforum.

Mer om fönster:


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor