Golvvärme, pris, tips och alternativ

Att installera golvvärme är ett relativt enkelt sätt att drastiskt öka lyxkänslan i hemmet, oavsett om man väljer värmekabel, värmematta med elslingor (elburen golvvärme) eller vattenburen golvvärme. Byggmentor ger dig tipsen att tänka på och går igenom de olika alternativen för golvvärme och vad de kostar. Kommentera artikeln längst ner och diskutera gärna på badrumsforumet. Läs också gärna på om badrumsrenovering och att anlita hantverkare.

Checklista för dig som funderar på golvvärme

Först gäller det att ställa sig några frågor för att se om golvvärme är något för dig:

  • Är du beredd att ta en högre värmenota i utbyte mot ett varmt och skönt golv? Golvvärme uppskattas av de flesta men det kostar också pengar,, inte bara att installera utan också löpande.
  • Har du koll på att din golvvärmelösning passar ditt golv, och passar golvvärmen isoleringen under ditt golv? Vet du inte svaret på dessa frågor bör du rådfråga din installatör för att inte göra ett val av golvvärme som innebär problem och onödiga kostnader.
  • Se till att du och/eller hantverkaren du anlitar har rätt byggförsäkringar.
  • Vill du ha golvvärme i bara ett rum eller i flera rum? Tänk igenom ditt beslut noggrant för att inte behöva genomföra ytterligare en installation av golvvärme längre fram.
  • Tänker du installera golvvärmen själv? Se i så fall till att du är säker på vad du gör, annars kan du orsaka fuktskador på husgrunden och din försäkring kan sluta gälla.Golvvärme, fakta, tips och pris

Vattenburen golvvärme

Med vattenburen golvvärme kommer värmen under golvet från rör med varmt vatten som cirkulerar runt. Denna lösning är dyrare att installera jämfört med icke vattenburna alternativ men den ger å andra sidan oftast en billigare driftskostnad.

Vattenburen golvvärme är bra för dig som redan har ett vattenburet distributionssystem eftersom varmvattenlösningen då redan är på plats. Du kan dock behöva installera en extra shunt som reglerar vattentemperaturen i ditt golvvärmesystem.

Golvvärme genom elslingor i värmematta eller värmekabel

En värmematta är en praktisk och enkel lösning som fungerar med många olika typer av golv. Har du klinker/kakel kan en värmematta oftast sättas direkt i sättbruket och oftast kan du köpa allt du behöver direkt från din lokala bygghandel. Du kan dock behöva en elektriker som sköter inkopplingen eftersom garanti på varan och/eller försäkring annars inte gäller. Värmematta är särskilt bra på stora ytor där du enkelt rullar ut värmemattan.

Ett annat alternativ för golvvärme med el är värmekabel. Den passar srskilt bra under trägolv eller parkett/laminatgolv. Värmekabel är en enkel kabel som du slingar ut under golvet. En nackdel jämfört med värmematta är att den kräver mer utrymme i höjdled, ofta mellan 10-15 millimeter medan värmemattan bara kräver mellan 3-5 millimeter. Fördelen med värmekabel är att den passar bra för ytor med mycket vrån och vinklar eller mycket inredning, exempelvis badrum.

Isolering och typ av golv

Grundidén är att din golvvärme ska avge värme uppåt och inte läcka neråt, därför är det viktigt med en god isolering under golvvärmelösningen. Särskilt viktigt om golvvärmen läggs på gjuten platta. 20-30 centimeter isolering är i så fall lagom. Eftersom varm luft stiger kommer värmen också försöka ”fly” genom ditt tak, ett välisolerat tak är därför också viktigt för att inte golvvärmen ska försvinna för snabbt.

Vissa golvtyper är bättre än andra för golvvärme. Kakel/klinker släpper igenom värmen bra, liksom plastmatta. Parkett och heltäckningsmatta är däremot inte lika bra på att låta värmen tränga genom vilket gör att golvvärmen tappar i effektivitet och därmed möjlig besparing.

Besparing med golvvärme

Golvvärme är inte bara en kostsam lyx, utan med rätt förutsättningar kan golvvärme innebära att du kan sänka dina kostnader för värme. Har du en temperatur på mellan 22 och 24 grader i golvet kan din temperatur inomhus hamna på 20 grader.

För att kunna minska din energianvändning totalt sett krävs alltså att du sänker din övriga värmetillförsel när du använder golvvärme. Med rätt isolering i golv och tak kan då golvvärme leda till att du sänker dina värmekostnader totalt sett.

Golvvärme har också en lång livslängd vilket gör att din golvvärme har lång tid att återbetala sig på, vattenburen golvvärme kan hålla upp till 40 år medan elburen golvvärme har något kortare livslängd, runt 25 år.

Pris för golvvärme

Vad kostar då golvvärme? Givetvis varierar priserna mycket beroende på dina förutsättningar (storlek på golvytan, val av hantverkare, märke på systemet, med mera). Här är några uppskattningar för vad det kan kosta att installera golvvärme på en yta på 30 kvadratmeter, se dessa priser som en utgångspunkt och kom ihåg att det går att hamna både över och under dessa.

  • Uppskattat pris vattenburen golvvärme för 30 kvm: materialkostnad 14 000 kr, arbetskostnad 10 000 kr.
  • Uppskattat pris elburen golvvärme genom värmematta för 30 kvm: materialkostnad 6 000 kr, arbetskostnad 8 000 kr.
  • Uppskattat pris elburen golvvärme genom värmekabel för 30 kvm: materialkostnad 4 000 kr, arbetskostnad 6 000 kr.

Generellt finns det två bra tips för att sänka kostnaderna för att installera golvvärme:

  • Ju större yta desto lägre blir priset per kvadratmeter.
  • Ta alltid in flera offerter på både material och arbete, matcha och jämför för att hitta den entreprenör och det pris som passar dig bäst.

Vad är din erfarenhet av golvvärme? Har du rent utav installerat golvvärme, eller vill du ställa frågor? Gör det i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum. Hälsa gärna på oss på Facebook också.

Andra artiklar om badrum och renovering:


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor