Gör det själv eller köpa tjänst – så fattar du rätt beslut

Hallen ska målas om, badrummet renoveras eller källaren tilläggsisoleras. Inför såväl små som stora jobb i hemmet ställs vi hemmafixare förr eller senare inför valet att göra det själv eller köpa in tjänsten från en hantverkare eller annan specialist på jobbet i fråga.

stambyte renovera gör det själv hantverkare
Ett stambyte bör bara utföras av proffs.

Då ställs ekonomi mot stolthet, kompetens mot upptäckarlust, intresse mot tidsramar. Vi går igenom vad du bör tänka på inför hemmafixet, stort som smått, och listar fördelar och nackdelar med att både vara sin egen Martin Timell eller att förlita sig helt på externa entreprenörer. Diskutera ämnet och ställ frågor i kommentarsfältet nedanför eller på vårt diskussionsforum för allt mellan tak och husgrund.

Därför ska du anlita ett proffs

Framför allt sedan ROT-avdraget infördes (vilket halverar arbetskostnaden upp till 100 000 kr) så har viljan hos svenska folket att ta in hjälp utifrån deifinitivt ökat. Där det tidigare ansågs dyrt och kanske till och med lite fult att anlita hantverkare även för enklare jobb är det idag ett alternativ som många väljer.

För avancerade jobb såsom husbyggen, installationer av värmepumpar och värmedistributionsystem, eller komplicerade markarbeten är det snudd på ett måste att mer eller mindre utnyttja hjälp utifrån. Men vad är då de fem viktigaste skälen till att betala för att få hemmaprojektet utfört? Jo:

1. Kunnande. Den mest självklara anledningen till att ta in hjälp från hantverkare eller andra entreprenörer är givetvis att de (förhoppningsvis) kan sitt jobb. För att försäkra dig om deras kunskap kan du alltid ringa deras referenskunder och höra om de är anslutna till relevant branschorganisation.

2. Tid är pengar. Ja, detta argument funkar faktiskt ”åt båda håll”. Genom att lägga tid på ditt jobb sparar du pengar, och genom att betala för att få arbetet utfört köper du tid åt dig själv. Det handlar också om att värdera din egen (fri)tid gentemot kostnaden för att ta in hjälpen utifrån.

3. ROT-avdraget sänker priset. Låt säga att du vill sätta in nya fönster (mer om fönsterbyte här) och får en offert för arbetskostnaden på 38 000 kr. Med ROT-avdraget dras 50 procent av och arbetskostnaden landar alltså på hälften – 19 000 kr. Detta har gjort det avsevärt mycket mer attraktivt att köpa in tjä’nster kring hus och hem jämfört med innan avdragets införande.

4. Välja och vraka. Genom att jämföra olika firmor och deras offerter till dig sätter du dig själv som kund i en bra position för att förhandla fram just det pris och det erbjudande du vill ha. Du kan också få olika förslag som innebär olika metoder i själva hantverket, som leder fram till önskat resultat. Du får helt enkelt en bredare bild av ditt projekts möjligheter genom att lyssna med olika hantverkare.

5. Trygghet under och efter arbetet. Med en seriös hantverkarfirma så får du garanti på jobbet, vilket du alltid ska reglera tydligt i skriftligt avtal på förhand om exakt hur garantin ser ut. Seriösa företag innehar också de relevanta försäkringarna som behövs för hemmaprojekt. Läs mer i Byggmentors artikel om olika byggförsäkringar.

Därför ska du göra det själv

badrum toalettstol renovering
Installera toalettstol är oftast inget för hemmafixaren.

Oavsett vad man tycker om det så kan man konstatera att gör-det-själv-mentaliteten i Sverige exploderat de senaste åren. ”Martin Timell-effekten” kallar vissa denna utveckling, efter att tv-program som Äntligen Hemma lockat hundratusentals svenskar att förverkliga sina drömmar i hus och trädgårdar.

Men varför ska man egentligen välja att göra jobbet själv? Här är fem saker som talar för att den händige hemmafixaren helst hanterar hantverket helt själv:

1. Känslan av att ”jag gjorde detta” betyder mycket. Att efter avslutat jobb veta att man utförde ”kneget” själv är för många en seger i sig, utöver det färdiga resultatet av renoveringen eller bygget:

2. Billigare. I de flesta fall, om vi förutsätter att arbetet utförs korrekt och inte medför långsiktiga fixkostnader så sparar du pengar på att arbeta själv jämfört med att betala en målare, takläggare, plattsättare eller vilken hantverkare det nu må röra sig om. Ofta kan arbetskostnaden utgöra mellan 25-50 procent av ett hemmaprojekts totala kostnad.

3. Större möjlighet till exakt önskat resultat. Med en hantverkare så släpper du alltid en del av kontrollen över projektet, även om du avtalar och spikar upplägget på förhand. Som egenfixare får du större möjligheter att finlira detaljerna i jobbet exakt så som du vill.

4. Övning ger färdighet. Särskilt om man börjar med de mindre hemmafixen och jobbar sig upp så leder gör-det-själv-hantverket ofrånkomligen till att du blir bättre på hemmafixande. Det kan givetvis ha ett värde i sig, och leda till ökat självförtroende vid framtida hemmaprojekt.

5. Det är roligt – eller? Detta är kanske den viktigaste faktorn om du väljer gör-det-själv istället för att anlita hantverkare – känns det roligt och lustfyllt? Den som tvingar sig själv att utföra ett hemmaprojekt helt utan att känna lusten riskerar att hamna i ”jag ska bara”-fällor och att kanske skynda över viktiga moment som känns extra trista. Utgå från din egen lust inför arbetet, välj sedan om du är bäst lämpad för att göra jobbet eller inte!

 

Jobben du kan göra själv

I mångt och mycket är det upp till var och ens tycke och smak (och plånbok) huruvida man vill jobba själv eller ta in arbetet utifrån, men det finns ändå vissa hemmaprojekt som lämpar sig bättre än andra för hemmafixaren:

  • Måleriarbeten. Att måla om hemma är relativt enkelt och även den med tummen mitt i handen kan enkelt lära sig hur det går till. Varför inte genom Byggmentors guide till just att måla inomhus.
  • Enklare snickeriarbeten. Hammare, spik, såg och borr har de flesta vuxna en hyfsad koll på hur man använder, och ofta räcker dessa verktyg långt för den som vill justera lister, fixa möbler, hänga upp tavlor eller liknande hemmafix.
  • Underhåll av huset. För att öka husets livslängd är det viktigt med regelbunden rengöring och kontroll av husets ”vitala delar”. Detta kan oftast den normalhändige utföra själv och reparera småskavanker som upptäcks. Till exempel kan de flesta se över ett tak med tegelpannor en gång om året, men bör taket bytas ut helt kan det vara lämpligt att anlita en takläggare.
  • Lättare markjobb. Handlar det om grävarbeten, trädgårdsrelaterade jobb eller enklare trädgårdsgångar kan de flesta utföra jobbet själv. Kom dock ihåg att så fort man börjar komma ner på större djup i marken, eller planerar för mer avancerade markstensläggningar är det viktigt att den som utför jobbet har koll på vilka olika komponenter som behövs.

Jobben som bör utföras av utbildade proffs

installera värmepump
Inget gör-det-själ-jobb: värmepumpsinstallation.

Givetvis är det din egen kompetens som sätter gränsen för vilka jobb som du själv kan utföra och vad som ligger utanför din egen kompetensram. Men dessa arbeten är exempel på jobb där konsekvenserna kan bli stora om de inte utförs korrekt:

  • Badrum- och köksrenovering. I arbeten med våturymmen blir problemen mycket stora längre fram om inte tätskikten håller. Endast den med certifierade kunskaper bör ge sig på dessa arbeten.
  • Värmepumpar och värmedistribution. När det handlar om att installera avancerad teknisk utrustning som värmepumpar är det viktigt att det hela sköts noggrant för att både slippa framtida strul och för att få ut maximal effekt av sin värmelösning.
  • Dräneringar och grundisoleringar. Återigen är den stora skräcken om fukt tränger igenom och både gör att arbetet inte får önskat resultat samt skapar ännu värre problem i framtiden med exempelvis mögel och andra fuktrelaterade skador.

Listan över arbeten och deras svårighetsgrade kan göras lång och är subjektiv för varje person och dennes specifika kunskaper. Generellt är tipset dock att på förhand gå igenom både för- och nackdelar med att anlita hantverkare samt vad som motiverar just dig att sköta hemmafixet själv eller låta någon annan göra det.

Var går din gräns för när du överväger att ta in arbetskraft för hemmaprojektet? Diskutera och ställ frågor i kommentarsfältet nedanför eller på vårt diskussionsforum för allt mellan tak och husgrund.

Mer om hemmaprojekt:

Att anlita hantverkare

Läsarnas bästa hemmaprojekt

Tips när du anlitar målarfirma


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor